Pryč s vánočními kily. Tipy, jak nastartovat hubnutí a ukázkový jídelníček

  • 18
Každý rok si říkáme, že letos o svátcích tloustnutí zabráníme, abychom se hned z kraje nového roku vyhnuli stresu z toho, že nám nic není. Většinou to ale dopadne tak, že přibereme několik kilogramů. Pokud se to letos stalo i vám, zkuste se díky našemu čtyřdílnému seriálu připravenému s odborníky na hubnutí, zbavit přebytečných kil.
Ilustrační snímek

Abyste své hubnutí dokázali správně nastartovat, je třeba dodržet několik pravidel. Jako bonus, který jsme si pro vás připravili, je orientační týdenní jídelníček, který vám v boji s kily navíc pomůže. 

1. Odložte alkohol

Alkohol jsou jen prázdné kalorie a o svátcích si je dopřává většina lidí ve větší míře, což právě přispívá k tloustnutí. Pokud tak chcete zhubnout, jako první byste se měli vzdát právě alkoholu. 

„Má vaše barová skříňka klíček ve dveřích? Výborně! Vše do ní uložte, zamkněte a klíček zastrčte do nejvýše položené skříňky u stropu, kterou doma najdete. Pokud jsou nevhodné nápoje a potraviny ve vašem snadném dosahu, mnohem častěji se k nim uchýlíte. To samozřejmě platí i se sladkostmi, chipsy a podobnými pochutinami,“ říká Štěpánka Kutišová,  výživová poradkyně z center pro výživu Naturhouse.

A dodává, že alkohol navíc zatěžuje vaše játra a ta jsou hlavním metabolickým orgánem, který hubnutí usnadňuje.

Nejste spokojená s tím, jak vypadáte? Zapomeňte na půst! Vysněné postavy lze...

2. Zbavte se cukru, ne zdravých sacharidů

Zbylé cukroví rozdejte, pošlete štíhlému zbytku rodiny, dejte do mrazáku. Jedlé ozdoby ze stromečku? Na ty zapomeňte. To, že ze sladkostí se přibírá, je dobře známý fakt. Ale to, že ne každý cukr je špatný, už není tak zřejmé. 

Nejen při hubnutí nám jde o zdravé sacharidy v podobě ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných obilnin. 

„Zdravé formy sacharidů zvláště během dne použijeme na správné metabolické pochody a celkovou hladkou funkci organismu. Ale pozor – jejich trávení nezatěžujte bohatým přísunem tuků,“ vysvětluje odbornice na výživu. Proto je důležité k úspěšnému hubnutí dodržet i další radu.

Ilustrační snímek

3. Snižte příjem tuku

Nelze nic namítat proti mírné konzumaci olivového oleje, surových ořechů, avokáda a také méně tučných živočišných mas, jako je králík, krůta, kuře a vhodných ryb či plodů moře. Ovšem z receptů věhlasných kuchařů na dietní salát s kozím sýrem, do něhož se přidává osm lžic olivového oleje, slanina a tučný sýr, se výživovým poradcům a nutričním terapeutům bdícím nad vaší štíhlou linií protáčejí panenky.

VIDEO: Cviky, které vám vykouzlí pevný zadeček a krásná stehna

„Jakkoli tuk zvyšuje pocit sytosti, tlumí glykemický index a také může pomoci produkci hormonů – velmi výrazně ovlivňuje funkci jater – a to, jak už víme, je náš hlavní spojenec v boji proti nadměrným kilogramům,“ varuje výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

A radí, abyste se zaměřili i na méně tučné mléčné výrobky. Tučné sýry a pomazánky vyměňte za natur jogurty, zákysy, kefíry a šlehané tvarohy.

Ilustrační snímek

4. Zeleninu doplňte o bílkoviny

„Konzumace dostatečného množství bílkovin sama o sobě zvyšuje spalování o 80 až 100 kalorií denně,“ uvádí výhody pro hubnutí výživová poradkyně. 

VIDEO: Cviky, které vám zpevní střed těla a pomohou k plochému břichu

Navíc tlumí chutě na sladké, celkově omezuje apetit a zvyšuje pocit sytosti. A to i proto, že bílkovina je většinou doprovázena přísunem tuku. 

Touhu po nočním jídle snižuje až o polovinu a zasytí natolik, že budete automaticky méně jíst. Strava založená na převaze masa a zeleniny obsahuje vlákninu, dostatečné množství vitaminů a minerálů, abyste zůstali zdraví. 

Teď už víte základy, jak hubnutí nastartovat a můžete vyzkoušet na další stránce náš týdenní jídelníček.

Ilustrační fotografie

Jídelníček na první týden povánočního hubnutí

1. den – Smoothie den

Snídaně: Smoothie z 1 pomeranče + 1 mrkve + ½ lžíce chia semínek, ½ citronu

Svačina: Smoothie z 1 jablka + 1 natě řapíkatého celeru + 1/2 citronu

Oběd: Smoothie z 1/2 řepy + 1 mrkve + hrsti špenátu + 1/2 jablka + zázvoru

Svačina: Smoothie z 1 jablka + 1 natě řapíkatého celeru + 1/2 citronu

Večeře: Smoothie z 1 pomeranče + 1 mrkve + hrsti baby špenátu + 1/2 jablka + zázvoru

2. den – Brokolicovo-květákový den

Snídaně: 50 g žitného celozrnného chleba + 1/2 vaničky tvarohu (lze ochutit např. pažitkou) se zeleninou

Svačina: 2 kiwi

Oběd: 250 g netučné ryby + 250–300 g brokolicovo-květákového pyré

Svačina: 2 kiwi

Večeře: 200 g netučné ryby + 250–300 g brokolicovo-květákového pyré

3. den

Snídaně: 50 g žitného celozrnného chleba + avokádová pomazánka (1/2 nízkotučného tvarohu, 1 menší avokádo, 2 vejce natvrdo, dijonská hořčice, pažitka, špetka soli a pepře) s rajčetem

Svačina: 1 pomeranč

Jídelníček pro vás připravila výživová poradkyně Věra Burešová z center pro výživu Naturhouse.

Jídelníček pro vás připravila výživová poradkyně Věra Burešová z center pro...

Oběd: Zapečená brokolice s fenyklem, cuketou a vejcem (brokolici, fenykl a cuketu očistěte, nakrájejte na menší kousky, vložte do malé zapékací misky. Posypejte provensálským kořením, pepřem, lehce posolte. Zalijte 2 bílky a 1 žloutkem a dejte zapéct do předem vyhřáté trouby na 200 °C cca na 30 minut)

Svačina: Kaki

Večeře: Paprika plněná čočkou

Ingredience: 1 velká červená paprika, 4 lžíce uvařené červené nebo černé čočky, 2 rajčata, 1 cibule, 1 PL olivového oleje, bazalka, bobkový list, nové koření, sůl, pepř.

Způsob přípravy: Na pánvi osmažte na oleji cibuli s rajčetem zbaveným slupky, přidejte uvařenou čočku. Můžete přidat lžíci cottage. Dochuťte (nezapomeňte na bazalku). Papriku naplňte nádivkou a zapečte v troubě ve 180 °C, až paprika změkne.

4. den

Snídaně: Špenátová roláda 

Svačina: Zlatý nápoj (1 malý pomeranč + 1 lžička kurkumy + špetka skořice a kayenského pepře + 1 lžička medu + voda)

Oběd: 200 g netučné ryby + celerové hranolky (celer oloupejte a nakrájejte na hranolky. Celer 2 minuty povařte ve vroucí vodě, poté vodu slijte a k hranolkům přidejte trochu olivového oleje a koření dle chuti a promíchejte. Pečte na pečicím papíře na 180 °C.)

Svačina: Zlatý nápoj (1 malý pomeranč+ 1 lžička kurkumy + špetka skořice a kayenského pepře + 1 lžička medu + voda)

Večeře: Dýňová polévka s vejcem

5. den – Brokolicovo-květákový den

Snídaně: 50 g žitného celozrnného chleba + 1/2 vaničky tvarohu se zeleninou

Svačina: 2 kiwi

Oběd: 200 g netučné ryby + 250–300 g brokolicovo-květákového pyré

Svačina: 2 kiwi

Večeře: 200 g netučné ryby + 250–300 g brokolicovo-květákového pyré

6. den

Snídaně: Jáhlová kaše (3 lžíce jáhlových vloček + 1 lžíce chia semínek + 1 lžíce kustovnice zalijte vodou a přidejte hrst borůvek)

Svačina: 1/2 pomela

Oběd: Ledový salát s pomerančem a krevetami

Svačina: 1/2 pomela

Večeře: Polévka z rajčat

Suroviny (pro dvě porce): 500 g zralých rajčat, 100 g cibule, 2 polévkové lžíce ricotty, 0,5 litru vody, 1 čajová lžička sekané bazalky, pepř černý mletý, pepř zelený a sůl

Postup: Rajčata a cibuli umyjte, rozkrájejte, rozmixujte s vodou. Lze zjemnit 2 polévkovými lžícemi ricotty. Před podáním dochuťte mletým pepřem nebo solí, ozdobte bazalkou a kolečkem rajčete.

7. den – Smoothie den

Snídaně: Smoothie z 1 pomeranče + 1 mrkve + 1 lžíce goji + hrsti špenátu + 1/2 avokáda

Svačina: Smoothie ze 2 koleček ananasu + máty

Oběd: Smoothie z 1 plátku ananasu + 1/2 jablka + 1 natě řapíkatého celeru + kopr + 1/2 banánu

Svačina: Smoothie ze 2 koleček ananasu + máty

Večeře: Smoothie z 1 pomeranče + 1/2 avokáda + 1 plátku ananasu + 1/2 menší okurky + 1 nať řapíkatého celeru + 1/2 jablka

Tipy na videa, která vám pomohou zpevnit postavu

Při hubnutí nezapomínejte na dostatek pohybu. Dopřejte si denně procházku a třikrát týdně si zacvičte. Inspiraci na cviky najdete zde.