Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobrý den,
chci se zeptat poslední dva měsíce se mi zkrátil cyklus z 28-29 dní na 26. Myslíte že by to mohl být příznak počínajícího přechodu? Je mi 35 let. Chci ještě dítě. Poslední dva měsíce byly hektičtější, 3 týdny cestování a rekonstrukce v domě, náročná práce. Zhubla jsem asi dvě kila mám tedy 49 kilo na výšku 160 (nevím zda to může souviset) Zatím dítě nemám ale loni jsem otěhotněla s partnerem náhodně a z důvodu rozchodu šla na potrat pilulkou. Děkuji za radu
Zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zuzko. Myslím, že to souvisí s tím co jste uvedla. Dbejte na to, aby váš jídelníček byl dostatečně pestrý a doplňoval tělu i dostatek energie. Úbytek na váze a nepřiměřená fyzická a psychická zátěž může být hlavní příčinou. Problém se může prohloubit, pokud by šla váha ještě dolů. Hormonální nerovnováha po použití potratové pilulky může vzhledem k vaší hmotnosti  přetrvávat delší čas také. Klidně rok.
Léky na předpis
Dobrý den , chtěla bych vědět ,zda jsou již
k dostání kapky metamizol stada , které mi předepsal neurolog. Děkuji.
Danuše
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Danuše. Myslím si, že stále není.  Možná by šel ve vašem případě použít Tramal kapky. 
Léky na předpis
dobry den,
odpoved na dotaz jakou antikoncepci pouzivam, prvni dva mesice jsem mela antikoncepci ayreen a nova antikoncepce je Valafee (ziju v Nemcku, takze je mozne ze tato antikoncepce v cr neni, ale s mym gynekologem bylo vse domluvene a vedel jakou jsem mela predtim). Dekuji za odpoved
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Danielo. Velafee u nás registrovaný není. Nepravidelnost v užívání může být problém. Zejména pokud k tomu došlo vícekrát za sebou. Po třech měsících užívání bych již neočekával žádnou komplikaci, pokud jste neměla vážnější obtíže s nepravidelností menstruace  v minulosti. Doporučuji provést orientační těhotenský test. Jinak dále postupujte dle příbalové informace. Pokud by byl orientační test pozitivní, kontaktujte gynekologa. Jestli ale rozumím správně, Velafee užíváte první měsíc. Přechod na jiný druh antikoncepce může doprovázet komplikace, kterou jste uvedla. Tu bych očekával zejména tehdy, pokud se druh a dávka gestagenu liší.
Léky na předpis
Dobry den,
beru cca 3 mesice antikoncepci, po dvou mesicich jsem presla na jinou. S tim jak mi bylo receno u pane gynekologa a take stoji v pribalovem letaku, ze jsem mel mela zacit po 7 denni pauze, to vse jsem dodrzela. S tim ze mi ted v pauze neprisla menstruce? Antikoncepci beru kazdy den v 18 hodin meximalne se mi tento mesic cca 4x stalo ze jsem si ji vzala max o 2 hodiny pozdeji. Co to muze byt? Dekuji za info
Daniela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jakou antikoncepci používáte, Danielo? Přípravky mají rozdílné složení.
Léky na předpis
Dobrý den, beru léky warfarin 2mg,app ome20mg,Betaloc Žok 100 mg,Amlodipin Mylan 5 mg,Trimetazidin ret 35 mg, kapky do očí Azarga.Posledni dobou mám v nohách zezadu nějaké trnutí nebo dřevěneni, Dr mi doporučila Magne B 6.Neni to k mým lékům nějak proti účinků? Děkuji za odpověď.Eva, Most
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Magne B6 doporučuji užívat v dávkování 1 tabletu za den pravidelně po dobu 3 měsíců nebo ev. déle. Je možné používat i šumivé tablety s hořčíkem Zdrovit, které v lékárnách často bývají. Příznivý účinek se nemusí projevit hned a záleží na příčině obtíží. Buďte proto trpělivá. Hořčík proníká do tkání velmi pozvolna a významnější změna hladiny může nastat i za několik týdnů. Zároveň je možné pít  i minerální vodu Magnesii v množství 100-200 ml za den.
Léky na předpis
dobrý den,20 let beru leky s mesalazinem.Nyni po 2 roky mám pálení v oblasti žaludku,lékaři nevědí co se mnou,muže mít mesalazin vedlejší učinek? Mám ulcerozní kolitidu.
jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užíváte mesalazin samostatně, nebo v kombinaci, Jirko? Jaké dávky?  Pálení se objevuje po jídle? Po jakém? Máte ještě jiné zdravotní obtíže?  Napište mi prosím více informací.
Léky na předpis
můžu si vzt na Novalgin 500mg ještě Zaldiar 37,5 mg/325 mg ? Jsem po operaci bederní páteře v říjnu 2018 a mám bolesti.
věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V jaké denní dávce Věro? Předepsal vám oba léky stejný lékař? Užíváte ještě jiné léky? Můžete mi popsat váš celkový zdravotní stav?
Léky na předpis
Děkuji za rychlou odpověd.
Přeji hezký víkend a ještě jednou děkuji za radu a informaci
Marcel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví, Marceli. Se sportem to nepřehánějte, ale pro váš zdravotní  problém jsou pravidelné tělesné aktivity velmi žádoucí.Tělesná zátěž ale musí být přiměřená. Dbejte na správné složení jídelníčku a určitě nepřekračujte příjem tuku 30% z celkové energetické hodnoty vašeho jídelníčku. Osobně doporučuji  dlouhodobě 25%, jestli jsou statiny správně indikovány. 
Léky na předpis
Doplnění,
Copidogrel a godasal beru dlouhodobě byl jsem před 2 roky na operaci zůžené cevy v aortě byl mi voperován stengraf na rozšíření cevy a beru ještě rosumop na cholesterol.Kreatin bych bral 2 tablety denně po cvičení ale nevímzda to nemůže nějak znovu poškodit cevy jinak žádnou dietu nemam a chodím na 1/2 roční kontrolu na cevní a vše zatím v pořádku.Proto bych si zbytečně nechtěl nějak přivodit problémy.
Marcel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Poškození je velmi nepravděpodobné .  Neměl by mít negativní vliv ani na krevní buňky a jejich fyziologické chování. Úplně jednoznačně jeho užívání ale doporučit nemohu. Podle mého názoru vysoké dávky kreatinu ,mimo jiné, ovlivňují pH uvnitř svalových ev. možná i jiných buněk ( vysoké dávky nejsou váš případ). To pak má své dopady na celou řadu biochemických dějů. Interakce s léčivy asi nebyla nijak zkoumána např. v souvislosti s rizikem ( snížení, zvýšení) rabdomyolýzy či myopatie u statinů (Rusumop). To by mě třeba velmi zajímalo a nabízí se tato otázka. Pokud vím, je jen asi známo, že kofein snižuje přeměnu kreatinu a jeho účinnost. Není zároveň vhodné pít energetické nápoje s kofeinem, což je docela běžné. 
Léky na předpis
Doplnění.
Ano beru dlouhodobě tyto léky a rosumop.před dvěma roky jsem byl na operaci měl jsem zůženou cévu v břišní aortě,byl mi zaveden stengraft.Kreatin chci užívat při cvičení (Prom-in Creatine HCl 240 kapslí, doplněk stravy) 2 kapsle denně.Může mi to nějak ublížit?Děkuji za odpověd
Marcel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nepodařilo se mi zjistit, kolik kreatinu tobolka obsahuje. Nemůže to být ale rizikové množství ani ve vašem případě, když budete užívat 2 tobolky denně. Pokud navážu na informace na internetu, nejde tak o využitelnost kreatinu z trávicího traktu ale spíše o to, zda se podaří zvýšit jeho dostupnost ve svalové tkání a co vše to způsobí.  V potravě ho máme většinou dostatečné množství. Je tedy důležitá nejen konzumovaná dávka, ale také délka pravidelného užívání či  aktuální stav svalové tkáně.
Léky na předpis
Dobrý den mohu se zeptat?
Beru léky na ředění krve godasal a clopidogrel.Cvičím a chtěl bych brát kreatin mohu ho užívat léky na ředění krve?Děkuji za odpověd
Marcel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marceli. Užíváte tyto léky dlouhodobě? Můžete mi prosím napsat z jakého důvodu vám je lékař předepsal? Užíváte ještě další léky?  Potřeboval bych zkrátka trochu více vědět o vašem zdravotním stavu. Jakou dávku kreatinu chcete užívat?
Léky na předpis
Dobrý den, prosím Vás o radu - trpím často na opakované záněty moč.měchýře a již několikrát mi byl předepsán lék Nolicin. Na internetu se k němu ale váží články, že tento lék patří do sk.chinolonů a že se jedná o nejtoxičtější atb na trhu a že u chinolonů bylo zjištěno možné trvalé poškození zdraví. Mohu rizika nějak zmírnit a pokud mi někdy bude tento lék předepsán, měla bych raději požádat o jiný? Děkuji moc za radu.
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Radko. Objev chinolonových chemoterapeutik pomohl výtečně zvládat řadu případů spojených s infekcemi močových cest a výskyt nežádoucích účinků byl  obdobný jako u jiných běžnějších léčiv včetně antibiotik.. Bohužel se s nimi  již 30 let zachází velmi neodpovědně, zbytečně se předepisují, a proto jejich účinnost klesá díky zvýšené rezistenci. Důvodem je nedostatek státní kontroly nad užíváním antibiotik, která je nezbytná, aby trh nepodlehl jen komerčním vlivům a omezil se  nárůst rezistence. Dříve regulovaly používání antimikrobiálních látek antibiotická střediska. Regulací bylo ale v podstatě i to, že všeho bylo málo a že vše fungovalo tak trochu napůl. Nyní jsou ideální podmínky k tomu, aby systém antibiotických středisek by byl velmi prospěšný, pokud by se zavedl.  S neodpovědným přepisováním často souvisí i nerespektování kontraindikací. To pak může této skupině skvělých léčiv "kazit dobré jméno". Není na místě je charakterizovat jako nejtoxičtější antibiotika. Nejsou to také antibiotika v pravém smyslu slova  a patři zkrátka mezi antimikrobilální látky. Jsou připravovány synteticky a jejich struktura vychází se znalosti struktury jiných antimikrobiálních látek a pochopení jejich působení. Určitě není vhodné stále používat k snížení vašich obtíží jednu léčivou látku když dochácí k častějším recidivám. Je třeba se zamyslet, proč k tomu dochází, hledat příčinu, hledat způsob prevence i hledat určitý systém při předepisování vhodných antibiotik či chemoterapeutik v konkrétním případě. S tím souvisí i provedení  nezbytné kultivace patogenních mikrooorgasnismů ze vzorku moči a zjištění citlivosti na konkrétní antimikrobiální látku. Na základě zjištění citlivosti je třeba volit či odhadnout  správnou denní dávku léčivé látky správně rozloženou na více dávek za den. Tudy vede cesta z bludného kruhu ven.
Léky na předpis
Zdravím pane doktore a prosím o odpověď pro kamarádku, prý jí bylo hloupé zeptat se, když chodí k lékaři...Bere lék Rosucard na cholesterol, "dobrý má 1,7, "zlý" 6 a na tlak Loradua Mite. Může tato kombinace vyvolávat jakoby alergickou reakci ? Smrkání, únava nebo vyvolat cukrovku ? Kamarádka a kolegyně má 65 let a tvrdí, že se jí zvýšil cukr. Já jí radím aspoň po dobu 3 týdnů sledovat jídelníček / často čtu Vaše rady ohledně střídmé stravy / a omezit stres! Neustále pro rodinu peče, o víkendech hlídá vnoučata atd. Moc děkuji za brzkou radu, protože další dny pro ni budou opět náročné - oslavy kulatin v rodině.
- otázka upravena poradcem
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Dano. Určitě ne, ale dlouhodobě nesprávný jídelníček může cukrovku II. typu vyvolat a je to hlavní důvod proč již máme v ČR milion diabetiků. Vyšší hladina cholesterolu je zpravidla známkou, že denní příjem tuku je nepřiměřený. Důsledkem je pak také snižení citlivosti tkání k insulinu a následné zvýšení hladiny krevního cukru. Pro tělesné tkáně není glukóza dostatečně dostupná. Kontrola glykemie a kontrola denního příjmu sacharidů je pak nezbytný opatřením, aby cukrovka nevedla k vážným zdravotním komplikacím. Užívat léky jako Rosucard a Loradur často nemusí být vůbec nutné pokud dostatečně snížíme váhu a  zároveň pak budeme dlouhodobě udržovat příjem tuku na max. 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku, který nepovede zároveň k nárůstu váhy.  Kontrolovat složení jídelníčku je snadné na www.potravina.cz. Myslím si, že na oslavách si nikdo nevšimne, že babička nepapá a nemlsá. Od té se čeká něco jiného. Doporučuji nic nedkládat a začít se změnou jídelníčku hned. Jinak se budou zdravotní obtíže jen prohlubovat.Podle toho co jste uvedla se mi zdá, že ještě není pozdě a  že může dojít ke zlepšení zdravotního stavu. PS: Loradur Mitte obsahuje hydrochlorothiazid, který přispívá ke zvýšení hladiny krevního cukru. Nemůže ale cukrovku II.typu vyvolat. Pokud se u kamarádky objeví cukrovka,  je třeba změnit medikaci. Snižit vysoký krevní tlak je možné více způsoby a účinných léků je na trhu dostatečné množství.
Léky na předpis
Dobrý den, mohu brát lék furolin společně s xareltem? Po třech dnech braní léku furolin mi začali strašně brnět končetiny, děkuji za odpověď
Pavlína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jedná se o  obě nohy Pavlíno, nebo i ruce? Jsou nohy oteklé a bolestivé i na dotek? Měla jste podobný problém v minulosti?
Léky na předpis
Dakujem Vam za odpoved. Ja pravidelne nepijem a uz vobec nie ked mam aj uzity nejaky liek. Boli to take nahody. Pisali ste o pivku, ale teda ani ked som uzila ten rupatadine a po siedmych hodinach som mala jeden konak, nemalo by to znizit ucinok hak?? Viete ja som skor privelky zodpovedak a aj taketo nahody ma vyvedu z miery. Dakujem este raz
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne. Určitě ne. Jednorázová dávka  takového množství nemá  na biotransformaci léčiv významný vliv. Je to i z toho důvodu, že alkohol je u většiny lidí rychle přeměněn na  další látky, které se využijí v látkové výměně. Alkohol (etanol) je po tuku nejvydatnějším zdrojem energie.  Alkohol jinak zvyšuje tlumivý účinek celé řady léčiv, které působí na centrální nervový systém.
Léky na předpis
Dobre ranko, chcela by som poprosit o uistenie. Mozem uzivat Rupatadine Vivax na alergiu ked beriem aj antikoncepciu ( yaz). V pribalovom letaciku nic nepisu ale pre istotu. Dakujem a prajem pekny den
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Misko. Není v tom problém.
Léky na předpis
Hezky den Vam preju, predevcirem jste mi popsal jak je to s grepem a antikoncepci. Prosim jeste mi vrta hlavou. Ohledne grepu se pise i o bilastinu, ze ma vliv na jeho ucinek. Ale v popisu leku je, ze grep znizuje bilogickou dostupnost bolastinu o 30% a jinak se nekde pise, ze ma grep na nej vliv jako na antikoncepci. Tak ja jako laik tomu nerozumim. Zvysuje nebo znizuje jeho ucinek? A take v pribalovem letaku Omaritu neni nic o grepu ale v popisu na internetu jiz je. Prosim jeste o tohle vysvetleni. Mockrat dekuji
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Radko. Grapefruitová šťáva, ale i pomelová či pomerančová může snižovat plazmatické koncentrace bilastinu. Může se snížit jeho účinek. Bylo by ale dobré, kdyby se řeklo i to B. Tedy v jakém množství a za jakých podmínek. Pokud je to někde v příbalové informaci, považuji to za informaci alibistickou a pro pacienta za neúplnou. Omorit se užívá nalačno, a proto se léčivá látka dostane rychle do dolních částí trávicího ústrojí,  kde dojde k poměrně rychlému vstřebání větší části podané látky. Doporučuji tedy. 1. Nezapíjet lék šťávou z citrusů, ale vodou. 2. V našich podmínkách preferovat o zdravých lidí konzumaci celých plodů citrusů  v množství 100-200g  za den. Druhy ovoce je vhodné střídata nekonzumovat jen citrusy. Mohou dráždit močové cesty.  3. Občasné zařazení citrusové šťávy do jídelníčku v množství 100-200 ml je v naprostém pořádku, pokud nemáme nadváhu, nebo se nesnažíme váhu snížit. 
Léky na předpis
Hezký den přeji, prosím o radu. Dnes jsem zjistila, že antikoncepce , kterou dlouhá léta beru má vyšší riziko trombózy. Jedná se o antikoncepci yaz a její drospirenón. Vyděsilo mne to. Já jsem s ní spokojena velice, ale nechci taky nic riskovat. Po léte se ji chystám vysadit, a chtěla bych mít miminko. Ale do budoucna prosím, kterou antikoncepci zvolit, aby byla bezpečnejší nežli yaz. Moc děkuji.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Veroniko. Nejsem si jistý, že zrovna antikoncepce , která obsahuje 3mg drospirenonu je rizikovější než obdobná, která obsahuje jiný gestagen jen v jiném množství. Podle mého názoru je obecně hormonální antikoncepce pouze jedním s faktorů, který v konkrétním případě tromboembolii zapříčiní. Jako hlavní bych uvedl vrozenou poruchu srážlivosti krve, Tu by měl jednoznačně vyloučit gynekolog než antikoncepci předepíše. Jiným faktorem může být obyčejná dehydratace organismu do určité míry. Např.v současném počasí, nebo při delším letu letadlem. V cestování letadlem na dlouhé tratě vidím vysoké riziko. Servis v letadlech je  v tomto  směru nedostačující a nabídka vody k pití musí být  častější. Letecký personál musí skutečně o cestující pečovat a důležitost příjmu vody zdůrazňovat. Považuji to za větší prioritu než demonstraci únikových cest. Většina zdravotních příhod v letadlech asi souvisí s tímto nedostatkem.  Dalším rizikem je i nedostatek pohybových aktivit, či chirurgické úrazy, po kterých pacientka nemá dostatek pohybu, či je upoutána na lůžko. Zvýšené riziko může také nastat při poruchách látkové výměny tuků a cukrů. Zdá se mi, že v různých studiích na toto téma se příliš nebere zřetel na banální pochybení, které ke vzniku tromboembolie přispívají.   Yaz bych tedy do budoucna neměnil za každou cenu. Přesto je třeba vzít na vědomí aktuální zdravotní stav i aktuální vědecká zjištění.  YAZ je přípravek, který se předepisuje často. Proto se může zdát, že je výskyt nežádoucích účinků častější, než u jiných přípravků tohoto druhu.
Léky na předpis
Dobrý den. Prosím o radu, na které bylinky si dát pozor při užívání těchto léků: Godasal, ramipril actavis , a také jak se snáší s česnekem. Moc děkuji.
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zdeňku. Interakce léčiv s potravou na úrovni  jejich vstřebávání či přeměny  v játrech je nesmírně složitá vědní oblast. Obrovské množství přírodních látek zasahuje do mechanismů biotransformace léčiv. Ne vždy je to významné. Problém může spíše nastat při stravovacích extrémech. Obecně bych asi za neproblematičtější bylinu považoval třezalku. Velmi problematická je i grapefruitová šťáva, pokud se jí rozhodneme pít každodenně v rámci dobré víry, že si utužíme zdraví. I látky česneku mají inhibiční účinek na některé struktury či skupiny enzymů, které se na přeměně léčiv podílejí. Doporučuji konzumovat česnek s mírou a ve stále stejném množství. Nevyhýbal bych se mu zcela, jestli ho máte rád. To úplně stačí, abychom eliminovali případný problém s dávkováním obou zmíněných léčiv. To v podstatě stačí respektovat i u  léčiva Warfarinu, kdy lékaři občas nesmyslně zakazují konzumace zeleniny.  U tohoto léku se nejčastěji objevuje absurdnost některých  výživových doporučení v souvislosti s užíváním léčiv. Česnek ale může u citlivých osob dráždit zaludeční sliznici a v kombinaci s Anopyrinem může zyvšovat riziko jejího poškození. Může přispívat k trávicím obtížím, které pak lékaři často řeší zbytečným předepsáním dalších léků ( pálení žáhy, gastroezofageální reflux, bolesti žaludku, polykací obtíže...) . Zdravý rozum je tedy dobré používat každodenně  a většinu informací které čteme a na kterých nám záleží, je dobré prověřovat z více zdrojů.
Léky na předpis
Pekný deň prajem, chcela by som Vás poprosiť o poradenie. Dnes začínam užívať Rovamycine na 10 dní. Zároveň užívam antikoncepciu YAZ. Hladala som informácie na internete, a našla som, že jeden lekár radil v prípade užívania Rovamycine a vplyvu na ucinok hak takto: "riziko je minimálne, ale žiaľ nedá sa na 100% vylúčiť. Závisí na tom, ako Vaša pečeň nabudí enzými po Rovamycíne, a začne rýchlo odbúravať novynette. Preto ja osobne mám radšej lieky s vyššími hladinami hormonov." Preto by som sa chcela spýtať, či v prípade užívania ATB je vacsie riziko zlyhania pri nizkodavkovych hak? Myslim, ze aj moja YAZ je nizkodavkova. A ci teda Rovamycine ma vplyv na YAZ a kolko sa treba chranit? Dakujem a prajem krasny den - otázka upravena poradcem
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Michaelo. Nemůže to být jediný faktor, který způsobí selhání HA. YAZ je antikoncepce velmi spolehlivá, obsažené hormonální látky mají velmi vysokou hormonální aktivitu a nedělal bych žádná další opatření, pokud neužíváte další léky či doplňky stravy, které mohou mít vliv na osud léčiv v lidském organismu.
Léky na předpis
Zacala som uzivat prestarium 5mg a tlak mam momentalne s nim v poriadku. Chcem ist ale na dovolenku a potrebujem si oddialit menstruaciu s pripravkom norethisteron, ktory viem ze tlak moze zvysit. Nechcem si vsak pokazit dovolenku menstruaciou. Mozem uzivat tieto lieky spolu? Dakujem
Aneta Gucka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Aneto.
Léky na předpis
Dobrý den dost trpím na průjmy vždy mě zabral endiaron. Teď ho beru 1az 2denne nezabírá průjem mám 3 ti den. Beru léky detralex duspatalin retard helicid urovaxon tritigo a probiotika. Můžou se léky ovlivňovat. A proto nezabírá. Co si vzít místo endiaron není dostupný. Dekuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Endiaron může pomocí u bakteriálních průjmů,nikoliv funkčních.  Kdyby jste ho brala často, může se také podílet na trávicích obtížích. Je třeba si vypozorovat co vám průjmy způsobuje. Mohou to být třeba určité potraviny. Také pravidelné užívání určitého probiotika může způsobovat průjmy. Vidím, že užíváte Helicid a Duspatalin Retard. Můžete mi prosíme popsat vaše obtíže více?
Léky na předpis
Dobrý den,byla mi zjištěna anémie..Hb 80mg...jsem žena přes 60 let..lékař mi napsala Tardyferon 2x denně a potřebuji poradit..nesmí se podle letáčku mléčné potraviny a zelený čajatd..,ještě ale beru Panteprazol 2x denně a Euthyrox ,léky na tlak prý nevadí..stačí mezi dávkami 2 hod..a ještě ,zda můžu k Tardyferonu trochu jídla bez mléč.výrobků?..mám chron.zánět žaludku..díky za odpověď V.
Vendula
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Vendulo. Jak jej nyní uživáte a kdy užíváte další léky a přesně jaké. Prosím upřesněte mi tyto informace. Jak dlouho užíváte Pantoprazol? Mohl  by se na anemii podílet protože má vliv  na aciditu žaludku. Tím brání přeměně trojmocného železa z potravy na dvojmocné. Snížená kyselost žaludku také  zhoršuje denaturaci bílkovin a umožňuje železu se na ně  snáze pevně vázat . Pokud máte omezit mléčné potraviny, což není z výživového hlediska vůbec žádoucí a v podstatě zbytečné, je třeba  správně vyhodnotit možný vliv léčiv a pak hledat i správný způsob užívání Tardyferonu.  Můžete mi z lékařské zprávy přesně napsat o jakou anemii se jedná a hematologické hodnoty? Je vyloučena perniciózní anemie?
Léky na předpis
Dakujem Vam velmi pekne za odbornu odpoved. To mate pravdu, ze nas ovplyvnuje okolie. Ja tak pravidelne nepijem. Ale napriklad teraz sa chystam na 6 dni na dovolenku a tam pri vode si clovek da kazdy den nejake to pivko alebo drink na vecer, pocas tych 6 dni. To bude v poriadku? Dakujem este raz
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S velkou pravdepodobností ano, Michaelo. To by  jinak bylo riziko selhání HA  minimálně 50%...Ve větší části světa se pije nepřiměřené množství alkoholu.  I studie, které se týkají účinnosti a bezpečnosti samozřejmě počítají s běžným životním stylem. Pokud buňka dostane signál, že má vytvořit prostřednictvím nukleových kyselin příslušný enzym, není to otázka hodin ale spíše 2-3 dní než dojde k jeho zvýšené tvorbě ( to je skoro polovina vaší dovolené) a zároveň je ve zvýšené míře k dispozici pro jaterní buňky či ev. jiné bunky různých tkání v lidském těle. Existují ale také mechanismy enzymové represe, které působí opačně. Je to zkrátka mimořádně složitý problém. Příroda má vždy připravena zadní vrátka..
Léky na předpis
Dobry den, nedavno sa tu pisalo o vplyve alkoholu na hak. Zistovala som u lekarov a farmaceutov a vacsina potvrdila, ze v normalnej miere alkohol ucinok na hak nema. Ale nasla som jeden dotaz kde pisu nasledovne:” Pri konzumácii alkoholu sa môže znižovať účinnosť hormonálnej antikoncepcie (viď štúdie nižšie). Preto by sa odporúčalo prípadne použiť ešte aj iný typ antikoncepcie – bariérovú ochranu. A zachovať odstup 1- 2 hodiny. Ale vhodne je potom prípadne použiť 1-2 dni ešte aj iný druh antikoncepcie – bariérovú.”
A dalej sa odvolavaju sa na studiu o liekoch indukujucich enzymy.
“Ženy užívajúce liečivá indukujúce enzýmy musia dočasne okrem COC používať navyše bariérovú alebo inú metódu antikoncepčnej ochrany. Bariérová metóda sa musí používať počas celého obdobia súbežnej liečby a počas 28 dní od jej ukončenia.” Z toho by teda vyplyvalo, ze kazda zena, ktora si da poharik vinka sa ma do koca cyklu chranit aj inak.. No co by ste na to povedali? Co si ma z toho uzivatelka potom zobrat? Dakujem za nazor
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Michaelo. Alkohol je enzymový induktor. Nutí tedy játra vytvářet některé enzymy ve větším množství, než je potřeba a narušuje tím přirozené regulační mechanismy, pokud se pije ve větším množství.  Při pravidelném pití alkoholu může být tedy ovlivněn osud léčiv které užíváme, jestliže příslušné enzymy zasahují do jejich přeměny či nepřímo ovlivňují mechanismy transportu těchto hormonů do cílových tkání.  Doporučuji se řídit jen selským rozumem. Vysoká účinnost hormonální antikoncepce  byla dostatečně prokázána na velkých souborech pacientek.  Budeme-li se obecně držet zásady všeho s mírou, pravděpodobnost selkání HA je velmi malá. Bohužel tu správnou míru si často odvozujeme od chování našeho blízkého okolí a tak o správné míře mohou být také různé představy. V každém případě pravidelné každodenní alkoholu není normální stav a vede k závislosti a ke změnám osobnosti. Vede také k jiným závažnějším zdravotním komplikacím . Občasné pití vínka  nesníží významně učinek HA a k selhání antikoncepce může dojít jen za účasti více nepříznivých faktorů.  Doporučují 1 až 2 dcl  1-2 x týdně, pokud jsme zdraví.
Léky na předpis
Beriem hak Yaz a Uzivala som Fromilid 21 dni. Neviem ci u nizkodavkovej hak yaz plati nieco ine ako pri ostatnych hak v pripade uzivania atb?dakujem
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Postupujte Misko tak, jako doposud jako před užíváním antibiotika. Není třeba žádné zvláštní opatření. Fromilid podle mého názoru nemůže snížit účinnost tohoto kontraceptiva.
Léky na předpis
Dakujem krasne za odpoved. Len sa spytam, znamena to teda, ze ak beriem atb viac ako 7 dni konkr. 21 dni kvoli mycoplazmam tak po skonceni uzivania sa treba kolko este chranit aj inak? Dakujem este raz
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké antibiotikum a jakou antikoncepci užíváte, Misko?
Léky na předpis
Dobry den, rada by som sa spytala na uzivanie antibiotik a antikoncepcie. Vacsinou sa radi po dobrati atb chranit sa este 7 dni aj inak. Nasla som vsak aj odpovede lekarov kde pisali, ze po dobrati atb sa treba chranit cely cyklus, lebo v pripade otehotnenia by atb, ktore su este v krvi mohli poskodit plod. Aky je prosim Vas nazor? Dakujem
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Misko. To je velmi složitý problém. Antibiotika mají různou chemickou strukturu a  možný  výskyt vážnějších  nežádoucích účinků je také odlišný. Svoji roli hraje i dávkování antibiotika.  Budeme-li  mít na mysli jen ta, která se používají na běžné infekce  u mladých  a zdravých žen  pak se domnívám, že riziko poškození plodu  na počátku těhotenství je velmi malé. Muselo by se navíc na něm podílet více nepříznivých faktorů. Je to i z důvodu, že léčba běžných bakteriálních infekcí antibiotiky  probíhá zpravidla týden. Antibiotika jsou léky na lékařský předpis a je proto nutné, aby lékař posoudil všechny okolnosti než konkrétní antibiotikum předepíše. Měl by také vzít ev. na vědomí, že pacientka užívá antikoncepci a že i antikoncepce může způsobovat vážnější  či vážné nežádoucí účinky.
Léky na předpis
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o informaciu. Uzivam antikoncepciu Yaz. Beriem to zodpovedne, preto by som sa chcela spytat, ci ked pojdem na oslavu a dam si napr. vinko, ci mam potom cakat este 3 hodiny kym uzijem hak? V pribalovom letaku to nepisu, ale pre istotu sa pytam. Dakujem krasne
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Misko, držel bych se obecné rady v příbalovém letáku a dbal na pravidelný časový interval. Nic víc. 
Léky na předpis
Dobrý den,
dlouhodobě kapu na glaukom Monopost, večer jednou denně. Můžu z jednoho obalu, když tam ještě zbývá stejný počet kapek, kápnout i druhý den? píšou tam, že kvůli sterilitě je potřeba obal použít jen jednou, ale když se ústí obalu ničeho nedotkne, snad by měl být stále sterilní (nepočítám prach ve vzduchu). a ještě jeden dotaz - nemáte zkušenost s něčím přírodním (vitamíny, potraviny, čaje) , čím podpořit normální nitrooční tlak, aniž by člověk musel kapat? děkuji.
jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Zaleží hodně na tom, jak s kapkami zacházíte. Možné to je a vaše uvažování je mi sympatické. Pokud se dotknete kápatkem víček, roztok se mikrobiálně kontaminuje. Během 24 hodin dojde k zvětšení počtu mikroorganismů ( zejména noční hodiny působí pro růst velmi příznivě) a následně může dojít k infekčnímu onemocnění oka či slzných žláz. Díky mikrobiální kontaminaci nelze vyloučit, že může dojít k rozkladu léčivé látky. Zejména ze skupiny prostaglandinových analog, kam patří právě vaše kapky.  Zvýšený nitrooční tlak utlačuje oční nerv a v krajním případě může v dlouhodobém horizontu dojít až k oslepnutí. Naštěstí v současné době máme výtečné prerpráty, které dokáží riziko dostatečně eliminovat. Zde tedy vidím použití očních kapek s obsahem léčivých látek jako nezastupitelné. Nedoporučuji jakékoliv experimenty zbavit se zvýšeného nitročního tlaku "přírodním" způsobem a dbal bych na pravidelné kontroly u očního lékaře. 
Léky na předpis
Prosim radu,pokud je Ibalgin 600 pouze na Rcp,muzu ho tedy nahradit Ibalgin 400+1/2?Predpokladam,ze ano,pak tedy nerozumim proc Rcp a proc takovy rozdil v cene.Dekuji
Blanka Mocova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Blanko. Vyšší dávky ibuprofenu zvyšují riziko nežádoucích účinků. Pokud tabletu rozpůlite, léčivá látka se rychleji uvolní. Nástup účinku může být rychlejší, ale zároveň může snáze dojít k poškození sliznice trávicího ústrojí. Je také větší pravdpodobnost nežádoucí interakce s jinými léky. Půlení tedy doporučit nemohu. I o zvýšení dávky je lepší se poradit s lékařem. Zejména pokud užíváte více léků na růlzné zdravotní problémy. V cenách léků logika není, pomineme-li, že zkrátka každý článek obchodního řetězce by rád vydělal co nejvíce, usiluje o to a samozřejmě sleduje chování spotřebitele.. Úhrada léčiv z veřejného zdravotního pojištění už určitou logiku má. Někdy větší, někdy menší. Záleží na schopnostech úředníků odolávat tlakům politiků a firem.
Léky na předpis
mohu léky na snížení tlaku užívat obden
lhotáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To není běžný postup, paní Lhotáková. Dávkování ale musí respektovat aktuálně  naměřené hodnoty a teoreticky i to je možné. Užívání léků by vám mělo přinášet zdravotní prospěch.
Léky na předpis
Dobrý den,jsem zoufalá z mých léků,nepočítám ty večerní,ale ráno mám brát Prestarium Combi,Pantoprazol,Euthyrox,pak draslík ..jak čtu interakce ,jsem z toho zmatená,jak to prosím můžu užívat,abych nesnídala v poledne?..nedá se něco brát spolu?.Díky za odpověď.Vendula
Vendula
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Napište mi prosím dávkování, Vendulo, abych mohl poradit. Takto nemohu. Napište mi také proč užíváte Pantoprazol. Jako zdroj draslíku používáte Kalium chloratum? Napište mi všechny léky, které užíváte včetně těch večerních.
Léky na předpis
Pěkný den, co se stane, když se požije na trittico alkohol (1-2 skleničky vína nebo 1 malé pivo)? Jaké je riziko?
Vera
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Snížení účinnosti Tritica. Negativní ovlivnění jeho chování v organismu . Zvýšené riziko poškození jater ev. ledvin. Výraznější tlumivý efekt s riziky, které z toho vyplývají např. zvýšené riziko pádu. Záleží na celkovém zdravotním stavu. Je dobré se opravdu alkoholu vyhnout, aby měla léčba nějaký smysl  nebyla to ztráta času pro lékaře, peněz pro zdravotní  pojišťovnu a zdraví pro vás, Věro. Buďte opatrná.
Léky na předpis
Dobrý den, možná už tu podobný dotaz padl, ale nemůžu ho dohledat. Může se kombinovat Trittico (1/3 na noc) a krátkodobě (jednorázově) Guajacuran? Děkuji
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Veroniko. Já vt om problém nevidím, pokud by to bylo tak, jak jste uvedla. Přesto to prosím konzultujte s vaším lékařem, který vás zná. Kombinace může mít výraznější tlumivé účinky a nemusíte se ráno citit ideálně.
Léky na předpis
Dobrý den, po pásového oparu mi byl předepsán Gordius. Mohu na toto léčivo občas alkohol ve formě vína?
Karel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Karle. To opravdu doporučit nemohu. Alkohol zvýší tlumivý účinek gabapentinu. Může také dojít ke zhoršení jaterní funkce. Nelze také vyloučit zvýšené riziko jiných známých nežádoucích účinků gabapentinu, který tento lék obsahuje.
Léky na předpis
Dobrý den, revmatolog mi předepsal lék Trexan, mám slabě pozitivní ANA. Po přečtení příbal. letáku mne dosti znepokojil výčet nežádoucích účinků. Může být tento lék opravdu tak nebezpečný? Děkuji.
Pavlína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Pavlíno. Methotrexát ( léčivá látka, kterou Trexan obsahuje) je léty prověřený a lékaři  s ním mají velké praktické zkušenosti. Je to léčivá látka s celou řadou  nežádoucích účinků, které se vyskytují častěji než u mnoha jiných léčivých látek. Lékaři proto musí  dobře znát zdravotní stav pacienta a také jej musí častěji kontrolovat. Lékař také musí být schopen včas rozpoznat, kdy lék raději vysadit a kdy riziko vyplývající z léčby převáží nad možným prospěchem pro pacienta. Přeji vám hodně zdraví. S revmatoidní artritidou není snadné bojovat a ani lékaři nejsou ve snadné pozici.





Léky na předpis
Díky a můžete mi prosím vysvětlit co to znamená zdravotní stav a rodinná anamnéza. Chci být v těhotenství v klidu a ne se nervovat kvůli akné. Řekněte mi prosím hrozí ohrožení miminka při lokální aplikaci?
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vždycky se dostávají stopy léčivé látky do okolního prostředí ( oblečení, součást prachových částic ve vzduchu a na površích). Právě více  při lokální aplikaci, Báro.  Při posuzování rizik musí lékař přihlédnout i k nemocem, kterými trpí či trpěli vaši  rodiče a prarodiče (rodinná anamnéza). Řada zdravotních problému a zdravotních rizik souvisí s dědičnou dispozicí.Lékař si také musí při posuzování zdravotních rizik uvědomit, jaké zdravotní obtíže jste mívala či máte a samozřejmě velmi vážně musí brát v úvahu i vaše těhotenství. Jednoznačně bych ale respektoval informace uvedené v příbalovém letáku o tohoto léku. Bude tam určitě uvedeno  i jasné stanovisko co se týče těhotenství.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore právě jsem zjistila že jsem těhotná. Užívám na akné (čelo, Brada) Akneroxid 5. Jak je to s jeho užíváním v těhotenství. Lékař mi říkal, že na malé ploše a při lokálním užití by neměl obavy. Přesto se radši ptám. Děkuji
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Použití bych zvažoval na základě znalosti vašeho zdravotního stavu a rodinné anamnézy, Báro. Je možné respektovat radu lékaře.  Obecně bych doporučoval se mu v těhotenství raději vyhnout, pokud to je možné. Akneroxid se nesmí používat v posledním měsíci těhotenství.
Léky na předpis
Dobrý den,
je mi 45 a užívám Trexan 4 tablety týdně na revmatoidní artritidu. Poslední dobou se cítím hodně unavená. Můžete mi doporučit nějaký doplněk nebo čaj na povzbuzení?
Děkuji
JanaB
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, nevím o nikom kdo by se v současné době podobně necítil... Potřebujeme sluníčko, modré nebe, žádné změny času, vypnuté mobily, počítače a trochu i vlastní mysl.  Zaměřil bych se hlavně na jídelníček a hledal takové složení, které tělu co nejlépe vyhovuje. Pro vás je velmi důležité, aby se nevytvářely zbytečně látky, které podporují zánětlivé reakce. Může mít smysl používat multivitamin-multiminerál (DietLine VitAmin, Additiva) či "vitaminovou bombu" tyčinku Stimulsin Multi. Čaj či kávu, které obsahují kofein a ostatní purinové alkaloidy je lepší pít jen omezeně, protože zhoršují spánek  a únavu prohlubují.  Jiné legální povzbuzující látky neexistují. Léčba metotrexatem (Trexan) vyžaduje pravidelnou kontrolu zdravotního stavu. S touto látkou jsou bohaté terapeutické zkušenosti a většinu nežadoucích účinků lze částečně předvídat na základě dobré znalosti zdravotního stavu pacienta. Věřím, že jste v tomto směru v dobrých rukou. Dbejte na dostatečný odpočinek.
Léky na předpis
Dobrý den,jde to od páteře do nohy noha jen brní a koleno boli,druha noha je ok
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pregabalin může hodně pomoci na neuropatické bolesti, Martine. Nemusí to být ale vhodný lék pro vás, pokud není jasná příčina obtíží. Určitě bych obtíže automaticky nespojoval s diabetem. Může, a je to dost pravděpodobné podle vašeho popisu,  se jednat o dva oddělené problémy.   Třeba jste ale absolvoval celou řadu vyšetření a lékař se rozhodl naprosto správně.  Podstoupil jste vyšetření u ortopeda a neurologa? 
Léky na předpis
Prosím o radu, užívám Maltofer, přes den, kdy chodím hodně,je to v pořádku,
ale v noci mám plynatost s bolením ve střevách.
Mohla bych snížit užívání, beru 1 tbl.denně a nebo nahradit jiným prostředkem a jakým?
Hradilová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Hradilová. Z jakého důvodu užíváte Maltofer? Byla vám zjištěna anémie? Napište mi prosím více informací. Způsobuje vám  Maltofer i průjem?  Vyhýbáte se konzumaci masa a masných výrobků? Užíváte ještě jiné léky?
Léky na předpis
Dobrý den, mám vleklé potíže s nespavostí. Je mi 57 let.
Přírodní sedativa nezabírají.Zkušenosti Tritico, Zolpiden, Stilnox bez účinku. Dormiko s účinkem, bohužel již není dostupný. Ráda bych ekvivalent tohoto léku se stejnou účinnou látkou.
Nemyslím si, že nespavost souvisí s psych. potížemi, neuvědomuji si je. Pokud usnu, často se budím, ale nemám pocit únavy.
Vladka Macurová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užíváte nějaké další léky, Vlaďko? Pijete kávu? Dospíte se třeba o víkendu? Usnete někdy krátce přes den? Máte nějaké vážnější zdravotní obtíže? Oči máte v pořádku ( nitrooční tlak)? Krevní tlak?  Zvýšenou únavu tedy nepociťujete? Kolik hodin asi spíte, pokud dobu spánku sečtete? Budíte se opakovaně na konkrétní podnět?
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore hlásím se také k ženám které užívají Belakne a jsou těhotné. Já teda začala až v 10. týdnu těhotenství, teď jsem ve 20. a jsem tedy parádně vyděšená. Mě lékař řekl, že to není klasický retinoid a že je to v pořádku. Co mám dělat? A mohu použít něco jiného? Třeba Benzoylperoxid?
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Milado. Příbalová informace výrobce hovoří jasně. Pokud je těhotenství potvrzeno, léčba musí být přerušena. Jako farmaceut nemohu tedy doporučovat Belakné v těhotenství. Adapalen je odvozen od retinoidů a je v podstatě syntetickým retinoidem. Jeho biochemické působení je více specifické než třeba u tretinoinu, který se používal hodně dříve. Působí v jádrech buněk, nikoliv v cytosolu. Je to látka dostatečně bezpečná. Abychom to ale mohli jednoznačně tvrdit i v případě těhotenství, tak to minimáně zatím nelze. Doporučuji jej v těhotenství nepoužívat. Jiný přípravek je třeba volit i s přihlednutí na formu akné. To patří do odbornosti dermatologa.
Léky na předpis
PANE DOKTORE,
KDYŽ UŽÍVÁM WARFARIN,MOHU UŽÍVAT OMEGA IQ DUO.
DĚKUJI
ALENA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V doporučeném dávkování určitě ano, Aleno.
Léky na předpis
Dobrý den,dostala jsem od lékaře Differine na akné. V letáčku se píše, že ho nemají brát ženy v těhotenství a ani ženy které těhotenství plánují. Vím že jste tady jedné dívce radil, že jej může až do zjištění těhotenství užívat. Mohu tedy užívat a při pozitivním testu vysadit?
Bětka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano Bětko. Takto bych to přesně udělal a nemusíte mít žádné obavy.
Léky na předpis
Dobrý den pane Stanˇku,píši vám které léky beru-eutyrox 100mg,magnézium s pyridoxinem.,hypotylin a tedˇ nově to bude moduretic a ještě pět let budu brát tamoxifen ,,EBEWE" 20mg +caltrate 600mg.Tak to je vše co beru-mnohokrát vám děkuji za vaši radu. - otázka upravena poradcem
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Léky na předpis
Dobrý den pane Stanku,zapoměla jsem napsat ,že hypotylinu beru jen půl tablety a tak to bude i s tím náhradním modureticem .děkuji a omlouvám se za dodatečný dotaz.
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli vám jde o vzájemné ovlivňování účinnosti těchto léků, paní Boženo, může to být v pořádku. Doporučuji užívat Euthyrox zcela samostatně  Nejlépe hned ráno po probuzení a zapijte jej dostatečně vodou.JInak se držte informací, které jsou uvedené v přibalovém letáku.
Léky na předpis
Dobrý den,
léčím se s myom o velikosti 7,5 cm. Užívala tříměsíční kůru s lékem Esmya. Léčba nezabrala, a další cyklus mi ošetřující lékařka nepředepíše. Jeden týden po této neúspěšné léčbě jsem začala užívat 3x denně Gynmax. Vážím 85 kg. Při jeho užívání se cítím skvěle, ale obávám se toho, jestli jsem neudělala chybu, že jsem Gynmax začala užívat hned týden po předchozí léčbě Esmyí. Zda-li se obě léčby nemohly ovlivnit, a jak dlouho mohu současný lék užívat. Jestli je nutné ho na chvíli neužívat. Děkuji za odpověď Jarka
Jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jarko. Myslíte tím doplněk stravy Gynmax? Konzultovala jste to s lékařkou? Jaký byl důvod, že vám lékařka nepředepsala další cyklus? Máte ještě jiné zdravotní obtíže?
Léky na předpis
Na čištění micelárku - červenou na obličej, na čelo zelenou, čelo a T-zóna je mastnější. Loni jsem používala 6 měsíců Differine, po vysazení Skinoren, již měsíc po vysazení Differine se čelo začalo horšit, je mastné velké póry, hrůza. Je mi již 36 let, loni jsem byla na potratu a ještě jsem užila v létě postinor.Ale s pletí jsem měla problém pouze v ve 25 po vysazení antikoncepce.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím, že tělo dostalo pořádně zabrat, Katko. Organismus se po Postinoru srovnává několik měsíců. Na pokožku to má dopady také. Těhotenství bude doufám prospěšné a pokožka se bude moci zlepšit.. Časté ošetřování pleti vede k mechanickému podráždění a k zánětlivým reakcím . Méně většinou znamená více.  Ideální by bylo nechat pár dní pleť úplně být a pak teprve rozhodnout co dál.  Může  se sama  výrazně srovnat i když přechodně může dojít  ke zdánlivému zhoršení. Pozor i  na kvalitu tamponů, kterými pleť čistíte. Napište mi prosím ještě značku těch pleťových vod. Používáte je dlouho?  Podívám se na jejich složení, pokud je nebudu znát. Snášíte všechny potraviny? Je obličej citlivý na chlad či prach?