Nejčastěji je celiakie odhalena už v batolecím věku s prvními příkrmy, kdy dítě ochutná kaši, rohlík nebo piškoty. Trpí pak průjmovou stolicí nebo naopak několikadenní zácpou, nafouklým bříškem, nadýmáním, nechutenstvím anebo hubne. Často také začne být dítě nápadně smutné a o nic se nezajímá.
U starších dětí mohou rodiče vysledovat pomalejší růst. U dospělých je výrazným prvkem zvýšená únava, řídnutí kostí, deprese, kožní projevy, nebo dokonce neplodnost.
Trápil mě atopický ekzém. Krevní testy odhalily, že mám celiakii |
Celiakie je označována jako „nemoc chameleonů“. Odhalit ji včas je však pro zdraví podstatné. Neléčená celiakie podněcuje a rozvíjí zánětlivé procesy ve střevech a může mít velmi vážné následky.
Vše potvrdí krevní odběr se stanovením protilátek. V případě pozitivity je pacient odeslán na gastroenterologii, kde se diagnostika dokončí potvrzenou biopsií tenkého střeva. Následně nastává celoživotní dieta.
Co určitě nejíst?
Výčet potravin obsahujících lepek vydá na samostatný článek. Samozřejmě jde o vše obsahující mouku, tedy pečivo, cukrářské výrobky, těstoviny a knedlíky (i ty bramborové).
Zakázané jsou všechny potraviny, ve kterých je mouka jako přídavek, jako jsou zahuštěné polévky a omáčky, ale také měkké uzeniny nebo paštiky.
Lepek je i v čokoládě nebo zmrzlině, v kečupu a v hořčici. Stopově může být i v doplňcích stravy a v sirupech. Při pochopení nemoci a změně pohledu na stravování však zjistíte, že je z čeho vybírat, a dokonce si můžete i dobře pochutnat.
Správný nákup
I když se většina obchodníků snaží bezlepkové výrobky umístit do jednoho prodejního místa, je někdy pátrání v regálech úplná detektivka a označení není ihned patrné.
Lepek škodí jen celiakům. Zdraví lidé by ho jíst měli, říkají odborníci |
Existují potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové, jako jsou maso nebo zelenina či ovoce. Ani brambory, kukuřice, rýže, pohanka, sója nebo luštěniny celiakům neuškodí. Zapovězené nejsou ani ořechy.
Vhodnou alternativou je také kokosová mouka, ze které je možné vykouzlit chutné palačinky na nedělní snídani, nebo vepřová pečeně doplněná o nadýchané knedlíky z bio ovesné bezlepkové mouky.
Alergie, nebo celiakie?V případě alergie se potíže zpravidla objevují během pár minut po konzumaci lepku. K průvodním příznakům patří svědění v ústech a krku, bolest žaludku, zvracení, průjem, nadýmání, rýma, dušnost, kopřivka, ekzém atd. Alergie na lepek nemusí znamenat celoživotní zátěž, někdy dokonce sama odezní (velmi často v útlém dětství). Trvalá, celoživotní omezení však s sebou nese celiakie, autoimunitní porucha, při níž imunitní systém napadne tenké střevo. Mezi její typické projevy se řadí průjem, nadýmání nebo horší vstřebávání živin, ale i únava, poruchy růstu u dětí, zvýšená kazivost zubů, afty, chudokrevnost a jiné. U žen může být celiakie spojena s pozdějším nástupem menstruace, nepravidelným cyklem, neplodností nebo spontánními potraty. |