Záda v plavkách bez faldů a bolesti. Pomohou vám cviky i jídelníček

Část 3/3
Ilustrační fotografie

Týdenní jídelníček

Pondělí
Snídaně: Káva, čaj, 2 plátky žitného chleba s tvarohovou pažitkovou pomazánkou
1/2 vaničky nízkotučného tvarohu, 1/2 malé cibule, pažitka, sůl, pepř
Svačina: Sezonní ovoce (hrst)
Oběd: Treska s hráškem a mátovým pestem a bramborami
Na 2 porce: 2 filety tresky (každý cca 200 g), 1/2 lžíce řepkového oleje, sůl a pepř, 200 g hrášku, 2 lžíce domácího mátového pesta, 1/2 citronu, 1 snítka kopru, červená čekanka, 1 snítka máty, 100 g brambor vařených ve slupce
Očištěné filety z tresky restujeme na řepkovém oleji 10 minut z obou stran. Osolíme a opepříme. Do stejné pánve vložíme hrášek a 3 minuty ho restujeme. Poté přimícháme mátové pesto, osolíme a opepříme. Krátce prohřejeme. Kůru z citronu nastrouháme pomocí škrabky na dlouhé a tenké proužky. Tresku ozdobíme koprem, červenou čekankou a citronovou kůrou. Hrášek posypeme lístky máty. Podáváme s brambory vařenými ve slupce.
Svačina: Sezonní ovoce s jogurtem
Večeře: Mozzarella s rajčaty a bazalkou

Pevné bříško do plavek ještě stihnete. Jednoduché triky, jak toho docílit

Úterý
Snídaně: Káva, čaj, celozrnný rohlík a 100 g čerstvého sýru
Svačina: Bílý jogurt + hrst mandlí
Oběd: Žampionové rizoto se špenátem a ricottou
1/2 šalotky, 25 g másla, 130 g žampionů, 150 g rýže arborio, 120 ml zeleninového vývaru, 50 ml suchého bílého vína, sůl a pepř, 1/2 lžíce olivového oleje, 50 g baby špenátu, 2 lžíce ricotty, 1 snítka petrželka
Nakrájenou šalotku osmahneme na másle. Přidáme 100 g nakrájených žampionů, promícháme a 10 minut restujeme. Přidáme rýži, zalijeme vývarem a vínem. Osolíme a opepříme. Pod pokličkou dusíme cca 20 minut. Mezitím opečeme na oleji zbývající žampiony na plátky. Do rizota přimícháme 40 g špenátu a necháme 3 minuty dojít. Před podáváním do rizota vmícháme 1 lžíci ricotty. Ozdobíme opečenými žampiony a zbývající ricottou. Posypeme čerstvým špenátem a petrželkou.
Svačina: Mrkvové smoothie
3 nakrájené mrkve, 1 citron bez kůry a semínek, kousek zázvoru, 200 ml vody Všechny suroviny rozmixujeme dohladka a ihned podáváme.
Večeře: Mexická pečená vejce
Na 2 porce: 2 lžíce olivového oleje, 4 celá vejce, 1 červená chilli paprička, 1/2 avokáda, 1/2 limetky, sůl, pepř, 2 celozrnné tortilly
Troubu předehřejeme na 250 °C. Menší pánev nebo zapékací misku vhodnou do trouby vymažeme lžící oleje a rozklepneme do ní vajíčka. Poklademe na ně avokádo nakrájené na tenké plátky a posypeme nasekanou chilli papričkou. Zakápneme limetkovou šťávou, osolíme, opepříme a pečeme 7 až 10 minut. Než se vejce upečou, rozkrájíme tortilly na 8 trojúhelníků a opečeme je na pánvi na zbytku oleje dokřupava.

Středa
Snídaně: Káva, čaj, banánové lívanečky s tvarohem a oříšky
1 zralý banán, 2 vejce, 100 g tvarohu, nasekané ořechy
Banán rozmačkáme vidličkou, smícháme s vejci, smažíme na pánvi vytřené olejem dozlatova, podáváme s tvarohem a nasekanými ořechy.
Svačina: Sezonní ovoce (hrst)
Oběd:
Kuřecí stehna na zelí
Na 2 porce: 2 kuřecí stehna, 400 g kysaného zelí, 1 cibule, 200 g vařených brambor, sůl, pepř, kmín, 1 lžíce třtinového cukru
Cibuli nakrájíme nadrobno, dáme na dno pekáčku a přidáme zelí, osolíme a přidáme třtinový cukr. Stehna osolíme, okmínujeme a dáme na zelí. Pečeme na 180 °C cca 45 minut, hlídáme. Podáváme s vařenými brambory.
Svačina: Bílý jogurt s chia semínky
Večeře: Ředkvičkový salát se zálivkou
Na 2 porce: 30 g zakysané smetany (8 %), 30 g bílého jogurtu řeckého typu, hrst čerstvého kopru na ozdobu, sůl, pepř, 1 malé nakrájené salátové okurky, 1/2 svazku ředkviček nakrájených na plátky, 1 vejce uvařená natvrdo, 1 jarní cibulky, 40 g balkánského sýru
V misce smícháme zakysanou smetanu a jogurt. Přidáme kopr, dochutíme solí a pepřem. V míse promícháme okurky, ředkvičky, vejce a jarní cibulku. Zeleninu přelijeme zálivkou a přidáme rozdrobený balkánský sýr. Salát můžeme dozdobit dalším koprem nebo nasekanými stonky ředkviček.

Jídelníček pro vás připravila výživová poradkyně Věra Burešová z center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

Věra Burešová, hlavní poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse

Čtvrtek
Snídaně: Káva, čaj, 2 plátky žitného chleba s tuňákovou pomazánkou
1/2 vaničky nízkotučného tvarohu, 80 g tuňáka ve vlastní šťávě, 1/2 cibule, sůl, pepř, hořčice, citron
Tvaroh smícháme s tuňákem, nakrájenou cibulí, dochutíme kořením a citronem.
Svačina: Banán
Oběd: Rýžový koláč s cuketou
Na 4 porce: 250 g vařené rýže, 1 lžíce olivového oleje, 2 cukety nakrájené na menší kousky, 150 g rozdrobeného balkánského sýru, 100 g nakrájených sušených rajčat, 6 nakrájených jarních cibulek, 2 hrsti bylinek (petrželka, bazalka, máta, pažitka – nasekané), 4 vejce, sůl, pepř
Troubu předehřejme na 200 °C. Dortovou formu (23 cm) vymažeme olejem. Ve velké míse promícháme rýži, aby se oddělila. Na olivovém oleji opečeme cukety. Spolu se sýrem, rajčaty, jarní cibulkou, bylinkami a vejci je vmícháme do rýže v míse. Osolíme a opepříme. Směs přendáme do formy a uhladíme povrch. Pečeme 20–25 minut a podáváme se zeleným salátem.
Svačina: Řecký jogurt do 5 % tuku s chia semínky
Večeře: Omeleta se žampiony a špenátem
2–3 vejce, olivový olej, 1/2 cibule nakrájená najemno, 3 malé žampiony nakrájené na tenké plátky, hrst baby špenátu, sůl, pepř
V menší pánvičce rozehřejeme trochu oleje a orestujeme cibuli a žampiony dozlatova. Osolíme, opepříme, vmícháme špenátové lístky a necháme je zavadnout. Houbovou náplň přesuneme na talíř. Uděláme omeletu, na polovinu dáme houbovou náplň a druhou polovinou přiklopíme.

Pátek
Snídaně: Zelený čaj, ovesná kaše
30 g ovesných vloček namočených přes noc ve vodě, 100 ml mléka, 1/2 banánu, 1/2 vaničky tvarohu, čekankový sirup, ořechy, skořice
Ovesné vločky svaříme s mlékem a necháme trochu vychladnout, banán nakrájíme a vložíme k vločkám, přidáme tvaroh, dochutíme čekankou, posypeme oříšky a skořicí.
Svačina: Sezonní ovoce (hrst)
Oběd: Kuřecí špízy po středomořsku
Na 2 porce: 200 g kuřecích stehenních řízků, 1/2 cukety, 1/2 lilku sůl, pepř, 1 lžíce olivového oleje.
Na tzatziky: 1/2 okurky, 150 g řeckého jogurtu, 1 hrst čerstvého kopru, 2 stroužky česneku, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř.
Maso nakrájíme na kostky o velikosti 3x4 cm, cuketu a lilek nakrájíme na kolečka. Osolíme a opepříme. Na špejle napícháme střídavě maso, cuketu a lilek, zakápneme olejem. Opečeme ze všech stran na grilovací pánvi. Na tzatziky oloupeme okurku a nastrouháme. Smícháme jogurt, okurku, kopr, rozdrcený česnek, citronovou šťávu a olej. Osolíme, opepříme necháme odležet v lednici.
Svačina: Proteinová tyčinka
Večeře: Květákový krém s rukolou
Na 2 porce: 2 lžíce olivového oleje, 1 jarní cibulka, 300 g květáku, 150 ml zeleninového vývaru, špetka muškátového květu, sůl, pepř, 50 ml smetany (12%), hrst rukoly, 20 g parmazánu
Na 1 lžíci oleje osmahneme nakrájenou cibulku. Přidáme 250 g květáku a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme cca 20 minut. Ochutíme muškátovým květem, osolíme a opepříme, přidáme smetanu a rozmixujeme dohladka. Na 1 lžíci oleje opečeme zbývající květák nakrájený na plátky. Porce ozdobíme rukolou, parmazánem a opečeným květákem.

Zbavte se do léta povislých paží. Cviky a jídelníček, které vám pomohou

Sobota
Snídaně: Káva, čaj, míchaná vejce se šunkou a zeleninou
2–3 vejce, 50 g šunky, kávová lžička řepkového oleje, sůl, pepř, zelenina podle chuti
Šunku nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji, poté přidáme vejce a dochutíme. Podáváme se zeleninou a krajíčkem žitného chleba.
Svačina: Zelené smoothie
1 limeta, hrst čerstvé kapusty, hrst čerstvých bylinek (máta, petržel, kopřiva), 2 řapíky celeru, 1 kiwi, voda podle potřeby
Všechny ingredience rozmixujeme a podáváme.
Oběd: Kuřecí nudličky na kari s ananasem a rýží
Na 2 porce: 300 g kuřecích prsou, 1/2 čerstvého ananasu, 1 menší cibule, 1/2 plechovky kokosového mléka light, 200 g vařené rýže, olej, kari, sůl, pepř
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájené, osolené a opepřené kuřecí maso. Posypeme kari a restujeme. Poté přidáme nakrájený ananas a zalijeme kokosovým mlékem a chvíli povaříme. Podáváme s rýží.
Svačina: Proteinový pudink
Večeře: Pečená letní zelenina s cizrnou
Na 2 porce: 2 cukety nakrájené na silnější plátky, 1/2 lilku nakrájeného na větší kousky, 1–2 nasekané stroužky česneku, 1 červená paprika nakrájená na kousky, 1 velká brambora oloupaná a nakrájená, 1/2 červené cibule, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 200 g krájených rajčat z konzervy, 200 g konzerva cizrny (slitá a propláchnutá), nasekaná hladkolistá petrželka
Předehřejeme troubu na 200 °C. V hlubším kastrolu, který můžeme dát do trouby, promícháme všechnu čerstvou zeleninu a brambory s většinou oleje, osolím a opepříme. Pečeme 20 minut občas promícháme. Kastrol pak přesuneme na plotýnku na mírný plamen, přidáme konzervovaná rajčata a cizrnu. Přivedeme k varu a zlehka promícháme. Osolíme, opepříme, zakápneme zbylým olejem a posypeme petrželkou.

Neděle
Snídaně: Káva, čaj, mugcake
30 g jemně mletých ovesných vloček, 1 banán, 1 vejce, odměrka proteinu, 1/2 lžíce kypřícího prášku, mletá skořice, lžička holandského kakaa, 70 g tvarohu nebo řeckého jogurtu
Banán rozmačkáme v keramické misce a smícháme s vejcem a tvarohem. Přidáme ostatní ingredience a pořádně promícháme. Pečeme v mikrovlnné troubě 3–5 minut. Vyklopíme z misky na talíř a můžeme podávat přelité bílým jogurtem.
Svačina: Jablko
Oběd: Čerství pstruzi v papilotě
Na 2 porce: 2 vykuchaní pstruzi, sůl, pepř, 1 citron, 4 snítky rozmarýnu, 100 g cherry rajčat, 2 jarní cibulky, 1 cuketa, 4 baby mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 80 g másla
Pstruhy opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Osolíme a opepříme je na povrchu i uvnitř. Do břišní dutiny vložíme plátky citronu a snítky rozmarýnu. Na každého pstruha si připravíme pečící papír o rozměru 40x40 cm. Doprostřed čtverce vložíme pstruha a obložíme zeleninou, přidáme plátky másla. Papír zabalíme tak abychom vytvořili pevné balíčky. Zpevníme kuchyňským provázkem a přesuneme na pekáč. Grilujeme pozvolna cca 30 minut.
Svačina: Sezonní ovoce (hrst)
Večeře: Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou
Na 2 porce: 300 g vařené červené řepy, 125 g olomouckých tvarůžků, 150 g rukoly, 1/2 salátové okurky
Dresink: 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžíce čekanky, 1 šalotka, sůl, pepř
Uvařenou řepu nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Na dresink pokrájíme šalotku nadrobno, smícháme s olivovým olejem, čekankou a balzamikem. Přidáme sůl a pepř. Dobře prošleháme, nalijeme k řepě a promícháme. Škrabkou na brambory uděláme okurkové plátky, přidáme do salátu spolu s rukolou a tvarůžkovými kousky.

Autor:
  • Nejčtenější

Dva měsíce po operaci zemřel první pacient s transplantovanou prasečí ledvinou

12. května 2024  15:41

První příjemce ledviny z geneticky modifikovaného prasete zemřel necelé dva měsíce po...

OBRAZEM: Čeští herci, kteří se objevili v hollywoodských filmech

11. května 2024  12:01

Které hvězdy z Česka to „dotáhly“ až do zahraničních filmových a seriálových trháků? To zjistíte v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Nespoutaná Bella Thorne, která odhaluje dokonalé křivky

9. května 2024  10:32

Herečka Bella Thorne začínala jako nevinná dívka u Disneyho a dnes je z ní dračice, která už má i...

Příběh Leony: Odešla jsem od dětí kvůli lásce, teď mě odmítají

13. května 2024

Můj příběh se začal psát už před třiceti lety, krátce po „sametové revoluci“, kdy jsem se bláznivě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Týdenní horoskop pro všechna znamení od 13. do 19. května

13. května 2024

Týden začíná a hvězdy vašemu znamení mohou pomoci k tomu, abyste následující dny nejen zvládli, ale...

KVÍZ: Co víte o ikonických dvojicích ze slavných filmů? Zapojte se do soutěže

14. května 2024

Spojila je romantická láska, nebo jejich vztah skončil neslavně či dokonce tragicky. Některé páry z...

Důvody k svatbě se mění. Vítězí dnes láska nad rozumem, nebo je to jinak?

14. května 2024

Touha najít si druhou polovičku a vytvořit bezpečné hnízdečko provází lidstvo od nepaměti. Dnes už...

Dřív jsem se cpal od rána do večera, říká David. Za rok shodil 60 kilo

14. května 2024

David ve svých šestatřiceti letech vážil sto šedesát kilo a nemohl se pořádně ani pohnout. Proto se...

Představivost, ne biflování, je klíčem ke správnému učení, říká paměťový lektor

13. května 2024

Premium Velké množství věcí nám z hlavy zmizí, protože jsme si je na počátku do paměti dobře neuložili,“...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...