Sobota 28. listopadu 2020, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 28. listopadu 2020 René

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den,pane doktore,
dneska žádnou otázku nemám,jen bych Vám chtěla moc poděkovat co pro nás laiky děláte.Odpovídáte trpělivě na naše dotazy,odpovídáte rychle a pro nás srozumitelně.Je obdivuhodné,že i na tohle si uděláte čas,mimo Vaší práci.
Ještě jednou děkuji,a přeji hezké a klidné svátky!!
Zlatka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Děkuji vám, Zlatko. Přeji vám také příjemné svátky a užívejte si mateřství co nejvíce. Ty každodenní vývojové pokroky dítěte v miminkovském věku patří k největším zázrakům přírody a je krásné je pozorovat a být přitom.
Parafarmacie
Dobrý deň pán doktor,
chcela by som sa spýtať - na palci na nohe sa mi šúpe koža.. nemusím si to všímať alebo ide o nejaké plesňové ochorenie? Dávam si na to roztok Betadine, je to správne alebo čo by ste mi odporučil? Ďakujem.
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dano. Pokud se jedná o plísňovou infekci kůže Betadine pravděpodobně účinný nebude. Zkuste Clotrimazol mast.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,co byste doporučil 7-týdenímu miminku na nachlazení a zadní rýmu,sem tam kašílek? Je plně kojená,a hleníkama se dáví i při kojení,je nevrlá a plačtivá
Děkuji za odpověď
Zlatka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zlatko. Já bych dcerku zkrátka jen více choval a odsával hleny z nosíku odsávačkou. Více bych to neřešil. Určitě bych neaplikoval žádné nosní kapky. Pečlivě bych doma dbal na dostatečnou vlhkost vzduchu a vhodnou teplotu v místnostech, ve kterých dcera tráví čas.. To je  velmi důležité pro správnou funkci sliznice dýchacích cest i  jako prevence dehydratace sliznic i celého těla. Kojenci se dehydratují velmi snadno, díky velkému povrchu těla a přetopené místnosti mohou způsobit zbytečné zdravotní problémy.
Parafarmacie
Dobry den pane doktore,
dekuji za odpoved.Vse propuklo letos v srpnu,kdyz mi byla zprvu diagnostikovan akktni zanet slinivky, kdyz jsem drzela dietu a v rijnu mi bylo pak zdeleno po endosonograp. vystreni ze to asi vypada na chronicky zanet slinivky brisni.Od toho srpna jsem mela problemy se zacpou taky.Ted v listopadu jsem byla hospitalizovana v nemocnici, zase zvysene lipaze a z magneticke rezonance bylo zjisteno ze pry ten zanet je vetsi a ze je to teda chronicke i kdyz jsem to letosniho leta zadne problemy nemela. Vzdycky jsem se stravovala celkem normalne a alkohol pila jen prilezitostne, je pravda ze kdyz mi zanet vypuknul, tak jsem meli velkou navstevu u nas a jedli jsme dost mastneho a trochu k tomu byli alkohol,ja to asi pote takto odnesla. Nicmene od te doby mam stale problemy se slinivkou.ted drzim dietu, presneji jim hlavne dusenou zeleninu, trochu kureciho mas/rybu prilohy ryze, sladke brambory, quiona, brambory, testoviny k snidani zase kasi s ovocem, jsem velice opatrna.
Peta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za informace, Peťo. Na přílohy dejte pozor a volte skromné porce. Lékař či nutriční terapeut by vám měl doporučit jaká váhová množství  tuků, sacharidů (cukrů i složených sacharidů), bílkovin za den konzumovat. Vyšší konzumace škrobu, představuje pro slinivku významnou zátěž. Přílohy doporučuji konzumovat spíše čerstvě připravené. Jestli máte nadváhu, je dobré se příloh vzdát. Jsou pro tělo v tomto případě  naprosto postradatelné a slinivce se uleví. To platí i  o různých cereálních kaších, které mohou být pro slinivku také zátěží. Všímejte si, po jakém pokrmu se lépe cítíte a po jakém naopak. 
Parafarmacie
Dobry den pane doktore,
cca pred mesicem mi bylo zjisteno chtocnicky zanet slinivky brisni v mych 27 letech. Ziji obecne zdrave a do letosniho roku jsem nikdy problemy se slinivkou nemela. V nemocnici mi naordinovali terapii beru ted cca. mesic 40gm Prednisolon denne, k tomu 20gm Pantoprazol 1x denne, 1x denne Colecalsderol a Po-St-Pa 960 gm jednu Tabletu Contrioxazaol. Je mi lepe ale porad mam stavy nekdy, ze mi neni nejepe, bolest bricha a nekdy takove tahnuti v oblasti te slinivky brisni. Za 2 tydny mam konrolu na magneticke rezonaci, kde budou vedet jestli terapii zabira. Mysliete ze i pres me problemy terapii zabira? Vim ze je to tezke odpovedet, ale mam hrozny strach jsem mlada a nikdy jsem nemela takove zdravotni problemy... Je mozne vubec s timto zanetem zit dal? I kdyby tato terapie nazabirala? Dekuji a omlouvam se za muj zmateny dotaz
Peta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Péťo. Pokud jste neměla vážnější zdravotní obtíže v minulosti, diagnóza chronický zánět slinivky břišní smysl nedává. V každém případě musíte být do budoucna opatrná  a stravovat se nejen skromněji, ale také volit vhodné složení stravy. Jak se prosím nyní stravujete? Jak vypadal váš jídelníček před  propuknutím zánětu slinivky břišní? Pila jste častěji alkohol? Má někdo z rodičů či prarodičů  obtíže způsobené zhoršenou funkcí slinivky? Než se slinivka zklidní může trvat i několik měsíců. Respektujte prosím doporučení lékařů a nutričního terapeuta. Musíte být trpělivá. Ať je vám brzy lépe !
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat na magnesium chelát. Dočetla jsem se, že je nejlépe vstřebatelný. Který z přípravků je nejlepší? Dále bych se zeptala na magnesium laktát, na jeho vhodnost, vstřebatelnost. Nebo jestli mi můžete sám doporučit nejvhodnější formu hořčíku. Jedná se mi o posílení celkového zdraví, ne pro fitness. Ještě bych to rozdělila, pokud je to třeba. Zeptala bych se jednak pro důchodový věk a pak o věk
po čtyřicítce. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hanko. Běžné anorganické soli hořčíku se vstřebávají dobře. Uvádí se, že organické soli minerálních látek a stopových prvků  jako je laktát, glukonát, fumarát, citrát... mají vstřebatelnost lepší než  jejich  vhodné anorganické formy. U některých prvků to může hrát důležitější roli. U hořčíku se nedomnívám, že je to tak důležité. Důležitější je volit správnou dávku (doporučuji cca 350 mg za den formou doplňku stravy) po dostatečně dlouhou dobu, aby hořčík nejen zvýšil hladinu v krevní plazmě, ale také se dostal v dostatečném míře do tělesných tkání.  Sloučeniny, které vytvářejí cheláty s některými prvky neumožňují prvkům se efektivně vstřebávat. Chemické vazby jsou příliš pevné. Je třeba blíže specifikovat co měl dotyčný magnesium chelátem na mysli. Osobně bych se spíše těmto doplňkům stravy vyhnul, pokud jsou jen takto  ingredience popisovány. Neodpovídá to ani potravinářské legislativě, ani odborné  chemické terminologii, která se týká názvosloví chemických látek.
Léky na předpis
Dobrý den, moc děkuji za Vaše otázky v souvislosti se ŠŽ. Léky mi byly nasazeny na základě pozitivních autoprotilátek aTPO 616, zatím bez hypo nebo hyper funkce ŠŽ, ale prý by mohlo jít o otázku času. Pořád trochu doufám, že by ten autoimun.problém odezněl, i když vím, že pravděpodobnost je malá. Myslíte, že je to možné a ŠŽ by byla schopna "znormalizovat a nastartovat"? Zkusím tedy na vlasy a kůži ten Methionin a Gelatinu Intens. a dala bych vědět. Ještě jednou Vám moc děkuji a přeji vše dobré. - otázka upravena poradcem
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jitko. Je mi to moc líto, je to ale nepravděpodobné. Autoimunní proces neumíme zatím zastavit žádnými léčivy. Nevyloučil bych to ale v blízké budoucnosti. Nové výzkumy léčiv a vakcín jdou potřebným směrem.  Jinak to není ale žádná tragédie. Jen si zkrátka každý den doplníte množství hormonu, které nestačí SŽ dodat. Trochu bych to přirovnal k užívání hormonální antikoncepce , mám-li na mysli nutnost pravidelného denního užívání. Někdy ale není snadné se na  substituční léčbu adaptovat. Pozor na přibírání na váze. Jídelníček si pečlivěji hlídejte a omezte příjem tuků a cukrů, pokud váha povyskočí . Přeji vám abyste byla v dobrých rukou a lékař  úpravu dávky vždy správně odhadl. 
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, mám dlouholetý problém a to že trpím tzv. zadní rýmou. Stále jsem zahleněná,hleny stékají do krku , ale v nose mám sucho, v dutinách cítím tlak a šumění v uších.Vyskoušela jsem co se dalo i konvičku, ale je to stále stejné. Na ORL jsem byla několikrát a nic mi zatím nepomohlo . Děkuji
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marie. Příčina obtíží může být jiná. Máte nějaké zažívací problémy?  Netrpíte refluxní chorobou jícnu?  Jinak doporučuji proplachovat nosohltan velmi často. Již jsem to v poradně několikrát zmiňoval . Konvička je pro dámy elegantní řešení. Z praktického hlediska je v podstatě zbytečná, jestliže se nerozhodneme proplachovat nosohltan speciálním roztokem. Účinnější je  nasát vlažnou vodu přímo z dlaně. Snažte se to opakovat vícekrát za den a intenzivně, dokud neucítíte alespoň trochu úlevu. 
Parafarmacie
Dobrý den chtěla bych se poradit ohledně bouličky na spodním rtu z vnitřní strany, mám to už druhy den a trochu se zvětšila, když jí trochu zmáčknu trochu bolí, ale ne moc prosím že to není nějaká vážná nemoc?
Michaela Trnečková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Michaelo. Je to málo pravděpodobné. Snažte se ji nedráždit a nedělat to, co jste uvedla. Stačí když ji dráždí konzumovaná strava a ev. některé nápoje. Myslím si, že během 3 dnů boulička zmizí. Pokud vás obtěžuje, cucejte chvilku na postiženém místě šalvějovou pastilku od Dr.Mullera. Věřím, že by to mohlo pomoci.
Léky na předpis
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď. Před léčbou (11/2019) byly výsledky "Hraniční TSH/4,44" (fT4 14,70, fT3 4,3). Na onemocnění se přišlo náhodou a těžko říct, jak dlouho již do té doby probíhalo, neměla jsem obtíže - ani s vlasy, ani s kůží, ani jiné související. Na kontrole z dubna tohoto roku, tedy po zahájení léčby) byly výsledky TSH 2,64, fT4 13,50. Předem moc děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky  za upřesnění, Jitko.  Není snadné rozhodnout, kdy je nejlepší substituční léčbu zahájit. Já osobně, pokud byste neměla žádné obtíže, které by mohly s funkcí SŽ souviset, bych spíše vyčkal.  Zahájení substituční léčby je ještě větší přechodný náraz do látkové výměny, než když SŽ postupně snižuje produkci svých hormonů. Obtíže, které jste uvedla vás mohou doprovázet dlouhou dobu, protože tělo má problém se na metabolické změny rychle adaptovat. Zásah do hormonální regulace je velký. Hormony štítné žlázy nepřímo ovlivňují i látkové poměry v jednotlivých tkáních. To pak může mít za následek přesně to, co popisujete.  Klíčovou roli může hrát nedostatek  některých stopových prvků, minerálních látek v pokožce. Ta pak mění i osmotické poměry se kterými souvisí i dostupnost dalších látek  důležitých pro buněčné procesy. Doporučuji zkusit po dobu alespoň jednoho měsíce  kombinaci Gelantina Intensive (1 odměrka denně rozpuštěná ve vodě nebo odstředěném mléce 0,5% tuku) a Paralékárna Methionin Plus 2 tobolky za den. Budu rád, když se ozvete po měsíci, zda se dostavilo nějaké zlepšení. 
Léky na předpis
Vážený pane doktore, prosím Vás o radu ve volbě léku. Již rok kvůli zjištěnému autoim.zánětu štítné žlázy užívám Euthyriox 50 v dávkování1/2-0-0. V podobném čase (první měsíce jsem tomu ale nevěnovala pozornost) pozoruji jakoby pocitové "ztenčení kůže", hlavně v obličeji a pro mne již patrné řídnutí vlasů (zpočátku jsem si jen myslela, že se mi zjemnily). Domnívám se, že se jedná o nežádoucí účinek léku, i když jsem tento možný problém v příbalovém letáku nedohledala. S výsledky kontroly odběrů asi před třemi měsíci ale byla paní doktorka spokojená. Setkal jste se s tímto problémem a mohla by pomoci změna léku? Předem moc děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jitko. Není to o změně léku pro substituční léčbu, ale o správném dávkování. Máte prosím  k dispozici výsledky biochemického vyšetření krve?  Myslím si, že nedostatečná tvorba hormonů štítné žlázy způsobená autoimunním onemocněním není dostatečně kompenzována. I malé navýšení dávky teoreticky může problém vyřešit.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, v jedné ze svých odpovědí jste zmiňoval, že pro úspěšné otěhotnění je důležitá strava a zejména správná míra příjmu tuků, který by neměl překračovat 30 % denního energetického příjmu. Já mám postavu hubenou, ale přesto, když jsem si více sledovala, co jím, zjistila jsem pro mě docela překvapivě, že tuky u mě tvoří některé dny dokonce až 50% příjmu. Chtěla jsem vás poprosit, zda by bylo možné trošku více rozvést, jakým způsobem tuk negativně ovlivňuje otěhotnění, případně chemické složení vajíček. Chápu, že to asi není úplně otázka na Vás, ale přijde mi, že s touto problematikou máte zjevně nějaké zkušenosti a věřím, že toto téma je zajímavé pro mnoho čtenářů. Vždy mi bylo vcelku jasné, že silnější postava může být při snaze o otěhotnění problém, ale že může mít s tukem problém i hubený člověk mi tak nějak nepřišlo na mysl. Je pravdou, že při krevních testech mi byl zjištěn zvýšený cholesterol a cukr, což jistě s mojí tučnou stravou velmi souvisí. Děkuji, A.
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Andreo. To není nic překvapivého. Možná většina lidí v České republice konzumuje každodenně více tuku, než by měla. A to často od dětského věku.  Zvyšuje se tím riziko kardiovaskulárních onemocnění i třeba cukrovky II.typu ( je to tím, že tkáně pak nejsou tak citlivé k insulinu a zhoršuje se využití krevního cukru-glukózy).  Vysoký příjem tuku má obrovské dopady na látkovou výměnu. Obrovský celosvětový nárůst počtu pacientů s cukrovkou II.typu je mnohem větší hrozbou z mnoha úhlů pohledu než covidová pandemie.   Pokud dochází, díky jídelníčku, k výraznějšímu nárůstu množství tukové tkáně, tuková tkáň může vykazovat i významnou hormonální aktivitu   a může vytvářet nerovnováhu v tvorbě pohlavních hormonů. Vysoký příjem tuku mění chemické složení vajíčka ( mění se například kvalitativní a kvantitativní obsah mastných kyselin) a to může mít i zásadní vliv na mechanismus oplodnění. Výrazné snížení váhy u žen s obezitou či větším nadváhou může přispět v řadě případů k otěhotnění v případech, kdy páry nejsou dlouhodoběji úspěšné, přestože k tomu není vážný zdravotní důvod. Zejména pokud  je dietní režim  správně sestaven i po výživové stránce. Kontrolovat složení celodenního jídelníčku si můžete na www.potravina.cz. Jako orientační vstupní hodnoty doporučeného jídelníčku si můžete nastavit : T:65 g, S:275 g, V:15 g, B:75 g. Určitě vás  také  často překvapí výživové složení běžných pokrmů ve "zdravých" kuchařkách, u kterých jsou většinou výživové informace utajeny, či receptů prezentovaných v televizních pořadech.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore,
po odstranění žlučníku mně byl kvůli nadměrné tvorbě žlučových kyselin předepsán lék Vasosan P, který není běžně dostupný. Lze ho něčím nahradit.
Děkuji
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jitko. Jaké máte prosím obtíže?  Jaký by byl hlavní důvod pro předepsání Vasosanu? Užíváte ještě jiné léky?  Napište prosím o sobě více.
Léky na předpis
Prosím o informáciu, či môžem užívať proti bolesti Milgamu, Novalgin a Voltaren gél. ak súčasne užívam Eliquis. Ak nemôžem užiť uvedené lieky, čo mi odporúčate? Ďakujem za odpoveď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Neznám váš zdravotní strav a proto se nemohu k dotazu přímo vyjádřit. Co se týká možnosti vzniku významných lékových interakcí,  závažný problém zde nevidím.
Volně prodejné léky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho je možné užívat Analergin. Beru 1x denně půl tabletky každý den. Jsem teď na delší návštěvě u rodiny (už skoro měsíc) a nejspíš se u mě objevila alergie na prach nebo roztoče. Rodiče mě ujišťují, že lék je neškodný, navíc když nic dalšího neberu, ale pro jistotu bych chtěla znát názor odborníka. Děkuji moc předem za odpověď.
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aneto. Analergin se dá užívat dlouhodobě, jestli je to nutné. Léčivá látka , kterou obsahuje ,je obecně velmi dobře snášena. Z nežádoucích účinků může  asi nejčastěji způsobovat únavu, snížit bdělost ( pozor na řízení auta), závratě či bolesti hlavy. Pozor na konzumaci alkoholu při jeho užívání. Zmíněné nežádoucí účinky se mohou objevit v intenzivnější formě. 
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore cca před 14 dny jsme tu řešili frekvenci a dávkování vitaminu D. Teprve dnes jsem si přečetla Vaši rozsáhlou odpověď, děkuji pěkně a také za čas, který jste tím musel strávit. Je to celé asi dost komplikované, v médiích se objevuje spousty polopravd. Opakovaně jsem totiž například četla (v časopisech, v rozhovorech s lékaři), že naše populace má obecně nedostatek vitaminu D, posílený ještě doporučením používat vysoké ochranné sluneční faktory po celý rok a že suplementace je na místě i u lidí, kteří nemocní nejsou. Zejména nyní je v lékárnách o vitamin D velký zájem, vzhledem k tomu, že se "déčko" doporučuje pro fungování imunitního systému, k dostání jsou většinou tabletky s dávkou 2000 IU/den, což je vlastně ještě vyšší dávka, než je moje léčebná. Jinak ještě upřesním to doporučené dávkování 1xtýdně - nebylo mi nikdyy řečeno, že je to prospěšnější, ale že je to pohodlnější účinnost je totožná. Volila jse tedy (logicky) takový postup. Znovu dděkuji za Váš čas - otázka upravena poradcem
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danielo. Je to opravdu složitý problém. Vidíte jak to třeba vypadá s Covidem, když se k problému vyjadřuje kdekdo a pak se opomíjejí  či bagatelizují základní odborné poznatky.  Nějak uceleně sumarizovat dílčí odborné poznatky a zobecnit některé postupy týkající se vitaminu D není jednoduché. Je  s podivem na kolik poměrně triviálních otázek týkajících se vitaminu D neumíme  s jistotou odpovědět. Že by ochranné sluneční faktory měly zásadní vliv na tvorbu vitaminu D v pokožce je velmi odvážné tvrzení. Používáme je většinou tam, kde  má sluneční záření vysokou intenzitu. Nenatíráme jimi seniory v parku na lavičce. Nepřeceňoval bych také jejich ochranné možnosti a jejich kvalitu v prodejní síti. Nelze také zobecňovat některé poznatky z určité části světa na jiné s rozdílným podnebím. Z pohledu matematika může být stejné, pokud dávku užijeme jednorázově, nebo ji rozdělíme na 7 menších, když bude úkolem užití konkrétní dávky v jasně stanoveném čase. Příroda ale funguje jinak. Představte si jen vypít 2dcl tvrdého alkoholu naráz, nebo rozděleného na 7 stejných  dílů, které zkonzumujete během 7 dní. Vitamin D je rozpustný v tucích, a proto je pro vstřebávání strava s obsahem tuku důležitá. Většinou to problém není. Tuku konzumujeme příliš. Přesto třeba forma tablet není formou ideální pro vlastní vstřebávání a nelze očekávat . že se 2000 IU za den opravdu vstřebá. Vitamin D se dostává do těla díky malým  tukovým kapénkám - micelám, ve kterých je rozptýlen. Ty také mají určitou kapacitu, stovky jiných látek  včetně některých léčiv usilují o totéž a vitamin D tam nemůže být obsažen v neomezené koncentraci. Na jednorázovou vysokou dávku reagují i hormonální regulační mechanismy a v tom právě vidím hlavní problém při týdenním, čtrnáctidenním či dokonce měsíčním dávkování.  Takový způsob dávkování by měl být opravdu podroben  důkladnému klinickému výzkumu. Je to nejen otázka využitelnosti takto podané jednorázové dávky, ale také možného vlivu na hormonální regulaci a to i  z dlouhodobého hlediska. Na bezpečnost takového dávkování nemůžeme pohlížet jen z toxikologického hlediska, když zároveň opěvujeme, na co vše je vitamin D dobrý.  Proto bych se spíše přikláněl ke každodennímu používání malých dávek, není-li k tomu vážný důvod to dělat jinak. Takové dávkování bych nevolil  ani v případě, kdy pacient souběžně užívá léčiva určená přímo k léčbě osteoporózy kdy se tato léčiva neužívají či neaplikují každodenně.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,
měla bych dotaz ohledně vitamínu D pro kojence.Dávali jsme kapičky Vigantol,jednu kapku denně.Po tom měla holčička úporné bolesti bříška,proto jsme nasadili Laktobacily BioGaia s vitamínem D.
V příbalovém letáku stojí,že pět kapek Biogaii pokryje denní dávku tohoto vitamínu(400 IU).Mohu se na to spolehnout,a opravdu toto množství stačí?Neradi bychom toto zanedbali
Děkuji za odpověď
Zlatka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zlatko. Pokud používáte léčivo s obsahem vitaminu D, máte garanci, že deklarované množství vitaminu D skutečně obsahuje. Přesto uvedenému přípravku  Laktobacily BioGaia s vitaminem D důvěřuji. Denní dávku považuji za naprosto dostatečnou, jestliže miminko normálně prospívá a netrpí průjmy.
Léky na předpis
Prosím, mohu užít Letrox a Offloxin po sobě v jeden den?
Naďa Langhansová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Langhansová. Přestože se oba léky užívají nalačno, doporučuji mezi nimi udělat hodinovou pauzu. Kterým ráno začnete je jedno. Riziko interakce v trávicím ústrojí je velmi malé. Nelze jí ale zcela vyloučit.
Parafarmacie
Dobrý den.

Chci se zeptat, jaký máte názor na užívání doplňků stravy s koenzymem Q10 při statinech?

Upřesnění otázky:
Existují věrohodné studie, které by potvrzovaly hypotézu, že lze tímto způsobem skutečně měřitelně kompenzovat potenciální negativní dopady snížení endogenní syntézy Q10 kvůli účinkům statinů?

Nebo je celá otázka prodeje suplementů s Q10 opět jen výsledek poctivé práce globální suplemento-lobbing mafie?

Děkuji za odpověď!
Bobina, řidička kamionu.
Bobina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Bobino. V naší stravě máme většinou CoQ10 dostatek i díky tomu, že konzumujeme více živočišných potravin, než bychom měli. CoQ10 je také poměrně stabilní látkou a nepodlého snadno degradaci. CoQ10 se vytváří ve všech buňkách lidského těla. Jeho syntéza neprobíhá výlučně v játrech a buňky si jej dovedou "hravě" vytvořit při běžném způsobu stravování. Doplňování CoQ10 je podle mého názoru velmi sporné  ve všech možných indikacích. Léčebný účinek CoQ10 se nikdy nepodařilo dostatečně prokázat studiemi, které se u léčiv vyžadují. Tuším, že jen v Japonsku se užívají v kardiologii léky s obsahem CoQ10 a nejedná se určitě o nové postupy. Je také mnohem racionálnější se koncentrovat na stravu, která by omezila užívání statinů, než užívat CoQ10.  Jsem velmi skeptický k tomu, že pravidelné užívání CoQ10 v dávce 30-120mg za den povede ke snížení rizika nežádoucích účinků statinů. Úplně bych to nevyloučil v ojedinělých případech při extrémním způsobu stravování či u některých vzácnějších onemocněních.
Léky na předpis
Dobrý den. Jsem komplikovaný případ. Mám autoimunitní onemocnění , dále kardiak, alergik , revmatismus atd. Mám alergii na antibiotika a některé potraviny . Dále velkou nesnášenlivost různých léků . Dotaz: Vyšetřením bylo prokázáno, že mám vysokou hladinu kyseliny močové a velmi nízkou hladinu kyseliny listové . Ovlivnit přirozenou cestou toto nemohu, protože potraviny, které by ovlivnily snížení KM , potřebuji zase na zvýšení KL. Je to bludný kruh a léky, které jsem dostala mi dělají problémy. Navíc . Užívám ještě další léky, ale , i když je např. v letáku uvedeno, že mi lékař má kontrolovat průběžně krev, žádný z nich to nedělá. To mám na to upozornit lékaře sama? Každého upozorňuji na mé problémy s léky , ale .... Nevím co dělat s KL a KM . Bludný kruh.
Ludmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ludmilo. Rozumím tomu dobře. S podobnými pacienty se setkávám 35 let. Z bludného kruhu se můžete dostat jen tehdy, pokud vám někdo správně poradí jak se máte stravovat a vy jídelníček budete dlouhodobě dodržovat.  Jídelníček se musí průběžně korigovat na základě kontroly zdravotního stavu. Aby se některé biochemické parametry zlepšily a vy se i zbavila některých léčiv, či omezila jejich dávkování, může trvat delší čas a je třeba s tím počítat.  V našem zdravotním systému bohužel chybí ambulance klinických farmaceutů a nutričních terapeutů, a proto je spotřeba léčiv tak obrovská a nesmyslná.  Systém našeho zdravotnictví bohužel nestojí na prevenci, ale  na spotřebě zdravotní péče. Jinak argumentaci ohledně nízké hladiny kyseliny listové a  vysoké hladiny kyseliny močové nerozumím.
Parafarmacie
Milý pane doktore, děkuji za super rychlou odpověď. Mudr. Hnízdil tvrdí, že štítná žláza je emoční štít, problémy s ní mají citliví lidé ve stresu. Bohužel jsem to i já,přestože se snažím jak se dá na stres vyzrát, hlavně pohybem, cvičením. Výsledky všelijaké, ale když jsem hodně unavená, alespoň vyčistím mozek. Co myslíte, pomohla by mi návštěva celostního lékaře a případná terapie? Mudr. Hnízdil má asi pravdu, klasická medicína vůbec neřeší příčiny nemocí, nasadí léky a nazdar. Děkuji.
KLementyna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Paní Klementýno, pan doktor Hnízdil má pravdu v tom, že citliví lidé mají větší problém  zvládat stavy kdy tělo vytváří více hormonů štítné žlázy než by mělo a  má také větší problém se adaptovat na léčbu substituční. Je to z toho důvodu, že hormony štítné žlázy zesilují účinek noradrenalinu, mediátoru sympatického nervového systému. S tím co vás nyní trápí vám celostní přístup pomoci nemůže. Ve vašem případě je opravdu jediné řešení využít klasickou medicínu. Jiná možnost neexistuje a neexistuje zatím postup jak poruchám štítné žlázy tohoto typu předcházet. Velké množství poruch funkce štítné žlázy v populaci má autoimunní příčinu, která bývá velmi často geneticky podmíněna. Chirurgický zákrok a následná substituční léčba  hormony štítné žlázy je naprosto racionální postup, ke kterému neexistuje alternativa která by pacienta spíše nepoškodila a nezkrátila mu život. To jsem si jistý. Jinak na celostní medicíně nic špatného nevidím. V podstatě by měl být tento přístup samozřejmostí pro každého lékaře. Léčiva je nutné používat s respektem a v případech, kdy je to opravdu nezbytné.  Je třeba hledat přirozená řešení. Za většinu zdravotních obtíží si můžeme sami. Můžeme se jich  proto  většinou vyvarovat. Poruchy funkce štítné žlázy mezi ně nepatří a nemyslím, že se to změní v budoucnosti  s dalším rozvojem lidského poznání.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, mám několik let zvýšenou činnost štítné žlázy (beru Thyrozol 1 denně) a hrozí mi operace. Jsem ráda, lék mi nedělá psychicky dobře. Ráda bych věděla, zda je možnost výběru mezi klasickou operací a radiojodem, lékařka tvrdí, že radiojod by přicházel do úvahy jenom kdyby pro mě byla narkoza zdravotně problematická. Laicky se domnívám, že odstranění radiojodovou terapií je šetrnější. Určitě na to máte názor. Děkuji a přeji příjemný den.
KLementyna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Klementýno. Nesleduji podrobněji tuto oblast a určitě obě metody mají svá specifická rizika. Chirurgické odstranění SŽ má pak  asi předvídatelnější průběh po vlastním zákroku a substituční léčba je rutinní záležitostí. Pokud si dovolíme vůbec mluvit o nějaké šetrnosti vůči tělu ( i současný stav  funkce SŽ je ale naprosto nešetrný), chirurgický zákrok bych považoval za šetrnější a méně rizikový. Respektoval bych stanovisko lékařky. Přeji vám hodně zdraví a věřím, že zákrok dopadne nejlépe jak je možné.
Parafarmacie
Moc Vám děkuji! A.
Anita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
?
Parafarmacie
Se spánkem problémy nemám, jen od té doby, co užívám HA (3 měsíce) se občas v noci vzbudím s nevolností (obvykle po sedmidenní pauze užívání). Nic dalšího nepozoruju. Kávu piju jen jednou denně ráno, energetické nápoje nepiju. Na sociální sítě kvůli zaměstnání a dálkovém studiu moc nemám čas.

Anita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění. Smysluplný doplněk stravy mě u vás nenapadá.  Pokud by se obtíže stupňovaly, navštivte lékaře. Možná by bylo dobré provézt kontrolu srážlivosti krve. Jinak zvažte  užívání volně prodejného léčiva Piracetam AL 800  3x1 tabletu, zda obtíže ustoupí. Budu rád, když se případně  ozvete po prvním týdnu užívání, zda je vše v pořádku. 
Parafarmacie
Dobrý den, již jsem zde měla dotaz týkající se doplňků stravy podporující činnost mozku. Doplňuji ještě informace: 23 let, dobrý zdravotní stav (z léků pouze HA Ardiena). Poslední dobou často zapomínám, nedokážu se správně vyjádřit a pohotově reagovat, celkově se mi zdá, že jsem dost zpomalená.

Moc Vám děkuji za Vaši ochotu!
Anita
Anita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Máte problémy se spánkem Anito? Používáte energetické nápoje? Pijete hodně kávy? Máte problémy se soustředěním? Kolik hodin  za den trávíte na sociálních sítích? Vyskytly se  u vás v poslední době ještě nějaké jiné obtíže jako například poruchy zraku,  sluchu, závratě, bolesti hlavy. Jak dlouho užíváte Ardienu? Prodělala jste covidovou infekci? Kdy jste byla naposledy na kontrole ohledně užívání HA?
Parafarmacie
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jaké jsou nejlepší doplňky stravy podporující činnost mozku?
Anita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Při jakých obtížích, Anito?  Pro jaký věk?  Jaký je celkový zdravotní stav? Napište mi prosím více informací?
Parafarmacie
K otázke na mykózu ... bolo to jedno menšie ložisko. Ďakujem
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Psychické obtíže , které vždy mají i  stresovou složku, mají určitě  negativní vliv na imunitní systém. Zejména, pokud jsou dlouhodobého rázu. Snáze se pak  mohou propuknout infekční onemocnění místní či celková. Může také dojít snáze ke kožním projevům, které vznikají imunitními reakcemi přecitlivělosti na různé chemické či fyzikální podněty nebo mají hlubší autoimunní příčinu. Nejlepší obranou proti stresu jsou fyzické aktivity a pracovní činorodost všeho druhu, která přináší potěšení a uspokojení mysli.  
Parafarmacie
Dobrý deň, minule ste mi poradili na počiatočnú mykózu nechtu na nohe obyčajný clotrimazol krém a výborne to zabralo. Hneď po niekoľkých aplikáciách tohto krému. Teraz, asi po polroku, sa mi objavil na krku ekzém - nesvrbel, ale olupovala sa mi na ňom povrchová vrstvička kože. Čítala som, že aj toto je jeden z prejavov candidózy, tak som si túto mastičku aplikovala aj tu. A zase to výborne zabralo. Čo by ste odporúčali ďalej. Môže za to aj náročné obdobie, v ktorom sa momentálen nachádzame? Ďakujem.
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marto. Nemuselo se jednat o ekzém, ale o infekci kůže. Někdy krátkodobě může pomoci i masťový základ v přípravku, pokud se jedná o ekzém. Těžko se mi to posuzuje. Jednalo se o výsev na více místech na krku nebo to jedno ložisko? Jak bylo velké?
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore.
Jaká je důvěryhodnost internetových prodejců léků? Na internetu lze občas sehnat přípravky, které v kamenných lékárnách nejsou. Lze věřit tomu, že je ten lék dobrý?
Václav
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Václave. Internetový prodej léčiv určených  pro výdej na lékařský předpis je ve většině zemí EU nelegální. Myslím si, že riziko zásadních kvalitativních rozdílů je vysoké. Výrobci falcifikátů mají k dispozici špičkové technologie a nemají žádnou motivací tam dávat účinnou látku vysoké kvality. Volně prodejná léčiva doporučuji nakupovat cestou  jen našich  českých e-shopů jako je lékárna.cz, drmax, mojelékárna, či benu. U nás jsou již také velké tlaky, aby to byl povolen zásilkový prodej léčiv na RP a covid možná vše uspíší. Myslím si, že si vyrobíme zbytečný problém, protože se kolem léčiv motá stále více lidí bez farmaceutického vzdělání, kteří si  reálná rizika neuvědomují a nepůjde to tak snadno uhlídat. Navštívil jsem hodně evropských distributorů léčiv v různých zemích a musím říci, že k naší síti, včetně lékárenské, mám asi největší důvěru i když byznysový přístup i u nás začíná mít výrazně navrch.
Léky na předpis
Dobrý den,
užívám Citelak a Mirtazapin.
Můžu s těmi to léky použít lék Faktu na hemeroidy?
Moc Vám děkuji za odpověd.
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Určitě, paní Blanko.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, zaujala mne Vaše odpověď paní, která se snaží otěhotnět a ptala se na užívání drmku, kdy jste zmínil, že jeho užívání může být spíše kontraproduktivní. Chci se tedy zeptat, zda podobně kontraproduktivní účinek na otěhotnění může mít užívání výtažku z jeřábu ptačího (kapky)? Jak to s těmi všemi fytoestrogeny vlastně je? Pokud mám problém s nízkou hladinou progesteronu nikoliv estrogenu, můžou mi tyto přípravky skutečně spíše škodit? Jaké přípravky či postupy byste tedy doporučoval? Prodej přípravků na otěhotnění je obrovský byznys a tonoucí se stébla chytá. Zajímalo by mě tedy, zda má užívání některých přípravků skutečně význam, nebo je to zbytečné. Na čem se odborníci shodují, je užívání kyseliny listové..ale kromě toho? Zmiňujete význam stravy - co je vhodné do jídelníčku zařadit? Moc děkuji, M.
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Michaelo. Veškeré  takové doporučování různých  potravinářských přípravků lze považovat za klamavou reklamu. Žádný přípravek s fytoestrogeny  či jinými látkami nemá schváleno výživové tvrzení na toto téma. Jakákoliv taková lékařsky zjištěná  hormonální nerovnováha musí být řešena cestou specialisty - gynekologa. Bude-li s otěhotněním dlouhodobější problém, je třeba včas kontaktovat centra asistované reprodukce (IVF). Co se týká jídelníčku, důležité je se alespoň  držet obecných výživových doporučení, které aktualizuje Společnost pro výživu. Jak to u nás vypadá se stravováním je možné vidět na první pohled na ulici.  Složení stravy má význam i na  chemické složení vajíčka a a nevhodné stravování může přispívat k problémům s otěhotněním. Je třeba se zaměřit na příjem tuků, který by neměl překračovat 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. To se často ani zdaleka neděje. Jako první krok tedy doporučuji si udržovat pokud možno normální váhu a sledovat příjem tuku. Sacharidy se pak v podstatě uhlídají samy. S bílkovinami u mladých žen většinou problém není. nedoporučuji ale vyšší příjem než max. 1g na kg hmotnosti a den. Určitě tělu prospěje když 50% bílkovin bude z rostlinných zdrojů. Co se týká dalších důležitých látek , doporučení by mělo vycházet ze znalosti jídelníčku konkrétní osoby a jsem spíše pro individuální rady. PS: fytoestrogeny mají velmi malou estrogenní aktivitu. Je zanedbatelná co se týká řešení poruch reprodukce. V některý případech ale může dojít během trávení k chemické proměně  konkrétního fytoestrogenu na estrogen s vyšší estrogenní aktivitou. Může za to střevní mikrobiota. To je popisováno u asijského obyvatelstva v případě sóji hlavně v souvislosti  s menopauzou. U evropské populace podobné poznatky nebyly zaznamenány.
Léky na předpis
Dobrý den, mohu kombinovat Famosan 20mg ráno a večer s volně prodejným doplňkem GASTROTUSS. Měl by pomoci hojit zanícenou sliznici. Famosan beru teprve krátce, tak bych chtěl hojení podpořit. Užíval bych jej po obědě a po večeři, takže ne zároveň s Gastrotussem, ale s odstupem. Děkuji Jan
Jan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Jane. Nevidím v tom problém. Jen si všímejte, které potraviny vám jícen dráždí a těch se snažte vyvarovat, nebo je konzumujte v jiné podobě. Obtíže zhoršují zejména octy, ovocné šťávy,  alkoholické nápoje, káva, některé koření, citrusové plody.... Jiným problémem je nadváha a nadměrný břišní tuk, který tlačí na okolní orgány včetně žaludku Také konzumace jídla v pozdějších večerních hodinách  může zhoršovat obtíže spojené s refluxní chorobou  jícnu. Dráždit a poškodit jícen mohou i některá léčiva jako je například Kalnormin  či Kalium chloratum, nebo léky ze skupiny tzv. bifosfonátů. 
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, prosím Vás,
mám ráno brát jako první lék
1/Letrox 50*
2/a pak-po půl hodině Omeprazol Teva Pharma 20 mg?* Jenom pro info další léky /musím krátit text/
3/Piramil Combi 10 mg/10 mg/1,0,0/* 4/Glimepirid Mylan 2mg /1,0,0/*
5/Rilmenidin Teva 1 mg/1,0,1/*
6/Allopurinol Apotex 100mg /0,0,1/-lék nebyl k dostání, mám už jiný lék Purinol 100 mg/1x denně/*
7/Od cévního lék.mám lék detralex /2,0,0/*
8/Pak beru asi půl r. lék Atoris 40 mg /1,0,0/*
Z linky bolesti /asi 20 let mám vyhřez. bed. plotén. a tak 10 let prokázanou artrózu kolen/ mi byly předeps. 3 násl. léky:
9/Magnosolv 365 mg /1-2x den./,
10/Gordius 100 mg/3x den./,
11/Paracetamol 500 mg /při bolesti/.
Je mi 60 let. Prosím Vás pane doktore, odpovězte mi hlavně na první dotaz ohledně léku Omeprazol.. a Letrox. Jinak mi prosím Vás napište, zda je vůbec možné, že ty všechny léky denně můj žaludek může bez problémů zpracovat.
Děkuji Vám mnohokrát za odpověď, hlavně i za Váš čas.
Helena

Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Heleno. Proč prosím užíváte Omeprazol? Jaké obtíže má řešit?
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore mohl by jste prosím poradit, jaký doplněk stravy by měli užívat senioři v chřipkovém období?A jaký silný beta glukan zakoupit taktéž pro seniora. Velice děkuji za radu a přeji hodně zdraví.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hanko. Záleží na zdravotním stavu i na způsobu stravování. Obecně bych doporučil zvýšit příjem některých vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Užívání některých  beta-glukanů může mít pravděpodobně určitý  smysl, jestliže jsou používány  spíše celoročně v rámci každodenní stravy.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji paní Marii za informaci a poznámku. Sama jsem to pak ještě hledala na internetu a zjistila jsem (procházením různých poraden), že jednorázovou dávku bere na doporučení více lidí, včetně těhotných a dětí. Dost by mne mrzelo, že kvůli neznalosti lékařů si již deset let spíš škodím, než prospívám. Pokud se pan doktor bude dále tématem zabývat, ráda se dozvím více, protože jak je vidět, mnoho lékařů to tak doporučuje a předpokládala jsem, že pokud lék dostávám na pracovišti, kde se léčbou osteoporozy vyložené zabývají a vigantol je brán jako gró léčby. Pak prosím o vysvětlení případu s právníky - myšleno, že pokud by se prokázalo, že nedostávám adekvátní dávkování léku, měla bych nárok na náhradu škody? Já v případě úrazu naopak žádný nárok nemám, protože mám osteoporózu, což je rizikový parametr. Děkuji za zajímavé informace.
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danielo. Léčiva, která se u nás používají musí být schváleny Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten posuzuje i dostatečnou terapeutickou účinnost při konkrétním dávkování pro konkrétní indikaci i jeho bezpečnost. K tomu požaduje celou řadu odborných podkladů, jako jsou klinické studie, které musí probíhat podle přesně stanovených pravidel, toxikologické studie, studie farmakokinetiky atd. Schvaluje také obsah úplné informace o přípravku, informace na obale léčiva i  obsah příbalové informace, která je určena pro pacienta. Tyto informace jsou závazné pro výrobu, distribuci, předepisování léčiva i jeho výdej cestou lékárny. Pokud určité dávkování není uvedeno v příslušných dokumentech, může to představovat problém, jestliže dojde k poškození zdraví pacienta. O vitaminu D nyní vzniká velké množství studií a předpokládám, že lékaři z nějaké konkrétní studie vycházejí. Osobně se domnívám, že toto dávkování není vhodné například pro pacienty se sníženou funkcí ledvin či jater. Mám pochybnosti o výhodě tohoto dávkování obecně. Neznamená to ale, že se nemýlím a že bylo zjištěno, že je účinnější a že je bezpečné pro většinu pacientů s osteoporózou! Nepochybně většina předepisujících lékařů respektuje kontraindikace i si uvědomuje jaké nežádoucí účinky může lék mít. Minimálně z formálního hlediska by měl být tento způsob dávkování ale schválen SÚKL. Do doby schválení by nemělo být používáno. Pokud není,  právní odpovědnost  za případné pochybení jde na vrub zdravotnického zařízení. Pokud pacient není správně léčen ( určitě jde do toho zahrnout i nerespektování informace výrobce o dávkování pro konkrétní indikaci a věkovou skupinu) a způsobí mu to újmu na zdraví, je na místě, aby požadoval od zdravotnického zařízení náhradu škody, která mu vznikla. Podle mého názoru, při správné argumentaci může být pacient snadno úspěšný při soudním sporu v případě, jako je ten váš. Něco jiného je ale určitě životní pojištění a konkrétní obsah smlouvy. PS. Doplnění. U přípravků Vitamin D3 tablety ( s rozdílným obsahem vitaminu D3) firmy Axonia jsem našel schválené dávkování pro dospělé ve kterém jsou zmíněny denní, týdenní a měsíční režimy. Je tam také uvedeno, že přípravky nejsou určeny pro pediatrickou populaci. Projel jsem si rovněž několik studií, které se týkají dávkování vitaminu D a jeho bezpečnosti. Navštívil jsem i stránky americké a  britské společnosti, které se zabývají léčbou osteoporózy. Nepodařilo se mi najít žádné výhody týdenního či měsíčního dávkování, které by potvrzovalo větší účinnost a bezpečnost. Samozřejmě na počátku léčby má smysl u některých pacientů podávat vyšší dávky, aby se vytvořila vůbec nějaká zásoba.  Zdaleka ale ne u všech. Týdenní či měsíční režimy mi dávají smysl jen u pacientů, kteří mají problém dodržovat denní dávkování, nebo možná u kombinované léčby osteoporózy. Poměrně snadno jsem našel studie, které ve shrnutí výsledků upozorňují na možná rizika podávání vysokých dávek vitaminu D  u zdravých osob. Rizika se týkají i zhoršení využití vápníku při stavbě kostní hmoty. Zdá se, že nepřiměřeně vysoké dávkování vitaminu D může  paradoxně zvyšovat riziko zlomenin u pacientů s osteoporózou.Není snadné volit optimální dávkování vitaminu D. Spíše je to  zatím nemožné. Pokud opustíme farmacii a farmakoterapii a podíváme se do Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA), najdeme tam doporučený denní příjem vitaminu D pro dospělé osoby v množství 5 mikrogramů, což je 200 IU (mezinárodních jednotek).. Zatím se tedy evropské autority v oblasti výživy domnívají, že denní potřeba je v této výši.  Týdenní terapeutická dávka se v současnosti pohybuje okolo 20 000 IU t.j. cca 14x více oproti doporučovanému týdennímu příjmu stanoveném EFSA ( s  povinným varováním na obale doplňku stravy "Nepřekračujte doporučené dávkování"). Věřím, že v dohledné době dojde k přehodnocení postojů k  dávkování vitaminu D. Nevěřím ale, že se najdou racionální vědecké důvody, proč obecně preferovat týdenní či měsíční režimy. Ty mohou být vhodné jen pro určitý okruh pacientů, u kterých skutečně  zdravotní prospěch může převážit zdravotní rizika. Zkrátka  používání zdravého rozumu je třeba v každé životní situaci věda nevěda.
Léky na předpis
Dobrý den, maminka prodělala trombózu v lýtku, lékařka nasadila Xarelto nejprve 2xdenně, nyní 1xdenně po dobu tří měsíců. Nyní došlo k recidivě lupénkového exantému, který je už delší dobu léčen a kožní lékařka nyní doporučila užívání antibiotik Dalacin C. Prosím může maminka užívat tyto antibiotika společně s Xarelto.....? Není zde riziko krvácení ?? Mockrát děkuji. M.
Míša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Míšo. Užívá maminka pravidelně ještě i další léky?  Kolik je jí let? 
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, nemám otázku, jen jsem chtěla podotknout, že postup, který popisuje paní Daniela není ojedinělý, protože i mně paní dr. na endokrinologii předepisuje vitamín D s tím, že mám brát v týdnu 14 kapek jednorázově ve dni, který si sama zvolím. To uvádím jen pro informaci. Vaší poradny si velmi cením.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky, Marie. Pokusím se zjistit co  za tímto doporučením je. Přesto si myslím, že tento postup  není minimálně po právní stránce v pořádku. Pokud si pacient zlomí končetinu, která je postižena osteoporózou, právníci budou mít velmi lehkou práci při získání odškodného. Hlavním důvodem bude, že tento způsob dávkování není schválen lékovým ústavem. Aby byl schválen, musí být dostatečně  podložen odbornými studiemi. Kriteriem bude i posouzení bezpečnosti. Jednorázové dávkování je zátěží jak pro játra, tak pro ledviny.  Může mít významný vliv i na osud  jiných léků v organismu  V těchto orgánem se musí vytvořit účinné formy vitaminu D. Mají také zásadní vliv na přeměnu a vylučování prakticky všech léčiv. Informaci o dávkování léku Vigantol kapky jsem pro jistotu dnes kontroloval na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv.
Parafarmacie
Děkuji, tak to jsem ráda, že jsem se to dozvěděla, budu tedy dál postupovat podle Vaší rady. Mně to také dává větší smysl, užívat kapky denně v menších dávkách než jednou za týden ve velké dávce.
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to v každém případě bezpečnější postup, Danielo. Z hlediska léčebného efektu také takto nelze šlápnout vedle. Mějte se hezky.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za upřesnění. Je to tedy zvláštní, protože jsem se na to opakovaně u lékaře ptala a efekt dávkování 1x 21 kapek týdně mi potvrdili opakovaně jak lékař v osteocentru, tak lékař na endokrinologii. Teorii mi vysvětlovali tak, že vitmin D je právě uchováván v zásobě a je tedy jedno, zda dávkuji denně nebo jednou za týden, že to je jiné, než např vitaminy B a C, které se v těle nekumulují. Oba považuji za odborníky. Užívám to tak xx let. Hodnota vitaminu D v krvi mi je pravidelně kontrolována. Nemám ale problém s užíváním denně 3 kapky, budu to tedy tak dál provádět. Myslíte tedy, že kdybych užila omylem minulý víkend oněch 42 kapek , nebude vadit, pokud rovnou dnes nebo zítra najedu na systém každý den 3 kapky? Nemohu se předávkovat?
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danielo.  Jedno to určitě není. Vitamin D má významné farmakologické účinky a nelze ho srovnávat s vitaminy B a C, i když je vitaminem nazýván.  Otázkou je, kolik vitaminu D se v konečném součtu tímto postupem vstřebá  a jaký vliv bude mít  kolísání hladiny vitaminu D na využití vápníku do kostí a na hormonální regulaci. Cílem léčby osteoporózy je, aby se omezily ztráty vápníku uvolněné z kostí a docházelo k obnově kostní hmoty. Vitamin D může za určitých okolností tento proces podpořit. Takto vysoká jednorázová dávka pravděpodobně také vyvolá, že se zablokuje využití vitaminu D z jiných potravin, i když zcela zásadní je tvorba  prekurzorů vitaminu D v pokožce díky působení UV záření. Tento postup je pro mě  zkrátka sporný a odporuje  oficiálnímu dávkování, která schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv u přípravku Vigantol. Za správný a bezpečný postup považuji denní dávkování 3 kapky denně, což je v podstatě střední dávka.  Pokud takto navážete, nepředstavujete  to podle mého názoru pro vás žádné zdravotní riziko,  jestliže jste lékařem správně kontrolována.

Parafarmacie
Dobrý den, moc děkuji, jen jsme si možná nerozuměli ohledně té dávky, beru 1x týdně týdenní dávku a tu jsem (možná) vzala dvakrát. Radíte mi jeden den dávku vynechat, což by bylo jen 3 kapky, pokud bych ale měla vynechat následující dávku, znamenalo by to, že bych si příští víkend nevzala těch 21 kapek, ale užila bych dávku až za 14 dní. Je to tedy i tak v pořádku? Nebo mám třeba udělat kompromis a příští víkend vzít dávku 10 kapek a pak následující týden pokračovat v dávkování zas 21? děkuji za upřesnění.
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Takový způsob užívání je pro mě podivný. Nevím proč takto lékař rozhodl. Nemyslím si, že využitelnost vitaminu D je stejná  jako když stejnou týdenní dávku rozdělíte na 7 denních dávek. Bude pravděpodobně  celkově výrazně nižší.  Z mého pohledu je to nelogické a spíše bych očekával, že efektivita léčby osteoporózy se sníží nebo bude  dokonce nulová. Vitamin D podléhá hormonální regulaci . Může existovat poznatek, že to má v některých případech smysl a že to je racionální postup. Očekával bych potom, že adekvátně bude upraven způsob užití, aby se využitelnost vitaminu D optimalizovala. Nevím o žádné takové  odborné studii.  Takové dávkování by mělo projít legálně registrací u Státního ústavu pro kontrolu léčiv v Praze.  Potom by se teprve mělo legálně doporučovat pacientům. Změna dávkování v registrační dokumentaci musí mít kvalitní vědeckou oporu v klinické studii.  Při podpůrné léčby osteoporózy  by se mělo používat denní dávkování. Já bych  teoreticky pokračoval bez přerušení  jen v denním dávkování 3 kapky za den, Danielo.
Léky na předpis
Hezky vecer mam dotaz-uzivam lek na diabetes 2 typu,ale mam nyni anginu a musim brat antibiotika ospen ,mam vysadit lek siofor ,ktery na cukr uzivam=dekuji za odpoved
viola
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevidím k tomu důvod, Violo. V opačném případě by o tom měl rozhodnout lékař.  Jen mohu z praxe obecně napsat, že pokud lidé s diabetem 2, typu upraví  dostatečně jídelníček a životosprávu, ve velkém množství případů je užívání tablet naprosto zbytečné. Přeji brzké uzdravení !
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. Užívám vigantol kapky k léčbě osteoporozy. Mám užívat 21 kapek 1x týdně (neboli 3 kapky denně), beru vždy o víkendu. Minulý víkend - nevím,co jsem dělala, nejsem si jistá, zda jsem si omylem nevzala dávku v sobotu i v neděli. Vzala bych tedy za týden (v případě, že jse vzala lék dvakrát) celkem 42 kapek. V jedné kapce je dle letáku 500 IU. Když bych vzala v úvahu variantu, že jsem si vzala dávku omylem dvakrát, hrozí mi něco? Mám příští dávku vynechat? Když vynechám, nebudu zas mít deficit, v případě, že jsem si vzala jen 21 kapek? Jsem z toho nervózní, přečetla jsem si, že déčkem se lze předávkovat a mít pak zanesené tepny vápníkem a další hrozné věci. Nevím, co mám dělat, k lékaři se v této složité době stydím volat kvůli takové "kravině". Moc děkuji. - otázka upravena poradcem
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danielo. Člověk má většinou v těle zásoby vitaminu D na několik měsíců. Nemějte prosím žádné obavy. Klidně tedy jeden den  denní dávku vynechte a pak pokračujte v předepsaném dávkování.  Přeji příjemný zítřejší sváteční den a hodně zdraví.
Parafarmacie
Děkuji za odpověď. Jen snad ještě poslední dotaz. Kdybych užívání tryptofanu posunula na ráno( je dle výrobce možno, ale nemůže se pak cca 90 min jíst, kvůli vstřebatelnosti), mohu tedy užít večer Famosan( nebyl vůbec k sehnání a i teď jsem ho našla jen ve čtyřech inter.lékarnách. Není tam tedy kontraindikace? Kdyžtak bych Tryptofan na nějakou dobu vysadila( beru ho z vlastní vůle, kvůli zimnímu období a nedostatku slun.svitu, mám vypozorováno léty SAD). Děkuji Vám, mějte se pěkně. Niki
NIki
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Když budete používat Famosan na noc, Viki, nebude ovlivňovat trávicí proces během dne. Zkuste to a kdyžtak se ozvěte, pokud by to nic neřešilo. Co se týká využitelnosti tryptofanu, obecně je asi lepší jej doporučovat k užívání mezi jídly. Není to ale zdaleka jednoznačné. Kvalitní studie na toto téma zcela chybí. Bohužel v  oblasti lidské výživy nedokážeme odpovědět na velké množství poměrně banálních otázek, které by si to zasloužily.  Osobně se domnívám , že využitelnost je největší, jestli je konzumován se skromným pokrmem bohatším na bílkoviny. Ideální je, když pokrm obsahuje bílkoviny rostlinné i živočišné. Jako vhodný  příklad bych uvedl 50 g  vařené čočky s jedním vajíčkem upraveným jako volské oko. Mějte se hezky.
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpověď. Gaviscon používám tekutý. Zatím pár dní. IIP mi potíže neřeší. Bolí mě po nich břicho a mám pocit netrávení a neposouvání stravy v jícnu. EER reflux pravděpodobně mám na 99%. Ranní kašel, chrapot,knedlík v krku,vodnatá celoroční rýma, bolest hrudníku, někdy i nadbřišku.Někdy se mi v krku sekne už kapsle s probiotiky. Podotýkám že mě žáha nikdy nepálila. Během čtyř let dvakrát gasto, dvakrát ORL, nekolikrát prakt.lékař, alergo lepek, vejce, mléko negativní, sono břicha. Vše normální. Jen tedy pravděpodobný reflux. Vždy doporučen Omeprazol aniž by pomohl. Naposledy jsem ho užívala na jaře 4 měsíce a efekt žádný, dokonce jsem třikrat během léčby zažila bolestivou ataku žaludku. Pravděpodobně pomáhá lidem s pálení žáhy,mě naopak bolest vyvolává. Nadváhu nemám a nikdy jsem neměla. Nyní 59-60 kg na výšku 165, věk 45 let. Stravu mám domácí, vařím z kvalitních surovin( z časti bio, dokonce i drahé bio maso). Fast food uplně vyjímečně na výletě. Děkuji za váš čas.
Niki
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Inhibitory protonové pumpy musí ze své podstaty zhoršovat trávení tím, že snižují tvorbu kyseliny solné, která je nezbytná pro natrávení škrobu a bílkovin. Mohou snižovat využití některých důležitých látek z potravy jako je vápník, železo či vitamin B12. Pro refluxní chorobě jícnu se osvědčují. Přesto by se s nimi mělo zacházet s rozvahou. Dlouhodobými dopady léčby IPP se nikdo prakticky cíleně nezabývá a registrují se jen pozitivní příběhy. Myslím si, že zhoršují také toleranci bílkovin.  Ve vašem případě bych doporučil si vypozorovat, kdy vám užívání Gavisconu vyhovuje a jaký časový odstup od konzumace stravy zvolit. Rychlost vyprazdňování žaludku závisí na více faktorech Samozřejmě důležitou roli hraje i složení stravy a velikost porce. Kyselina alginová, kterou Gaviscon obsahuje se misí se stravou a ta ovlivňuje její rheologické vlastnosti.  Může mít vliv na rychlost vyprazdňování žaludku. Může mít ochranný efekt na sliznici jícnu, pokud ji nedráždí mátová silice, kterou obsahuje. Motilitu jícnu a zhoršené polykání ovlivňuje řada psychofarmak. Pozor tedy třeba na antidepresiva ( zmiňuji to jen v souvislosti s tryptofanem..).  Ve vašem případě bych vám doporučil užívat Gaviscon cca 1 hodinu po jídle. Na noc s dostatečným odstupem bych možná přece jenom ještě zkusil např. Helicid 10 mg nebo Famosan 20 mg (H2 blokátor). Doporučuji absolvovat vyšetření polykacího aktu a podle výsledků se také zachovat.  Momentálně nevím, co bych vám ještě poradil aniž bych o vašem problému věděl více. PS: poškození jícnu a zhoršení motility mohou způsobovat i potraviny, které jsou někým  považovány za zdravé, a proto je pak konzumuje v nepřiměřené míře např. ovocné šťávy včetně kvašených či jablečný ocet, jestliže se pijí každodenně.
Parafarmacie
Dobrý den, při preventivní prohlídce mi byly zjištěny vyšší jaterní testy, vyšší cholesterol i vyšší kyselina močová v moči. Obvodní lékař mě poslal na sono břicha, kde se játra i ledviny jeví v normě,ale ve žlučníku bylo nalezeno sludge a kamínek do půl centimetru. Já sama jsem žádné problémy nepociťovala, snad jen občas mírný tlak v místě žlučníku. Je mi 60 let, beru Lozap, Letrox, Biosil Plus kvůli velmi se třepícím nehtům, přes zimu vitamín D a rybí tuk. Může kromě nevhodné stravy tato kombinace přispívat ke vzniku žluč. kamínků ? Máte nějaké doporučení ohledně žlučníku ? Např. doporučují se nějaké kapky ? Spíše jen zjišťuji možnosti, protože je mi jasné, že žlučník zřejmě "vyčistit" nepůjde. Děkuji za názor. - otázka upravena poradcem
Majka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Majko. Kombinace  těchto léčiv s Biosilem určitě nepřispívá k horší funkci žlučníku. Se stravováním ale určitě něco udělejte a doporučuji snížit příjem tuku. V vašem věku je určitě reálně upravit všechny biochemické hodnoty a upravit krevní tlak, pokud se budete správně stravovat. Pokud jste v minulosti měla problém se zánětem žlučníku, doporučuji  spíše žlučník odstranit. Je ale dobré přihlédnout i k rodinné anamnéze  Odstraněním žlučníku můžeme předejít akutnímu zánětu jater a žlučových cest či slinivky, který může skončit tragicky, pokud pacient nedorazí do nemocnice včas, aby mohl být proveden  chirurgický zákrok.  Na druhé straně se mohou objevit trávicí  obtíže jiného rázu, které jsou způsobené tím, že odtok žluči je velmi omezeně regulován díky tomu, že byl žlučník odstraněn. Žlučové kyseliny mohou zvyšovat riziko rakoviny tlustého střeva a  proto i z tohoto důvodu je znalost rodinné anamnézy důležitá. Nejdříve je tedy nutné řešit jídelníček a možná později může mít smysl užívání některých léčiv, které ev. zlepší funkci žlučníku, pokud nedojde k jeho odstranění. PS: Jestliže budete dodržovat jídelníček  s normálně doporučovaným příjmem tuku nebo jídelníček nízkotučný, slinivka i žlučník mohou citlivěji reagovat na dietní prohřešky ( vysoký příjem tuku, škrobu, alkoholu, také třeba některého koření).
Parafarmacie
Dobrý den. Trpím na mimojícnový reflux. Mohu Gaviscon 4x denně po jídle používat dlouhodobě? Třeba i tři měsíce. Dále na noc užívám tryptofan Allegra drink( 400 mg tryptofanu). Užití na noc je doporučeno výrobcem, takže na noc již Gaviscon nepoužívám. Podle příspěvků je ale asi na noc docela vhodný. Zajímá mě to dlouhodobé užívání a zda je Gaviscon lepší užít hned po jídle nebo mezi jídly.Děkuji
Niki
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Niki. Užíváte Gaviscon tekutý nebo tabletách?  Vyhovujeme vám uvedené dávkování?  Můžete mi  prosím popsat  zdravotní obtíže, kvůli kterým Gaviscon užíváte? Máte nadváhu?  Máte problém se snášenlivostí některých potravin?  
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore. Bylo mi zjištěno autoimunitní onemocnění štítné žlázy (mám pozitivní autoprotilátky aTPO 616) - automunitní tyreoiditida a užívám Euthyrox 50 mcg 1/2 tablety ráno. Mohu si nějak pomoci stravou a potravinovými doplňky? Moc děkuji.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemůžete, Martino. Není to ale žádná tragédie. Jen bude třeba pravidelné užívání Euthyroxu .Důležité je také chodit na pravidelné kontroly, abyste užívala  aktuálně správnou dávku hormonu štítné žlázy. Tím se snáze vyvarujete vedlejších účinků, které substituční léčba má. Ty se často objevují na počátku léčby, než se tělo na změny hormonálních poměrů adaptuje. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore,
prosím o radu jak správně vysadit, Valdoxan 25 mg, který beru cca 2 měsíce za nový lék Eliceu 10 mg.
Předem děkuji za odpověd'. Marie - otázka upravena poradcem
MARIE
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marie. O vysazení léku by měl rozhodnout psychiatr. Je nutné volit pravou chvíli. Pravděpodobně nebude třeba dávku snižovat postupně. Je to výhoda tohoto léku. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den,
chtěla bych ještě ve svých 44 letech otěhotnět a donosit zdravé miminko. Na netu jsem četla,že se doporučují kapky gynex a drmek čaj. Máte s tím nějaké zkušenosti či doporučujete něco jiného. Umělé oplodnění bych volila jako úplně poslední možnost. Děkuji
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ivano. Kapky Gynex asi nic nezkazí. Nemyslím si ale, že by k otěhotnění mohly nějakou významnou měrou přispět. Fytostrogeny mají výrazně nižší aktivitu než ženské pohlavní hormony. Kombinace extraktů různých bylin sice může teoreticky estrogenní aktivitu zvyšovat, je ale velmi velmi nepravděpodobné, že by mohly významněji zasáhnout do hormonální regulace  pohlavních hormonů a ovlivnit  reprodukční proces.v jakémkoliv věku. Protože v otěhotnění hrají důležitou roli i gestageny, mohly by kapky být komplikací ( i to se mi ale nezdá moc pravděpodobné), protože během cyklu se hladina estrogenů a gestagenů mění. Děložní sliznice se musí dobře připravit na případné oplodnění vajíčka, a gestageny hrají v přibývajících dnech cyklu "větší roli". Dávkování kapek by se mělo lišit minimálně na počátku a  ke konci menstruačního cyklu, budu-li vycházet z předpokladu, že mají významnější hormonální aktivitu. Pokud jsou pro otěhotnění základní předpoklady, koncentroval bych své úsilí fyzickým aktivitám, vhodnému jídelníčku ( je možné některé  důležité živiny dodat formou doplňků stravy),činnostem, které zvyšují pravděpodobnost otěhotnění a psychickou pohodu. Co se týká drmku, čaj pít můžete. Neobsahuje podle mého názoru žádné významné farmakologicky účinné látky s dostatečnou stabilitou, které by mohly výrazně ovlivnit hormonální procesy v lidském těle. Přesto jej doporučuji zařazovat do pitného režimu  raději jen občas a kombinovat jej s jinými bylinnými čaji. Budu-li brát informace o drmku  běžně dostupné na internetu vážně, bude drmek také spíše komplikací otěhotnění.  Pití tohoto čaje by muselo mít jasná pravidla.Jinak doporučuji se poradit s gynekologem či přímo lékařem z IVF centra, i když nechcete uměle oplodnění podstoupit. Mohou vám poradit mnohem lépe než já. Ať vám to vyjde !!!
Léky na předpis
Beru na ředění krve Eliquis. Mohu užívat doplňky stravy například Koenzym Q 10, vápník,hořčík, zinek atd. Děkuji
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, paní Marie. Ty které jste uvedla tak určitě. Respektuje jen doporučené dávkování.