Sobota 27. listopadu 2021, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 27. listopadu 2021 Xenie

Lepek škodí jen celiakům. Zdraví lidé by ho jíst měli, říkají odborníci

Vedle lidí, kteří ho ze stravy vyškrtli ze zdravotních důvodů, se objevuje stále více dobrovolných bezlepkových dietářů. Nemohou si touto dietou uškodit? To zjišťoval od odborníků magazín Rodina DNES.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Už skoro dva roky se devětadvacetiletá Martina z Prahy vyhýbá lepku. Nepatří k pár procentům populace, kterým způsobuje zdravotní potíže. Jen jí vadil pocit únavy, který se u ní po klasické „knedlíkové“ stravě vždy dostavil. Místo sušenek tak dnes jí ovoce, k masu zase miluje kořenovou zeleninu.

„Žádné omezení necítím, tak určitě nemám v plánu se vrátit k původní stravě. Po jídle se cítím dobře a dokážu mnohem lépe vnímat své tělo i to, jak reaguje na jídlo, které jím. Přítel jí stejně jako já a výrazně mu ustoupil atopický ekzém,“ pochvaluje si Martina svou bezlepkovou životosprávu.

Domácí lékař

Dobrovolnými „celiaky“ se poslední dobou stává stále více lidí. Odborníci se na tyto trendy dívají váhavě. Vítají, že se lidé snaží snížit konzumaci pšenice, jejíž spotřeba každoročně prudce roste. Kvůli pečivu, těstovinám a koláčům se totiž tělu nedostává kvalitních bílkovin. Zároveň však tvrdí, že střeva zdravého člověka si s lepkem poradí a lidé se tak zbytečně ochuzují o prospěšné látky. V kvalitních obilovinách jsou to zejména vláknina, minerály nebo vitaminy skupiny B. Navíc odmítání lepku může být u některých lidí i zdravotně nebezpečné.

„Pokud ho někdo ne zcela důsledně vyřadí z potravy a je přitom zatím nediagnostikovaný celiak, může si uškodit. Lepek mu totiž vadí i v malém množství, ale diagnostika je komplikovaná, ne-li nemožná. Změny na střevní sliznici nejde prokázat,“ jmenuje možné potíže nutriční specialistka Hana Mojžíšová.

Pokud se celiakie neléčí, dochází postupně k vyhlazení klků sliznice tenkého střeva. Ta je velmi potřebná, protože zabezpečuje přísun živin do organismu. Pokud je narušená, nedostává tělo bílkoviny, cukry a další důležité živiny. To je právě příčinou malého vzrůstu a celkového neprospívání u dětí. Dlouhodobě neléčená celiakie také prokazatelně zvyšuje riziko zhoubných nádorů nebo vede k poruchám kostního metabolismu. U žen může mít zase za následek opakovaný potrat, opožděný vývoj plodu či nízkou porodní hmotnost.

Všude samá pšenice

Možná právě teď obracíte oči v sloup a myslíte si něco o dalším „pseudoproblému,“ který naši předci, živeni obilovinami, řešit nemuseli. S chutí a bez výčitek si dali k večeři chleba a nikdo jim neříkal, že mají hledat alternativu. Jenže oni si stěží dali k snídani koláč, k obědu těstoviny, po kávě buchtu a k večeři křupavý rohlík s máslem a sýrem. Množství pšenice, které proniklo do našich jídelníčků, je několikanásobně vyšší.

Lepku se vyhýbají také celebrity

Mnoho populárních hvězd vypouští z jídelníčku lepek hlavně kvůli linii. Velkým zastáncem této diety je herečka Gwyneth Paltrowová či Victoria Beckhamová.

Pro českou herečku Janu Krausovou není život bez lepku dobrovolnou volbou, patří mezi potvrzené celiaky. „Lidé o tom stále moc nevědí, stává se, že pacient s příznaky lepkové intolerance není na přecitlivělost vyšetřen. Mně trvalo šest let, než jsem si na internetu vyhledala, že bych mohla mít celiakii. Když jsem si stěžovala na únavu a slabost, okolí si myslelo, že jsem hypochondr,“ popsala svou zkušenost v rámci kampaně Bezlepkoví.

„Naši předchůdci se s ní seznámili celkem přirozeně v době přechodu od lovení k usazení se, se zakládáním osad přišlo i pěstování plodin. Pšenice se ještě před pár desítkami let konzumovala v pestré kombinaci s jinými obilovinami. Běžně jsme měli na talířích kroupy, jáhly anebo pohanku. Pomyslné žezlo převzala pšenice díky bílé mouce a tisícům výrobkům z ní,“ říká specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Problém podle ní přitom není jen v množství, ale také v její kvalitě. „Naprostá většina z nás jí pšenici v té nejhorší podobě, a to v průmyslově upravovaných potravinách založených na bílé mouce, tucích a dochucovadlech. Přejídáme se sušenkami, rohlíky a krekry,“ dodává Slimáková.

Takto zpracovaná pšenice je navíc zbavena obalu i klíčků, a tím pádem i vlákniny, vitaminů, tuků a minerálů. Na druhou stranu je levná a pšeničný lepek zase dokáže pečivo krásně nakypřit. Neznamená to však, že by dnešní pšenice obsahovala více lepku než v minulosti. Podle dat potravinářské komory se jeho obsah v posledních letech zvýšil jen o 1,5 až 2 procenta, což nemá na lidské tělo významný dopad.

Kvalitní pečivo má zelenou

Úplné vyřazení lepku může být navíc podle Slimákové problematické i z jiných důvodů: „Z dlouhodobého hlediska může být každé zbytečné omezení stresující, vylučující ze společnosti a neudržitelné. Problematické jej vidím třeba v rodinách s dětmi, které běžně jedí ve školách, s kamarády. Je těžké vysvětlovat jim doma, že ‚lepek je jed‘, a požadovat po nich dodržování doma nastavených pravidel, i když jsou v jiných prostředích.“

Lidem, kteří o změně jídelníčku uvažují, ještě doporučuje, aby místo jeho úplného vyloučení zkusili jíst obiloviny v jejich přirozenější podobě: rohlíky vyměnit za kroupy a jáhlovou kaši. „Místo nejběžnější pšenice si mohou dát její tradičnější odrůdy, jako jsou třeba špalda, semolina anebo červená pšenice,“ dodává Slimáková. O třetinu nižší množství lepku má třeba žito. Oves zase obsahuje glukany, které podporují imunitu. Klasickou pšeničnou mouku lze nahradit celozrnnou.

Dejte si ovšem pozor na efekt „light potravin“: celozrnné pečivo nemá méně kalorií, nedávejte si ho tedy více. „Má však nízký glykemický index, takže nás na delší dobu zasytí a má o 80–90 % více minerálů a vitaminů,“ upozorňuje Hana Mojžíšová.

Kojení jako prevence

Debaty o tom, zda jíst, nebo nejíst lepek, rozhodně nemusí řešit celiaci. Důležité je zde slovo rozpoznaní, protože diagnostika této nemoci je velmi obtížná.

„Pro velkou rozmanitost projevů je těžké ji v řadě případů včas a správně diagnostikovat. Mezi ně patří zažívací obtíže, jako je nadýmání, průjmy, ale i zácpy, hubnutí, bolesti břicha, dále mimostřevní projevy, jako je cukrovka, psychické obtíže, poruchy imunitního systému, osteporóza, afty, zvýšená kazivost zubů, únavový syndrom, nepravidelnost menstruace, spontánní potraty či neplodnost,“ jmenuje ostravský gastroenterolog Radim Bužga.

Další tisíce lidí si stěžují na zdravotní potíže po požití lepku, přitom u nich žádné autoimunitní onemocnění prokázáno nebylo. „Kromě klasické celiakie existují i nemoci spojené s lepkem. Sem patří například alergie – u některých lidí dochází k nepříjemným reakcím. Stěžují si na nadýmání, nevolnost, průjem, ale mohou se objevit i křeče, dýchací obtíže a kožní vyrážka,“ popisuje Bužga.

Ale potíže s lepkem mají často i lidé, u kterých byla vyloučena celiakie i alergie. Ti trpí takzvanou netolerancí, které se odborně říká neceliakální glutenová senzitivita. Jejich potíže bývají mírnější, avšak život umějí také znepříjemnit. Úpravou stravy se jim výrazně uleví.

„Dalším onemocněním je kožní forma celiakie, která se nazývá Duhringova herpetiformní dermatitida a jedná se o nejasnou svědící vyrážku nebo puchýřky vyskytující se nejčastěji na předloktí a na kolenou,“ uzavírá Bužga.

Alergii na lepek může člověk získat kdykoliv během života, lidé se s ní nemusí narodit. K tomu, aby se nemoc rozvinula, je nutná řada faktorů. Například i nadměrná konzumace lepku, proto je podle Bužgy vhodné vrátit se ke stravě našich babiček a konzumovat kváskový chléb, který je lépe stravitelný. Velmi důležité je také včasné seznámení kojenců s lepkem. Různé celosvětové výzkumy ukazují, že pro zavedení lepku je nejvhodnější doba mezi čtvrtým a šestým měsícem věku dítěte. Dřívější či pozdější zavedení významně zvyšuje riziko rozvoje onemocnění.

Velmi důležité také je, aby v době zavedení lepku bylo dítě stále ještě kojené, čímž se významně snižuje riziko vzniku celiakie. Celkově je právě kojení považováno za jedno z nejlepších preventivních opatření.

12. dubna 2015

  • Nejčtenější

Michal po mně skočil, popsala start intimního života zrzka z experimentu

Z šesti dvojic televizní Svatby na první pohled čeká rozhodnutí už jen tři páry. Jarda s Romanou spolu zůstali, vztah...

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Rozstřel Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša....

Titul Masterchefa získala za menu v duchu nejoblíbenější pohádky z dětství

Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i...

Správnou technikou až k extázi. Prožijte všechny podoby dokonalého orgasmu

Svět erotiky nemá hranice, ty si určuje každý z nás sám. Obecně je ovšem pravdou, že ženy jsou v tomto ohledu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena ztratila práci a nechala se přeoperovat. Dnes vydělává díky tělu

Devětadvacetiletá Grace Taylorová z Velké Británie během pandemie koronaviru přišla o práci. Poté se rozhodla, že svůj...

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

  • Další z rubriky

Zrcadlo už není můj strašák, raduje se Kristýna, která shodila 19 kilo

Přesně 123 kilogramů. Taková je výchozí hmotnost Kristýny, maminky na mateřské dovolené. Protože vede děti ke sportu,...

Tichý zloděj kostí. Na osteoporózu platí jednoduché triky, radí lékař Jan Štěpán

Premium Nemoc stáří nebo také zloděj kostí. Osteoporóza neboli řídnutí kostí má mnoho jmen. Ale protože nebolí, zajímáme se oni...

Dlouhý pohled znamená buď zamilování, nebo útok, vysvětluje psycholog

Premium Neverbální komunikaci můžeme vůlí ovládat jenom stěží, je nám dána evolucí. Ne všechny poučky však platí. Například...

Covid zase svírá Česko. Otázky a odpovědi, proč je teď pandemie jiná

Letošní vlna pandemie je jiná, protože koronavirus narazil na „bariéru“ očkování. Co to s nákazou udělalo? Proč lékaři...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Jakub Vágner se oženil. S rybářkou Claudií si řekli ano na lodi

Populární rybář Jakub Vágner (39) se oženil. V sobotu po poledni si vzal svou německou přítelkyni Claudii, se kterou...

Neočkovaný herec Etzler je na kyslíku s oboustranným zápalem plic

Miroslav Etzler skončil s covidovou atakou a oboustranným zápalem plic v nemocnici. Své příznivce na sociálních sítích...

Vítěz Slavíka Ztracený zpíval o znásilnění. Píseň stáhnu, omluvil se

Vítěz letošního Českého slavíka Marek Ztracený čelí kritice kvůli textu jedné z jeho starších písní. Výkonná ředitelka...

Světem se kvůli mutaci valí lavina výprodejů. Padají akcie, ropa i bitcoin

Kvůli nové mutaci koronaviru, která byla detekována v Jihoafrické republice, klesly v pátek asijské akcie nejvíce za...

KOMENTÁŘ: Kterak raper Řezník přistřihl Českému slavíkovi křídla

Slavnostní ceremoniál Českého slavíka nejspíš na nějakou dobu rozvíří debaty o stavu české populární hudby – je-li...