Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
PŘED 2 MĚSÍCI MI NEUROLOG KROMĚ BIOFENACU 100 NAPSAL TRAMAL RETARD 100. NYNÍ ODJÍŽDÍM DO LÁZNÍ A TRAMAL MI DOŠEL. MŮŽE MI HO NAPSAT OBVODNÍ LÉKAŘKA?
ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, máte nějaký tip pro mého 6-letého syna na hleny v nosohltanu? Přes den nemá problém, ale jakmile večer lehne do postele, pořád chrchlá, odkašlává, popotahuje (promiňte ty výrazy) a trvá poměrně dlouho než se mu podaří to nějak zklidnit a usnout. Má alergii na roztoče, bere Aerius a Mommox do nosu. Teď má možná ty hleny ještě více z důvodu nějaké virózy - i dcera má rýmu (ta klasickou). Děkuji za váš čas Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den  paní Evo. Doporučuji hlavně nepoužívat dekongestiva. Syn asi bude mít tyto obtíže celoživotně a je důležité, aby ho obtěžovaly co nejméně. Naučte ho si nos proplachovat vlažnou vodou. Nasávat ji zkrátka z ruky nosem opakovaně do té doby než se dýchací cesty neuvolní. Dbejte na dostatečnou vlhkost vzduchu v obytných prostorech. Minimalizujte množství prachu. Vyhněte se kobercům. Dbejte na vhodné povlečení a matrace, které také mohou podporovat obtíže. Medikaci je třeba udržovat na rozumné míře. Někdy nemá opodstatnění, někdy může předejít vážnějším obtížím v pozdějším věku.
Parafarmacie
Dobrý den,už 2 měsíce mám dráždivý kašel,koupila jsem si Tusical,který ted užívám druhý den a zatím vubec nekašlu.Mám strach co bude potom až sirup doberu.Děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aleno. Omlouvám se za pozdní reakci, je ještě problém aktuální? Napište mi případně více o vašem zdravotním stavu a také zda užíváte nějaké léky.
Parafarmacie
Dobry večer,poradte mi,prosím,ktere probiotikum mam užívat.Budu brát Duomox1000 a Entizol na žaludeční vřed a Helicobakter.Děkuji za radu.Alena
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já většinou doporučuji Biopron či Lactocare, Aleno. Je to ale složitý problém a jakákoliv probiotika nemusí dopady této kombinace anitimikrobiálních látek  vůbec zmírnit. Užívejte je proto i po skončení antibiotické léčby po dobu alespoň 14 dnů.
Léky na předpis
Dobrý den,
před čtyřmi dny jsem požil jeden prášek Vermox proti roupům. Částečné ulevení se dostavilo již první noc, avšak ještě dnes pozoruji a cítím živé jedince. Mám s dávkováním počkat dle příbaloveho letáku, tedy za 2-4 týdny, nebo si mám vzít další tabletu.
Předem děkuji
Jan Hájek
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pane Hájku. Poradil bych se s lékařem, který vám Vermox předepsal. Já osobně bych doporučil vzít okamžitě dvojnásobnou dávku a potom totéž zopakovat za 2 a 4 týdny, jestliže je to tak, jak uvádíte a problém přetrvává. 
Léky na předpis
Dobrý den, kvůli opakovaně zjištěné zvýšené hladině trombocytů mi byl předepsán preventivně Anopyrin 100 mg,
současně už mnoho let beru Letrox. Může při této kombinaci nastat nějaký problém? Děkuji za odpověď
Mirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, MIrko. Kombinace je v pořádku. Jako každý lék ale mají své nežádoucí účinky a je třeba o nich vědět.
Parafarmacie
Pane doktore, nyní čtu, že přípravek Eucerin - Anti Pigment má látku thiamidol, která blokuje tvorbu melaninu v pleti, takže to by mohl být přípravek na zmírnění stařeckých skvrn.Tedy vyzkoušet ? Kosmetika Eucerin se v lékárně prodává.
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Karolíno, pokud vás problém trápí. Budu rád, když se v budoucnu ozvete a napíšete své zkušenosti.
Parafarmacie
Dobrý den, čím eliminovat stařecké skvrny na rukou ? Je nějaký prostředek v lékárně? Natírám si je též prostředky na opalování a mrzí mě, že jsou právě tam, na viditelném místě. Nebo byste doporučil laserové odstranění teď na podzim? Děkuji.
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Karolíno. Je to stejně tak těžké, jako s tím elixírem mládí. Nevěřím, že by  mohlo být  něco účinného na tento problém. Mě samotnému se dělají skvrny také. Mám k tomu sklony po své babičce. Dlaň vypadá mladě bez vrásek a když ruku obrátím, tipnul bych, že je mi o 10 let více než ve skutečnosti. Laserové odstranění nevídím jako rozumné, skvrny se objeví někde jinde ve větší míře. Není to řešení.
Léky na předpis
Dobrý den,ráda bych se zeptala zda Euthyrox v dětství braný Eltroxin,který jsem brala od 9let po 30 let může způsobit dlouhodobou nepravidelnost menstruace 38 až 48 dnů.Děkuji za odpověď.
M.ČERNÁ
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Černá. Prosím o upřesnění. Užíváte stále substituční léčbu a  tedy Euthyrox?  Jak dlouho problémy s nepravidelnou menstruací trvají?  Je vám tedy okolo 40let?  Jak to  bylo s vaší váhou od počátků menstruace do současnosti? Užíváte ještě jiné léky? Měnilo se dávkování Euthyroxu? Není tam náhodou časová shoda se začátkem nepravidelností menstruačního cyklu? 
Léky na předpis
Dobrý den,užívám rá.Argofan 150 SR,pol.Lamictal 50g.,več.Derin ,dále užívám Stacyl a Atorvastatin,můžete mi posoudit mé léky a kdy je mám správně užívat?
Jiřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Jiřino.Co se týká léků Argofan, Lamictal a Derin, je třeba respektovat rozložení v rámci dne tak, jak rozhodl lékař. Je to mimořádně důležité. Já neznám přesně charakter a závažnost vašeho onemocnění.  Respektujte také odstup mezi jídlem a léčivem v případech, kde je to zdůrazněno v příbalové informaci. Stacyl bych užíval mezi jídly. Ne nalačno ráno po probuzení. I malá dávka kyseliny acetylosalicylové může dráždit trávicí ústrojí u citlivých osob a Stacyl budete užívat dlouhodobě...  Atorvastatin je možné užívat ráno s Argofanem.
Léky na předpis
Dobrý den, moc děkuji za odpověd ohledně vysazení Sertralinu. Zapomněla jsem Vám ještě napsat, že mám lék vysadit tak jak jsem psala, týden udělat pauzu a pak pokračovat v novém léku Elicea 10 mg. Děkuji Marie.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tom případě je to úplně něco jiného, Marie a týdenní pauzu mohu vřele doporučit. Považuji to za správný postup.
Léky na předpis
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat, beru cca 9 měsíců Sertralin Actavis 50 mg,
mohu ho ze dne na den vysadit?
Lékař mi to tak doporučil, ale bojím se vedlejších příznaků. Děkuji. Marie
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marie. 50mg je sice nízká dávka, ale paušálně bych to určitě nedoporučil. Myslím, že v řadě případů má smysl ještě dávku snížit na 25mg, než dojde k úplnému vysazení. Je třeba posoudit více okolností a samozřejmě  i to, jaký byl důvod k nasazení tohoto druhu léčby. Nejde jen o obtíže, ketré mohou nastat po náhlém vysazení.
Parafarmacie
Dobrý den,poradte prosím. Velmi špatně spím,nemohu usnout.Bude vadit když si vemu jednou za týden lék Frontin?Je návykový? Co byste mi doporučil z lékárny.Moc děkuji.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aleno. Záleží na příčině nespavosti. Frontin ale není hypnotikum a měl by být předepisován s rozvahou. Může se částečně podílet na zmírnění obtíží, které zhoršují kvalitu spánku. Jestli ale nejste zvyklá užívat hypnotika a neužíváte psychofarmaka, doporučuji zkusit Psychoton, který je sice "jen" doplňkem stravy, ale extrakty připravené z cíleně šlechtěných levadulí (levandule lékařská) se v některých zemích používají na tyto problémy mnoho let. Určitě se ale zároveń vyhněte pití kávy a čaje ev. energetických nápojů jinak každá snaha marná. Podle mého názoru je dostatečně prokázáno, že kofein zhoršuje kvalitu spánku a to i u osob, které nejsou na něj citliví v tom smyslu, že nedochází ke stimulaci sympatického nervového systému ( zvýšený puls, zvýšený krevní tlak ....). To ale samozřejmě není informace, kterou lidé, včetně lékařů a potravinářů , slyší rádi. Kvalitu spánku také zhoršuje alkohol. Rovněž  oblíbené 2dcl vína na noc není rozumný postup a problém se může prohloubit.
Léky na předpis
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli se může kombinovat Erdomed s Algifenem děkuji za odpověď
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, je to možné Zuzano, jestliže je předepíše lékař. Ne pro každého, je zejména Algifen vhodný.
Léky na předpis
Dobry den,
chtela jsem se zeptat jestli muze ibalgin nejak ovlivnit antikoncepci? Dekuji
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Lenko. Pokud se respektují pokyny v příbalové informací a doporučení odborníků.  
Parafarmacie
Dobry den,

vcera jsem spadla s kole kde jsem si odrela koleno, rana se mi zda jen povrchova, vse bylo po dorazeni domu vycisteno, pote obvazamo na noc obvazem, rano trosku bylo prokrvacene. To same jsem udelála do prace, mela jsem volnejsi kalhoty, vecer byla zase rana trichu kravcela. Nechavam to ted vecer vetrat, jenom se mi zda rana kolem kolene celkem horka. Co by to mohlo byt? Co s tim mam delat? dekuji preddem za odpoved
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nechte ránu co nejvíce na vzduchu , Danielo. Postupujete správně. Ošetřete jí jen Betadine v roztoku. Na noc ji jen lehce zavažte, aby rána nepošpinila povlečení a během spánku se podráždila co nejméně. Protože se jedná o povrchové zranění kolena, které je často v pohybu, tkáň se bude huře hojit a může proto být i více zánětlivá. Místně může být i vyšší teplota, což je přirozený obranný mechanismus, který brání průniku virové infekce a podporuje tvorbu nové tkáně.
Parafarmacie
Dobrý den, mohl byste mně poradit ohledně látky diosmin ? Někde na internetu jsem zahlédla text, který psal o tom, že se používá při léčbě žilních problémů...Přibývá mně hodně metliček na nohách a chtěla bych jim nějak předcházet. Mám jen malou nadváhu asi 2kg, nekouřím, často do nohou dostávám křeče, ale to spíš od páteře než z nedostatku hořčíku. V létě užívám detralex, na zimu ho vysadím. Děkuji za odpověď.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marie. Užívat Detralex má smysl. Pokud jej užíváte, nemá smysl přidávat Diosmin. Při větších obtížích bych doporučoval užívat 2x2 tablety Detralexu. Udržovací dávku 2x1 či 1x2 tablety za den. Křeče mohou být způsobeny i nerovnováhou jiných iontů a nedostatečným příjmem vody. Pokud máte nyní větší problémy, mohlo by to tomu nasvědčovat. Hořčík a vápník a také sodík a draslík, hrají hlavní úlohu při přenosu nervového vzruchu. Musíme je tedy přijímat ve stravě v optimáním množství.  To znamená, že každý den bychom měli stravou krýt jejich ztráty močí a potem ev. jinými cestami. Zlepšení mikrocirkulace pak napomáhá dodat tyto ionty nejen do svalové tkáně ale i na nervové spoje. Jednou z podmínek je dostatečná hydratace organismu a vytvoření výhodného osmotického prostředí pro transport jednotlivých iontů a živin. Tyto ionty se také podíleji na vhodném prostředí pro biochemické reakce uvnitř a vně buněk, včetně buněk svalových. I drobné žilky potřebuji pro správnou funkci živiny a dostatek vody a také ony jsou cíleně zásobovány.
Léky na předpis
Dobry den,beru leky tamoxifen,muzu toto kombinovat s křemelinou?
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tomu bych se raději vyhnul, Dano. Mohlo by dojít ke snížení využití Tamoxifenu. Křemelina by mohla na svůj povrch Tamoxifen vázat. Užívání Tamoxifenu je pro vaše zdraví mimořádně důležité.
Léky na předpis
Ráno beru euthyrox a betamed půl tablety.Po hodině jen teď na přechodnou dobu na močák beru ROWAtinex,taky na přecodnou dobu u snídaně beru 20 kapekIberogast. Při obědě taky 20 kapek Iberogast.Asi v 16 hodin beru doplňky stravy Gynko Pro Brain,b-komplex,hlívu ústřičnou s rakytníkovým olejem.V 16 hodin 20 kapek Iberogast a ROWAtinex pak ještě kapsli laktobacilů.Mám ty medikamenty rozložené abych to nebrala najednou,ale nevím jestli se to spolu snáší,mohl by jste mi poradit?
Mária
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Márie. Myslím, si, že je to v pořádku, budu-li posuzovat riziko možných interakcí či nežádoucích účinků. Zajímalo by mě ale, proč užíváte Iberogast a jaké zažívací obtíže máte. Jak dlouho již užíváte Euthyrox?
Léky na předpis
Dory den.chci se zeptat zda zda oramellox 15mg jsou antibiotika nebo ne..dekuju Pavlina
Pavlína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Pavlíno. Tento lék má silné protizánětlivé účinky a účinná složka  patří mezi nesteroidní protizánětlivé látky.
Léky na předpis
Prosím pro denní užití 1 tbl analgetika na bolest kyčle co doporučujete?Je mi 7O a v anamneze před 20 lety jsem měla ulcus duodenální s hematemesou.Děkuji
yvonne
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete například Diclofenac DUO 75 mg  na noc, paní Yvonne. Tobolku užívejte 2 hodiny před spaním. Přes den lék neužívejte. Jestliže žaludeční obtíže přetrvávají a stupňují se na jaře a na podzim, doporučuji užívat Ranisan 150mg. Také jen jednu tabletu na noc. Jestli ale užíváte více léků a máte více vážnějších zdravotních obtíží, napište mi ještě o nich.
Parafarmacie
Dobrý den,prosím o radu,zda bych měla brát nějaké vitamínové doplňky.Je mi 49 let,169 cm,58 kg,jsem tři roky po léčbě rakoviny v oblasti krku.Hodně jsem po emoci změnila stravu,nejsem úplný vegetarián,ale hodně omezuji živočišné produkty,maso jednou týdně,obden kousek kozího sýra,každý den bílý domácí jogurt a trošku másla,jinak rostlinná strava,na snídaně ovesné,pohankové,jáhelné kaše s ořechy a semínky,svačina ovoce,oběd si nosím do práce z domu v krabičce,většinou fazole nebo tofu nebo celozrnné těstoviny se syrovou zeleninou,svačina celozrnné vločky s domácím jogurtem,semínka,ovoce,lžička rostlinného proteinu,večeře zeleninová polévka nebo celozrnné pečivo s kozím sýrem,pickles nebo čerstvá zelenina.Jako doplněk maka,chlorella,spirulina,zelený ječmen,acerola,betaglukany,vitamín D,selen a zinek,B-komplex.Prosím o Váš názor,je třeba při tomto jídelníčku doplnit ještě nějaké vitamíny nebo minerály?Cítím se dobře a váha je stabilní.Moc děkuji a přeji krásný den.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Určitě je tento způsob pestrého stravování pro vás věk vhodnější. S ořechy a semínky ev. i zeleninou či luštěnami to ale nepřehánějte.  Někdy tento způsob stravování může vést k nedostatku některých živin z důvodu vyššího obsahu anitinutričních látek. Proto všeho s mírou. Záleží také na tom, kolik čeho jíme. 2-3x do týdne bych si vzal B-komplex. Nic víc. Výživovou hodnotu jídelníčku (obsah hlavních živin) si můžete kontrolovat na www.potravina.cz.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o radu - chtěla bych svým dětem - 6 a 5 let - na čas nasadit vitamín C - především z důvodu podpory imunity a též jako podpůrná léčba při současném braní antibiotik (které byly u jednoho dítěte nasazeny na 3 týdny). Má "umělý" vitamín C z lékárny podle Vás vůbec smysl? Pokud ano, jaký preparát byste mi doporučil? Moc děkuji předem. - otázka upravena poradcem
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě má, Lenko. O tom není žádných pochyb. Spíše je otázkou, zda jej ještě doplňovat či nikoliv a v jakém množství. U dětí ve věku 5 a 6 let doporučuji dávku 100 mg za den v období, kdy jej větší riziko infekčních onemocnění dýchacích cest. Je možné použít běžný vitamin C jako je třeba Celaskon. V jídelníčku by ale  nemělo chybět čerstvé  ovoce a zelenina. Imunitní systém je třeba podpořit i dostatečnými tělesnými aktivitami.
Parafarmacie
Dobry den, uz par rokov sa neviem zbavit klebsielly pneumoniae v hrdle. brala som par krat ATB ale zabrali len na chvilu. potom sa to vratilo. na alergologii mi zistili ze mam imunitu dobru,tak nechapem preco sa to vracia.poznate nieco alternativne? dakujem
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ivo. Těžko se mi váš problém posuzuje. Je třeba uvažovat zda dochází k reinfekci, či se  jedná o nedostatečně léčenou infekci. Pokud máte nějakou lékařskou zprávu, je možné ji poslat na guareta@drstanek.cz. Pokusím se pak  poradit jak postupovat.
Parafarmacie
Dobrý den,
zajímá mě jaká je dle Vás kvalita ovulačních testů. Měla bych se jimi řídit? Gynekolog mě k nim tlačí, abych ve svých 35 letech neztrácela čas a pohlavní styky pečlivě plánovala. Mě se do toho však nechce a to z důvodu že z toho budu vystresovaná. Radši bych na nic nemyslela a nechala se překvapit.
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Kateřino. jsem pro takový postup a ovulační testy bych nechal být, pokud opravdu nemáte velký problém otěhotnět. K ovulačním testům nemám důvěru, protože jsem viděl, jak se v Číně vyrábějí a kdo je nakupuje. Když to budou dělat jen obchodníci a ne kvalifikování lidé, nelze dosáhnout potřebné kvality. Gynekolog by měl být schopen nějaký prověřený test doporučit. Podívejte se prosím také na D-test. Mám dojem, že byly tyto testy prověřovány.
Léky na předpis
Doxyhexak užívám na borelioza. Žaludek mě trápí již dlouho - roky. Na gastroskopii mi bylo řečeno,že mám na žaludeční sliznice polypy, vzniklé z dlouhodobého užívaní Helicidu. Nebývá to prý časté, ale někdy se to přihodí. Tak ho nesmím užívat. Proto teď Quamatel. Chtěla jsem se zeptat,zda se může k Doxyhexalu. Beru ho asi půl hodiny před ATP.Ale moc dobře mi není.Žaludek začíná bolet.
- otázka upravena poradcem
Katka Mala
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Katko, těžko se mi to posuzuje. V každém případě doporučuji užívat Quamatel pouze na noc.Užívání přes den nadělá většinou více škody než užitku, protože pak zasahuje do trávení živin. Tento způsob dávkování bych volil spíše v ojedinělých případech. Doxyhexal může vyvolávat žaludeční nevolnost či bolest. Bohužel. Tabletku dobře zapijte. Užívání Quamatelu na noc, může obtíže zmírnit. 
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore zjistila jsem těhotenství až v 11. týdnu. Používala jsem celou dobu krém Akneroxid na čelo a bradu (na akné) 1x denně večer.Malé množství asi borůvka Myslíte že jsem mohla ublížit miminku?Mám jít ještě na potrat?
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi, velmi nepravděpodobné, Aleno. Netrapte se tím a již tento přípravek nepoužívejte.
Léky na předpis
muzu pouzivat godasal s trombexem
navratil
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. Nedává to smysl a doporučuji se toho vyvarovat, pokud lékař nerozhodne jinak.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore mám možná netradiční dotaz. Je mi 35 let, s prvním partnerem jsem zažila velmi nepěkné věci až mě to dohnalo k tomu, že jsem odmítala mít děti. Teď mám nového muže, který si miminko přeje, já na jednu stranu také, ale na druhou stranu mě limituje můj první vztah a já se bojím, že mě muž zklame, opustí atd. Také se ve svém věku bojím různých vývojových vad atd., aby to prostě dobře dopadlo. Mám teď půlku cyklu, ovulace klepe na dveře a já jsem jako sevřená. Bojím se.Vím že moc přemýšlím, ale asi za to nemohu. Poradíte?
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zuzko. To je těžké. Myslím, že v takových úvahách nejste zdaleka sama. Pro pevný vztah je ale základní vzájemná důvěra. Pokud nebude důvěřovat vašemu partnerovi, těžko můžete chtít, aby měl srdce jen pro vás.  Vycítí to. Vztah pak musí logicky ztroskotat, nebo nebude pevný. Musíte najít způsob, jak si jít naproti a jak společný vztah upevňovat. Všímejte si jak žije jeho rodina. Co se vám na ní libí a co ne, přemýšlejte jak ty negativní věci nepřenést i do vaší domácnosti a naopak. V pozdějším věku se člověk přizpůsobuje mnohem hůře a naopak vystupují do popředí různé stereotypy chování automaticky převzaté od rodičů.
Parafarmacie
Prosím o vyjádření ,beru Melatonin 5mg forte a na spánek mi zabírají 2 tablety .Proto se ptám zda mohu tuto dávku užívat dlouhodobě?Děkuji za odpověd
Eva Myšková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Evo. U snížené funkce jater či ledvin bych byl opatrnější. Kouření může snížit účinek melatoninu. Obecně toto dávkování doporučit nemohu a momentálně nemohu doporučit žádný konkrétní doplněk stravy s obsahem melatoninu. Nelze vyloučit, že přípravky obsahují i jiné farmakologicky účinné látky. Původ melatoninu je dosti nejasný.  Doporučuji užívat melatonin pouze na noc, cca 1 hodinu před spaním.  
Parafarmacie
Dobry den, chcela by som opytat,ci sa da predavkvat biotinom? Extremne mi totiz padaju vlasy a nasla som si pripravok,kde 1 tabletka obsahuje 10miligramov biotinu. Denna davka je cca 30-35 mikrogramov. Dovod vypadavania je pravdepodobne stres. Dakujem za odpoved
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Ivo. Biotin je bezpečný. Na druhé straně nedoporučuji zvyšovat dávky extrémně. nejde jen o předávkování, ale i  o interakce s dalšími biologicky aktivními látkami. Nedostatek biotinu je velmi vzácný a v podstatě je popisovaný jen u pracovníků slepičích farem, kteří konzumovali syrová vejce. Vaječný bílek (albumin), pevně vázal biotin z potravy a tak došlo k  jeho vážnému nedostatku). Nad druhé straně i já mám praktické poznatky, že jeho doplňování má někdy smysl jak u zvířat, tak u lidí. My běžně kombinujeme výrobek Paralékárna Methionin Plus s Biosilem ( ne Biosilem H). Jestliže se rozhodnete používat samotný Biotin, doporučuji dávku 10-50 mikrogramů za den. 50 mikrogramů je denní referenční hodnota příjmu u dospělé osoby.
Parafarmacie
Mám ještě jednu otázku. Když beru dlouhodobě antibiotika neměla bych ktomu brát ještě nějaký doplněk? V lékárnách mi k antibiotikům něco nabízejí,ale nejsem si jistá jestli je to nutné nebo se jedná jen o zvýšení obratu. Děkuji za všechny odpovědi.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Může to mít určitý smysl, Věro. Bohužel většina firem není schopná doložit, že přislušná probiotika jsou dostatečně rezistetní vůči podávanému antibiotiku či obecně běžným antibiotikům. To je velký nedostatek. Nevím ale, zda by to nebyl zase problém pro úředníky a nevyděsilo by je to. Osobně bych vsadil na BIOPRON.
Léky na předpis
Při vypuknutí Růže jsem brala Amoksiklav,jako vždy.Rychle zabral.Z jiných léků beru kvůli tlaku Rheflujin a Lozap.Na cukrovku Metformin.Na alergologii jsem dostala Desloratadin protože jsem mivala reakce na nevhodnou kosmetiku.Teď už je vše v pořádku,ale mám pocit,že lékaři když už léky jednou předepíši neradi je ruší.
Vera
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Medikaci máte standartní a v pořádku. Pokud jsou však  tlak a cukrovka dostatečně kontrolovány. Metformin je nejlepší tabletové antidiabetikum na světě. Bohužel cukrovka může nepřiznivě ovlivnit průběh a rozvoj infekčního onemocnění. S velkou pravděpodobností by se dala růže léčit lépe. Nejsem si ale jist, že v ambulatní péči a  s penicilinovými antibiotiky, když je jasné, že selhávají a nejsou dostatečně účinná. Minimálně díky tomu, jak jsou dávkována. Dlouhodobá léčba Ospenem může vést úspěchu, nejsem však jejím zastáncem. Lékař ale může mít pádný důvod, proč se tak rozhodl a nemusí být jejím příznivcem také.
Léky na předpis
Dobrý den.Před 3 týdny jsem měla na obličeji Růži kterou dostávám opakovaně.Brala jsem antibiotika.Dnes jsem šla na kontrolu a kožní lékař mi předepsal další antibiotika Ospen na půl roku z důvodu aby se mi Růže neopakovala . Nemůže takové dlouhé braní antibiotik mít škodlivý vliv na organismus? A pokud ano jak to zmírnit? Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Věro. Dlouhodobé používání antibiotik samozřejmě tělu neprospívá. Penicilinová ATB jsou ale velmi šetrná a případný prospěch z léčby je v tomto případě mnohem vyšší než rizika, která z léčby vyplývají. Spíše je otázkou, zda Ospen je správná volba. To, že se růže vrací znamená, že léčba nebyla dostatečně účinná. Infekce kůže a podkoží není snadné zvládnout a erysipelas má  navíc hlubší příčiny. Jaké antibiotikum jste užívala předtím? Užíváte ještě jiné léky?
Léky na předpis
dobrý den,
mám již 30dní zlatého stafylokoka v nze loubu pale. mám tam dvě píštěle a vytéka z nich hnis. dnů jssem brala contimoxazola ted 20dní beru dalacin c. prosím, nemohou to odnést játra a ledviny?
moc děkuji Mirka
mirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Mirko. Určité riziko existuje a je nutné, aby byl váš zdravotní stav pečlivě sledován. Také ošetřování nohy musí být dostatečné. V tomto teplém počasí je riziko následné infekce poměrně vysoké. Vaše noha potřebuje pravidelnou profesionální péči. Nestačí jen užívat antibiotika. Zdravotní problém je vážný.
Parafarmacie
Dobry den, ja neberem ziadny doxyhexal ani quamatel,ani polyp nemam Ani problem o zaludkom nemam.Toto vsetko pisala nejaka Katka Mala. Ja mam len to rihani a dlhodobo zapalene hrdlo.Chcela som salen opytatci neexistuju nejake prirodne prostriedky pre odstranenie toho rihani. Dakujem
iveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Promiňte Iveto. Je třeba pátrat po příčině ale jako první krok doporučuji přestat používat sycené vody. Zkusil bych ev. Gaviscon v tekuté formě. Obsahuje kyselinu alginovou z mořských řas a u některých problémů tohoto typu může pomoci. Chrání sliznici žaludku i sliznici jícnu či hrtanu a hltanu. Kdyžtak se mi ozvete, zda se problém nezmírnil, či zda nezmizel úplně.
Parafarmacie
Aký je prosím Váš názor na výživový doplnok ArmoLIPID PLUS. Skutočne nemá nežiadúce účinky a je urobený na prírodnej báze? Ďakujem
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Myslím si, že je to doplněk stravy naprosto bezpečný, budete-li se držet doporučeného dávkování. Obsahové látky mohou mít ochrannou funkci. Co se týká příznivého ovlivnění  hladiny krevního cholesterolu, jsem skeptický. V každém případě dotyčný nesmí dělat základní dietní chyby, pokud chce hladinu cholesterolu snížit. Polykosanol se používá v Latinské Americe ke snížení cholesterolu. Poznatky pochází hlavně z Kuby, která svůj léky vyvážela  do těch zemí, které jí byly politicky blízké. Zdá se ale, že efekt je zanedbatelný či žádný. Polykosanoly cukrové třtiny či jiných rostlin jsou ale směsí alifatických alkoholů a svoji roli může hrát nejen dávka, ale i poměr jednotlivých alkoholů ve výrobku. Sám jsem se kdysi pokoušel nějaké vědecké poznatky na toto téma na Kubě získat. Bohužel marně. Vývoj léčiv na Kubě  je velmi zaostalý a přirovnal bych ho k období u nás, kdy vznikal farmaceutický průmysl, t.j. na konci 19. století. Vývoj vakcín pak odpovídá 60 letům minulého století.
Parafarmacie
Dobry den, pozorujem to uz dost dlho,hrdlo je zapalene cca 3 roky. Neboli ma pri polykani a ani nekaslem. Pijem vacsinou mierne sytene mineralne vody, je pravda ze velmi rychlo jem.Minuly rok mi robili endoskopiu,vsetko v poriadku. Existuje nejaka prirodna liecba? Dakujem Iveta
iveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Iveto. Bohužel stále nemám žádnou představu jaké obtíže skutečně máte. Proč užíváte nyní Doxyhexal? Proč chcete užívat Quamatel?  Rozumím správně slovu grganie jako říhání?  Po mírně sycených vodách, pokud vypijete větší množství najednou, je logické. Oxid uhlíčitý zkrátka musí ústy ven. Rychlá konzumace stravy vede  polykání většího množství vzduchu a problém se tak může prohloubit. Určitě pak je řešením se těmto vodám vyhnout a naučit se jíst pomaleji, nebo třeba častěji a menší množství. Popište mi prosím vaše problémy se žaludkem. Zhoršují se na jaře a na podzim? Jak je to s tím polypem?
Parafarmacie
Dobry den, chcem sa Vas opytat,ci nadmerne grganie moze sposobovat nonstop zapalene hrdlo. Refluxom netrpim ani zaha ma nepali. Vytery z hrdla su negativne.Mozte mi popripade poradit ako vyliecit hrdlo? Dakujem za odpoved
iveta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Iveto. Jak dlouho obtíže trvají? Způsobuje je určitá strava či nápoje?  Máte bolesti při polykání?  Kašlete po jídle? Jaká vyšetření jste absolvovala?  
Léky na předpis
Dobry den, beru Doxyhexal. Mohu k tomu brat Quamatel.? Mam problemy se zaludkem a Helicid, ktery jsem bravala mi zakazali ohledne polipu. Dekuji. Katka
Katka Mala
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Moc tomu nerozumím, Katko. Kde máte prosím polyp? Popište mi  případně žaludeční obtíže které máte a odkdy. proč nyní užíváte Doxyhexal?
Léky na předpis
Dobrý den, užívám Euthyrox, Orcal Neo, Detralex a Cezeru dle potřeby. Mohu užívat kapky z lichořeřišnice na začínající nachlazení? děkuji za odpověď
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné v  doporučeném dávkování.
Parafarmacie
Dobrý den,
děkuji za radu, přibrat rozhodně nechci, aby se mi nevrátily poruchy příjmu potravy.Myslíte, že při střídmém jídelníčku lze uvedeného maximálního přírůstku dosáhnout? Mám pár kamarádek, které přibraly hodně a tvrdily že nejedly moc, ale zdá se mi to dost divné. Bez jídla není přírůstek ne?
Alča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Gynekologové by měly být na budoucí maminky asi více přísní, Alčo. Nepřiměřený nárůst váhy je rizikem pro maminku i pro miminko. Myslím, že se tento problém podceňuje. Zvyšuje riziko porodních a poporodních komplikací. Nízké váhové přírůstky během těhotenství však nejsou žádoucí také a jsou rovněž zdravotním rizikem. Mohou vážně ovlivnit vývoj plodu, pokud strava není dostatečně pestrá a neobsahuje všechny důležité živiny v doporučovaném množství.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore je mi 35 let a plánuji první těhotenství. Bohužel mé okolí mě neustále straší, jak mám rizikový věk. chci se zeptat, jak to vidíte vy? Mám se obávat? Jaká vyšetření mi doporučujete podstoupit? V minulosti mě trápily poruchy příjmu potravy, které jsou dnes v pohodě. Mám 160 cm a 50 kg. Žádná obezita.Co by jste mi poradil a čeho se v případném těhotenství vyvarovat: Děkuji moc
Alča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Alčo. V prvé řadě bych doporučil otěhotnět a těšit se na miminko. Obavy pusťte z hlavy jak jen to je možné. Stravujte se jednoduše, pestře a jezte co nejméně technologicky upravené potraviny. Osobně bych odhadl  jako přiměřený nárůst váhy během těhotenství na 10 kg. Ostatní bych nechal na přírodě. Respektoval bych také doporučení gynekologa ke kterému chodíte, či budete chodit.
Parafarmacie
Dobrý den,prosím o radu.Vždy když sním něco studeného,jen třeba z lednice tak do 1 hod mám strašný dráždivý kašel.Musím pít vlažnou až teplou vodu.Kašlu hodinu a pak je klid.Je to možné?Studená voda na tělo mi nevadí.Děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, je to možné. Vhodné je konzumovat stravu, která odpovídá přibližně teplotě těla. Může to být tedy reakce na chlad které působí na horní dýchací cesty. Důvodem mohou být polykací obtíže, které to vyvolá. Může proto docházeti k  tomu, že malé množství stravy se pak dostává do dýchacích cest díky  nepřiznivému ovlivnění funkce hltanu a hrtanu. Je dobré se tedy studenému raději vyhýbat a tělo zbytečně nepokoušet.  
Léky na předpis
Dobrý den,
zubní lékař mi předepsal na zánět dásně kolem implantátu atb. Rovamycine 3 M.I.U. Chci se zeptat, zdali můžu konzumovat pomeranče, jogurt a kefír? Mockrát Vám děkuji za odpověď, Libuše
Libuše Č.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Libuše. Pomeranč je příliš kyselý a zánětlivé dásni určitě k hojení nepomůže a podráždí ji. Jinak pokud  vím není žádná významná interakce mezi pomerančem a  spiramycinem ( látka , kterou Rovamycine obsahuje) Doporučuji se mu na týden vyhnout. Rovamycine užívejte nalačno t.j. hodinu před jídlem nebo minimálně 2 hodiny po jídle. Je dobré jíst lehce stravitelné pokrmy, které neprodlužují vyprazdňování žaludku. Jogurt a kefír jsou  pak v pořádku. Přeji vám, aby vše dopadlo co nejlépe.
Parafarmacie
Dobry den moc prosim o radu od dubna mam bolesti bederni patere je to porad stejna bolest nejcic ,kdyz se mam ohnout prosim nalez zuzeny paterni kanal a jeste polydiskopatie lp modic changes s maximem v l 3/4 a l 4/5 znamky deg pretizeni patere l prosim bolesti jsou dole v bedrech nejvic bolest pri ohybu prosim poradtte co delat dekuju
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Kateřino. Zlepšit současnou situaci bude velmi obtížné a je třeba to udělat co nejpřirozeněji. Pokud máte nadváhu, je třeba váhu pozvolna snížit. Během této doby je nutná správná rehabilitace. Je třeba si najít odborníka, který vám poradí, jak správně cvičit a pohybovat se při běžných každodenních aktivitách. Je třeba také dbát na správnou obuv, posed, lůžko na spaní.... Svůj problém bohužel těžko vyřešíte sama. Těžko jej ale někdo vyřeší za vás bez vašeho značného přičinění každý den. Usilujte rozumně o co nejlepší pohyblivost těla.  Hledejte prosím také možnost lázeňské péče. Nespokojte se současnou situací a nehledejte pomoc v přílišném používání léčiv. Léčiva používejte jen v krajních případech. Zejména proto, abyste tělu zajistila dostatek spánku, nebo aby nedošlo během spánku ke zhoršení obtíží. Přeji vám, abyste se citila brzy lépe.
Léky na předpis
Tři týdny po dobrání Cifloxinalu 500 jsem zpozorovala povrchovou bolest nártu , která se změnila na pálení a brnění .
Nerulog konstatoval neuropatii a předepsal Siranalen 75. Obávám se vedl. úč. zatím beru Neuritogen. potíže se zmírnily, nezmizely. Nemám diabet. Může být příčinou Cifloxinal ? Děkuji Vám za odpověď.
Jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jarko. Myslím, že ne. Očekával bych je kdyžtak dříve. Jinak obtíže pravděpodobně ustoupí i bez použití léčiv. Jedná se o obě nohy? Použití Siranalenu (gabapentinu) se mi zdá trochu přehnané i když neznám míru vašich obtíží a gabapentin je skvělé látka.Lékař možná volil to nejlepší v dané situaci.  Obtíže tohoto typu, pokud k nim není jasný důvod, potřebují čas a většinou u zdravého člověka bez vážných metabolických poruch, zmizí samy. Někdy ze dne na den. Někdy to přehnaná farmakologická intervence spíše zkomplikuje, nebo dovede ke chronickým obtížím.
Léky na předpis
dobrý den ,je možné užívat zároven betaserc ,hořčík a gynex kapky,mám tinitus a šum,44let ,návaly při menopauze ,děkuji
RADKA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné, Radko. Zlepšil se  váš stav po užívání Betasercu?
Léky na předpis
dobrý den,

potřebovala bych se poradit, jestli je možné současně užívat léky Eliquis (2x denně 5mg) a Citalec (1x denně 10 mg)
předem děkuji
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Katko. Obecně se domnívám, že tyto léky kombinovat lze. Poslední slovo ale musí mít lékař. Je vždy nutné posoudit všechny možné souvislosti týkající se zdravotního stavu.
Parafarmacie
Dobry den, syn (3,5) vcera chytil kliste. Objevila jsem ho ale az dnes rano, vyndala klestickama a vydesinfikovala. Kliste chytil u nas na zahradce v Pardubicích. Chtela bych se zeptat, co a jak dlouho mam nyni pozorovat, resp.ceho si vsimat,abych pripadne co nejdrive odhalila problem. Samozrejme tim nemyslim, ze budu paranoidne hledat priznaky, jen chci byt informovana. Dekuji
Lucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lucko. Nevím jaká je situace na Pardubicku, co se týče výskytu infikovaných klíšťat. Podívejte se prosím na web Krajské hygienciké stanice, zda tam nejsou nějaké konkrétní informace či doporučení. Podle toho bych se rozhodoval dále. Důležité je, jestli je syn očkován proti klíšťové encefalitidě. Pokud ano, tak výborně !!! Co se týká lymeské boreliózy, osobně bych se rozhodoval podle míry rizika infekce v dané oblasti. Pokud je riziko větší požádal bych raději pediatra o předepsání  vhodného antibiotika, které by omezilo na minimum riziko  budoucích zdravotních komplikací. Takto jsme postupovali u našich dětí. Kožní projev v místě přisání klištěte je v případě boreliózy dosti typický. Na internetu určitě najdete hodně fotografií na toto téma...Držel bych se ale lékařských stránek. Nejsem schopen přesně řici dobu do kdy po infikování zpravdila vzniká to typické zarudnutí. Odhadl bych, že do týdne, či deseti dnů.