Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dakujem Vam velmi pekne za odbornu odpoved. To mate pravdu, ze nas ovplyvnuje okolie. Ja tak pravidelne nepijem. Ale napriklad teraz sa chystam na 6 dni na dovolenku a tam pri vode si clovek da kazdy den nejake to pivko alebo drink na vecer, pocas tych 6 dni. To bude v poriadku? Dakujem este raz
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S velkou pravdepodobností ano, Michaelo. To by  jinak bylo riziko selhání HA  minimálně 50%...Ve větší části světa se pije nepřiměřené množství alkoholu.  I studie, které se týkají účinnosti a bezpečnosti samozřejmě počítají s běžným životním stylem. Pokud buňka dostane signál, že má vytvořit prostřednictvím nukleových kyselin příslušný enzym, není to otázka hodin ale spíše 2-3 dní než dojde k jeho zvýšené tvorbě ( to je skoro polovina vaší dovolené) a zároveň je ve zvýšené míře k dispozici pro jaterní buňky či ev. jiné bunky různých tkání v lidském těle. Existují ale také mechanismy enzymové represe, které působí opačně. Je to zkrátka mimořádně složitý problém. Příroda má vždy připravena zadní vrátka..
Léky na předpis
Dobry den, nedavno sa tu pisalo o vplyve alkoholu na hak. Zistovala som u lekarov a farmaceutov a vacsina potvrdila, ze v normalnej miere alkohol ucinok na hak nema. Ale nasla som jeden dotaz kde pisu nasledovne:” Pri konzumácii alkoholu sa môže znižovať účinnosť hormonálnej antikoncepcie (viď štúdie nižšie). Preto by sa odporúčalo prípadne použiť ešte aj iný typ antikoncepcie – bariérovú ochranu. A zachovať odstup 1- 2 hodiny. Ale vhodne je potom prípadne použiť 1-2 dni ešte aj iný druh antikoncepcie – bariérovú.”
A dalej sa odvolavaju sa na studiu o liekoch indukujucich enzymy.
“Ženy užívajúce liečivá indukujúce enzýmy musia dočasne okrem COC používať navyše bariérovú alebo inú metódu antikoncepčnej ochrany. Bariérová metóda sa musí používať počas celého obdobia súbežnej liečby a počas 28 dní od jej ukončenia.” Z toho by teda vyplyvalo, ze kazda zena, ktora si da poharik vinka sa ma do koca cyklu chranit aj inak.. No co by ste na to povedali? Co si ma z toho uzivatelka potom zobrat? Dakujem za nazor
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Michaelo. Alkohol je enzymový induktor. Nutí tedy játra vytvářet některé enzymy ve větším množství, než je potřeba a narušuje tím přirozené regulační mechanismy, pokud se pije ve větším množství.  Při pravidelném pití alkoholu může být tedy ovlivněn osud léčiv které užíváme, jestliže příslušné enzymy zasahují do jejich přeměny či nepřímo ovlivňují mechanismy transportu těchto hormonů do cílových tkání.  Doporučuji se řídit jen selským rozumem. Vysoká účinnost hormonální antikoncepce  byla dostatečně prokázána na velkých souborech pacientek.  Budeme-li se obecně držet zásady všeho s mírou, pravděpodobnost selkání HA je velmi malá. Bohužel tu správnou míru si často odvozujeme od chování našeho blízkého okolí a tak o správné míře mohou být také různé představy. V každém případě pravidelné každodenní alkoholu není normální stav a vede k závislosti a ke změnám osobnosti. Vede také k jiným závažnějším zdravotním komplikacím . Občasné pití vínka  nesníží významně učinek HA a k selhání antikoncepce může dojít jen za účasti více nepříznivých faktorů.  Doporučují 1 až 2 dcl  1-2 x týdně, pokud jsme zdraví.
Léky na předpis
Beriem hak Yaz a Uzivala som Fromilid 21 dni. Neviem ci u nizkodavkovej hak yaz plati nieco ine ako pri ostatnych hak v pripade uzivania atb?dakujem
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Postupujte Misko tak, jako doposud jako před užíváním antibiotika. Není třeba žádné zvláštní opatření. Fromilid podle mého názoru nemůže snížit účinnost tohoto kontraceptiva.
Léky na předpis
Dakujem krasne za odpoved. Len sa spytam, znamena to teda, ze ak beriem atb viac ako 7 dni konkr. 21 dni kvoli mycoplazmam tak po skonceni uzivania sa treba kolko este chranit aj inak? Dakujem este raz
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké antibiotikum a jakou antikoncepci užíváte, Misko?
Léky na předpis
Dobry den, rada by som sa spytala na uzivanie antibiotik a antikoncepcie. Vacsinou sa radi po dobrati atb chranit sa este 7 dni aj inak. Nasla som vsak aj odpovede lekarov kde pisali, ze po dobrati atb sa treba chranit cely cyklus, lebo v pripade otehotnenia by atb, ktore su este v krvi mohli poskodit plod. Aky je prosim Vas nazor? Dakujem
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Misko. To je velmi složitý problém. Antibiotika mají různou chemickou strukturu a  možný  výskyt vážnějších  nežádoucích účinků je také odlišný. Svoji roli hraje i dávkování antibiotika.  Budeme-li  mít na mysli jen ta, která se používají na běžné infekce  u mladých  a zdravých žen  pak se domnívám, že riziko poškození plodu  na počátku těhotenství je velmi malé. Muselo by se navíc na něm podílet více nepříznivých faktorů. Je to i z důvodu, že léčba běžných bakteriálních infekcí antibiotiky  probíhá zpravidla týden. Antibiotika jsou léky na lékařský předpis a je proto nutné, aby lékař posoudil všechny okolnosti než konkrétní antibiotikum předepíše. Měl by také vzít ev. na vědomí, že pacientka užívá antikoncepci a že i antikoncepce může způsobovat vážnější  či vážné nežádoucí účinky.
Léky na předpis
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o informaciu. Uzivam antikoncepciu Yaz. Beriem to zodpovedne, preto by som sa chcela spytat, ci ked pojdem na oslavu a dam si napr. vinko, ci mam potom cakat este 3 hodiny kym uzijem hak? V pribalovom letaku to nepisu, ale pre istotu sa pytam. Dakujem krasne
Miska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Misko, držel bych se obecné rady v příbalovém letáku a dbal na pravidelný časový interval. Nic víc. 
Léky na předpis
Dobrý den,
dlouhodobě kapu na glaukom Monopost, večer jednou denně. Můžu z jednoho obalu, když tam ještě zbývá stejný počet kapek, kápnout i druhý den? píšou tam, že kvůli sterilitě je potřeba obal použít jen jednou, ale když se ústí obalu ničeho nedotkne, snad by měl být stále sterilní (nepočítám prach ve vzduchu). a ještě jeden dotaz - nemáte zkušenost s něčím přírodním (vitamíny, potraviny, čaje) , čím podpořit normální nitrooční tlak, aniž by člověk musel kapat? děkuji.
jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Zaleží hodně na tom, jak s kapkami zacházíte. Možné to je a vaše uvažování je mi sympatické. Pokud se dotknete kápatkem víček, roztok se mikrobiálně kontaminuje. Během 24 hodin dojde k zvětšení počtu mikroorganismů ( zejména noční hodiny působí pro růst velmi příznivě) a následně může dojít k infekčnímu onemocnění oka či slzných žláz. Díky mikrobiální kontaminaci nelze vyloučit, že může dojít k rozkladu léčivé látky. Zejména ze skupiny prostaglandinových analog, kam patří právě vaše kapky.  Zvýšený nitrooční tlak utlačuje oční nerv a v krajním případě může v dlouhodobém horizontu dojít až k oslepnutí. Naštěstí v současné době máme výtečné prerpráty, které dokáží riziko dostatečně eliminovat. Zde tedy vidím použití očních kapek s obsahem léčivých látek jako nezastupitelné. Nedoporučuji jakékoliv experimenty zbavit se zvýšeného nitročního tlaku "přírodním" způsobem a dbal bych na pravidelné kontroly u očního lékaře. 
Léky na předpis
Prosim radu,pokud je Ibalgin 600 pouze na Rcp,muzu ho tedy nahradit Ibalgin 400+1/2?Predpokladam,ze ano,pak tedy nerozumim proc Rcp a proc takovy rozdil v cene.Dekuji
Blanka Mocova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Blanko. Vyšší dávky ibuprofenu zvyšují riziko nežádoucích účinků. Pokud tabletu rozpůlite, léčivá látka se rychleji uvolní. Nástup účinku může být rychlejší, ale zároveň může snáze dojít k poškození sliznice trávicího ústrojí. Je také větší pravdpodobnost nežádoucí interakce s jinými léky. Půlení tedy doporučit nemohu. I o zvýšení dávky je lepší se poradit s lékařem. Zejména pokud užíváte více léků na růlzné zdravotní problémy. V cenách léků logika není, pomineme-li, že zkrátka každý článek obchodního řetězce by rád vydělal co nejvíce, usiluje o to a samozřejmě sleduje chování spotřebitele.. Úhrada léčiv z veřejného zdravotního pojištění už určitou logiku má. Někdy větší, někdy menší. Záleží na schopnostech úředníků odolávat tlakům politiků a firem.
Léky na předpis
mohu léky na snížení tlaku užívat obden
lhotáková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To není běžný postup, paní Lhotáková. Dávkování ale musí respektovat aktuálně  naměřené hodnoty a teoreticky i to je možné. Užívání léků by vám mělo přinášet zdravotní prospěch.
Léky na předpis
Dobrý den,jsem zoufalá z mých léků,nepočítám ty večerní,ale ráno mám brát Prestarium Combi,Pantoprazol,Euthyrox,pak draslík ..jak čtu interakce ,jsem z toho zmatená,jak to prosím můžu užívat,abych nesnídala v poledne?..nedá se něco brát spolu?.Díky za odpověď.Vendula
Vendula
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Napište mi prosím dávkování, Vendulo, abych mohl poradit. Takto nemohu. Napište mi také proč užíváte Pantoprazol. Jako zdroj draslíku používáte Kalium chloratum? Napište mi všechny léky, které užíváte včetně těch večerních.
Léky na předpis
Pěkný den, co se stane, když se požije na trittico alkohol (1-2 skleničky vína nebo 1 malé pivo)? Jaké je riziko?
Vera
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Snížení účinnosti Tritica. Negativní ovlivnění jeho chování v organismu . Zvýšené riziko poškození jater ev. ledvin. Výraznější tlumivý efekt s riziky, které z toho vyplývají např. zvýšené riziko pádu. Záleží na celkovém zdravotním stavu. Je dobré se opravdu alkoholu vyhnout, aby měla léčba nějaký smysl  nebyla to ztráta času pro lékaře, peněz pro zdravotní  pojišťovnu a zdraví pro vás, Věro. Buďte opatrná.
Léky na předpis
Dobrý den, možná už tu podobný dotaz padl, ale nemůžu ho dohledat. Může se kombinovat Trittico (1/3 na noc) a krátkodobě (jednorázově) Guajacuran? Děkuji
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Veroniko. Já vt om problém nevidím, pokud by to bylo tak, jak jste uvedla. Přesto to prosím konzultujte s vaším lékařem, který vás zná. Kombinace může mít výraznější tlumivé účinky a nemusíte se ráno citit ideálně.
Léky na předpis
Dobrý den, po pásového oparu mi byl předepsán Gordius. Mohu na toto léčivo občas alkohol ve formě vína?
Karel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Karle. To opravdu doporučit nemohu. Alkohol zvýší tlumivý účinek gabapentinu. Může také dojít ke zhoršení jaterní funkce. Nelze také vyloučit zvýšené riziko jiných známých nežádoucích účinků gabapentinu, který tento lék obsahuje.
Léky na předpis
Dobrý den, revmatolog mi předepsal lék Trexan, mám slabě pozitivní ANA. Po přečtení příbal. letáku mne dosti znepokojil výčet nežádoucích účinků. Může být tento lék opravdu tak nebezpečný? Děkuji.
Pavlína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Pavlíno. Methotrexát ( léčivá látka, kterou Trexan obsahuje) je léty prověřený a lékaři  s ním mají velké praktické zkušenosti. Je to léčivá látka s celou řadou  nežádoucích účinků, které se vyskytují častěji než u mnoha jiných léčivých látek. Lékaři proto musí  dobře znát zdravotní stav pacienta a také jej musí častěji kontrolovat. Lékař také musí být schopen včas rozpoznat, kdy lék raději vysadit a kdy riziko vyplývající z léčby převáží nad možným prospěchem pro pacienta. Přeji vám hodně zdraví. S revmatoidní artritidou není snadné bojovat a ani lékaři nejsou ve snadné pozici.





Léky na předpis
Díky a můžete mi prosím vysvětlit co to znamená zdravotní stav a rodinná anamnéza. Chci být v těhotenství v klidu a ne se nervovat kvůli akné. Řekněte mi prosím hrozí ohrožení miminka při lokální aplikaci?
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vždycky se dostávají stopy léčivé látky do okolního prostředí ( oblečení, součást prachových částic ve vzduchu a na površích). Právě více  při lokální aplikaci, Báro.  Při posuzování rizik musí lékař přihlédnout i k nemocem, kterými trpí či trpěli vaši  rodiče a prarodiče (rodinná anamnéza). Řada zdravotních problému a zdravotních rizik souvisí s dědičnou dispozicí.Lékař si také musí při posuzování zdravotních rizik uvědomit, jaké zdravotní obtíže jste mívala či máte a samozřejmě velmi vážně musí brát v úvahu i vaše těhotenství. Jednoznačně bych ale respektoval informace uvedené v příbalovém letáku o tohoto léku. Bude tam určitě uvedeno  i jasné stanovisko co se týče těhotenství.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore právě jsem zjistila že jsem těhotná. Užívám na akné (čelo, Brada) Akneroxid 5. Jak je to s jeho užíváním v těhotenství. Lékař mi říkal, že na malé ploše a při lokálním užití by neměl obavy. Přesto se radši ptám. Děkuji
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Použití bych zvažoval na základě znalosti vašeho zdravotního stavu a rodinné anamnézy, Báro. Je možné respektovat radu lékaře.  Obecně bych doporučoval se mu v těhotenství raději vyhnout, pokud to je možné. Akneroxid se nesmí používat v posledním měsíci těhotenství.
Léky na předpis
Dobrý den,
je mi 45 a užívám Trexan 4 tablety týdně na revmatoidní artritidu. Poslední dobou se cítím hodně unavená. Můžete mi doporučit nějaký doplněk nebo čaj na povzbuzení?
Děkuji
JanaB
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, nevím o nikom kdo by se v současné době podobně necítil... Potřebujeme sluníčko, modré nebe, žádné změny času, vypnuté mobily, počítače a trochu i vlastní mysl.  Zaměřil bych se hlavně na jídelníček a hledal takové složení, které tělu co nejlépe vyhovuje. Pro vás je velmi důležité, aby se nevytvářely zbytečně látky, které podporují zánětlivé reakce. Může mít smysl používat multivitamin-multiminerál (DietLine VitAmin, Additiva) či "vitaminovou bombu" tyčinku Stimulsin Multi. Čaj či kávu, které obsahují kofein a ostatní purinové alkaloidy je lepší pít jen omezeně, protože zhoršují spánek  a únavu prohlubují.  Jiné legální povzbuzující látky neexistují. Léčba metotrexatem (Trexan) vyžaduje pravidelnou kontrolu zdravotního stavu. S touto látkou jsou bohaté terapeutické zkušenosti a většinu nežadoucích účinků lze částečně předvídat na základě dobré znalosti zdravotního stavu pacienta. Věřím, že jste v tomto směru v dobrých rukou. Dbejte na dostatečný odpočinek.
Léky na předpis
Dobrý den,jde to od páteře do nohy noha jen brní a koleno boli,druha noha je ok
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pregabalin může hodně pomoci na neuropatické bolesti, Martine. Nemusí to být ale vhodný lék pro vás, pokud není jasná příčina obtíží. Určitě bych obtíže automaticky nespojoval s diabetem. Může, a je to dost pravděpodobné podle vašeho popisu,  se jednat o dva oddělené problémy.   Třeba jste ale absolvoval celou řadu vyšetření a lékař se rozhodl naprosto správně.  Podstoupil jste vyšetření u ortopeda a neurologa? 
Léky na předpis
Prosím o radu, užívám Maltofer, přes den, kdy chodím hodně,je to v pořádku,
ale v noci mám plynatost s bolením ve střevách.
Mohla bych snížit užívání, beru 1 tbl.denně a nebo nahradit jiným prostředkem a jakým?
Hradilová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Hradilová. Z jakého důvodu užíváte Maltofer? Byla vám zjištěna anémie? Napište mi prosím více informací. Způsobuje vám  Maltofer i průjem?  Vyhýbáte se konzumaci masa a masných výrobků? Užíváte ještě jiné léky?
Léky na předpis
Dobrý den, mám vleklé potíže s nespavostí. Je mi 57 let.
Přírodní sedativa nezabírají.Zkušenosti Tritico, Zolpiden, Stilnox bez účinku. Dormiko s účinkem, bohužel již není dostupný. Ráda bych ekvivalent tohoto léku se stejnou účinnou látkou.
Nemyslím si, že nespavost souvisí s psych. potížemi, neuvědomuji si je. Pokud usnu, často se budím, ale nemám pocit únavy.
Vladka Macurová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užíváte nějaké další léky, Vlaďko? Pijete kávu? Dospíte se třeba o víkendu? Usnete někdy krátce přes den? Máte nějaké vážnější zdravotní obtíže? Oči máte v pořádku ( nitrooční tlak)? Krevní tlak?  Zvýšenou únavu tedy nepociťujete? Kolik hodin asi spíte, pokud dobu spánku sečtete? Budíte se opakovaně na konkrétní podnět?
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore hlásím se také k ženám které užívají Belakne a jsou těhotné. Já teda začala až v 10. týdnu těhotenství, teď jsem ve 20. a jsem tedy parádně vyděšená. Mě lékař řekl, že to není klasický retinoid a že je to v pořádku. Co mám dělat? A mohu použít něco jiného? Třeba Benzoylperoxid?
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Milado. Příbalová informace výrobce hovoří jasně. Pokud je těhotenství potvrzeno, léčba musí být přerušena. Jako farmaceut nemohu tedy doporučovat Belakné v těhotenství. Adapalen je odvozen od retinoidů a je v podstatě syntetickým retinoidem. Jeho biochemické působení je více specifické než třeba u tretinoinu, který se používal hodně dříve. Působí v jádrech buněk, nikoliv v cytosolu. Je to látka dostatečně bezpečná. Abychom to ale mohli jednoznačně tvrdit i v případě těhotenství, tak to minimáně zatím nelze. Doporučuji jej v těhotenství nepoužívat. Jiný přípravek je třeba volit i s přihlednutí na formu akné. To patří do odbornosti dermatologa.
Léky na předpis
PANE DOKTORE,
KDYŽ UŽÍVÁM WARFARIN,MOHU UŽÍVAT OMEGA IQ DUO.
DĚKUJI
ALENA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V doporučeném dávkování určitě ano, Aleno.
Léky na předpis
Dobrý den,dostala jsem od lékaře Differine na akné. V letáčku se píše, že ho nemají brát ženy v těhotenství a ani ženy které těhotenství plánují. Vím že jste tady jedné dívce radil, že jej může až do zjištění těhotenství užívat. Mohu tedy užívat a při pozitivním testu vysadit?
Bětka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano Bětko. Takto bych to přesně udělal a nemusíte mít žádné obavy.
Léky na předpis
Dobrý den pane Stanˇku,píši vám které léky beru-eutyrox 100mg,magnézium s pyridoxinem.,hypotylin a tedˇ nově to bude moduretic a ještě pět let budu brát tamoxifen ,,EBEWE" 20mg +caltrate 600mg.Tak to je vše co beru-mnohokrát vám děkuji za vaši radu. - otázka upravena poradcem
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Léky na předpis
Dobrý den pane Stanku,zapoměla jsem napsat ,že hypotylinu beru jen půl tablety a tak to bude i s tím náhradním modureticem .děkuji a omlouvám se za dodatečný dotaz.
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli vám jde o vzájemné ovlivňování účinnosti těchto léků, paní Boženo, může to být v pořádku. Doporučuji užívat Euthyrox zcela samostatně  Nejlépe hned ráno po probuzení a zapijte jej dostatečně vodou.JInak se držte informací, které jsou uvedené v přibalovém letáku.
Léky na předpis
Dobrý den,
léčím se s myom o velikosti 7,5 cm. Užívala tříměsíční kůru s lékem Esmya. Léčba nezabrala, a další cyklus mi ošetřující lékařka nepředepíše. Jeden týden po této neúspěšné léčbě jsem začala užívat 3x denně Gynmax. Vážím 85 kg. Při jeho užívání se cítím skvěle, ale obávám se toho, jestli jsem neudělala chybu, že jsem Gynmax začala užívat hned týden po předchozí léčbě Esmyí. Zda-li se obě léčby nemohly ovlivnit, a jak dlouho mohu současný lék užívat. Jestli je nutné ho na chvíli neužívat. Děkuji za odpověď Jarka
Jarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jarko. Myslíte tím doplněk stravy Gynmax? Konzultovala jste to s lékařkou? Jaký byl důvod, že vám lékařka nepředepsala další cyklus? Máte ještě jiné zdravotní obtíže?
Léky na předpis
Na čištění micelárku - červenou na obličej, na čelo zelenou, čelo a T-zóna je mastnější. Loni jsem používala 6 měsíců Differine, po vysazení Skinoren, již měsíc po vysazení Differine se čelo začalo horšit, je mastné velké póry, hrůza. Je mi již 36 let, loni jsem byla na potratu a ještě jsem užila v létě postinor.Ale s pletí jsem měla problém pouze v ve 25 po vysazení antikoncepce.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím, že tělo dostalo pořádně zabrat, Katko. Organismus se po Postinoru srovnává několik měsíců. Na pokožku to má dopady také. Těhotenství bude doufám prospěšné a pokožka se bude moci zlepšit.. Časté ošetřování pleti vede k mechanickému podráždění a k zánětlivým reakcím . Méně většinou znamená více.  Ideální by bylo nechat pár dní pleť úplně být a pak teprve rozhodnout co dál.  Může  se sama  výrazně srovnat i když přechodně může dojít  ke zdánlivému zhoršení. Pozor i  na kvalitu tamponů, kterými pleť čistíte. Napište mi prosím ještě značku těch pleťových vod. Používáte je dlouho?  Podívám se na jejich složení, pokud je nebudu znát. Snášíte všechny potraviny? Je obličej citlivý na chlad či prach?
Léky na předpis
A poradíte mi prosím něco na akné? Skinoren mi nezabírá
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A kde všude výsev máte? Pokožka na obličeji je mastnější?  Používáte často make-up? Jakou kosmetiku každodenně používáte? Jaké mycí prostředky?
Léky na předpis
Zdravím pane doktore a také s připojuji k pisatelce přede mnou, která je těhotná a bere Belakne? Jsem v 6. měsíci, užívám na čelo cca obden večer.Co mi hrozí? Co mám dělat? Jak mi to mohl lékař napsat?Jiná kamarádka bere Duac Gel. S tím je to jak?
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Katko. Belakne doporučuji nepoužívat. Jiná rozumná možnost není. Co se týká Duacu, je to přípravek s velmi odlišným složením. Protože obsahuje antibiotikum clindamycin, nepovažuji také osobně za vhodné jej v těhotenství a při kojení používat. Nelze zabránit tomu, aby v prostředí ve kterém žijete bylo bez stopových množství clinamycinu.   To pak může mít dopady, které úplně dohlédnout nedokážeme. V budoucnosti například nejde vyloučit, že povede k přecitlivělosti na toto antibiotikum u dítěte. Linkomycin může negativně ovlivňovat i jaterní a ledvinné funkce. Samozřejmě v závislosti na individuální dávce. K antibiotikům je třeba přistupovat s velkým respektem.  To se bohužel neděje, protože byznys je a asi stále bude na prvním místě.   
Léky na předpis
Dobrý den, vzala jsem si omylem ATB - jednu pilulku. Klacid 500. Léky bere manžel. Děkuji za odpověď.
Irena Hladíková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nic se neděje, Ireno. Nemusíte mít obavy. Hlavně aby manželovi tabletka nechyběla a dokončil správně léčbu.
Léky na předpis
Dobrý den
Mám trombózu gastrocnemické žíly lýtka PDK,3 týdny beru XARELTO 20MG. Dnes jsem u lékaře dostala AMOKSIKLAV 1G.Pan doktor mi řekl ,že mohu brát jakékoliv léky ,jíst jakékoliv jídlo k lékům Xarelto.ale slyšela jsem že to tak není.S příbalové informaci jsem se nedočetla co mohu či ne.Před 7 lety jsem brala warfarin a tam jsem si musela hlídat jak potraviny tak i co jím a kolik toho vypiji.Prosím pěkně můžete mi to objasnit.Moc děkuji
Dagmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dagmar. Mechanismus učinku Xarelta a Warfarinu je jiný a chování v organismu také. Proto, pokud dochází k interakcím s jinými léky, interakce jsou odlišné a mají jinou povahu. Kombinace s Amoxiklavem je možná.  Užíváte pravidelně ještě jiné léky? 
Léky na předpis
Dobrý den, užívám ráno 30 minut před snídaní Letrox 50 jednu tabletu na autoimunní tyreoiditidu s hypofunkcí ŠŽ a po těchto 30 minutách jednu tabletu Atorvastatin Actavis 10 mg.na zvýšený cholesterol. Je to vhodné?
Emily
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Emily. Levothyroxin se velmi rychle na lačno vstřebává.  Využitelnost léčivé látky je vysoká. Půlhodinový rozestup je podle mého názoru dostatečný.  Atorvastatin a levothyroxin se navíc v trávicím traktu asi neovlivńují a nemůže  dojít k žádné chemické vazbě mezi nimi.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore používám na pleť Skinoren, hlavně na čelo. Chci se zeptat, zda ho mohu ráno normálně natřít a dát na to make-up? Paní doktorka mi to poradila, tak se jen chci ujistit zda to nevadí. Jinak další dotaz je možné použít skinoren v těhotenství?
SÁRA
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Sáro. Zkuste to takto používat. Podle mého názoru to ale léčebný účinek sníží, nebo úplně eliminuje. Záleží i na složení make-upu. Make-upy obecně zhoršují funkci pokožky. Uvidíte, jak se vám tento postup osvědčí. Připravky s kyselinou azelaovou nejsou kontraindikovány v těhotenství.
Léky na předpis
Dobrý den, beru Pronanorm na srdce a předepsali mi Warfarin,který omítám-jed na krysy- a nebo si platit Eliquis,na což mi můj důchod nestačí.
Mohu na ředění krve a proti srážlivosti brát např.Stacyl ?
Co by jste mi pane doktore doporučil? děkuji za odpověď.Irena
Irena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Ireno. Pokud léky správně nedávkujeme, mohou i zabít. Nejen chemické analogy warfarinu dokáží zabít  i zvířata.  Warfarin je velmi osvědčený lék, nezaslouží si toto přirovnání, protože zachránil miliony životů. Lékaři s ním umí pracovat. Jeho nevýhodou je silná vazba na krevní bílkoviny, který zajišťují transport různých látek do cílových tkání. Tím může dojít snáze k předávkování, díky  interakci s jinými látkami a léky, které dokáží Warfarin s vazby vytěsnit. "Nic víc". S tímto si dokáží lékaři a farmaceuti dobře poradit. V předepsání Warfarinu tedy základní problém nevidím, jestliže je správně vyhodnocen zdravotní stav a celková medikace. PS:nová léčiva ze skupiny antikoagulancií mají také svá rizika. Vážné krvácivé stavy mohou nastat třeba při snížené funkci ledvin. Uživání Stacylu je možné. Záleží ale na míře kardiovaskulárního rizika. Léčba nemusí být dostatečně efektivní.
Léky na předpis
dobrý den, na ORL jsem dostala Zinnat 500 na silný zánět dutin, cca 9. dní od zjištění (zpoždění skrz těhu), zatím se mi zdá, že moc neúčinkují, mám pořád silné bolesti hlavy a když se podaří hled sytě žlutozelenohnědý. Prosím Vás, vím, že patrně uplyne nějaká doba, než začnou působit, ale potřebuji to vzhledem ke svému stavu vědět, abych je třeba nebrala zbytečně, pokud nezabírají. Děkuji
vladivojna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. Zinnat je správná volba. Antibiotikum v něm obsažené výborně proniká do kostí a dutin. Je důležité jej užívat s jídlem, aby došlo k co nejlepšímu vstřebání účinné látky. Samozřejmě zcela zásadní, je  také správné dávkování. Užívat Zinnat déle než týden u   infekcí horních cest dýchacích  nedává velký smysl. Jak jste prosím lék užívala? Užíváte ještě něco dalšího?  Provedli na ORL odběr vzorku na mikrobiologické vyšetření. 
Léky na předpis
Je dobre zobrat Diazepam, alebo Valium na nervousnes a depresiu?
Dakujem za radu.
Irena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Ireno. Obě léčiva jsou na lékařský předpis. Diazepam či Valium určité nejsou vhodným lékem na léčbu deprese. Doporučuji s medikací neexperimentovat. Máte-li vážnější obtíže, je lepší to řešit cestou psychoterapeuta ev. psychiatra, nikoliv jen praktického lékaře.
Léky na předpis
Mužu současně brát lek na cholesterol a lék na vysoky tlak
lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pravděpodobně ano. Můžete mi ale napsat o které léky se jedná ?
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore jsem 6. měsíc těhotná a až do teď jsem užívala na čelo Belakne kvůli akné. Teď jsem zjistila, že se v těhotenství nemá užívat. Přitom mi ho předepsal lékař a tuto skutečnost věděl. Co dělat? Hrozí mi poškozené dítě?
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Kláro. Retinody obecně se mohou podílet na teratogenních účincích. Je třeba být opatrný a vyvarovat se jejich používání v případech kdy to není nutné. Záleží ale také na příjmu celkové denní dávky, které bude  lidský organismus a plod  dlouhodoběji vystaven. Učité opatrnosti  je třeba i v užívání vitaminu A . Přípravky jako Belakne neprostupují do spodních vrstev pokožky a neměly by se touto cestou dostávat do krve. Záleží proto také na tom, jak jste s krémem zacházela při jeho aplikaci a zda mohlo dojít k určitému příjmu ústy. Momentálně již nemůže dělat prakticky nic. Věřím ale, že vše dobře dopadne, protože dosáhnout teratogenní dávky retinoidů není zase až tak snadné. Jedna věc je jejich teoretický denní příjem,druhá věc je pak míra využitelnosti konkrétního retinoidu a míra prostupu placentární barierou. Nic se ale nemá zbytečně pokoušet. PS: Na vašem příkladu je možné jednoznačně ukázat, že číst přibalové informace má smysl.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, sestilety syn dostal predepsany Ospen 1500, pul tablety po 8 h. Sirup nechtel, ze byl "odporny", ze pry to urcite zvladne spolknout (zkusenosti nemame, zadne tablety nepolyka). S prvnim polknutim ale byla potiz. Ptam se tedy, co se stane, kdyz mu trochu tu pultabletu podrtim? Nebo mam radeji prekonat ostych, ze si moc vymyslime (a plytvame lecivy), a nechat mu predepsat od pediatra sirup? Na druhou stranu: nekdy se to polykani tablety taky naucit musi :-). - otázka upravena poradcem
Kamča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Kamčo. Jde ale především o správné dávkování !!!  Já osobně doporučuji se vrátit k sirupu. Chlap to zkrátka musí vydržet, jinak z něho vyroste bačkora. Podrtit tabletu je možné, ale obávám se, že syn může reagovat obdobně. Látka má velmi nepříjenou chuť. Proto jsou tablety potahované. Věřím, že si poradíte a že synek brzy bude zdravý.
Léky na předpis
Dobry vecer bydlim v zahranici pred 4 roky jsem byla v ceske republice kde jsem omarodila mela jsem celou dobu zaludecni stavy nic me nepomahalo tak jsem se vydala na Pohotovost dostala jsem prasky ktere se braly 15 minut pred jidlem nebo pul hodky behem 3 az 4 dnu a bylo me super bily to male bile prasky mam pocit ze koncil jejich nazev 0.5 mg a vic nevim trapim se tedka uz dva tydny opet zaludecni stavy nic me nezabira a nemuzu si vzpomenout jak se jmenovaly jo jeste si vzpominam ze se vyrabely jen v ceske republice.Mozna budu myt stesti a budete me moc pomoc dekuji,
Frantiska
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Františko. Tak, jak jste informace uvedla, nejsem schopen  je spojit s žádným léčivem, který by tyto obtíže řešil. V současné době vyrábí  běžné  humánní léky v České republice tyto firmy : Zentiva, Teva a Promed.  Promed je hodně zaměřený na gastroenterologii. Možná byste na jejich stránkách uvedený lék našla. Mohla byste to také vyhledat v databázi Státního ústavu pro kontrolu léčiv(SÚKL).
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore. Mám dotaz, zda je užívání antikoncepce Evra a Lamotriginu /nyní 200 mg/ absolutní kontraindikací. Lamotrigin beru asi 3 roky jako stabilizátor nálady. Evru užívám necelé tři měsíce na hypermenoreu. Vzdát se jí nechci, zatím mi jako jediná antikoncepce sedí. A bez Lamotriginu nemůžu být už vůbec. Zjistila jsem až nyní, že tyto dva léky se vylučují. Gynekolog o Lamotriginu neví. Není to ode mě zodpovědné, to si uvědomuji. Aktuálně se cítím dobře po všech stránkách, ale trochu obavy mám, zda se teprve interakce neprojeví. Moc děkuji za Vaši radu.
Danča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dančo. Evra může snižovat účinek Lamotriginu, protože zasahuje do mechanismu jeho eliminace. Hormonální antikoncepce sama o sobě také nijak nepřispívá ke "stabilizaci nálady". Interakce není podle mého názoru nijak závažná, ale je třeba ji brát na vědomí a není to nijak šťastná volba. Osobně se domnívám, že není ale  třeba žádných zvláštních opatření kromě běžných kontrol u gynekologa včetně biochemického vyšetření krve a moči 1x ročně, bude-li to možné. O toto vyšetření je možné požádat  i praktického lékaře. Ten, kdo vám předepisuje Lamotrigin by měl o kombinaci vědět . Na druhé straně tím vezme právní odpovědnost na sebe, pokud se mezi sebou jasně nedohodnete, že na kombinaci trváte. Biochemické hodnoty související s funkcí jater, by měly být , podle mého názoru, sledovány  2x ročně .
Léky na předpis
Dobrý den, co byste nám doporučil, když jsme si s kamarádkou zapomněly doma léky na vysoký tlak a kamarádce tlak vyběhl na 180 /110 ? Dát na babské rady a vzít strouček česneku nebo se dá zakoupit něco z lékárny? Myslím, že si to kamarádka přivodila stresem-její děti odlétaly na opačný konec zeměkoule a neustále čekala na sms, zda v pořádku přistály. Domnívala jsem se, že 2 dny bez léků zvládneme. Já jsem žádný problém neměla. Děkujeme za odpověď.
Mirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Mirko, takové opomenutí může být i osudové. Jedině co mohu doporučit je pravidelné měření taku a nezapomínat užívat léky a dbát na jejich správné dávkování. Velmi často se stává že vysoký tlak není správně léčen a jestliže poskytneme lékaři naměřené hodnoty, je výrazně větší naděje, že tomu tak nebude. Česnek je výtečné koření, když se to s ním nepřežene a jedná se o kvalitní odrůdu. K léčbě vysokého tlaku ho ale doporučit nemohu a pro řešení takových případů také ne. Doufám, že děti dorazili v pořádku a že na místě není žádná živelná katastrofa.
Léky na předpis
Dobrý den, dlouhodobě užívám Lanzul, Letrox a cca rok Ezen. V poslední době mě nesnesitelně svědí kůže na celém těle včetně hlavy, přidává se vyrážka, kopřivka. U všech těchto léků je toto uvedeno jako nežádoucí účinek. Zkusila jsem vynechat Ezen, podezřívám Lanzul. Posledně mi léky vyzvedávala dcera a v lékárně jí nabízeli jiný lék bez doplatku, bohužel nevím název. Existuje na famil. hypercholesterolémii jiný lék bez takových nepříjemných účinků? Děkuji předem za odpověď. Jarmila
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jarmilo. Pokud máte opravdu familiární hypercholesterolemii, Ezen na ní sám o sobě asi nestačí i když budete důsledná v dodržování správného stravování.  Zpravidla se v těchto případech kombinuje se statiny. Určitě lze udělat změnu v léčbě. Je třeba to ihned řešit s  vaším lékařem. Není asi problém léčbu změnit k lepšímu. Bohužel kožní problémy mohou přetrvávat týdny i měsíce, pokud jsou spojeny s užíváním ezetimibu ( osobně jsem se s tím nesetkal). Jak dlouho Ezen a Lanzul používáte? Měla jste nějaký problém se statiny? Problémy se žlučníkem nemáte?
Léky na předpis
Dobrý večer chci se zeptat může se užít thyrozol a nimesil? Děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Aleno.  jestliže ale  i Nimesil předepsal lékař. Má svá rizika.
Léky na předpis
Já bych se potřebovala zeptat jestli jsou volně prodejné nějaký léky na snížení srdečního rytmu
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nejsou Ivano a určitě bych se je nesnažil ani hledat. Arytmie mají různý původ a je třeba volit správnou medikaci, aby se jejich vznik omezil na minimum. Léčba arytmií patří do rukou lékaře, nejlépe kardiologa.
Léky na předpis
Užívá

m 1týdně trexan(metatrexát).Mohu k tomu PharmatonGeriavit?
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné.
Léky na předpis
vážený pane doktore. je mi 66 let. dnes jsem byla u lékaře pro bolesti v krku. Hrdlo je zarudlé ,prosáklé bez povlaku . teplotu mam kolem 38. Nemohu polykat a bolí mi kosti. Lékař mi nasadil ospen 1500 pro podezření na začínající angínu.Dále jsem si zakoupila Laktobacily 6.Na sedimentaci za týden.Dále užívám pantoprazol a duspatalin retard proti častým . Mohu nějakým lékem omezit působení antibiotik na střeva a žaludek.?
Zuzana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zuzano. Laktobacily mohou dopady  antibiotické léčby na střevní mikrobiom zmírnit, pokud samy nebudou antibiotikem usmrceny. Záleží také na vlastnostech které skutečně mají a jakou funkci v trávicím ústrojí  nakonec zastanou.. Mikrobiom každého člověka je jiný a řada mikroorganismů, které v trávicím ústrojí máme, mohou být dobře odolná proti antibiotikům které užíváme. Antibiotika bychom měli užívat skutečně v nutných případech. Tělo si pak většinou docela snadno poradí s jejich vedlejšími účinky na trávicí systém.  V případě angíny je lepší antibiotika podat. Přeji vám, aby vám lék pomohl a  do Nového roku jste vstoupila v dobré kondici a cítila se zdravá.
Léky na předpis
Warfarin - dobře, samozřejmě nejsem odborník a ráda si nechám poradit, někdy je těžké orientovat se v tom, co je proč doporučované či zatracované a co z toho je člověku nejvíce prospěšné či nejméně neprospěšné. Děkuji. R
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Svět není černobílý, Renáto. Někdy není snadné se přiklonit na jednu, či druhou stranu. V tomto případě to ale vidím jednoznačně. Se zeleninou a  Warfarinem máme dvacetileté zkušenosti. Myslím, že opravdu mohou být  bez problémů kamarádi.
Léky na předpis
Děkuji za všechny odpovědi, věřím, že to bude v pořádku, když budu chodit na pravidelné kontroly, navíc léčba tímto lékem je časově omezená na dva roky,a celou dobu budu lékařsky monitorovaná. Určitě budu dbát i na pestrou a dostatečnou stravu, takže by mi žádné nedostatky neměli hrozit. Vyhnu se také tomu Warfarinu, při kterém bych musela omezit nebo hlídat různou zeleninu, což nechci. Vápník a D budu užívat dle rady lékaře. O těch hormonech se ještě poradím znovu. Děkuji a hezké svátky a do nového roku hlavně zdraví a spokojené a uzdravující se pacienty. R
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky, Renáto. Ještě se musím vyjádřit k tomu Warfarinu a trochu se ho zastat. Nedá mi to.  S Warfarinem lékaři umí, za ty léta, velmi dobře pracovat a má  zatím ve farmatoterapii své místo, i když i jasné nevýhody oproti novým látkám Mezi ty patří silná vazba na plazmatické bíllkoviny a velké riziko interakcí s jinými léčivy, či produkty látkové výměny, se všemi možnými důsledky. Vezmeme-li v potaz komerční hledisko, jeho nevýhodou je, že se na něm vydělá mnohem méně než na nových léčivech  z této skupiny... I to je důvod proč se od něj tak rychle upouští i v případech, kdy to není nezbytně potřeba...  Vyhýbat se zelenině při léčbě Warfarinem je z výživového i lékařského hlediska těžko obhajitelný postup. Normálním řešením je konzumovat zeleniny přibližně stále stejné množství, pokud připustíme, že za normálních okolností má konzumace zeleniny vliv na osud Warfarinu v lidském organismu. Jestliže respektujeme obecná výživová doporučení Společnosti pro výživu, není čeho se obávat. Přeji příjemné vánoční svátky. 
Léky na předpis
Děkuji za odpověď ohledně Forsteo léčby. Co se týká zdravotního stavu,netrpím nadváhou ani vysokým tlakem či jiným kardiovaskulárním onemocněním, nemám ani cukrovku, rovněž jsem byla na testech krevních mutací, i ty byly negativní. Hormonální léčbu bych měla samozřejmě užívat pod dohledem a kontrolou právě pod clonou léku na ředění krve, kde jsem usoudila, že budu raději platit Eliquis než abych brala Warfarin. Hormony bych měla brát jen omezenou dobu, cca půl roku kvůli urovnání hormonální hladiny. Protože ještě nejsem v přechodu, volba padla na kombinovanou HAK místo klasické substituční léčby. Hormonální hladina je prý pro léčbu osteoporozy důležitá, proto ta souběžná léčba. Sama to posoudit nedokážu. tudíž mi šlo jen o tu bezpečnost. To Forsteo prý navíc někdyzvyšuje právě hladinu vápníku v krvi, proto jsem myslela na ten vitamin K2, ale možná ho z důvodu teoretického vlivu na srážlivost brát nebudu.
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Renáto, vitamin K nepodporuje srážení krve. Podílí se jen na procesu srážení krve, které má řadu dílčích kroků a je pro tento proces nezbytný.  V tom osobně problém žádný nevidím. Většinou má tělo vitaminu K dostatečné zásoby na několik měsíců a je otázkou, kdy je racionální jej doplňovat, pomineme-li  jeho antioxidační vlastnosti, které může mít  příznivý vliv na organismus ( zatím se ale ví o tomto působení velmi málo, aby se dalo efektivně využít). U vás doplňování vitaminem K2 pravděpodobně není nutné. Nemyslím si také, že by efekt doplňovaného vitaminu K2 ve formě tablet mohl předejít či zmírnit hypercalcemii, která by mohla vzniknout, díky léčbě Forsteem a je relativně častým nežádoucím účinkem. Praktické zkušenosti ale nemám žádné a nemám také žádnou zpětnou vazbu od léčených pacientů.  Základní je, abyste byla pod dostatečným lékařským dohledem. Věřím pak, že bude léčba velmi úspěšná a bez zbytečných komplikací.