Ryby jezte dvakrát týdně. Jak vybrat ty správné?

Autor:
  4:41
Průměrná roční spotřeba ryb ve světě je 16 kilogramů na osobu, ale v Česku jen pět. Pro mnoho lidí jsou drahé a často je neumí dobře připravit. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček vám v projektu "Vím, co jím" budou radit, jak vybírat vhodné potraviny a jak se vyhnout zažitým mýtům o stravování a životním stylu.

Ryby do zdravého jídelníčku patří a jsou pro lidský organismus velmi důležité. "Nejvhodnější jsou ryby mořské, protože mají vysoký podíl nenasycených mastných kyselin řady n-3 a obsahují jód. Ale i sladkovodní ryby jsou cenné, zejména proto, že jejich maso je zdrojem kvalitních bílkovin," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Do jídelníčku bychom podle odborníků na výživu měli ryby zařadit alespoň dvakrát týdně. "Není to nijak složité. Jednou si uděláte pomazánku, jindy vyklopíte plechovku tuňáka k salátu, jednou týdně si dáte pečenou rybu nebo k večeři zavináč. A doporučený příjem je více než splněn," radí doktorka Hlavatá.

Čerstvá je nejlepší

A jak vybrat správnou rybu? Samozřejmě je ideální koupit rybu čerstvou a doma si ji jen s bylinkami upéct v troubě.

"Nejlevnější a zároveň i nejčerstvější ryby koupíte na sádkách. Potom se nabízejí velkoobchody jako například Makro, kde je velký odbyt, což rovněž zaručuje čerstvost, a nebo návštěva farmářského tržiště," radí dietoložka.

A dodává, že je vždy lepší kupovat čerstvé ryby, které leží na ledu. Takový prodej už nabízejí i některé supermarkety. Cena ryby v supermarketu však logicky stoupá. Zatímco kilogram čerstvého pstruha koupíte na sádkách za 150 korun, v supermarketu cena začíná kolem 180 korun.

Ryba nesmí zapáchat

Při nákupu čerstvé ryby platí několik pravidel. V případě mořské produkce by ryba neměla nijak zapáchat. Naopak by měla vonět mořem. U sladkovodních byste měli cítit příjemnou vůni, nikoliv zápach rybiny.

Co když vám ryby nechutnají?

Ne každý si umí vychutnat ryby, proto jsou na trhu volně dostupné doplňky stravy a vitamíny. Nenasycené mastné kyseliny můžete doplnit rybím olejem nebo přírodní mi produkty s vysokým obsahem česneku a pupalky.

"Pro všechny druhy pak platí, že čerstvá ryba má mít lesklou kůži, vypouklé oko a pružnou svalovinu. Ideální je nechat si od prodejce ukázat i žábry. Pokud jsou výrazně červené, ryba je čerstvá. Čím víc se barva ztrácí, tím déle je ryba v nabídce," uvádí doktorka Karolína Hlavatá.

Pokud nemáte možnost si koupit rybu čerstvou, klidně si kupte mraženou. "Při výběru jen musíte sledovat podíl vody, který má být co nejnižší a také přítomnost látek, které se využívají jako vazače vody."

Vhodné jsou i ryby v konzervě. "Konzervované ryby jsou dobrou volbou, obsah hlavních živin je srovnatelný s čerstvými rybami, jen v průběhu zpracování dochází k určitým ztrátám vitaminů a minerálních látek. Nejlepší jsou ryby konzervované ve vlastní šťávě nebo v tomatu," říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Rybí recepty od doktorky Karolíny Hlavaté

Mrkvová pomazánka

6 středních mrkví nastrouhaných najemno
2 plechovky sardinek ve vlastní šťávě
1 majonéza light
citronová šťáva a sůl podle chuti

Nastrouhanou mrkev promneme se sardinkami, vmícháme majonézu a dochutíme solí a citronovou šťávou.

Pečený pstruh

pstruh
směs čerstvých bylinek
1 lžíce másla
sůl podle chuti

Pstruha omyjeme, osušíme, dovnitř vložíme bylinky, trochu másla a osolíme. Pečeme v troubě na pečícím papíru (na cca 150 – 200 °C podle druhu trouby cca 15 minut). Před vložením do trouby lehce pokapeme olivovým olejem. Podáváme s brambory připravenými na páře, nebo se salátem doplněným celozrnnou bagetou (bageta je zdrojem sacharidů, které zeleninový či listový salát nenahradí).

Nejčtenější

Rekordmani v počtu odehraných rolí. Osobnosti, které točily jako o život

Možná si myslíte, že rekordmanem v počtu odehraných rolí musí být zaručeně jedna z aktuálních hollywoodských hvězd. Zřejmě vás tak překvapení, kdo se umístil na prvním místě. Podívejte se do naší...

Zamilovali se na place. VIP, které dalo dohromady natáčení

Trávili spolu spoustu času a zamilovali se. Některým to vydrželo a jsou spolu dlouhé roky. Jiné osobnosti se už rozešly. Podívejte se do galerie, kdo podlehl a z natáčení si odnášel víc než jen...

Co s kůží po zhubnutí? Takhle lékař pomohl účastníkům Extrémních proměn

Oblíbený pořad Extrémní proměny sleduje třináct dobrovolníků, kteří po letech boje s těžkou obezitou drasticky hubnou. Leckoho může napadnout, co se s tělem a hlavně kůží člověka po tak velkém úbytku...

Bradavky ven, či cudně zahalit? Záleží na tom, jestli jste muž, nebo žena

Horké letní dny se blíží mílovými kroky a s nimi i jeden specifický úkaz: muži s obnaženými hrudníky. Většina z nás je bere jako běžnou součást městské i vesnické scenerie – což není dobře. A to z...

KVÍZ: Poznáte slavné tatínky z filmových klasik?

Víte, že třetí červnovou neděli se slaví Den otců? Zkuste si náš zábavný kvíz, který prověří, jak dobře znáte slavné tatínky z oblíbených filmových trháků.

Příběh Leony: Můj přítel to přehání s projevy emocí, je mi to nepříjemné

Vyrůstala jsem jako mladší sestra dvou bratrů, což nebylo vždycky lehké. Ale aspoň jsem tak získala docela velkou odolnost a taky drsnější povahu. Jsem spíš praktická, nic mě nerozhází a máloco mě...

16. června 2025

Užijte si levandulovou sezónu. Tato libá vůně léčí tělo i duši

Když se pole zbarví do snových odstínů fialové a vzduchem zavane sladká, jemně kořeněná vůně, je nejvyšší čas vydat se na sběr jedné z nejkrásnějších bylin léta...

16. června 2025

V čem na svatbu? Nevěstu nezastíníte, ale bude vám to slušet

S blížícím se létem přichází i období veselek. Čeká vás v nejbližší době nějaká a přemýšlíte, co si vzít na sebe? I když jste zvaná jen jako host, přípravu byste neměla podcenit. V čem uděláte...

16. června 2025

Týdenní horoskop od 16. června. Kdo zažije románek a koho čeká výzva?

Týden začíná a hvězdy vašemu znamení mohou pomoci k tomu, abyste následující dny nejen zvládli, ale také si je užili, případně se vyvarovali rozhodnutí, která by se vám nemusela vyplatit. Co vás čeká?

16. června 2025

Cizí emoce ve mně zůstávají, říká spisovatelka a fotografka Veronika González

Premium

Zajímají ji vztahy a to, proč se lidi chovají, jak se chovají. Spisovatelka Veronika González v nové knize s názvem Blízcí pokládá otázku, zda jsou nám tito lidé opravdu nejbližší. Poutavé příběhy...

16. června 2025

Kváskové lívance s chia semínky

Kváskové lívance s chia semínky
Recept

Lehké

45 min

Zdravé lívance, které nastartují váš den.

Slavní tátové a jejich ještě slavnější dcery. Tyto ženy dobyly Hollywood

Málokterý ze slavných tatínků asi čekal, že se z jejich roztomilé holčičky jednou stane stejně slavná a mnohdy i slavnější osobnost. Podívejte se do naší galerie, kteří VIP muži protřelí Hollywoodem...

15. června 2025

Najít klid vám pomohou šamanské techniky. Zastavte, vnímejte, dýchejte

Lidé dnes stále častěji hledají způsoby, jak najít klid a rovnováhu. Metody vycházející z tradičních rituálů původních kultur nejsou jen o tajemných ceremoniích, ale mohou se stát součástí vaší...

15. června 2025

Nejen do práce, kostýmek hravě vynesete třeba i na procházku městem

Kdo jednou podlehne kouzlu dobře padnoucího kalhotového kostýmu, příště už nemůže jinak. Hodí se pro všechny příležitosti – od společenských událostí až po procházku městem. Jakým obohatíte svůj...

15. června 2025

Co se děje, když spíme. Regenerace těla, mozek ve službě a noční záhady

Spánek není jen doba našeho odpočinku. Je to aktivní noční proces, během něhož tělo opravuje škody a mozek třídí vzpomínky.

15. června 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

KVÍZ: Poznáte slavné tatínky z filmových klasik?

Víte, že třetí červnovou neděli se slaví Den otců? Zkuste si náš zábavný kvíz, který prověří, jak dobře znáte slavné tatínky z oblíbených filmových trháků.

vydáno 15. června 2025

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem
Recept

Lehké

60 min

Nemáte chuť na maso, ale plánujete grilování? Připravte si nejlepší a přitom velmi prosté jídlo.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.