Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobrý den, již měsíc mě trápí zácpa. Ale vážně trápí. Mám bolesti břicha, rekta. zaznamenala jsem i častější odchod plynů. Dnes ráno po snídani jsem cítila tlak a bolest žaludku. Současně na záchodě přerušovaně močím asi jak se snažím vyprázdnit. Každopádně užívám měsíc pregabalin na gen.úzkostnou poruchu. Byla mi diagnostikována před 5 měsíci. Užívala jsem lyricu, která obsahuje stejnou účinnou látku.Po té jsem žádné potíže se zažíváním neměla. A teď se ptám, zda moje potíže mohou být zapříčiněny užíváním pregabalinu? A nebo s tím v takové míře nesouvisí? Plánuji jít k praktikovi, ale mám pocit, že mi řekne, že to mám od nervů. Přitom momentálně se cítím psychicky dobře až na to, že mě trápí trávicí a vylučovací problémy. tak nevím no.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Ano, pregabalin může zácpu způsobovat, nebo se na ní podílet. Většinou má zácpa více příčin najednou. Mezi ně patří nepřiměřený jídelníček (například vysoká konzumace zeleniny či cereálních výrobků) a nedostatečný příjem  vody. Na vzniku zácpy se mohou podílet i další léčiva či vyšší příjem vápníku formou doplňku stravy.
Léky na předpis
Dobrý den,beru Jentadueto 1000 2x denně,glimepirid 1/2 a metformin teva 1000 1x,sortis 10 1x,odpovídám na vysazení asentry 50 a jak dlouho ji můžu brát
Simona
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Simono. Díky za upřesnění. O vysazení Asentry musí rozhodnout lékař-psychiatr.  Respektujte prosím jeho pokyny. Asentru je možné užívat s léky, které jste uvedla.
Léky na předpis
Dobrý den, je možné při užívání léku Neurontin 300mg 3 krát denně brát přípravek Tebokan? Děkuji.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jaké obtíže máte, Ivano? Můžete mi prosím popsat váš zdravotní stav?
Léky na předpis
Brala jsem leflugel, surgam a metypred, vcera mi bylo zmeneno na metotrexat zatim jednou tydne druhy den pak acidum folicum a 2x denne tramal
Ptackova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Paní Ptáčková, veškerá medikace musí reagovat na aktuální zdravotní stav a je nutné ji vhodně upravovat, aby nebyla nabytečná a zbytečně nepřispívala ke zdravotním obtížím. Musí o ní rozhodovat lékař. Nemohu vám dát bohužel žádné doporučení. Váš zdravotní stav je příliš komplikovaný. Snad jen, že postrádám v medikaci lék, který by chránil sliznici žaludku před působením některých léků jako je třeba Surgam, či právě  nyní Metotrexát.  Je důležité také vědět, že účinek metotrexátu snižuje kyselina listová, kterou užíváte. Způsob dávkování a užívání léčiv je tedy třeba co nejlépe promyslet. Vhodné stravování pak musí být samozřejmostí.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore mám dotaz. Moje dcera je momentálně těhotná v 6. týdnu. Léčila se asi dva roky na akné. Teď je v podstatě skoro v pořádku ale má stále brát Differine. Odmítá tento lék vysadit. Prý jí lékař na kožním řekl, že lék se prakticky nevstřebává a když trošku omezí množství krému (má doporučeno množství kuličky hrášku), tak je vše ok. Prý je látka v tomto léku hodně vzdálená klasickým retinoidům Nicméně pro mě hovoří příbalový leták jasně. Svoji dceru na jednu stranu chápu, akné by ji mohlo dost vykolejit a psychika je v těhotenství taky důležitá. Na druhou stranu příbalový leták léku naznačuje jakoby se jednalo lék nebezpečný. Prosím můžete mě nějak uklidnit?
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Karolíno. To je ta naše česká povaha. Nic nejsme schopni dělat pořádně a doopravdy a  ještě si myslíme, že jsme nejchytřejší a máme zlaté ručičky...  Příbalová informace to říká jasně a držel bych se toho.  Nesnažil bych  se to obcházet, jak je to naším  národním zvykem. "Nepožívejte přípravek pokud jste těhotná". Výborně srozumitelná věta výrobce. Adapalen má dosti vzdálenou strukturu k retinoidům a působí na jiném místě. Opatrnosti není však nikdy dost. Vždy je to o souhře více nepříznivých okolností. Jakékoliv riziko ohrožení plodu v 6.týdnu těhotenství  způsobené přímo tímto přípravkem osobně ale vylučuji, pokud byl lék požíván podle příbalové informace. V používání léku ať dcera nepokračuje a těší se společně s vámi na miminko !
Léky na předpis
Dobry den, chtela bych se zeptat ktery z leku na bolest pri revmatoidni artritide je lepsi varianta?? Palgotal vs Tramal retard..
Ptackova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Ptáčková. Co užíváte nyní a v jakém dávkování? Jaké další léky užíváte?
Léky na předpis
Dobrý den, objevili se nám v rodině roupi (bez příznaků, našla jsem jej náhodou v pochvě). Jsme zaléčeni Vermoxem(schéma dle letáku) Pyrvinium už u nás neexistuje. Zaráží mě dávkování. Máme 3 děti: 11 a 9 let a 21m. Dávkování pro všechny vč nás dospělých je stejné. Přitom pokud se podívám na antiparazitika prodávaná v DE (Pyrcon, Molevac), jsou dávkovaná podle hmotnosti. Jde mi o to, že u malého zabral lék asi nad rámec. Kromě roupů z něj po druhé dávce vyšly i dětské tasemnice. U 2 bratrů byla stolice čistá, u mě ne. Přesto, že nikdy nic nenajdu, mám pocit, že mě svědí svěrač. Nemělo by být dávkování vyšší? Dle logiky totiž 100mg tableta u 12kg dítěte bude fungovat líp, než 100mg tableta u 110kg dospělého chlapa a dávkování by se tedy mělo přizpůsobit, aby odčervení bylo opravdu úspěšné a ne jen na oko, když už je to takový "sajrajt" do těla. Jaké by případně mělo být dávkování, aby lék zabral opravdu 100%? A nebo bude lepší sehnat z DE zmíněné preparáty? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Kateřino. Obvyklá dávka je 100mg a v případě dospělého člověka je v některých případech možné dávku zvyšit. Je ale také důležité, aby byl lék užíván se stravou, která je dostatečně bohatá na tuky. Jedině tak lze zaručit dostatečné vstřebávání účinné látky. Léčbu je nutné opakovat v rámci celé rodiny. Pokud děti chodí do školky, je třeba o problému informovat. Primárním původcem nákazy může být jiné  dítě.  Je třeba dbát na přísnou hygienu, dokud problém v rodině zcela nevymizí.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o radu užívám léky letrox, gopten4mg, helicid, a večer amitritylin25mg, večer. Je užívání těchto léků bezpečné, nejsou tam žádné interakce, letrox4mg užívám asi 10 dnů, doposud jen 2g.Pali mě pořád na hrudi a mám pocit jako by mě kopalo srdce, EKG jsem mela v pořádku,srde jako by cítím jak mi buší, puls mam 75az82, jsem z toho už celá rozhozena. Manžel se už 2roky léčí na karcinom tl. střeva. Může to dělat i navýšení gopten, jak dlouho to může přetrvávat, děkuji moc za Vaši odpověď, nebo nějakou radu, Iva
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ivo. Na kombinaci nevidím nic  až tak problematického z obecného pohledu na možný výskyt lékových interakcí. Prosím, dbejte pečlivě na dostatečný příjem vody. Často jsou tyto obtíže spojeny jen s dehydratací. Puls se pak může srovnat velmi rychle a pocit vnímání tlukotu srdce automaticky ustane také. Je dobré si nápoj dát do1,5l  PET lahve. Takto snadno zjístíte, kolik za den toho vypijete. 1,5 l je v tomto počasí zpravidla dostačující množství. Bolí vás na hrudi při námaze? Při silném nádechu? Protože užíváte Helicid, může být pocit pálení způsoben trávicími obtížemi. Zkuste Helicid užívat jen na noc. Dbejte na střídmé ale pestré stravování.
Léky na předpis
Dobrý večer.Jsem po hysterektomii 3.roky. Je mi 53.let a beru léky-trombex,euthyrox,lamotrigin.Chtěla jsem se zeptat,zda můžu brát na přílišné pocení menoflavon a na kosti.A na psychický klid zároven stimulen.Děkuju a přeju hezký večer.Renata.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Renato. Menoflavon je v pořádku. Stimulen ale k Lamotriginu raději nepřidávejte. Nevím jak dlouho jej užíváte.  Pozitivní účinek se  ale může dostavit až za nějaký čas a je nutné počáteční obtíže překonat. Účinek obsahových látek  různých rostlin ve Stimulenu lze těžko předvídat.
Léky na předpis
Dobrý den,už druhý rok beru po smrti syna Asentru nejdříve 100 a ted 50 jak dlouho ji můžu ještě brát,jsem diabetička.Děkuji za odpověd
Simona
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Simono. Nezbytně nutnou dobu. Zdá se, že lékař již uvažuje o postupném vysazení a že se váš psychický stav zlepšuje. Náhlé vysazení určitě vhodné není. Jaké všechny léky užíváte?
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore jsem 36 dní od poslední menstruace a dnes jsem zjistila těhotenství. Nevím kdy došlo k oplodnění. Mám pár věcí, které se v těhotenství nesmí, piju děnně 1 dc bílého vína. A používám na obličej lék Differine. Můj dotaz mohla jsem iblížit miminku?
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemohla Sáro. Alkoholu se ale již vyhněte. Differine bych také nepoužíval. Do budoucna nedoporučuji pít ani 1 dcl vína pravidelně každý den. Pijte ho jen občas na chuť. Hlavním důvodem by nemělo být ale zlepšení nálady či kompenzování stresu.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore chtěla bych se poradit. Po roce marné snahy bojovat přírodní cestou s akné na zádech, jsem to vzdala a zašla k lékaři. Ten mi předepsal Duac gel s tím, že po té co ho vypoužívám budu pokračovat Akneroxidem 5. Zajímá mě hlavně vaše odborné znalosti ohledně těch účinných látek v těchto lécích. Působí to jen na povrchu? Nedostane se mi to dovnitř do těla?O to mi hlavně jde. Nechci aby se mi něco dostalo dovnitř organismu
Zora
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zoro. Podle mého názoru léčivé látky z těchto přípravků neprocházejí kožní barierou do krve. Při pravidelném a dlouhodobém užívání se ale nevyhneme kontaminování okolního prostředí včetně oděvu. Prachové částice pak vdechneme či spolkneme. Slizniční cestou se velmi malé množství  rozličných kontaminantů dostává do našeho těla každý den. I z toho důvodu bychom měli pečovat o životní prostředí  a  zbytečně nepoužívat to, co není nezbytné. 
Léky na předpis
Dlouho době jsem brala dormicu neni sběru teď hypnogen10 dvě tablety mohl byste mi pořadí jaký lék je místo dormicum15 děkuji
Madecka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Madecká. Pokud vím, není na trhu žádný další lék, který by obsahoval látku midazolam. Ta je právě obsažena v přípravku Dormicum. Po chemické stránce je mu nejlblíže cinolazepam, který obsahuje lék Gerodorm. Snažte se ale užívání hypnotik omezovat. Pravidelné užívání je cesta do pekel. Mimo jiné často dochází i k závilslosti. Hledejte jiná řešení jak se s poruchou  usinání a spánku vypořádat. Já sám mám také problémy se spánkem, ale vzít si hypnotika mě nenapadne.
Léky na předpis
Dobrý den, můžou se tyto léky dohromady užívat.Zoloft 100 mg 1-0-0
Loradur mitte 1-0-0
Rosucard 40 mg 1-0-0
Stacyl 1-0-0
Trittico 75 mg 0-0-1
Děkuji za odpověď

Yvona
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Yvono. Neznám bohužel detailně váš zdravotní stav a nemohu posoudit všechny v souvislosti. Kombinace léků Trittico a Zoloft, může zvyšovat riziko serotoninového syndromu a předepisující lékař musí posoudit zda je reálné.  Určitě chodíte na pravidelné kontroly. Ostatní léky by možná šly do budoucna správnou životosprávou  vysadit a nemusí být nutné. Snažil bych se aktivně s medikací něco udělat. 
Léky na předpis
Dobrý den,zajímá mě zda mohu v těhotenství užívat Zineryt na akné?Děkuji
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Báro. Zineryt já osobně doporučit v nemohu. Je lepší se mu vyhnout.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore přidám se k Zuzaně, která užívala těhotná Duac gel, mám podobný problém, jen jsem ve 25. týdnu, a užívám Belakne, druhá má kamarádka má zase Belakne takřka celé těhotenství a to máme obě předepsané lékařem(stejným)Jsem teď celekem vyděšená? Neužíváme ho obě moc, pouze čelo a brada (množství jako hrášek). Moc prosím o uklidnění, co hrozí našim miminkům?
Karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Karolíno, určitě je dobré se těchto přípravků vyvarovat během těhotenství. Riziko poškození plodu je ale spíše teoretické. Velkou roli hraje i množství škodlivé látky, se kterou žena přichází často do styku a které se dostane do zažívacího traktu. Obsahové látky se za běžných okolností  (podle mého názoru) nedostávají do krevního oběhu kožní barierou. Při shodě více nepříznivých okolností může problém nastat. Není určitě dobré pokoušet osud a je rozumné tyto výrobky v těhotenství zkrátka nepoužívat. Podle toho co jste uvedla, pusťte obavy z hlavy a těšte se na miminko.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore mám akné, je mi již přes 30 a váhám mezi dvěma lékařem nabízenými léky. Belakne nebo Duac Gel? Který z nich je silnější?Také mě zajímá, který se více vstřebává do organismu? Zajímá mě to také z důvodu, kdybych třeba otěhotněla a dozvěděla jsem se to později než při vynechané menses, který z nich působí více povrchově?
Verča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Verčo. Oba přípravky mohou udělat velmi dobrou službu, pokud se správně používají. Rozhodnutí bych nechal na lékaři. Potom respektujte příbalovou informaci u daného léku.  Jinak svůj názor  jsem napsal níže Karolíně. Snad bude pro vás dostačující. Příjemný den.
Léky na předpis
Pane doktore můžu současně užívat Oramellox a foxis? Obojí beru jenom nárazově při bolestech. Děkuji
Miloš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užívváte pravidelně ještě další léky, Miloši? Po samotném přípravku Foxis necítíte dostatečnéhou úlevu? Užíváte jej na noc? Napište mi prosím více informací.
Léky na předpis
Dobrý den,pane doktor moc prosím o radu. Zjistila jsem, že jsem těhotná, bohužel už 13. týden. Nepočítala jsem s tím, počítala jsem, dle sdělení, lékařů, že u mně přirozené těhotenství nehrozí. A je vidět mohou se plést, ale k věci, celou dobu používám na akné Duac Gel (malé množství jako kulička rybízu na čelo, tváře). Co byjste mi poradil? Hrozí něco miminku?Je lepší jít na potrat?
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zuzko. Gratuluji !!!  Určitě nechoďte  na potrat. Riziko miminku z užívání léku nehrozí. Lék nyní  už nepoužívejte a vše bude určitě v pořádku.
Léky na předpis
Dékuji pane doktore zanodoovéď a ten tlak mam sledovat proč neurol ho zvyšuje?
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Honzo. Bylo to ode mne jen obecné doporučení. Setkávám se velmi často, že  lidé užívají léky na tlak, ale léčba není dostatečná, nebo jim způsobuje obtíže. Aby mohl lékař lépe medikaci upravit, je třeba mu dávat průběžné výsledky měření krevního tlaku. Nestačí jen měření v ordinaci. V souvislosti s užíváním Neurolu se relativně často objevují závratě. Tyto obtíže by mohly být připisovány i nízkému tlaku, který může během léčby  vysokého tlaku nastat  Je proto dobré, když si budete tlak měřit. Výsledky měření s poznámkou kdy byl tlak měřen, jsou pro lékaře cenné.
Léky na předpis
Dobry den pane doktore , lekař mě napsal na spani neurol , muzu ho kdyz uzivam leky na tlak carzap16 mg vecer a trombex rano
Honza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, kombinace je možná Honzo. Doporučuji si každodenně měřit  krevní tlak a výsledky měření předávat lékaři. 
Léky na předpis
Pane doktore tak slozeni caje je to uklidŇujici bylinný čaj drmax a obsahuje meduňku,matu, chmel otáčivý,levandulu lékarskou a kozlík lékařský kořen.Nebo pokud by jste mi třeba mohl neco doporučit. Jinak ještě uživam euthyrox,ten trombex a sortis a carzap. moc Vám děkuji.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hano.  Čaj neobsahuje byliny, které jsou z hlediska interakcí s léčivy vyloženě rizikové. V krátkodobém užívání nevidím zásadní problém . Jinak bych se pravidelnému užívání bylinných čajů ve vašem případě raději vyhnul.  Obecně bych je doporučil střídat a pít je slabé. Obsah účinných látek a  jejich vzájemné působení na organismus může být někdy nepředvídatelné. Momentálně nedůvěřuji žádnému výrobci byllinných čajů, kromě firmy Valdemar Grešík.  My většinou doporučujeme citlivým pacientům Psychoton tobolky.  Ten právě obsahuje standardizovaný extrakt z levandule lékařské. Nedoporučujeme ale jeho kombinaci s psychofarmaky. 
Léky na předpis
Pane doktore dekuji za odpovéď, citalopram tev mě předepsal prakticky lekař s tim , že mě objednal k psychiatrovi ,ale až za 14 dnů proto jsem tent lek nezačala užívat chtěla jsem zatímzkusit bylinky ale poněvadž užívám trombex nevím jaké by mě neubližili.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře paní Hano. Musím ale znát složení čajů,  které chcete užívat, abych mohl posoudit riziko v souvislosti s užíváním Trombexu.
Léky na předpis
Dekuj pane doktore za odpověď ohledně uživani trombexu a citaploramu tev, ale když vidim ty vedlejsší učinky a nebezpeci vzniku krvaceni bojim se že bych měla ještě větší problémy než mam nyni prosim mohla bych uzivat nejake bylinne preparaty ktere by me neublizili nejaky bylinny caj nebo nevim bojim se neco si vzit vzhledem k uzivani trombexu.děkuji
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hano. Neměl bych až tak velké obavy. Nejhorší je, když lidé něco do léčby aktivně a v dobré víře přidávají. Všimněte si třeba příspěvku Andy viz. níže.  Trombex je velmi účinný lék a zachraňuje hodně životů. Prodlužuje lidem život.  Některé kombinace léčiv či doplňků stravy mohou ale zvyšovat jeho koncentraci v krvi a potom se riziko  krvácení zvyšuje. Trombex není lékem s vysokým rizikem lékových interakcí. Pokud užíváte Citalopram, vyhnul bych se opravdu i čajům, které by mohly mít sedativní účinek. Pozitivní vliv  na působení Citalopramu určitě mít nebudou a zbytečně se pak nedosáhne optimálního léčebného efektu.  Věřím, že se lékař správně rozhodl při předepisování léků. Osobně si ale  myslím, že Citalopram a podobné léky patří do rukou psychiatra. Nikoliv praktického lékaře. Praktický lékař by měl  být schopen rozeznat, kdy pacienta poslat  ke specialistovi a kdy ne. V naší zemí se bohužel zanedbává úloha psychoterapie a vše řešíme prášky.  Věřím, že jste v péči specialisty a že Citalopram byl předepsán po pečlivém zvážení vašeho psychického stavu. 
Léky na předpis
Prosim uzivam pripravek na ředění krve Trombex mohu k němu nějake bylinne preparaty na zklidneni
Daša
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dašo. Jaká léčiva a doplňky stravy užíváte? Co bylinné přípravky obsahují. Některá léčiva či doplňky stravy mohou zvýšit riziko krvácivých stavů. Mohou se na tom také podílet současně a zvyšovat tak riziko zdravotních komplikací. Míra rizika ale záleží i na celkovém zdravotním stavu. Je tedy nutné posoudit více okolností ( například i dávkování doplňků stravy), aby bylo jasné, čeho se ve vašem případě raději vyvarovat a čeho ne. 
Léky na předpis
Jsem mo mozkove mrtvivi uzivam trombex na ředění krve , mam psychicke problemy a doktro me predepsal citaploram teva, nevim zda tato kombinace neni nebezpečna uzivam dal euthyrox,soris a carzap na vlak.
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hano. Kombinace těchto léků je možná. Všechny souvislosti ale musí posoudit lékař či lékárník, který zná velmi dobře váš zdravotní stav.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, ve Vaší poradně jsem se dočetla, že nedoporučujete kávu ani čaj pro lidi, kteří trpí poruchami spánku, týká se to i bylinných, zelených čajů, případně zelené kávy? Žila jsem v domnění, že jsou to skvělé antioxidanty....Problém je, že pracuji na 3 směny, nejlépe spím mezi 24h a 8h ranní, to je jediná šance nepřetržitého spánku, což se týká jenom odpolední směny. V případě ranní směny usínám rychle okolo 22h, ale asi ve 2h. se vzbudím a pak nemohu 1-2h.spát a ráno jsem jak mátoha. Trochu pomáhá, když se jdu večer svižným krokem projít (asi 5 km), ale ani to není záruka. Trpím únavou, žádná energie, a nemám náročnou práci. Dříve jsem hodně sportovala, teď jsem vyřízená po 20 km na kole. Mám 55 let, nadváhu 6 kg, ale vypadám štíhle, mám velká prsa a velmi svalnaté nohy. Na zvýšenou činnost štítné žlázy beru Thyrozol. Možná se ptám hloupě, ale pomohlo by obnovení sexuálního života, na který jsem po přechodu rezignovala? Chuť mám jen zřídka. Budu vděčná za Váš názor.
Klementýna Myšáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Klementýno. Protože máte zvýšenou činnost štítné žlázy, nápoje s kofeinem by neměly připadat vůbec v úvahu. Samotná zvýšená činnost štítné žlázy vede ke zhoršení spánku. Kofein pak působí na sympatický systém a podporuje negativní důsledky špatné fukce štítné žlázy. To, že nějaká látka je antioxidantem vůbec neznamená, že se takto projeví v konečném součtu v našem organismu. Vysoký příjem antioxidantů může z více důvodů působit často opačně  a nepřináší žádný zdravotní prospěch. Užívání Thyrozolu může způsobovat větší únavu. Je to velký zásah do látkové výměny i do ´funkce vegetativního nervového systému. Tělo potřebuje čas na částečnou adaptaci. Thyrozol přispívá u vás k nárůstu hmotnosti a je potřeba jídelníček úpravit. Měl by obsahovat minimálně  méně energie, než před zahájením léčby. Obnovení sexuálního života sice mohu doporučit, ale když k tomu není chuť tak to k ničemu dobrému vézt nemůže.  S "jídlem ale chuť roste ....!!! " I v této oblasti nemusí Thyrozol působit pozitivně. Je ale pro vás nezbytný a jeho léčebný přínos je výrazně vyšší než vedlejší účinky léčby. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o radu. Již několik let trpím žaludeční dyspepsií, která se projevuje stálou kyselou pachutí v ústech. vyšetření gastroendoskop. bylo negativní.Předepsané léky Lanzul a Kinito mi sice zmírnily nejhorší počáteční potíže a vyléčily ezofagitidu. potíže s kyselinami v ústech však přetrvávají. Pomáhal mi Ranisan 150 na noc 2 tabletky, ale nyní byl stažen z lékáren a tak mi paní dr. předepsala Famosan 40 v množství 1tbl na noc. Bohužel mi tato dávka nestačí. Musím si brát 60mg na noc a 20 mg ráno. Podle paní dr. je to ale moc a měla bych množství snížit. Užívám ještě Cipralex 10 mg. Jsem štíhlá 170 / 65 kg. Nemám potíže s ledvinami ani s játry. Vyhýbám se dráždivým potravinám. Ale nižší dávka Famosanu mi opravdu nepomáhá. Lze jej tedy užívat dlohodobě v této dávce a v kombinaci s Kinito 3x 1/2 tbl denně? Děkuji za odpověď.
Kateřina PIlová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Kateřino. Držel bych se ranitidinu 150 mg, který obsahuje Ranisan. Mám s Famosanem stejné zkušenosti a lidem jej nedoporučuji u těchto obtíží.  Nedoporučuji také užívat tyto léky ráno, kdy mohou narušit tráívení živin a následně dělat obtíže, kvůli kterým se často  předepisují. Ve vaší lékárně vám poradí jak Ranisan zaměnit. Lékárenské řetězce mohou mít rozdílné přípravky. Kyselou pachuť v ústech bych ale příčítal dietní chybě. Konzumujete nějaké potraviny každodenně a ve větším množství? Rozumím tomu dobře, že Lanzul již neužíváte?
Léky na předpis
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Byl mě z krve odhalena zvýšená hladina "zlého "cholesterolu, hodnota 5.2. Lze tento "zlý" cholesterol snížit pomocí doplňkové léčby, než začnu užívat léky (dostala jsem předepsaný Rosucard 10mg). Děkuji za odpověď. Iva - otázka upravena poradcem
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Ivo. Myslím, že předepsání Rosucardu je dosti přehnané a  pravděpodobně neopodstatněné. Zejména pokud ostatní hodnoty související s lipidovým metabolismem jsou v pořádku.   Hodnota není nijak alarmující. Byla naměřena opakovaně?  Je třeba jen upravit jídelníček a s velkou pravděpodobností bude vše v pořádku. Zaměřte se se na příjem tuku a omezte  příjem živočišného tuku.  Máte-li nadváhu, trochu váhu snižte o cca 3-5 kg. Předpokládám, že příště bude vše v naprostém pořádku a budete pochválena.
Léky na předpis
Dobrý den,píši znovu ohledně Wobenzimu.Nadváhu nemám,artrózu mám po úrazu před dvaceti lety.Je mi čtyřicet let a občas kolena bolí.Zkoušela jsem Kamzíka,ruzné drinky s Kolagenem,ale bez nějakého efektu.Jiné zdravotní problémy nemám.A děkuji za informace ohledně léku.
Markéta podruhé
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Takové výrobky pomoci opravdu nemohou, jedná-li se o artrózu. Bohužel. Wobenzym může být určitým řešením. Dbejte  na správnou obuv a na přiměřenost běžné každodenní zátěže nohou.
Léky na předpis
Dobry den,
beru antikoncepci vzdy v 18 hodin vecer, vcera jsem bohuzel si mohla vzit pilulku az v cca 18:50. Muze techto 50 minut prerusit/ selhat ucinnost antikoncepce? Prosim o info
Je to antikoncepce: 21 tabletech a pote 7 dni pauza.
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Danielo. To vylučuji. Můžete být klidná.
Léky na předpis
CT mi dělali při příjmu do nemocnice,triplixam jsem ze začátku léčby užívala 2x denně, bisoprolol 3x denně 5mg,dávky mi časem byly sníženy na jednu tabletku denně u obou. používala jsem i šampon nizoral,před tím mě i ve vlasech svědilo,to se zmírnilo,uvažuji i o alpecinu,jinak nevím co ještě skusit.Děkuji za odpověd
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Martino. Já bych tlačil lékaře ke změně medikace. Není to problém změnit. Je možné, že tato kombinace léčiv vám padání vlasů způsobuje. Pokud lékař nemůže zjistit příčinu, nabízí se jediná možnost a to změna medikace.
Léky na předpis
Dobrý den,jiné léky neberu,prodělala jsem vestibulární neuronitidu,s kterou jsem byla v nemocnici,kde mi podávali léky v kapačce proti zánětu,poté jsem užívala betahistin na závratě,cca půl roku,zároven jsem začala užívat bisoprolol a nějaký lék na tlak název už nevím,který pak byl vyměněn za triplixam,po nějaké době jsem si všimla že mi vlasy padají více než je obvyklé,je to podobné jako u lidí co mají chemoterapii,mám hned plný hřeben a při sprchování je plné sítko odtoku,koupila jsem vitalhair,šampon pak i biosil,práci mám už 5 let beze změny,na hlavě nic nenosím,pracuji s elektronickými součástkami,svítíme tam zářivkami,stravuji se běžně,nevyhýbám se žádné běžné potravině,na kožním zjistili že mám vyšší tvorbu lupů,jinak nevím co už by mohlo být příčinou,nikdy jsem neměla s vlasy problém,matka (60let)je má husté a i otec(75 let)jich má hodně,tak nevím ,skusím ten biosil s Methioninem Plus a uvidím.Děkuji za odpověd.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To jsou velmi důležité informace, Martino. Zkuste zjistit, co jste užívala předtím, než lékař předepsal Triplixam, Změnilo se dávkování Triplixamu během této doby?  Absolvovala jste CT vyšetření hlavy? Zdá se mi, že se na padání vlasů podílí více nepříznivých okolností, včetně medikace.
Léky na předpis
Děkuji Vám moc,budu na sobě pracovat.Vám taky přeji hodně zdraví a pohody.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Držte se , Martino. Vaše zdraví je stále ještě ve vašich rukou, pominu-li  závažné obtíže s klouby...
Léky na předpis
Zdravím,opět Martina.Pane doktore,děkuji Vám za Vaši zprávu.Nadváhu mám,odtud asi všechny moje problémy.Je mi 44 let,artrózu mám třetího stupně v kolenách .Stala se mi taková nemilá věc,dělají se mi cysty v podkolení a jedna mi praskla,proto dlouhá léčba,víc než měsíc.Jsem z toho nešťastná.Mám skvělého lékaře ,ale jak jsem psala řeší problém kolene ne příčinu nebo aspoň doteď se neřešila.Redukci váhy mi samozřejmě doporučil,pracuji na tom.Za šest týddnů jsem shodila deset kilo,jen jsem ležela a pohybuji se doma kulháním a ven chodím s pomocí berlí,ale jen když musím,daleko nedojdu.Martina
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S artrózou třetího stupně nelze dělat prakticky nic, Martino. Náhrada kloubu dříve či později bude nutná. Snížení váhy však dokáže obtíže zmírnit. Dojde také ke zmírnění bolestí. Proč cysty v podkolení vznikají netuším a  je to určitě nepříjemná další komplikace. Ten Oramellox může být zcela na místě. Jedině váš lékař muže správně posoudit všechna pro a proti, protože vás zná. Není ve snadné pozici. Přeji hodně zdraví a gratuluji ke skvělému váhovému úbytku !!! Je to cesta z bludného kruhu ven. Měřte si prosím krevní tlak aby nedocházelo k hypotenzi a  následně třeba k pádu. Je možné, že bude třeba brzy upravit dávkování Pressidu, či jej zcela vysadit. Jste mladá a tlak se může snížením váhy snadno upravit.
Léky na předpis
Dobrý den, již 20. den beru lék Asentra. Moc mi pomohl. Již se cítím mnohem lépe. První týden jsem trpěla dost na velký průjem. To přestalo a teď se objevila bolest břicha a nadýmání. Také mi dost začaly padat vlasy. Zajímá mě jestli tyto příznaky také vymizí a mám počkat. Nebo bude potřeba zkusit jiné léky. Tento lék Asentra jsem brala již před 9 lety a tyto nežádoucí účinky jsem nepozorovala. Děkuji
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Martino. Bolest břicha a nadýmání bych po tomto léku neočekával. Je to nepravděpodobné a spíše to bude dietní chybou či střevní virovou infekcí. Kdyby padání vlasů přetrvávalo delší dobu, nebo jste si všimla, že vypadáváním je postiiženo jen určité místo na hlavě, informujte co nejdříve lékaře. I vypadávání vlasů může mít jinou, někdy banální příčinu. Doufám, že se vše brzy srovná a že se budete cítit lépe.
Léky na předpis
Dobrý den,znovu se ozývám ohledně léku Oramellox,mám artrozu a mám i zánět ,proto jsem tenhle lék dostala.Užívám ho 15 dní,ještě mě 15 čeká.Vím,že léčí můj problém,ale mám strach z těch vedlejších účinků,dočetla jsem se,že jich je hodně.Myslela jsem jestli neexistuje alternativa tohoto léku bez vedlejších účinků,Condrosulf jsem jen tak uvedla,neznám účinné látky.Jinak užívám na štitnou žlázu Letrox ,Presid na vyšší tlak,Xados na slabé astma,alergie na potraviny a polypy v nose,mám otok lýtka od kolene tak jsem ještě dostala Detralex.Mám taky alergii na léky,proto nechci moc experimentovat.Hledám vždy to nejmenší zlo,ale mám pocit,že lékař léčí jen daný problém a v lékárně se mám problém domluvit,připadá mi,že lékarníci to ani řešit nechtějí.Proto se obracím na Vás jestli mi nemůžete poradit.Děkuji.hezký den.Martina
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Paní Martino, po celou dobu své odborné praxe jsem se snažil, aby lidé užívali léků co nejméně a jen je-li to skutečně nutné.Moje žena je internistka a tak o to společně usilujeme a hledáme pro pacienty něajké schůdné východisko. Ne vždy se to úplně daří. Základem prevence většiny běžných zdravotních problémů je správné stravování a vyvarování se větší nadváhy. Pokud jsou tyto podmínky splněny, pak má teprve smysl se zabývat léčivy. Jinak přinesou více škody než užitku.Oramellox je třeba předepisovat s velkou opatrností a respektem. Je to lék, který se silně váže na krevní bílkoviny a snadno může dojít k ovlivnění osudu  jiných léčiv v organismu a tím i k ovlinění jejcih účinku. Zvyšuje riziko předávkování. Zejména  u osob v pokročilejším věku. Kolik je vám prosím let? Máte nadváhu? Které klouby jsou postiženy? Jakým stupněm postižení byla artróza klasifikována? 
Léky na předpis
Dobrý den chci se zeptat,beru bisoprolol a triplixam,od doby co beru bisoprolol(cca 3roky) mi zřídly vlasy a padají mi dál,v pl. se píše že je to vzácné při léčbě,nicméně jsem zkoušela šampony,vitamínové doplnky,po těch se mi zlepšila plet,nehty a tak .....ale vlasy padají dál,dá se s tím něco dělat?je mi 39 let a nechci být bez vlasů,v rodině na to nikdo netrpí.Děkuji za odpověd
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Martino. Nějak mi to k tomu bisoprololu nepasuje. Nikdy jsem se s tím v případě této látky nesetkal. Zkuste ještě kombinaci Biosilu s Paralékárna Methioninem Plus. Po měsíčním užívání by mělo být jasné, zda tato kombinace stav zlepší či ne. Stejně by ale bylo dobré hledat příčinu. Užíváte ještě jiné léky?  Vyhýbáte se  konzumaci některých potravinám?  Nezměnila jste před třemi roky zaměstnání ? Nosíte v práci pokrývku hlavy? Pracujete v umělém osvětlení?
Léky na předpis
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli existuje nějaká zdravější alternativa léku Oramellox,bolí mě po něm žaludek a hlava.Pan doktor tvrdí,že je to nejlepší lék,ale necítím se po něm dobře.Napadl mě Condrosulf nebo něco co má podobné účinky a menší vedlejší nežádoucí účinky.Děkuji za zprávu.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Martino. Oramellox je silně působící protizánětlivá látka a nejde jej srovnávat s Condrosulfem, který má zcela jiný mechanismus účinku a hodí se na léčbu méně zavažných obtíží spojených s onemocněním kloubů, Pokud trpíte artrózou a máte jíž větší bolesti, Condrosulf to nezvládne. Condrosulf je výborný lék, ale i u tohoto léku se vyskytují docela často trávicí obtíže a bolesti žaludku. Oramellox by se měl ale předepisovat s léky, které chrání žaludeční sliznici. Velmi vhodný je třeba Ranisan. Pokud žádný takový lék neužíváte je možné si koupit v lékárně Ranisan 75 mg a užívat 2 tablety na noc. Pokud si nejste jistá a máte léků více, napište mi, jaké všechny léky užíváte a já se na to podívám.
Léky na předpis
Dobrý den. Vážený pane doktore, mám refluxi jícnu, užívám 2x denně Emaneru, nyní mě byl kardiologem předepsán Warfarin orion a vrací se bolesti žaludku. Je možné, že je to změnou medikace ze Stacilu? Děkuji za informaci. Eduard
Eduard
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Eduarde.  Úplně se to vyloučit nedá, ale považuji to za málo pravděpodobné. Na podzim se většinou obtíže toho typu zhoršují a myslím, že je to asi  i váš případ. Používání blokátorů protonové pumpy (Emanera) na řešení těchto problémů je často kontraproduktivní. Snížení kyselosti žaludku přes den zhoršuje trávení škrobu a bílkovin. To pak následně vyvolává trávicí obtíže jiného druhu a může docházet k hromadění žaludečních štáv v žaludku, díky složité hormonální regulaci trávení živin, která se snaží adekvátně reagovat.  Léky s tímto mechanismem účinku či podobným ( H2 blokátory) by se měly,  podle mého názoru, užívat kvůli refluxu pouze na noc a s dostatečným odstupem od konzumace posledního jídla. Je také důležité mít hlavu a záda více podloženou polštářem. Omezí se pak  částečně riziko, že se žaludeční štávy s tráveninou dostávají daleko do jícnu či  jsou dokonce vdechovány do plic.To pak může být příčinou kašlání v noci či ráno po probuzení.
Léky na předpis
Dobrý den,
<br>pane doktore prosím naléhavě o radu. Jsem úplně zoufalá, jsem ve 12 týdnu těhotenství a až doteď jsem používala na akné krém Belakne, ne nijak moc, tuba mi vydrží asi 4 měsíce, pouze čelo a brada. Ted mi lékař, který mi to napsal řekl, že mi to zapomněl říci, ale že to není klasický retinoid, že je to nová látka, která není tolik nebezpečná, ale mě naprosto jímá hrůza. Prosím poradtě co mám ted dělat? Jiné léky neberu vůbec, úplně se jim vyhýbám. Mohla jsem ublížit miminku?Množství, které jsem užívala je tak kulička rybízu
Verča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Verčo. Adapalen je analogon retinoidů. Jeho výhodou, je, že se prakticky nevstřebává. Jste také na počátku těhotenství. Buďte proto klidná. Belakne ale dále již v těhotenství nepoužívejte. Gratuluji k těhotenství !!!
Léky na předpis
Mám FS zvýšený TK užívam Tezeo 40 mg.,0,125 mg Digoxin, 0,125 mg Concor cor, 2x5mg Elyquis. Chcel by som užívať vit. K2MK7+D3 Forte. Je to možné?
Ďakujem za info.
Ivan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Určitě můžete tento doplněk stravy přidat. Věřím, že bude pro vás užitečný.  Dodržujte doporučené dávkování. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,mohl byste mi poradit.Před 3 měsíci jsem dobrala Argofan 150 mg,bylo mi ted už dobře.Ale před 3dny jsem si vzala omylem tento prášek,bylo mi z toho špatně a ted mě bolí žaludek.Myslíte,že to přejde?Moc děkuji
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. Alice. Možná to mohlo být z obav, že jste lék užila, přestože jste již před časem léčbu ukončila. Podzimní období vždy vede k větším žaludečním obtížím u lidí, kteří jsou citliví, či mají vážněji poškozenou sliznici žaludku. I to mohlo trochu přispět k tomu, že jste se necítíla dobře.  Přeji vám, aby se obtíže již neopakovaly.
Léky na předpis
Dobry den oane Stanek
beru antikoncepci, vzdy 21 dni a pote 7 denni pauza, tento mesic se mi ale stalo to, ze jsem misto 7 denni pauzy, udelala jen 6 denni a sedmy den uz zacala brat nove paltico. Je to velky problem? Meni to ucinnost antikoncepce? Prosim o info, dekuji
Terka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, nevidím to jako velký problém a nemělo by to narušit účinnost přípravku za předpokladu, že již dodržíte pravidelnost podle příbalové informace. Určitě se snažte být důsledná.
Léky na předpis
byl to pripravek velafee (ziju v Nemecku, v Cr jsem predtim pouzivala antikoncepci ayreen). Je to vzdy 21 Tabletek a 7 dni pauza
dani
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tom případě v tom problém žádný velký není a je nepravděpodobné, že by to mohlo vést k otěhotnění. Psedomenstruační krvácení se může dostavit jindy než obvykle.
Léky na předpis
doslo tomu 20den cyklu, muze to byt velky problem?
dani
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaký přípravek, to byl  prosím ?  Kontraceptiva nemají stejné složení.  Tabletky také nemívají stejný obsah hormonalně aktivních látek během celého období užívání v rámci jednoho měsíce.
Léky na předpis
Dobry den,
co se stane kdyz si vemu v jeden den dve piluky z antikoncepcnihi platicka? Nejak jsem to popletla, dekuji
dani
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Záleží jakého kontraceptiva a ve kterém dni k tomu došlo, Dani.
Léky na předpis
Dobrý den ,chtěla jsem se zeptal jestli při užívání léků Letrox,Detralex,Xados,Presid můžu alkohol.Příští týden mám sraz se školou a nejsem si jistá jestli by nebyl nějaký problém.Děkuji.
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Markéto. Chápu, že je to mimořádná situace. Buďte opatrná. Xados může zvyšovat tlumivé účinky alkoholu. Alkohol také ovlivňuje krevní tlak.
Léky na předpis
Dobrý den,můžu pít pivo na léky Oramellox?
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To doporučit opravdu nemohu, Martino. Zejména pokud by se jednalo o každodenní užívání. Alkohol by mohl zvýšit riziko poškození jater , ledvin či trávicího traktu.  Může  nepříznivě ovlivnit osud léčiva v organismu. Alkohol je látka s významným farmakologickým účinkem. K Oramelloxu je třeba přistupovat s velkým respektem.
Léky na předpis
Dobrý den.
Prosín o radu či názor. Beru dlouhodobě lék Xefo Rapid 8Mg na bolesti kloubů ,lék ale z lékáren vymizel. Existuje nějaké podobné léky na bolesti,který lze brát dlouhodobě?Můžou být i s doplatkem a účinnější.
K lékaři určitě zajdu.
Libor K (51)
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Libore. Nevím jakého původů jsou vaše bolesti a jaký je váš zdravotní stav. Xefo Rapid 8mg obsahuje léčivou látku, kterou neobsahují jiné léky registrované v ČR ( s velkou pravděpodobností). Po chemické stránce a mechanismem účinku je velmi blízký léku Flamexin.