Pondělí 25. ledna 2021, svátek má Miloš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 25. ledna 2021 Miloš

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, jen bych se chtěl zeptat zda koloidní stříbro má účinky pouze proti bakteriím, nebo i proti plísním, virům atd.? Děkuji
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Honzo. Koloidní stříbro má nespolehlivé antibakteriální účinky a není v odborné praxi používáno.  Nanostříbro však  účinné být může a to i na viry. Osobně se ale domnívám, že nanočástice jsou dalším obrovským ekologickým rizikem a v budoucnosti nás budou ještě vážněji ohrožovat než mikroplasty. Je to o  stoupající koncentraci, která bude všude kolem nás.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. děkuji za odpověď a doplňuji informavi ohledně Lecithinu.Mám zvýšený cholesterol, a lék který jsem dostala nechci brát, není mi z něj dobře. Asi to máme vrozené protože i maminka měla a bratr má celý život chol. vyšší. Děkuji.Slávka.
slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Slávko. Uvažujete správně. Zvýšený příjem lecitinu toho ale moc nezmůže. Je třeba se zaměřit na jídelníček a hlavně snížit příjem tuku. Samozřejmě je také velmi důležité si udržovat normální váhu ( tím se automaticky většinou efektivně
reguluje i příjem tuku). Některá individuální opatření přinášejí také efekt.  Někdy to ale bez léčiv nejde, pokud chceme opravdu  snížit kardiovaskulární riziko. 
Parafarmacie
Dobrý den, babička (81 let, osteoporoza, artroza) užívá Calcichew D3 - 500 Mg calcium, 40O I.U. vit. D3, a doktorka jí k tomu ještě napsala Vigantol 20 kapek 1x týdně (tedy 10 000 IU D3 týdně). Není to už příliš D3? Přebytek přeci může vyvolávat vyplavování vápníku z kostí!
Babička ještě k tomu bere lék Prenessa a Oramellox.
Jako suplementaci navrhuji Koenzym Q10, b-komplex, hořčík (aby se "dorovnal" přijímaný vápník), a teď nevím co se týče omega-3 mastných kyselin - může užívat např. 1000mg EPA&DHA denně, když užívá Prenessu? Doporučil byste ještě nějaký vhodný doplněk stravy? Děkuji moc za Váš čas a odpověď a přeji mnoho štěstí. - otázka upravena poradcem
Eliška
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Eliško. S nadměrným příjmem vitaminu D bych byl u lidí  ve vyšším věku opatrný.: Pokud má někdo osteoporózu platí to dvojnásob. Vsadil bych raději na nižší dávky s užíváním každý den. Vitamin D sice může přispívat ke zpomalení ztrát kostní hmoty (zejména pokud se ho aktuálně nedostává dostatečné množství), může  ale třeba  zvyšovat riziko zlomenin, jestliže nebudou dávky přiměřené. Právě riziko zlomenin je nejobávanější komplikace osteoporózy !!! Jinak doplňování látek které jste uvedla je  zpravidla racionální  a je možné takto postupovat v doporučeném dávkování. 1000 mg EPA/DHA je také správná volba. Protože neznám zdravotní stav vaší babičky ani způsob stravování, netroufám si naslepo  nic dalšího doporučovat.  Tabletek či kapsli  k užívání má  babička  dost... Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore. Mojí sestře diagnostikovali tetanii s doporučením užívat Magnosolv. Bohužel jí ale nedělá dobře (je projímavý a chuťově velmi nepříjemný). Mohl byste nám poradit nějakou alternativu? Doktorka sestry uvedla, že žádný přípravek s tak silnou koncentrací magnesia na trhu bohužel není, ale pro jistotu se ptám, zda se něco nezměnilo či zda nemůžete poradit cokoli s opravdu vyšším obsahem (např. konkrétní tablety). Předem moc děkuji.
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aneto.  Hořečnaté soli mají  obecně projímavý účinek. Organicky vázaný hořčík je snášen lépe. Je také třeba rozdělit denní příjem na více dávek.  Doporučuji zkusit Magne B6 nebo aktuálně dostupné Magnesii lactici tablety v dávce 4-6 tablet za den. Denní příjem hořčíku formou doplňku stravy bych dlouhodoběji udržoval  okolo 350 mg. Je možné zkusit šumivé tablety Zdrovit (Mg+B6).od Naturproduktu Ty jsou většinou dobře snášeny také. Bývají běžně v lékárnách..
Léky na předpis
Dobrý večer pane doktore. Dnes se hodně mluví o nedostatku vitamínu D. Beru Calcichew D3 kde je ho 400 IU. Beru jednu tabl. denně, dle doporučení lékaře kvůli osteopenii.Stačí to, nebo by bylo dobré ještě přidat jiný přípravek?Ještě bych se chtěla zeptat na lecithin. Který koupit? Vyrábí se údajně i ze slunečnicového, nebo řepkového oleje.Děkuji za odpověd. Slávka.
slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Slávko. Ano, máte pravdu. Objevilo se objevené a samozřejmě se to trochu přehání jako se vším.  Jestliže lékař u vás zjistil osteopenii je to momentálně správný postup. Je však třeba stav sledovat a léčbu vyhodnotit.  Tento postup nemusí vést k úspěchu a substituce vápníkem a vitaminem D se může ukázat jako neefektivní a naznačit, že problém má složitější povahu. Záleží i na způsobu stravování a životním stylu z dlouhodobého pohledu. Čeho prosím chcete dosáhnout užíváním lecitinu?  Napište mi  trochu více informací.
Léky na předpis
Dobry den , poprosim Vas o odpoved na otazku, ci moze vplyvat uzivanie vyssich davok lieku na spanie hypnogen na pokozku tvare .palenie stipanie popripade vredy.Vyssie davky su aj 7 kus naraz.
TEREZA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, je to možné, Terezo. Nelze to vyloučit. Může to být také způsobeno i  druhotně poškozením jater či ledvin ,díky užívání vysokých dávek léku.
Léky na předpis
Dobrý den, moc děkuji za odpověď, upřesňuji info k dotazu z 9.1. Šlo o operaci mikrokalcifikátů z pravého prsu (je to v pořádku). Kromě polyneuropatie (2014) mi diagnostikovali (2016) boreliózu, klasická léčba zřejmě neúspěšná, od té doby mi putuje po kloubech (aktuálně obě kolena a rameno) -0 léčba, občas na noc Panadol a mažu Ibalgin duo. R. 2018 mi diagnostikovali CLL - leukocyty trvale nad 10 tis od cca 2011, nyní byly zatím stále pod 30 tis. -0 léčba, jsem pod dozorem. 0d 18-ti mám dvanácterníkové vředy, už jsme si zvykli, občas beru Omeprazol 20 mg. Na varixy nepravidelně Detralex. Na křeče v nohách pravidelně hořčík. Na lehce zbytnělou levou srdeční komoru beru Prestarium neo 0-0-1. Cholesterol mám na hranici, beru Atorvastatin 0-0-1. Cukr nemám, tlak už několik let normální až nízký. Není toho málo, ale jinak se cítím zdravá. Jen ta Lyrica mi dělá starosti. Ale mohu-li, ještě bych se ráda zeptala na Váš názor na očkování proti covidu. Moc moc děkuji a omlouvám se.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marie.   Bylo prosím vyloučeno, že polyneuropatie nesouvisí s boreliózou? Byla jste na boreliózu léčena? Bylo vyloučeno, že vaše obtíže nesouvisí s funkcí páteře?   Máte nadváhu?  Jak dlouho užíváte atorvastatin? Cholesterol máte na hranici s atorvastatinem, nebo vám byl nasazen kvůli tomu, že je "na hranici".  Vyloučili lékaři možnost, že neuropatie souvisí s užíváním atorvastatinu? Jaká je časová posloupnost medikace?  Jak často si měříte krevní tlak? Kolik je vám let? Jinak co se týká očkování proti Covidu, podporuji očkování i v tomto případě. To, co se kolem Covidu a očkování děje naznačuje, jak kvalitně je naše zdravotnictví dlouhodobě řízeno, jaká je dlouhodobá komunikace s veřejností související se zdravotní  prevencí  a  v jakém stavu je hygienická služba. Jako farmaceut mám otázky, na které jsem nenašel odpovědi v odborné literatuře. Týkají se technologie výroby, kontroly kvality i osudu  aplikované vakcíny v organismu.  Očkovat se ale nechám co nejdříve a pevně věřím že nás Covid posune v této oblasti výrazně dopředu a že budeme schopni lépe čelit dalším podobným pandemiím. Výsledky výzkumu. budou větší měrou aplikovatelné i ve veterinární medicíně. Věřím, že se také řízení našeho zdravotnictví změní  časem k lepšímu a že všechno zlé je k něčemu dobré.    
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,chtěla bych poradit. Beru Atoris na cholesterol ( navečer ), detralex ( 2 denně ) na udržování,v minulosti jsem občas trpěla na hemeroidy a vždy první týden v měsíci Normix . Ten beru z důvodu divertikulitidy, která je v současné době v klidu, ale lékař doporučil jako prevenci. Dnes se pořád mluví o imunitě ( vitamín C a D),můžete mi něco doporučit, ale by mne to neprojímalo. Vitamín C mi to někdy způsoboval a doporučení jak vše brát, během dne a kdy, a či před jídlem či po jídle. Děkuji. Anna
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Anno. Neznám váš zdravotní stav ani váš jídelníček. Odpovědně tedy poradit nemohu. V tomto období má smysl navýšit příjem vitaminu C. Doporučuji v jakékoliv formě, která vám bude vyhovovat. Bude-li vás projímat užívejte ho spíše s jídlem, které vám obtíže nedělá a v odpoledních hodinách, když je trávicí systém méně citlivý na fyzikální a chemické podněty. Vitamin C se vstřebává velmi dobře. Navyšovat příjem vitaminu D má smysl jen u osob, které v letních měsících netráví dostatek času venku. Zásoby vitaminu D máme v těle většinou na  cca 6 měsíců a  díky nim bez problémů přežijeme období, kdy je sluníčka méně.  Příjmem vitaminu D  z potravy si tento depozit trochu doplňujeme. Tento proces podléhá citlivé hormonální regulaci. Navyšovat příjem vitaminu D  může mít smysl u některých onemocnění jako je třeba osteoporóza. I v tomto případě se nemusí projevit žádný příznivý (léčebný) efekt. Vitamin D se podílí na správné funkci imunitního systému. Neznamená to ale automaticky, že navýšením jeho příjmu bude náš imunitní systém odolnější proti infekci. U vitaminu C je to trochu něco jiného. Může totiž u něj snáze vzniknout zvýšená potřeba (zásoby v těle nejsou velké a rychle se přeměňuje), kterou aktuálně nepokryjeme stravou. Vitamin C je také významný antioxidant! Může se proto projevit snadno i jeho ochranný účinek během boje s infekcí. Podle našich zkušenosti vitamin C  pravděpodobně optimalizuje  účinek Detralexu a je dobré ho přidat v dávce 100-200 mg za den. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
ANA:Imunor- doplňující info, jiné obtíže dcera nemá, je teda alergik na některé pyly, atb neměla min. 3 roky, léky neužívá, vždy zvládneme doma s Kalobou, vitaminy, colostrem, sinupret, vincentka atd. , díky.Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je v pořádku, Jano. Pozor na vysoký příjem jódu Vincentkou. Je určena pro krátkodobé používání.
Léky na předpis
Dobrý den, užívám warfarin 5mg a chci se zeptat zda mohu užívat B-komplex,Preventan akut,zinek a selen,Vitamin C 500mg a Vitamin D3, nemyslím najednou vitamíny jsem dostala darem, děkuji za odpověď.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hano. Můžete. Není v tom problém. Respektujte doporučené dávkování uvedené na obalech výrobků. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den, dcera skoro 7 let, minulý rok opakované infekty - rýmy a kašle, v krvi zjištěny protilátky ANA v titru, ANAIgGtyp:jemně zrnitý obraz, ANAIgGtit: 1:320 (r.2018), 1:160 (r. 2019), 1:80 (r. 2020), dle alergoložky hodnota 1:80 umožňuje případné nasazení Imunoru, je to prosím z Vašeho pohledu vhodné? Aby Imunor neudělal více škody než užitku a nerozjela se nějaká autoimunitní nemoc apod..Děkuji za názor. Jana
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. S přenosovým faktorem, který obsahuje Imunor jsem za svoji praxi zaznamenal celou řadu velmi pozitivních zkušeností. Žádný problém v tom nevidím a myslím si, že lékařka rozhodla velmi  správně. Je to šetrný a bezpečný postup. Přesto prosím ještě o informaci zda má dcera ještě jiné vážnější zdravotní obtíže    Užívá pravidelně nějaké léky? Jak na tom byla s antibiotiky? Užívala je často? Moje otázky již nesouvisí přímo s Imunorem.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, lečím se na vysoký tlak Prestance 5/5, Egilok 25,
diabetes ll. Trajenta 5 mg, gastr. reflux Nolpaza 20 mg, Androgel dvě stlačení pumpičky, vše 1x denně ráno,
obden večer na vysoký cholesterol Noveze 10 mg a Covapro 10 mg, denně večer Glucophage 1000 mg,dále dle potřeby na hypnagogické myoklony Guajacuran. Měŕim 175cm váha 88 kg.
Denně nachodím cca 8 až 10 tis kroků.
Snažím se držet středomořskou dietu, přes svátky se mi to však, moc nedařilo.
Když to tak vidím, těch léku je hodně, je to výsledek 30ti letého podnikání a s tím související životosprávy. V poslední době se snažím věci měnit a cítím se lépe. Budu vděčný za Vaši radu a doporučení.
Děkuji s pozdravem

Miroslav
Miroslav
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den pane Miroslave. Nevím jak  vaše středomořská dieta vypadá, ale je jasné, že váha musí jít  dolů, pokud se chcete zbavit části zdravotních obtíží. Je jich příliš a dostal jste se do začarovaného kruhu. Domnívám se, že při této medikaci může u vás Androgel zvyšovat kardiovaskulární riziko a kdybych byl lékařem, asi bych vám jej nepředepsal, nebo s obavami.  Na gynekomastii by se mohla podílet i Nolpaza a vzájemná kombinace ji i mohla vyvolat. Je třeba se zaměřit na jídelníček  a zásadně je třeba změnit výživové složení a snížit příjem energie. Jiná možnost není. Androgel možná užíváte úplně zbytečně. Jestli jste z Prahy nebo můžete do Prahy dojíždět, doporučuji navštěvovat naše Centrum pro poruchy metabolismu a výživy na Národní třídě viz. www.clinidiet.eu. Jídelníček se nemůžete vytvářet sám, pokud to má k něčemu vést. Je třeba také včas upravovat medikaci.
Parafarmacie
Dobrý deň , mám problém s nohami , nemám stabilitu a mám brnenie v nohách . Výsledky u lekára negatívne a chcem užívať vitamín zinok - horčík - vápnik , a omega 3 . Neviem či volím správnu kombináciu vitamínov .
Paulina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tato kombinace může mít smysl, Paulino, ale zásadně obtíže nevyřeší. Od kdy tyto obtíže máte?  Prodělala jste v nedávné době nějaké infekční onemocnění?  Užíváte pravidelně nějaké léky?  Navštívila jste neurologa? Napište o sobě více. 
Parafarmacie
Studené nohy - pane doktore, upřesňuji. Nekouřím, problémy se trochu stupňují s věkem /63/, žádné léky kromě na tlak neužívám. JIž ale několik roků užívám hlavně v létě Detralex / 2-3 měsíce /, pak ho vysadím, v horku mně nohy natékají. Doporučujete brát ho celoročně ?Měla jsem asi před 10 roky trombózu v pravém lýtku, ale po roce sledování a lécích na ředění bylo vše v pořádku. Je pravda, že mám dost metliček na nohách, snažím se nepřibírat ani v tomto období, kdy vyučuji distančně. Děkuji za radu i Váš čas.
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Paní Pavlo, s tímto problémem si medicína zatím moc poradit neumí.  Velkou roli hraje nejen samotné prokrvení dolních končetin a tím i jejich zásobování výživnými látkami, ale také to, jak je člověk od přírody nastaven. U citlivých osob dochází cestou vegetativního nervového systému (hlavně sympatiku, kde se uplatňuje jako neuromediátor noradrenalin) k zúžení cév i v této oblasti. Například při rozrušení. Farmaceutické společnosti se sice snaží po desetiletí na tento problém něco vyvinout, protože mechanismus je poměrně jednoduchý, žádný lék se ale v praxi  zatím neosvědčil. Detralex bych ve vašem případě užíval celoročně v dávkování 2x1. Jestliže se obtíže během léta vystupňují, zvyšte dávku na 2x2. Je to lék zdraví prospěšný a má ochranné účinky. Další zvyšování dávky nemá smysl. Neužívejte pak již žádný další přípravek obsahující flavonoidy. Hledejte také způsob, jak nohám ulevit a zlepšit prokrvení přirozenou cestou.  Například při sezení je trochu natáhnout přes vhodnou podložku a nemít je skrčené. Tím se snižuje riziko tromboembolické příhody, ke které můžete mít nyní větší dispozice (estrogeny mají protisrážlivý účinek).  Může mít smysl pravidelné užívání Anopyrinu 100 mg. Zda to ale skutečně smysl má či nikoliv musí rozhodnout lékař. V klimakteriu se  obecně zvyšuje kardiovaskulární riziko a je nutné posoudit celou řadu parametrů , než se lék předepíše.   Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, před dvěma měsíci mi endokrinoložka nasadila Androgel (je mi 60 let)v základní dávce 2x stlačení pumpičky. S lékem i aplikací jsem velmi spokojen, zvýšilo se mi libido, získal jsem zpět sebedůvěru, cítím se lépe jak po psychické, tak po fyzické stránce. Bohužel se však u mě začala projevovat tzv gynekomastie a mám velmi citlivé bradavky, je to jeden z nepříjemných vedlejších účinků. Myslíte, že je nutné Androgel vysadit,
nebo by stačilo snížit dávkování, např. na jedno stlačeni pumpičky, ev dávku aplikovat obden. Lék má pro mě mnoho benefitů, nerad bych o něj přišel, pokud by to nebylo nezbytné. Případně existuje na trhu jiná alternativa. Děkuji za odpověď.

Miroslav
Miroslav
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Miroslave. Můžete mi prosím napsat všechny léky, které pravidelně užíváte a něco blíže ke zdravotnímu stavu? 
Léky na předpis
Dobrý den, může dojít k lékové interakci u lexaurinu 1,5mg a gabapentinu 300 mg? Nikde jsem se nenašel odpověď zda se léky mohou kombinovat. Děkuji předem za odpověď.
Patrik
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Patriku. Oba léky se kombinovat mohou, pokud lékař správně zváží všechny okolnosti a důvody. Oba působí na centrální nervový systém a společně může docházet častěji k některým nežádoucím účinkům jako je spavost, závratě, častější emoční labilita, zvýšení pocitu hladu či naopak atd. atd. Kombinace by mohla ovlivňovat stav bdění a  může mít negativní vliv na řízení motorových vozidel. Větší riziko bych viděl u osob v pokročilém věku nebo u osob se zhoršenou funkci jater či ledvin. Svoji roli hraje  tělesná hmotnost a dávkování léčiv. Obě látky nemají  významný vliv na přeměnu té druhé  v organismu a k důležité interakci na úrovni biotransformace nedochází a nebyla zatím prokázána. Minimálně ne takovou měrou, aby to ovlivňovalo farmakologický účinek kvůli kterému jsou předepisovány při respektování doporučeného dávkování výrobcem.
Parafarmacie
Milý pane doktore, vysekávám hlubokou poklonu ! K Vaší radě, co dělat s bolestivými zatvrdlinkami vzadu mezi žebry jsem byla trochu skeptická. Byla jsem u ortopeda na plánované injekci a poprosila, aby se na ně podíval. Řekl, že není chirurg, ale nebezpečné mu nepřišly, i když chápal, že bolí. Doporučil poradit se v lékárně a také to zkusit opatrně rozmasírovat. Zakoupila jsem Vámi doporučený Clotrimazol i alkohol a asi po 3 dnech úleva, jsou menší a také při otočení nebo protažení je to nesrovnatelné s původním stavem Díky a ještě jednou díky !!
Bea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Beo.  Díky za zprávu! Zkuste tedy místo intenzivně masírovat častěji a  uvidíme co to udělá. Možná se to bez drobného chirurgického zákroku neobejde, ale přeji vám, aby to nebylo nutné a zvládla jste to vyřešit sama.
Parafarmacie
K užívaniu vitamínu D3 ...... Okrem hypothyreózy mám zvýšený LDL cholesterol, čo dávam do súvisu so štítnou žľazou, lebo to začalo takpovediac súčasne. Stravujem sa triezvo a som štíhla. Denzitometrického vyšetrenia som sa dožadovala, žiaľ, na to vraj nemám vek, aby mi to preplatila poisťovňa. Lekárka mi sleduje akurát vápnik, čo som mala 2.32 mmol/l (2.20 - 2.65)
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění Marto. Já bych vám doporučil denzitometrické vyšetření absolvovat  a zaplatit si ho,. i  když je hladina vápníku je v normě.  Je to ale dobrá zpráva  a výskyt osteoporózy v některých částech skeletu je méně pravděpodobný. S vyšetřením bych tedy úplně nepospíchal a čekal na další biochemickou kontrolu, která souvisí s metabolismem vápníku a vitaminu D. Důvodem vyššího LDL může spíše být,  že podíl příjmu tuku na celkové energetické hodnotě vašeho jídelníčku je dlouhodobě vyšší než by měl být.  Nevím  o jak vysokou hodnotu  ve skutečnosti jde a zdá má cenu se tím zabývat.  Jak vypadala hodnota triglyceridů a HDL? Jestli je to ale opakované zjištění, nad jídelníčkem bych se zamyslel. Asi nebude těžké to u vás srovnat.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, co na nohy, které mám studené a zebou i v noci a tím se i budím. Je to hlavně odpoledne, kdy dorazím z práce, vyzuji se a tolik po bytě nenachodím. Zkouším střídavé koupele, teplé ponožky, protahování chodidel, termofor, nic nezabírá. Kamarádky radí zařadit do jídelníčku pálivé potraviny. Děkuji za jakoukoliv radu.
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Pavlo. Hlavně prosím neberte kamarádky vážně.  Je to podobná rada, jako když Hurvínek v divadle doporučil projímadlo proti kašli... Není snadné s tímto nepříjemným problémem něco udělat. Já s tím mám trochu problém také. Je třeba se zamyslet, co je asi hlavní příčinou.  Určitě naprosto zásadní je nenechat nohy prochladnout. Teplé ponožky jsou správné opatření. Dbejte také na to, aby  nohy neprochladly díky obuvi, která dostatečně neizoluje chodidlo od chladu.  Nechoďte na boso. Střídavé koupele je správné opatření.  Jestliže jste kuřačka, nikotin zužuje cévy a problém bude zhoršovat.  Pomoci mohou přípravky, které zlepšují mikrocirkulaci dolních končetin např. Paralékárna Flavonoidy.  Můžete zkusit užívat 2x2 tablety denně minimálně po dobu 14 dní, zda se situace nezlepší. Jsou to obtíže letité, nebo se vyskytly nedávno? Užíváte nějaké léky?
Parafarmacie
Pri kontrole hypotyreózy mi lekárka zistila hodnotu vitamínu D 43.5 (75.0 - 250.0). Odporúčala mi užívať vitamín D, ale dávku neurčila a kontrolu mám za pol roka - trištvrte roka. Začala som teda brať Jamieson D3 - 2,000 IU. Dobrala som 60 tabliet (1 tableta denne). Aká dávka je bezpečná v prípade tejto značky pre bežného človeka a aká pre mňa a aká dlhá by mala byť prestávka, aby nedošlo k predávkovaniu? Informácie na internete sa rôznia a tiež sú rôzne informácie od lekárov. Ďakujem
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marto. S tímto doplňkem stravy nemám žádnou zkušenost. Nemohu vám garantovat nic co souvisí s cizím výrobkem a není léčivem.  V každém případě využitelnost vitaminu D z potravy je poměrně malá a pro organismus je zásadní tvorba vitaminu D cestou UV záření a jeho vlivu na procesy v pokožce, kde se vitamin D tvoří.  V těle se ukládá zásoba asi na 6 měsíců.. Přidáme-li do jídelníčku nějaký doplněk stravy s vysokým obsahem vitaminu D, zvýšíme tím určitě jeho dostupnost. Tato dostupnost ale není lineární v závislosti na podané dávce. Hlavní důvod je ten, že využitelnost vitaminu D z potravy je závislá na hormonální regulaci, která zabraňuje předávkování. Ve většině případů je zvýšené riziko intoxikace vitaminem D  cest per os nepravděpodobné.   Máte ještě jiné vážnější zdravotní problémy kromě hypothyreózy? Absolvovala jste denzitometrické vyšetření skeletu(osteoporóza)? 
Léky na předpis
Dobrý den, bezprostředně po operaci (2014) jsem zaznamenala necitlivost stehna. Ta se během pár měsíců přesunula do kotníku téže nohy a později i druhé nohy. Na základě RTg a EMG mi diagnostikovali polyneuropatický syndrom a předepsali Lyricu, nejdřív 2x75 mg, dnes již 2x150 mg. Přes to se situace zhoršuje, efekt se rozšiřuje ke kolenům a při delší chůzi mám křeče v prstech u nohou. Bráním se zvyšování dávek, abych neztratila rezervu a i proto, že jsem četla o studii, která říká, že Lyrika blokuje stručně řečeno "omlazování mozku". Je mi 72 let, stále pracuji jako projektant, ale v poslední době více zapomínám a ztrácím schopnost se rychle zorientovat v problému. Testy na Alzh. vychází dobře, ale děsí mě to. Prosím, domníváte se, že po 6-ti letém užívání mohou být tyto stavy vyvolány Lyrikou? Máte informace, zda po vysazení se v tom případě proces může zastavit, příp. ještě obnovit? Zda existují alternativní léky, které by byly méně škodlivé? Děkuji - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marie. Jednalo se o operaci kyčelního kloubu? Můžete mi prosím upřesnit o jakou operaci šlo?  Užíváte ještě nějaké další léky? Máte ještě další vážnější zdravotní obtíže?
Parafarmacie
Opět děkuju za odpověd. Takže můžu 3.měsíce užívat 2.kapsle denně přípravku Melbromenox po dobu 3.měsíce, i když je v letáčku při dlouhodobém užívání 1.tabletu denně, kvůli doplnění hormonů? A pak užívat 3.měsíce menoflavo třeba forte, nebo classic ten slabší? 1.tabletu 3. měsíce slabší 40g nebo 80.g? Nemám alergické reakce, tak se chci zeptat zda musím jak píšete něčím jiným nahrazovat, jinou formou přírodního fytoestrogenu po roku,dělat teda pauzu, nebo ne, popř.jak dlouhou přestávku.Děkuju za odpověd.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Obecně bych doporučil to,  co jsem uvedl Renato. Prvního půl roku bych tedy postupoval tak, že bych tři  měsíce užíval Melbromenox 2--0.- 0 a pak  další tři měsíce Menoflavon Forte (1-0-0).  Vše za předpokladu, že se budete dobře cítit, Melbromenox budete dobře snášet ( zdá se, že není důvod, proč by tomu tak nebylo) a postup vám  tedy bude vyhovovat. Budu rád, když se ozvete jestli je vše v pořádku a zda cítíte nějaké zlepšení  po nasazení Melbromenoxu..
Parafarmacie
Dobry den, dekuji za radu, zkusim a ozvu se, jak to vypada. Nehty jsou v poradku, ale okolni kuze je take popraskana. Snad masticka a dalsi opatreni zabere. Pekny den, Šárka
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doufejme, že se alespoň pokožka zklidní, než půjdete k lékařce. Buďte pozorná s čím ruce/ruka ( asi jste pravačka) přichází častěji do kontaktu co by mohlo alergizovat nebo dráždit pokožku.
Parafarmacie
Dobry den, dekuji za reakci. Email s fotkou jsem vam poslala. Nyni k vasim dotazum. Latexove rukavice nosim, pokud umyvam koupelnu, jinak ne. Nenosim moc ani zimni. U zadnych pripravku jsem souvislost nezaznamenala. Pouzivam jar na nadobi, ale odjakziva. Stejne tak praci prasek, mydlo, vsechno porad to same, i predtim, nez se problem objevil. Nikde jinde problem nemam. Nekdy mam suche ruce - hrbety a kdyz je zima, omrznou a popraskaji, ale letos neni takova zima, abych s tim mela problem. Opravdu dlouhou dobu se problem lokalizoval pozpuze na jednom prstu. Pote jsem si zacala vsimat, ze se to siri. Nejsem si presne jista, kdy, ale nejspise az po porodu (listopad 2019). ... jeste pozadi meho zivota - v cervnu 2018 jsem otehotnela, v listopadu 2018 potratila. Pote v unoru 2019 opet otehotnela a v listopadu 2019 porodila. Napadlo me, jestli to s tim nemuze souviset - nejaka hormonalni nerovnovaha nebo tak?
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění, Šárko. Latexové rukavice ihned přestaňte používat.  Je-li to nezbytné, použijte obyčejné gumové. Kontakt ruky s chemickými prostředky omezte na  absolutně nezbytné minimum. Ruku omývejte vodou. Při koupeli ji chraňte před veškerými hygienickými prostředky. Nosíte-li prstýnek nebo náramek, ihned ho odstraňte. K ochraně postižené ruky bych použil v nezbytných případech i textilní rukavice, které neuvolňují vlákna. Možná takové, které se používají při tanci. Zkuste se podívat na internetu co je k mání.  Třeba tam někdo nabízí vhodný výrobek. Ruku bych šetrně ošetřoval  mastí Unguentum leniens, kterou by mohly mít některé lékárny. Ruka musí být dokonala osušená.   Mažte si ji slabou vrstvou vícekrát za den. Je možné také používat čerstvě vyškvařené sádlo. Připravte si ho třeba na období cca 14 dnů. Chraňte jej před světlem. Ruku chraňte důsledně před chladem. I to nelze vyloučit, že je to reakce pokožky na chlad. Na ruku tedy chladnou vodu nepouštějte i když si myslím, že pokožka by spíše mohla extrémně reagovat  jen na mráz. Domnívám se, že kožní problém, dle zaslaného fota, není infekčního,  ale alergického původu.   Nemyslím, že problém souvisí s hormonální nerovnováhou (estrogeny, gestageny) ať už je míra jakákoliv. Pokud bude něco nejasného, ozvěte se. PS: na fotu nebyly zachyceny nehty a tak doufám, že jsou v pořádku.
Parafarmacie
Dobry vecer, mam kozni problem na prstech prave ruky. Jiz dlouho (nekolik let) jsem tento problem mela pouze na prvnim clanku prstenicku, v poslednim cca roce se mi to postupne rozsiruje a posledni mesice to rychle postupuje na dalsi prsty a dalsi clanky. Je moznost vam nekam zaslat foto? Byl byste schopen mi poradit, co s tim? Mazala jsem to arganovym olejem, ale problem neustupoval, naopak se rozsiril pod nehet prostrednicku a ja tento prst nemohl vubec napnout a byl velmi bolestivy. Kolem vanoc mi to najednou temer zmizelo a opet se objevilo, v jeste horsi mire. Nejsem si jista, zda je to nejak navazano na cyklus, jsem rok po porodu a je to cca 14 dni, co nekojim, takze cyklus se teprve vraci. Nicmene se stridaj stavy, kdy to je bolestive, pak nikoliv, pote to az pali. Kuzi mam popraskanou, suchou, misy rudou. Prsty nekdy nemuzu poradne napnout. Ke kozni jsem objednana, ale samozrejme az nekdy na konec brezna. Dekuji za radu
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Šárko. Určitě to bude vyžadovat pomoc od  kožního lékaře a je dobře, že jste se objednala. Používáte prosím  latexové či jiné rukavice?  Nepozorovala jste nějakou souvislost s používáním pracích prášků, nebo mycích prostředků? Na levé ruce se  stejný problém opravdu neobjevil?  Jinde na těle také ne?  Foto je možné mi poslat na guareta@drstanek.cz. Jen mi prosím  ještě odpovězte na mé otázky.
Parafarmacie
Odpověd-prvních 10.dnů 1 kapsli 1-3x denně, dalších 10.dnů 1.kapsli 1-2x denně, další dny 1.kapsli denně. Jen nevím jestli začít těch prvních 20.dnů podle rozpisu, a pak po jedné kapsli užívat, když chci užívat dlouhodobě,a nebo zacít brár po jedné kapsli,nebo po 2.kapslích každý den. A zda se musí dělat i nějaká pauza ,nebo se může brát stále, teda dlouhodobě, a jaká dávka.Děkuju moc.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na to nelze dát jednoznačnou odpověď, paní Renato. Poradil  bych s větší jistotou spíše podle dobré znalosti zdravotního stavu konkrétního člověka. "Naslepo" bych vám doporučil toto: Užívejte dvě kapsle ráno (respektoval bych cirkadiánní rytmus estrogenů) a tím malinko zvýšil dopolední hladinu. Přípravek bych používal tři měsíce a pak zase tři měsíce  Menoflavon. Toto střídání bych praktikoval celý rok, bude-li vám vyhovovat. Med a výrobky z medu mohou způsobovat alergické reakce. Za ty  jsou odpovědná převážně pylová zrna a pak teprve samotné včelí bílkoviny. Dlouhodobé užívání doplňků stravy s obsahem medu může vést k projevům alergické reakce.. U Melbromenoxu bych je  neočekával, jestliže dotyčná osoba netrpí alergiemi. Přesto bych o pauze v užívání uvažoval a nahradil denní dávku fytoestrogenu fytoestrogenem jiného původu.
Parafarmacie
Dobrý den. Děkuju za rychlou odpověd. Jen se chci ještě zeptat, když vysadím menoflavon forte, a na Vaše doporučení začnu užívat Melbromenox, zda mám první krabičku využívat dle doporučení na letáčku a další balení jen 1.tabletu denně, nebo když to chci užívat dlouhodobě, zda brát například každý den 1.tabletu a zda se musí dělat u tohoto přípravku pauzy. Děkuju.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Můžete mi prosím citovat co je na letáčku Melbromenoxu, Renato? 
Parafarmacie
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaký by jste mi doporučil přírodní preparát misto menoflavonu forte, který je už po 4.letech užívání nedostačujíci. Je mi 54.let, tudíž 4.roky po celková hysterektomii. Mám někdy silné bolesti hlavy,potí se mi hlava, nespavost, změny nálad, snížené libido. Užívám tyto léky-trombex, euthyrox, lamotrigine farmax 50 mg-ale ten postupně vysazuji, byl epileptický nález po slabe mozkové mrtvici,už se to srovnalo,a ultracold někdy od bolesti páteře a menoflavon forte od doby po hysterektomii.Moc Vám děkuju za odpověd, a přeju do Nového roku hodně zdraví.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, paní Renato. Podle mých dlouholetých zkušeností  se mi zdá, že  užívání fytoestrogenů formou doplňků stravy u některých pacientek působí příznivě a že se nejedná o placebo efekt. Pokud tomu tak je, je jediným vysvětlením, že  u některých žen může střevní mikrobiota přeměnit určitý fytoestrogen na aktivnější formu ( to je běžné v asijské populaci díky vysoké konzumaci sójových fytoestrogenů v běžné stravě). Fytoestrogeny mají samy o sobě velmi malou estrogenní aktivitu a nelze ji  vůbec srovnávat s účinností ženských estrogenů, pokud bychom  použili stejnou dávku. Nemusí být také vždy pro tělo  dostupné. Setkal jsem se také docela často s tím co uvádíte. Moje doporučení pak bylo, aby ženy zkusily přípravek na bázi včelích produktů. Jestli nejste alergická na nějakou složku včelího medu či nemáte silnou reakci po včelím bodnutí, zkuste například Melbromenox. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den.Přítelkyně se stále potýka se stíny z minulosti a má předepsané antridepresiva zvané "citalopram teva 10" Já jsem masážní terapeut a také pracuji s bylinkami. Dal jsem jí domu levanduli a šalvěj lékařskou aby si mohla udělat odvar na zklidnění nervů,lepší spánek a celkovou harmonizaci. Ale bojíme se aby tam nebyly nějaké kontraindikace a vedlejší nežádoucí učinky ve spojitosti s těmi antidepresivy pokud by byla pod jejich učinkem a vypila do toho zmiňovaný odvar. Předem děkuji za radu - otázka upravena poradcem
George Vashyron
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pane Georgy. Jestliže vaše přítelkyně zahájila léčbu Citalopramem, považuji za chybu používat jakékoliv  bylinné přípravky, které by měly ovlivňovat náladu a bdění. Účinek Citalopramu může nastoupit později či ne v plné míře. V nejhorším případě vůbec. Odvary z bylin mohou mít významný farmakologický účinek, který je neselektivní a mohou mít také účinky nežádoucí, protože obsahové látky se v odvaru nacházejí v koncentrovanější formě. Někdy také teplem přeměněné na sloučeniny s vyšší toxicitou. Citalopram je lék skvělý, jestliže se správně předepíše tomu, pro koho je vhodný.
Léky na předpis
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda se při užívání arimidexu může pít alkohol, popř. v jakém množství. Je mi 63 let. Děkuji.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Alkohol ovlivňuje osud velkého množství léků v organismu. Působí nejen na centrální nervový systém, ale je také tzv.enzymový induktor. Může docházet k tomu, že v cílové tkáni nebude dostatečná koncentrace účinné látky. Inhibitory aromatázy ovlivňují, mimo jiné,  činnost jater a alkohol může zvyšovat riziko a míru jejich poškození. Alkohol jako farmaceut , nemohu obecně doporučit  konzumovat během jakékoliv farmakologické léčby. Uvědomuji si ale, že lidé, které se nacházejí ve složitější životní situaci potřebují někdy "pomocnou ruku" i když to může být cesta do pekel. U někoho je menší zlo volit občasnou skleničku alkoholu , než pravidelné používání psychofarmak, ke kterým lékaři dosti často lehkomyslně sahají. Pokud bych znal dobře zdravotní stav konkrétní osoby , snažil bych se dát rozumné doporučení ohledně konzumace alkoholu.  Ale také stravování. Strava bývá často pro organismus výrazně  větší zátěží, než samotný alkohol. Přeji hodně zdraví, Evo.
Parafarmacie
Pane doktore, děkuji za radu, ale ty zatvrdlinky /hrčky/ mezi žebry vzadu nebudou zřejmě infekčního původu, tedy nebude to nějaký podkožní vřed. Kůže kolem je čistá, nemají žádný "vršek". Může to být nějaká uzlina v mezižeberním svalu ? Omlouvám se, že se ptám znovu. Jinak děkuji za všechny tazatele, jste skvělý, že se snažíte poradit a najít řešení našich problémů ! Pěkný nový rok a pevné zdraví Vám i celé Vaší rodině. - otázka upravena poradcem
Bea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To se mi nezdá, Beo. Spíše bych to viděl jako nějaké opouzdřené ložisko v podkoží po úraze, zánětu či infekci. Může být staršího data  a okolní tkáň jej  pozvolna vytlačuje ven. Možná by to  rychle vyřešila návštěva chirurgické ambulance. Omlouvám se, nic jiného mě momentálně nenapadá. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore. Prosím o radu. Mám nespecifické problémy s očima - pálení, suchost, těžká víčka, pocit jako bych otevřel oči ve vodě. Celkově jsou tedy moje oči suché, unavené...nejhorší je to po ránu. Jakmile se probudím, tak cítím silnou suchost očí. Na očním vyšetření jsem byl 2x, a nic mi nezjistili. Jen mi doporučili používat zvlhčující kapky s lipidovou vrstvou. Vyzkoušel jsem jich několik, ale stejně nepomáhají, nebo bych si je musel kapat každou hodinu. Vyzkoušel jsem snad všechny možné kapky i gely a stejně mé oči (hlavně po probuzení) nelepší. Přemýšlel jsem, jestli to nemohou dělat třeba léky, které užívám - Pentasa, Rosucard, Helicid, Asentra. Máte nějaký tip, co ještě na oči vyzkoušet? Mnohokrát děkuji.
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Honzo. Pracuje hodně na počítači? Nitrooční tlak je v pořádku? Jak dlouho užíváte Asentru?  Objevil se tento problém nějaký čas po zahájení léčby Asentrou?   Proč prosím užíváte Helicid?  Jak dlouho používáte Rosucard? Pozorujete větší obtíže ve stejnou dobu, kdy se zhorší obtíže spojené s léčbou střevního zánětu (ulcerózní kolitida?). Máte ještě jiné obtěžující zdravotní obtíže které jste neuvedl ?  Třeba neurologického rázu? Polykacími obtížemi netrpíte? Objevuje se pocit sucha v ústech či snížená tvorba slin?
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, poprosím Vás o radu. Už druhý týden trpím pocitem schvácenosti, nemám ale teploty, nekašlu, čich a chuť mám také. Totiž mezi žebry vzadu na levé straně se mně objevily dvě hrčky, které na pohmat bolí a také mně zabraňují spát, když se na levou stranu přetočím.Nevím, čím to mazat nebo co s tím, zda koluje v těle nějaký zánět...Můj obvodní lékař má covid a zastupuje ho pouze 2 dny v týdnu lékařka-důchodkyně. Děkuji mnohokrát za radu.
Bea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Beo. Jak "hrčky" vypadají?  Je možné je nafotit mobilem? Nelze vyloučit, že jsou příčinou rozsáhlejší infekce  kůže a okolní tkáně. V tom případě by to asi chtělo chirurgické ošetření. Nenechal bych to tedy raději být.  Můžete na místo aplikovat Clotrimazol mast, která je běžně k dostání a může být účinná na některé infekce kůže. Předtím bych místo ošetřil 60% roztokem lihu zakoupeným v lékárně i za cenu, že ošetření bude bolestivé. Toto opatření považují za bezpečné, ať se jedná o cokoliv.
Léky na předpis
Dobrý den, mám crohnovu chorobu v tenkém střevě a zároveň se mi nedovírá jícen, takže trpím silným pálením žáhy. Užívám Helicid 20mg ráno a večer, ale ne vždy zabírá optimálně. Od gastroenterologa jsem dostal k Helicidu Famosan. Můžou se tyto léky kombinovat a jaké jsou maximální bezpečné dávky?

Moc děkuji.
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Martine. Kombinovat Famosan s Helicidem mi velký smysl nedává a nevidím v tom žádnou výhodu. Je třeba si vypozorovat jaké dávkování vám nejlépe vyhovuje.  Méně znamená více. Velkou roli hraje nejen samotná dávka, ale také co jíme a jak dávkování rozvrhneme. Helicid je lék, který působí velmi silně na procesy trávení v žaludku a následně i na další procesy v dolních částech trávicího ústrojí, protože strava není správně natrávena. To pak  má i negativní vliv na trávení živin a využitelnost živin. Některé nepříznivé fyziologické pochody pak tedy souvisí i s užíváním tohoto léku, aniž bychom si to uvědomovali. Famosan považuji za lék šetrnější. Je třeba tedy : 1. věnovat dostatečnou pozornost složení stravy a jejímu rozvrhnutí  během dne. 2. Optimalizovat dávkování léčiv tak, aby byl účinek dostatečný a zároveň nežádoucí účinky minimální. Nevhodné stravování a používání léku může zhoršovat zánětlivé procesy, které souvisejí s rozvojem Crohnovy choroby. Nevím jaká je historie vaší léčby  a zejména Crohnovy choroby. Proto doporučím užívat pouze Famosan a to 20 mg na noc. Helicid bych zcela vysadil. Během roku  může dávat smysl dávkování měnit a předcházet problémům, které Crohnova choroba  někdy docela pravidelně  přináší. Hlavní slovo při léčbě  by měl mít ošetřující lékař, nikoliv elektronická poradna kohokoliv. Přeji hodně zdraví. 
Léky na předpis
Dobrý den, diagnostikovali mi difůzní nástěnné ATS změny dolních končetin, bez hemodynamické satenosy, stenosa distal ATA do 50% vlevo. Předepsán 1x denně Godasal 100mg. Dotaz: dal by se ten Godasal nahradit bylinami? Např. Komonice lékařská? Jaká dávka? Moc děkuji předem za odpověď.
Vladimír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Vladimíre. To opravdu doporučit nemohu. Nemuselo by se vám to vyplatit a následky mohou být vážné. Godasal je většinou velmi dobře snášen a představuje velmi účinnou prevenci  tvorby destičkových trombů.  Jeho účinek je předvídatelný a bezpečnější na rozdíl od bylin, které mohou zasahovat do dějů, které ovlivňují srážení krve. Godasal ale může ovlivňovat osud jiných léčiv v organismu a je třeba na to pamatovat. Ke zlepšení prokrvení  a tím i výživy dolních končetin můžete zároveň používat Paralékárna Flavonoidy. Zpočátku v dávce 2x2 tablety za den. Udržovací dávka je 2x1 tableta za den. Bylo by ale lepší, pokud byste mi  ještě napsal všechny léky, které pravidelně užíváte.  Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Neviete mi prosím povedať, či môže Niacín skutočne znížiť zvýšený LDL cholesterol? Čítala som o tom, no zároveň som čítala aj o úskaliach užívania Niacínu. Ďakujem.
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marto. Tudy, podle mého názoru, cesta nevede, i když se některé farmaceutické společnosti  snaží najít optimální lékovou formu kyseliny nikotinové, která by eliminovala nepříjemné vedlejší účinky mezi které patří hlavně zarudnutí v obličeji. Niacin, neboli nikotinová kyselina totiž působí v některých částech těla vasodilatačně (rozšiřuje cévy). Dávka, která může vést ke snížení hladiny krevních tuků a cholesterolu je poměrně vysoká (100-2000mg - podle individuální tolerance). S ní pak souvisí i  větší riziko nežádoucích účinků. Mezi ně patří zejména vliv na hladinu kyseliny močové, kterou zvyšuje (při nedodržování dietních opatření se snáze tedy propracujete ke dně), nebo také snižuje citlivost tkání k insulinu ( snáze se propracujete k cukrovce II.typu, pokud nebudete mít vhodný jídelníček).  Jestliže budete mít vhodný jídelníček, může se snadno stát, že žádné léky potřebovat vůbec nebudete a že hladiny cholesterolu  a krevních tuků. bude v pořádku a nebude pro vás představovat zdravotní riziko. Při vážnější poruše látkové výměny krevních tuků bych zatím stále vsadil na statiny či třeba v některých případech na ezetimib v kombinaci se statiny.   Přeji hodně zdraví. PS: odhaduje se, že denní potřeba niacinu u dospělých osob je 16 miligramů. Dlouhodobě účinné dávky v léčbe hyperlipidemie se pohybují okolo 1 g....Je tedy naprosto přirozené, že taková léčba musí mít i vážnější negativní dopady na fyziologické pochody v lidském těle a je nutné zvažovat prospěch vs rizika.
Parafarmacie
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jestli se nechá, aspoň krátkodobě, kombinovat Rowatinex a Febichol.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
O jaké žlučníkové obtíže se přesně jedná, Jiří? Jak byl stav žlučníku popsán zobrazovacími metodami? Jaká léčiva nyní užíváte? Jaké subjektivní obtíže máte? Jaká strava vám vadí?  Jaký příjem tuku (v gramech) za den asi máte?
Léky na předpis
Dobry den ,
da se kombinovat Asentra 50 a Diclofenac prosim?Ma nekdo zkousenosti?
Dekuji za odpoved
Jiri
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Obecně, ano, pokud máte na mysli  možnost vzájemného ovlivnění a zvýšení rizika vedlejších a nežádoucích účinků.  Je však dobré, aby vždy lékař posuzoval tato rizika individuálně.
Parafarmacie
Dobrý den,
většinou se u léků uvádí, že se nemají užívat s třezalkou tečkovanou. Jak je to u jiných bylinek? Nevadí, nebo to není ověřeno?
Děkuji za odpověď.
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Sáro.  U většiny bylinek, které rostou na území Evropy víme, co obsahují. U celé řady bylin se účinek obsahových látek dá částečně předvídat i na základě dílčích vědeckých poznatků. Velkou roli může ale nakonec hrát  denní dávka, kterou užíváme. Je  například velký rozdíl, pokud užíváme nějakou bylinu ve formě nálevu či odvaru, nebo  třeba extrakt.  Tzv.  lékové interakce mohou vznikat již v trávicím ústrojí. Extrakty třezalky působí na úrovni biotransformace a přímo ovlivňují osud léčivých látek v organismu tím, že mají vliv na jejich přeměnu. Velmi časté jsou také interakce na úrovní transportu léčivých látek do jednotlivých tkání. Více faktorů pak rozhoduje o tom, zda jsou z terapeutického hlediska a bezpečnosti  významné, či ne. Pokud tedy máte pochybnosti, měla byste se obrátit na lékárníka. Pro něj je pak zásadní informace co přesně užíváte a v jaké dávce. Pak je možné posoudit vhodnost užívání určité rostliny na základě i znalosti zdravotního stavu.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Měl jsem dotaz, kdy je vhodné užívat psyllium v souvislosti s užíváním léků.Ptal jste se, proč psyllium užívám. Užívám ho obecně na pročištění střevní stěny. Jiný důvod nemám. Užívám rozpustnou vlákninu, denně ráno na lačno dvě čajové lžičky.
Václav
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, pane Václave.  Psyllium ve vyšších dávkách by mohlo ovlivňovat využitelnost některých léčiv. Já osobně lidem doporučuji používat psyllium spíše s jídlem bohatším a tuky a sacharidy. Může trochu zpomalit jejich vstřebávání i celkovou využitelnost. Psyllium může urychlit střevní pasáž či vytvářet  určitou ochrannou barieru na střevní sliznici a samotné trávenině. Vyprázdněné střevo bývá za normálních okolností čisté. Někde mohou ulpívat malé zbytky natrávené stravy. Myslím si, že termín pročištění neodpovídá realitě, ať už máme na mysli trávicí ústrojí, nebo celý lidský organismus. Biologické děje jsou mnohem komplexnější a rozpustné vlákniny  ve správné dávce mohou na některé z nich působit příznivě.. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den beru léky na tlak godasal mirzetan a neurol bolí mně stále záda mužu ktomu brát Mydocal mám trombofili. Děkuji za odpověd
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je jasná příčina bolestí zad, Jitko? Mydocalm může zvyšovat tlumivé účinky Neurolu. Rozhodnout by měl lékař, který zná váš zdravotní stav. Ať je vám lépe.
Parafarmacie
Dobrý den, ráda bych se zeptala na preparát Esoxx one. Jedná se prý o podpůrný lék na reflux. Máte s ním zkušenost? Zasahuje do trávení nebo jak píší působí jen mechanicky?Chtěla bych preparát který by neměl vliv na trávení, ale úplné složení se mi nepodařilo najít. Není to jen předražené antacidum? Děkuji a pěkné svátky.
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Adélo. S Esoxxem žádné praktické zkušenosti nemám. Neočekával bych velkou účinnost při refluxní chorobě jícnu. Jestli jsem ale správně pochopil informace z internetu, přípravek by měl chránit povrch sliznice jícnu před působením kyseliny solné a pepsinu. Díky obsahu kyseliny hyaluronové a chondroitin sulfátu  vytváří fyzikální barieru na povrchu sliznice jícnu a asi i může měnit  fyzikální vlastnosti žaludečního obsahu (ovlivňuje rheologii tráveniny) a mechanismus účinku v žaludku by mohl být obdobný jako u přípravku Gaviscon, který se používá desítky let ( je na bázi kyseliny alginové, která patří mezi polysacharidy a  ve vodném prostředí vytváří nepříliš viskózní gely). Jícen jako takový, se skládá ze tří druhů různé svaloviny a jednotlivé části jsou rozdílně inervovány. Je tedy důležité aby přípravky tohoto typu neovlivňovaly přirozenou funkci jícnu a vyloučil se negativní vliv na  funkci dolního jícnového svěrače.  Jícnový svěrač reaguje i na  určité mechanické podněty. V každém případě u refluxní choroby jícnu je prvořadé se vyvarovat větší nadváhy a volit vhodnou stravu a velikost porcí (i jednotlivých složek jídla). Jídlo je třeba také vhodně časově rozvrhnout. Potom  teprve může mít smysl používat přípravky jako je Esoxx či Gaviscon,nebo blokátory protonové pumpy nebo H2 blokátory. Refluxní choroba jícnu může být velkým trápením i pro disciplinované jedince a léčbu je třeba volit velmi individuálně. Tím mám na mysli i přiměřené dávkování léčiv, které je nezbytně nutné k dosažení potřebného účinku.  PS: Nemyslím si, že by Esoxx negativně zasahoval do trávicích procesů při doporučovaném dávkování. Neměl by mít také negativní vliv na využitelnost důležitých živin z naší stravy. Pozitivní je, že kyselina hyaluronová i chondroitin sulfát jsou látky tělu vlastní a nepředstavují pro tělo větší problém. Příjemné svátky.
Volně prodejné léky
Dobrý den. Užívám condrosulf 400 na artrózu kyčlí 3 stupně. Snáším jej bez vedlejších účinků. Řekl bych, že účinkuje. Je nutná pauza v užívání po třech měsících, nebo je možné i trvalé užívání, případně vyšší dávka? Díky.
Radek
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Radku. Pokud vám lék zabírá v nízkém dávkování, je to výborné. Jestliže lék dobře snášíte pauzu bych dělal kratší (cca 5 týdnů). Obtíže se mohou po vysazení velmi rychle vystupňovat. Nejde očekávat, že u každého  jedince přetrvává účinek po vysazení stejně dlouhou dobu. U artrózy 3.stupně bych čekal kratší trvání příznivého působení po vysazení.  V každém případě ortoped vám asi poradí lépe, protože má o vás potřebné informace. Přeji hodně zdraví!.
Léky na předpis
DOBRY DEN PANE DOKTORE CHTELA BYCH SE ZEPTAT PAN DOKTOR ME PRESEPSAL DORETU A NOVALGIN INJ.
DNES JSEM SI VZALA RANO DORETU PAK ME PRICHLI NOVALGIN PROTI BOLESTI A TED SEM SI VZALA LEXAURIN NA NOC MUZE TO MIT NAKY NEZADOUCI UCINEK
NATALIE
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To samozřejmě může, Natálie. Jestliže nemáte ale žádné vážnější zdravotní obtíže, tyto léky bývají dobře snášeny. Kombinace léků by mohla působit  více tlumivě na centrální nervový systém u citlivých osob. Možná budete spát  hlubším spánkem, možná se nebudete ráno cítit úplně ve své kůži. Tlumení bolestí zad léky přináší úlevu, problém se zády se ale může prohloubit, jestliže se používají pravidelněji. Doufám, že se vás to nebude týkat.
Parafarmacie
Dobrý deň pán doktor, dnes som sa porezala do palca nožom pri krájaní cibule, celkom dosť. Dosť mi tiekla krv, som si dala prst pod tečúcu vodu, vydezinfikovala Alpou a zalepila. Mala by som si ísť aj po tetanovú injekciu, či netreba? Preočkovaná proti tetanu som bola pred 18 rokmi. Alebo ako mám postupovať? Ďakujem za odpoveď.
Danka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Danko. Clostridium , které způsobuje tetanus se nachází zpravidla v půdě a k infikování dochází poměrně  zřídka. Předpokladem je, že narušená kožní bariera přijde do kontaktu s infikovanou zeminou.  Bývá to častěji třeba v místech, kde se  chovají koně. Myslím si, že takové obavy mít nemusíte. Určitě jste navíc cibuli před krájením omyla a zbavila  svrchních obalů. Ránu jste správně opláchla vodou. Teplá urychlí srážení krve. Nic více není třeba pokud se jedná o menší ranku. Velmi rychle se zacelí. Protilátky proti tetanu přetrvávají v těle desítky let. někdy celý život. Očkováním po 18 letech nic nezkazíte. Alternativou je, že si necháte  stanovit současnou hladinu protilátek a lékař pak doporučí, zda má smysl se nechat přeočkovat. Mějte se hezky  a věřím, že jste dneska uvařila něco hodně dobrého!
Léky na předpis
Dobrý den, ráda bych se zeptala, co dělat v případě, že si koupíte v lékárně něco na předpis, zaplatíte a pak se dočtete v letáku, že to používat nemáte např. v případě Crohnovy choroby, kterou máte. Jsou to vyhozené peníze a mám nárok na vrácení peněz po vrácení přípravku do lékárny.. nebo jak postupovat? Příjde mi to od doktora dost nefér, že vám něco předepíše, zná vaši diagnózu, zaplatíte a až pak zjistíte, že to vlastně brát nemáte.
Moc děkuji za Váš názor.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nárok na vrácení peněz v lékárně určitě nemáte, Hanko. Nemohu posoudit zda vaše nespokojenost je oprávněná. O jaký lék se jedná?  Trpíte Crohnovou chorobou?  V léčbě různých zdravotních obtíží nelze vidět svět černobíle. Vždy je třeba posuzovat  míru rizika a míru prospěchu pro pacienta při určitém léčebném postupu. To je ale v podstatě důležité při jakémkoliv rozhodování. Aktuálně jsme svědky tohoto postupu  u lékových úřadů, které posuzují bezpečnost vakcín proti Covidu-19. Nemám právnické vzdělání, domnívám se ale, že případnou škodu, ve vašem případě se asi jedná o doplatek léku na recept, můžete  požadovat nahradit po zdravotnickém zařízení ve kterém lékař pracuje. 
Parafarmacie
Pane doktore, prosím o radu ohledně užívání psyllia. Je doporučeno užívat po ránu na lačno. Ale ráno beru léky na ezofagitídu a vysoký tlak a také tablety outkovky pestré. Občas detralex.
Je možno užívat ráno psyllium a po hodině až dvou hodinách začít užívat uvedené léky? Nebo je vhodné užívat psyllium až po lécích a za jak dlouho?
Děkuji za odpověď.
Václav
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z jakého důvodu psyllium užíváte ,pane Václave? Potřeboval bych také znát dávkování. Užíváte rozemletá semínka, nebo jen slupky z osemení?
Parafarmacie
Dobrý den. Lze podávat společně Wobenzym a Rowatinex.

Děkuji za odpověď.

S pozdravem SK

stanislavski@post.cz
S Škrobánek
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano pane Škrobánku  Dávky ale užívejte zvlášť a důsledně užívejte Wobenzym nalačno.  
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla jsem mamince /64/ zakoupit k Vánocům nějaké vitamíny, které by jí byly teď v době covidové ku prospěchu. Které byste doporučil? Všichni sázejí na zinek, avšak který konkrétní přípravek ? Já jsem si minule na Vaše doporučení koupila multivitamín Additiva a také Vaši Gelantinu a jsem maximálně spokojená. Děkuji i za Vaši poradnu a přeji pohodové Vánoce.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Jano.  Užívání samotného zinku formou doplňku stravy by mělo mít jasný racionální důvod a zvolená dávka by mu měla odpovídat.. Ve stravě ho máme většinou dostatek. Užíval bych ho tedy spíše jako součást přípravku, který obsahuje jak vitaminy, tak minerální látky a stopové prvky. Additiva s minerálními látkami obsahují 15% doporučeného denního příjmu vápníku, fosforu a hořčíku + kompletní směs vitaminů. Mohou být pro maminku také vhodným doplňkem stravy a jsou velmi chutná. Není zpravidla problém je  užívat s dostatečnou pravidelností.  Sám bych doporučil zejména tyčinku Stimulsin Multi, která obsahuje všechny vitaminy (1x1 za den), nebo DietLine VitAmin, který je velmi kompletní Obsahuje vitaminy, minerální látky i stopové prvky. Zinek obsahuje také - 10 mg což je 100% doporučeného denního příjmu a snadno se tím pokryje aktuálně zvýšená denní potřeba. Příjemné vánoce. PS. v pokročilejším věku bych doporučil užívat vhodný multivitaminový přípravek  každodenně  (já se tím řídím) a pečlivě si sledoval energetický příjem i celkové složení jídelníčku. Pozvolný či rychlý nárůst váhy po přechodu je hlavním důvodem  nárůstu  zbytečných zdravotních obtíží. Neznamená to ale, že musíme být každý den perfektní v dodržování výživových doporučení. Musíme si zkrátka umět poradit, pokud nevydržíme být stále disciplinovaní.
Léky na předpis
Pane doktore, začínám užívat dva léky na spaní. Trittiko ve 22:3O
a Zolpidem10 po 30 minutách,
když jdu spát. Probouzím se však již po 3-4 hodinách, a beru si ještě
Melatonin a Dreamly.
Doporučujete tento postup?

Za odpověď předem děkuje 85 letý uživatel Domova seniorů.
František Juřica
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den pane Františku. Neznám váš zdravotní stav a vaše obtíže. Těžko mohu poradit co se týká medikace. Jestliže užíváte klasické hypnotikum + Trittico AC, použití Melatoninu a přípravku Dreamly mi smysl  žádný nedává.  Současná hypnotika působí krátkodobě a prodloužení délky spánku není příliš reálné. Spíše je důležité si upravit denní režim a chodit spát pravidelně. Přes den se spánku vyhněte. Malý šlofíček na pár minut ale může pomoci tomu, komu vyhovuje a dodává mu přirozenou energii.. Pravidelné užívání hypnotik je cesta do pekla, a proto se snažte hledat přirozená řešení. Je mi jasné, že ne vždy je to snadné a bývá to běh na dlouhou trať. Zejména v pozdějším věku.