INFOGRAFIKA: MOŽNÉ NÁKAZY V ZAHRANIČÍ
"Jeli jsme na běžný týdenní zájezd do Egypta s renomovanou cestovní kanceláří. Dny jsme trávili v příjemném a celkem důvěryhodně vyhlížejícím hotelu," říká Radovan Vlček z Prahy.
Jenže jeho žena dostala z jídla průjem, který měl dramatický průběh. "Nemohla vůbec nic polknout. Ještě několik dní po návratu se vzpamatovávala," dodává její muž.
V podobných případech je zásadní rozlišit, co je příčinou potíží: může jít o cestovatelský průjem, za kterým je nezvyklá strava. Anebo to může být infekce, jako je salmonelóza nebo úplavice.
Zažívání trpět nemusí
Průjem z jiné než obvyklé stravy, v horším případě nákaza nějakou závažnější infekcí ze stravy jsou nebezpečné. Zažívací potíže postihují na zahraničních cestách do tropů a subtropů tři čtvrtiny lidí.
Čeští turisté nepovažují riziko nákazy cestovatelským průjmem za dostatečně velké. Přitom, zvláště u dětí a starších lidí, může být průběh velmi těžký, a někdy dokonce smrtelný, říká lékař Jiří Beran z královéhradeckého centra cestovní medicíny.
Na cestu přibalte slivovici - |
A připomíná známý omyl - spousta lidí se domnívá, že nebezpečné průjmy hrozí pouze v exotických dálkách kdesi v Asii či Africe, avšak opak je pravdou. Mnoho lidí se jimi nakazí právě na běžných dovolených u Jaderského nebo Středozemního moře.
Lidé zde totiž podle zkušeností lékařů snadno zapomenou na opatrnost a bez obav kupují zmrzlinu či ovoce. Ostatně salmonelóza či úplavice hrozí ze špatně upraveného jídla či pití rovněž v Česku. Další střevní nákazou je kampylobakterióza.
První pomoc
Takzvaný cestovatelský průjem je většinou důsledkem setkání s nezvyklým jídelníčkem a neprovázejí jej horečky, ty jsou naopak typické třeba pro salmonelózu či úplavici.
V obou případech je největším nebezpečím dehydratace, a proto je nejdůležitější doplňovat tekutiny a minerály. Pít je třeba často, ale po malých dávkách. Hodně pomoci může také přísná dieta, která by měla být nemastná a její hlavní složkou by měly být suchary, vařená rýže, mrkev, brambory, rozmačkané banány a jablka.
Potíže lze mírnit také pomocí volně prodejných léků, které by proto měly být součástí cestovní lékárničky. V případě, že jde o průjem způsobený bakteriemi, který bývá častější a zároveň nebezpečnější, připadá v úvahu použití speciálních antibiotik působících pouze lokálně ve střevech.
Pokud cestujete do oblasti se zvýšeným rizikem podobných potíží, požádejte o jejich předepsání svého lékaře, jsou totiž pouze na předpis.
Chraňte si trávení
Dobré je snažit se mít trávení v pořádku a zažívacím potížím předcházet. Jednou z cest může být užívání probiotik neboli mléčných bakterií. O jejich prospěšnosti se v poslední době mluví stále více, kromě toho, že jejich dostatek posiluje trávení, jsou důležité také pro stav imunity.
Laktobacily jsou buď v čerstvých kysaných mléčných výrobcích, což může být v zahraničí problém, anebo je lze užívat v tabletkách. Ty jsou volně prodejné, s výběrem vám poradí v lékárně.
Dávejte si pozor na jídlo a pití Na cestách víc než jindy záleží na tom, co jíte a pijete. Víte, co je bezpečné, a co ne? Nebezpečné Bezpečné |