Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Volně prodejné léky
Dobrý den, chtěl jsem se poptat, zda-li je bezpečné kombinovat Wobenzym s L-COMPLEX H-TECHNOLOGY. Jsem po operaci močové trubice (urethoplastry) a chci podpořit mé tělo v hojení. Děkuji
Jan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Kombinace je možná.  Pro jistotu bych neužíval L-Complex zároveň s Wobenzymem, aby bylo využití Wobenzymu co nejvyšší. Nezapomeňte užívat Wobenzym nalačno. Přeji hodně zdraví!
Volně prodejné léky
Dobrý den,před týdnem jsem koupila dceři v lékarně Max Wobenzym.Měl to být darek, ale následovalo zklamání.Koupila si ho také,ale po 14 dnech ho musela přestat užívat.Šla jsem tedy zpět do lékarny s dotazem zda není možná výměna za jiný přípravek.Bohužel i když je lék neotevřen, bylo mi sděleno, že bohužel pro mě nemohou nic udělat.Prosím je to možné, že lék za 2500kč mám bez jakékoliv nahrady vyhodit?děkuji za odpoved.Hüblova
Marie Hüblová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, paní Marie. Zachovali se naprosto správně. Určite si ale Wobenzym ponechte ! Může se hodit. Je to skvělý lék. 
Volně prodejné léky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu po artroskopii kolene užívat současně Aspirín proti tromboze(doporučeno oropedem) a Wobenzym. Děkuji za odpověď.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Spíše bych ho doporučil užívat již týden až 10 dní před výkonem a pak dále, Marie. Je třebai volit dostatečnou dávku. Nyní už nebude takový prospěch z jeho používání. Protože neznám váš celkový zdravotní stav, je nutné, abyste vše konzultovala s lékařem. Ne vždy stačí jen ortoped ( internista, praktický lékař).
Volně prodejné léky
Dobrý den mám poruchu pozornosti a vzal jsem si 1 a půl Piracetamu 800 a je mi ztoho trochu divně a motá se mi ztoho slabě hlava.Co to se mnou ve vnitř dělá nebo proč to tak blbě působí.
David
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Davide. Piracetam ve vašem případě doporučit nemohu. Problém může prohloubit. Vyhněte se mu. Jinak není třeba mít obavy z dalších vedlejších účinků. Obtíže ustoupí rychle.
Volně prodejné léky
Dobrý den, ještě jeden dotaz. Po pásovém oparu beru na bolest Novalgin 500. Přes den bolesti nemám, beru jej pouze před spaním. Ale moc nepomáhá, neboť bolest cítím celou noc. Je něco ucinnějšího ve volném prodeji?
Karel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Karle. Analgetika na tento velmi nepříjemný problém příliš nezabírají.  Vzal bych si běžné analgetikum s protizánětlivým účinkem. Například Ibalgin 400mg.  Někdy může mít smysl užívání přípravku  Milgamma N tobolky.  Obtíže pak mohou ustoupit rychleji.
Volně prodejné léky
Dobrý den, táta věk 60 roků má náhradu kolene ale bohužel stálý zánět, delší dobu užívání antibiotik bez uspechu, asi za měsíc má jít na reoperaci. . Myslíte že by mu pomohlo užívání Wobenzyn ? Děkuji za odpověď. Jitka
Jitka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si Jitko, že to určitý smysl má. Minimálně v tom smyslu, že se pooperační rána bude lépe hojit. Současné obtíže se také mohou zmírnit. Je důležité zvolit správnou dávku. Doporučuji 15 tablet za den rozdělených na 2-3 dávky. Užívat nalačno !!!
Volně prodejné léky
Dobrý den,bolí mě bederní páteř a při koupi ibalginu 400mg mi v lékárně magistra řekla ,že když se léčím s vysokým tlakem nesmím onen lék používat a nabídla mi Parapyrex 500mg, jenže ten mi vůbec nezabírá .Ibalgin 400mg stačila 1 tablet a bylo po bolesti.Prosím poradˇte -Děkuji.
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den paní Boženo. Ibalgin při hypertenzi používat můžete. Napište mi ale prosím pro jistotu jaké další léky berete a jaké všechny vážnější zdravotní problémy máte.  Možná vzala paní magistra v úvahu něco, co já zatím o vás nevím.
Volně prodejné léky
Zdravím pane doktore,
před časem jste mi na plíseň nehtu palce u nohy poradil Lamisil, mám krém doma, nehet mažu a nevidím moc výsledek. Teď jsem dokonce četla příbalový leták, kde se píše, že se to nehodí na nehty?Jak to tedy je a co mi doporučujete?
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Terezo. Ano. To platí. Firma dobře ví, proč to má takto uvedeno. Výsledky nejsou oslňující, ale občas Lamisil dobře funguje i k tomuto účelu. Oslnivé výsledky ale nemá žádný lokální přípravek obsahující antimykotikum. Myslím, že nyní již nezbývá nic jiného, než se obrátit na dermatologa, jestliže se stav nehtu zhoršuje. Pozor na obuv a ponožky.Spory mohou stále infekci podporovat.
Volně prodejné léky
Pane doktore mám dotaz, minulý týden jsem měla menstruaci a vzala jsem si aspirin na noc. Nicméně bolest byla silná a tak jsem si dala asi za hodinu Ibalgin 400. Moc jsem nepřemýšlela byla jsem unavená nicméně teď mám strach zda jsem si neublížila?
Zorka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to nepravděpodobné, Zorko, pokud se nedostavila nevolnost a bolesti žaludku a v minulosti jste s těmito léky žádné problémy neměla.  Někomu však taková dávka může klidně  třeba poškodit žaludeční sliznici s dlouhodobějšími následky. Oba léky jsou však dobře snášeny, je-li respektováno doporučené dávkování.
Volně prodejné léky
Dobry den, prave mi vytrhli osmicku, mam 2 mesicniho chlapce a plne kojim, co mohu na bolest? Paralen, Ibalgin? Algifen? Bolest mi vystreluje k uchu , do hlavy a do dutin :( děkuji za odpoved
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Použil bych Ibalgin, Marcelo. Koncentrace  léčivé látky v mateřském mléce je velmi nízká a nemůže miminko ohrozit, pokud normálně prospívá. Máte-li nadváhu, volil bych Ibalgin 400mg. Jste-li štíhlá a drobnější postavy, může stačit Ibalgin 200mg.
Volně prodejné léky
Dobry den, manzel byva casto nervozni, neprijemny, az agresivni (nazor muj i cele jeho rodiny). Nyni ma po nekolikate problemy se svaly na zadech a naordinoval si guajacuran. Jeho dusevni stav se velmi zlepsil, je vic klidny, nekrici apod. Lze tento lek brat dlouhodobe, nekde jsem cetla,ze casem ztrafci ucinnost. Pripadne existuje neco podobneho na dlouhodobe uzivani, nejlepe bez navstevy lekare - manzel odmita (pry je v poradku).
Guajacuran
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den. Guajacuran působí tlumivě na centrální nervový systém. Tlumivé účinky zvyšuje  např. alkohol. Guajacuran je ale lék bezpečný. Snižuje psychické napětí a pomáhá u úzkostných stavů. Obsahová látka působí také sekretolyticky, Používá se pro odkašlávání a dokáže také uvolnit svalstvo v oblasti šije a zad. Je možné jej používat dlouhodobě. Nesetkal jsem se s tím, že by se učinek snižoval. Nelze to ale vyloučit. Možnost adaptace organismu reálná je. Agresivní chování má vždy docela jasné přičiny a pokud by se problém vrátil a stupňoval, určitě to řešte. Například návštěvou psychiatra, nebo psychologa. Agresivita není normální stav.
Volně prodejné léky
Dobrý den,
dlouhodobě mám problémy s páteří-vždy se jednalo především o blokády v různých úsecích páteře-téměř jistě se jednalo o psychosomatiku.S přibývajícími léty se objevují i nálezy na páteři a blokády doprovází brnění.Absolvovala jsem 5 injekcí Milgammy a velmi se mi ulevilo. V poslední době vidím v Tv reklamu na Milgammu v tabletách-chci se poradit ohledně užívání.V jaké síle,jak často a také jak dlouho bych mohla tento lék užívat.Děkuji za odpověď. Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Milgamma N je skvělá pokud se jedná  hlavně o polyneuropatie. Například diabetické, kdy obtíže souvisí s  dlouhodobě nevhodným jídelníčkem a vážnými změnami v organismu včetně periferních nervů, které z něho vyplývají . Ve vašem případě tedy nemusí být efekt žádný, nejsou-li přičiny vašich obtíží hlubší. Milgamma N je ale lék velmi bezpečný a je možné jej vyzkoušet.  Zpočátku bych volil dávku 3 tobolky za den.
Volně prodejné léky
Dobry den, chtela bych se zeptat, jak dlouho je infekcni kasel. Syn (2,5) zacal kaslat trochu v nedeli vecer, z Po na ut ho v noci budil suchy, drazdivy kasel. Koupili jsme robitussin, ve st nam ve skolce rekli, at ho nechame ct a pa doma. Kasel se zmenil na vlhky, vylaslava, ma ho spise narazove, ale vydatne. Nyni dostava ambrobene. V pondeli ho musim dat do skolky a obavam se, ze budou uvotelky proti. Bude v pondeli jeste infekcni? Dekuji
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Dano. To že dítě kašle automaticky neznamená že je nositelem infekce. Měl syn zvýšenou teplotu? Navštívila jste s ním pediatra? Cítí se unavený? Problém může být opačný. Protože je nachlazený a průdušky jsou zánětlivé, může se snáze v dětském koletivu nakazit respirační infekcí.
Volně prodejné léky
Dobrý den, z důvodu prevence musím nějakou dobru užívat Eliquis. Dosud jsem s dobrým výsledkem brala za záněty Wobenzym, dříve Phlogenzym. Je nutné enzymy vysadit, pokud užívám Eliquis? Případně, který z nich je bezpečnější z hlediska případného krvácení? Děkuji Dana
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Dano. Já osobně  v tom problém žádný nevidím. Domnívám se, že během enzymoterapie je mírně ovlivněn pouze proces trombolýzy. Nic víc. Není tedy zvýšené riziko vzniku trombů. Během třiceti let jsem byl k v kontaktu s mnoha pacienty, kteří používali enzymoterapii a žadný problém jsem v podobných případech nezaznamenal. Podle mého názoru Wobenzym či Phlogenzym nezvyšují účinnost Eliquisu a není zvýšené riziko krvácivého stavu. O jejich volbě by ale měl vědět lékař, který zná váš zdravotní stav.
Volně prodejné léky
Môže sa užívať acc long a nurofen stop grip zároveň?
Zoltán Jakab
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Volně prodejné léky
Děkuji vám moc pane doktore zkusím tedy Skinoren. Mám doma na den na hydrataci zmatňující hydratační krém od La Roche, myslíte že postačí nebo mám raději zakoupit Effaclar H, který je určen na pokožku dehydratovanou léčbou?
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já bych pokud možno jen pokožku omyl vodou. Nejlépe svařenou, obsahuje-li více minerálních látek.  použil. Na omytí se hodí velmi  jemná houbička: Nejsem ale schopen žádnou nyní doporučit. Vždy jsme používali jen naší, vlákninovou bez jakýchkoliv umělých přísada tak přehled nemám. Skinoren bych nanášel na obličej ráno a večer. Bude-li to nezbytně nutné, během dne použijte ten krém zmatňující, jestli vám vyhovuje. 
Volně prodejné léky
Děkuji Vám moc a ještě poslední otázka, který z nich bude účinnější nebo silnější?Chtěla bych něco co mi rychle zabere, nicméně nevím, zda je to z dlouhodobého hlediska to lepší?
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já v těchto přípravcích žádný rozdíl v dosaženém léčebném efektu nevidím i když účinné látky nejsou totožné. Dermatologové však mají mnohem větší praktické zkušeností a možná by preferovali Differine. Já osobně doporučuji jako první volbu Skinoren i z toho důvodu, že s účinnou látkou Skinorenu je mnohem více zkušeností a je považována za velmi  bezpečnou. Differine pravděpodobně i do budoucna zůstane pouze na lékařský předpis.
Volně prodejné léky
Děkuji Vám za odpověď nicméně jste se vyhnul odpovědi na to co jsem se Vás ptala a to jakým způsobem působí na pokožce oba přípravky, co dělají dále, zda vysušují nebo jinak narušují pokožku?
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na pokožku nemusí působit u každého stejně, Sáro. Setkával jsem se běžně se  zarudnutím pokožky  a jejím podrážděním. Pokožka může být také bolestivá a mohou se odlupovat kousky kůže. Může svědit i pálit. Bude pravděpodobně vysušená. Tyto přípravky působí na oblast vlasového folikulu a  jsou velmi účinné na mikroorganismy, které se podílejí na vzniku akné. Problémy, které jsem uvedl by měly zpravidla  postupně vymizet a znatelné zlepšení může nastat asi za 3-4 týdny.  Přípravek bych používal přesně podle přiložené a tedy aktuální příbalové informace.
Volně prodejné léky
Dobrý den,
pane doktore, objevilo se mi v poslední době akné, něco málo jsem zhubla nevím proč tak najednou je mi už 31 let. Šla jsem k lékaři pro recept, myslela jsem že dostanu Skinoren kdysi jsem ho dostávala ale doktor říkal, že Skinoren je volně prodejný a doporučil mi Differine. Snažila jsem se oba přípravky pomocí internetu porovnat, jen mi nějak nedochází rozdíl mezi nimi co se působení týče. Diferine uvolňuje maz a Skinoren také, navíc Skinoren brání rohovění a je ještě antibakteriální. Vychází mi z toho Skinoren skoro lépe. Co si myslíte vy a co ještě ten diferine dělá?|Který bude účinnější?Děkuji
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Sáro. O volné prodejnosti léčivého přípravku rozhoduje i výrobce. Tím se ale zbavuje možnosti úhrady ze zdravotního pojištění. V současné době se stále více ekonomicky vyplácí, díky sociálním sítím,  koncentrovat  se na konečného spotřebitele. Je vidět, že Skinoren je hodně zmiňován na sociálních sítích a je jasné, že firma nezahálí. Objektivně porovnávat tyto dva přípravky je na vysoce odbornou debatu. Pokud vás akné trápí, volil bych  jako první krok Skinoren, protože je pro vás lépe dostupný. Očekával bych pozitivní změnu, minimálně  po vizuální stránce.  Někdy má ale smysl volit gelovou formu místo krému (Differine gel) a může se to projevit na léčebném výsledku.  Budete-li potřebovat více informací, ozvěte se prosím.
Volně prodejné léky
Dobrý den, mohu užívat dohromady léky Gingko 80 mg a Wobenzym? Léky na ředění krve (po úrazu) už jsem vysadila před týdnem. Děkuji Slávka
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Volně prodejné léky
Dobrý večer! S triptany nemám zkušenosti.Měla jsem od bolesti ultracod , ale magistra v lékárně mi řekla,že není dobré ho brát s ostatníma lékama co užívám. Migrémami netrpím.Nevadí mi světlo. Mám osteofyty oboustrané na krční páteři.Jen bych se chtěla poradit co bych si mohla v akutním případě vzít od bolesti k lékům co beru, ,jen když není vyhnutí. Moc děkuju ještě jednou a přeju hezký večer. Lidka.
Lidka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jako první krok bych zkusil tedy Ataralgin, Lidko. Ozvěte se potom prosím jak se osvědčil a do
jaké míry bolest ustoupila a zda se vrátila.
Volně prodejné léky
Dobrý den! Už jednou jsem Vás žádala o radu a moc za ni děkuju.Tudíš se na Vás obracím,jaký lék bych mohla brát od bolesti hlavy k těmhle lékům:lamotrigin 50, euthyrox 75, trombex 75 a menoflavon.Léčím se skrční páteří,epilepsie,po hysterektomii celkové jsem apo slabé mozkové příhodě. Někdy,čas od času,mám neúnosné bolesti hlavy. Děkuju za radu a aťse Vám daří! S pozdravem Lidka.
Lidka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lidko. Napište mi prosím s jakými analgetiky máte zkušenosti a do jaké míry se vám osvědčují. Potřebuji se něčeho chytit. Máte zkušenosti s triptany?
Volně prodejné léky
Dobry den pane doktore, pred casem jsem se tu radila ohledne lecby koznich problemu pomoci leku Entizol. Lecbu Entizolem jsem ukoncila po 3 mesicich. Problemy ani behem lecby uplne neustoupily (dermatitida a rosecea v obliceji), nicmene vyrazne se vylepsily. Nyni (2 tydny po vysazeni leku) se zacalo vse opet vracet, ekzem se projevil i na jinych mistech nez puvodne, avsak stale jen v obliceji. Moje lekarka je nyni mesic na dovolene. Nevite, co bych mohla jeste udelat pro vylepseni? mam velmi nizkou hladinu bilych krvinek (nyni 2,9) a leky bych nyni brat nechtela. Mam doplnit B vitamin? Co byste mi poradil? Kosmetiku pouzivam pouze sterilni z lekarny (Avene, Bioderma, s faktorem 50). Děkuji Vam predem za rady. Hezky den. P.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevím jak se stravujete , Petro. B-komplex Forte 2-3x do týdne ale zkuste užívat. Zkusil bych na malou plochu, kde je nový výsev, aplikovat Fungicidin mast. Na toto místo neaplikujte žádný kosmetický přípravek, bude-li to možné. Pozorujte, jak se kůže v tomto místě chová. Doporučuji  mast aplikovat na suchou pokožku 2-3x denně. Jinak se držte informací v příbalovém letáku. Mast se používá na jiné druhy kožních problémů. Podle informací, které  jste uvedla ,ale doporučuji přípravek zkusit. Mnoho jiných možností není.
Volně prodejné léky
Dobrý den, jak je to s lékem endiaron? Nikde ho v lékárnách nemohu dostat a nevím ani, jakou za to koupit náhradu. Je nějaká vůbec? Černé uhlí nebo smecta je na bakteriální průjem slabá, encefuryl je na předpis a my se chystáme do Indonésie, tak nevím, co teď. Prosím poraďte
pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Pavlo. Endiaron by měl být snad již k dispozici pod novým  kódem SÚKL 0229191. Zkuste se prosím zeptat ve vaší lékárně.
Volně prodejné léky
Dobrý den, byl mi zjištěn zlatý stafylokok v krku a domluvily jsme s lékařem, že s léčbou ATB (která nesnáším moc dobře) ještě vyčkáme. Nález prý není ve velké míře. V krku mne dlouhodobě trochu pálí a škrábe, ale může to být prý také od nějaké alergie/refluxu a ne od stafylokoka. Chtěla jsem Vás poprosit, jestli byste mi doporučil nějaký vitamín C a kloktadlo do krku, protože nabídka je obrovská a ve složení se nevyznám - aby to tedy mělo smysl. Případně co byste prosím radil? Předem moc děkuji!
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aleno. Používejte prosím Tantum Verde. Napište mi,  zda užíváte nějaké léky a zda máte nějaké vážnější zdravotní obtíže. Ptám se kvůli  vaší zmínce o refluxu, jestli se nenabízí ještě jiná příčina pálení a škrábání v krku . Polyká se vám dobře? Máte větší nadváhu?. Jak dlouho obtíže trvají?.
Volně prodejné léky
Moc dekuji za rychlou odpoved. Brala jsem lek Rytmonorm, ted mi ho kardiolog vysadil a od pondeli zacnu brat Betaloc ZOK. Momentalne neberu zadny. V dubnu mne ceka ablace.
Liliya Suleymanova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění. Z užívání Aescinu při doporučeném dávkování nemusíte mít určitě žádné obavy. Poruchy srdečního rytmu nemůže tento lék způsobovat, ani k nim přispívat. Považuji to za vyloučené. Přeji hodně zdraví.
Volně prodejné léky
Existuje nějaká alternativa k mykoseptinu, který se snad již nevyrábí? Jaká? Nebo by se dal vyrobit na objednávku? A proč se již nevyrábí?
Aleš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Aleši. Bohužel nevím, proč momentálně není tento výrobek k dispozici. Někdy je problém prodloužit starším lékům  registraci a může to být výpadek dočasný.  Někdy je to bohužel problém jen  rentability výroby. Tato mast  je dobře účinná na některé mykotické infekce a rád jsem ji doporučoval. Dala by se udělat magistraliter s podobným složením. Ne zcela identicky. Za jakým účelem ji chcete použít? Pokusím se vám doporučit vhodnou náhradu. 
Volně prodejné léky
Dobrý den pane doktore, týden po nechráněném styku s novým partnerem jsem začala pociťovat diskomfort a při utření na papíře narůžovělé drobné hrudky. Poradila jsem se v lékárně, dostala jsem 3 čípky Gyno-Pevaryl. Dnes v noci jsem měla poslední. Růžové hrudky jsem už neobjevila, ale mám takový pocit tam dole, že to není v pořádku. Čím bych to mohla podpořit? Takové problémy jsem nikdy neměla, leta beru HA, nezapařuji se, prádlo bavlněné, jím zeleninu, sladkému ani alkoholu neholduji, piji dostatek vody. Děkuji moc
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ivano, asi by bylo nejrozumnější navštívit gynekologa. To, že se vám tam určitě nechce a že navíc na vás přijde po objednání řada až za několik dní, bývá většinou běžná realita. Obtíže  pak mohou  být mnohem větší než nyní. Kupte si proto Fermalac Vaginal a aplikujte po dobu 10 dní. Doufám, že se vše upraví, pokud Gyno-Pevaryl byl dostatečně účinný.   Jestliže ucítíte, že obtíže po 2- 3 dnech léčby přetrvávají, či se dokonce stupňují, určitě se ke gynekologovi objednejte.
Volně prodejné léky
Ještě jednou Vám velmi děkuji za Vaši ochotu a cenné rady! S přáním všeho dobrého, I.
Ivet
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doufám, že dcerce pomohou, Ivet. Mějte se hezky. 
Volně prodejné léky
Dobrý den, děkuji za názor, u sirupu zůstanu. Ale neměla jsem na mysli Nurofen žvýkací tablety, ale Nurofen Active tablety rychle rozpustné v ústech - jen pro přesnou informaci. Pěkný den
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Promiňte mi nepřesnost, Evo. Platí ale totéž. Jsem jednoznačně pro sirup a řádné zapití vodou. Má to smysl i v tom, že děti bývají snáze dehydratovány a není úplně jednoduché zajistit dostatečný příjem vody při horečce a nachlazení. 
Volně prodejné léky
Napsala jsem špatně v minulém dotazu váhu syna. Má 16 kg. Děkuji Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře, Evo. Jako lékárník nemohu napsat nic jiného, než že Nurofen žvýkací tobolky je určen pro děti od 7 let, pokud mají váhu 20kg a více. Tyto tablety mohou mít rychlejší nástup účinku, pokud jsou řádně rožvýkány. Vyšší hladina učinné látky má své výhody i větší rizika. Je-li ale dítě  jinak zdravé, lék je určitě velmi bezpečný. Ve vašem případě nevidím důvod, proč nezůstat u sirupu. Respektoval bych upozornění výrobce.
Volně prodejné léky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na užívání Nurofenu u dětí. Obvykle užíváme dle rozpisu na krabičce 5ml sirupu, což odpovídá 100mg ibuprofenu. Objevila jsem Nurofen Active, cucavé prášky, kde jeden má také 100mg ibuprofenu. Ale je psané, že jsou až od 6 let. Proč? Není tato léková forma vhodná pro mladší? Můj syn má 4,5 roku a 13kg. Samozřejmě se lékům na snižování teploty snažíme vyhýbat, ale když je už moc, tak něco dát musíme. Nebo když bolí uši, dr. nám Nurofen doporučuje. Děkuji za názor. Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, myslím si, že je to kvůli  většímu riziku vdechnutí, Evo. To pak může skončit trvalými zdravotními následky.  Nic jiného mě nyní nenapadá. Cucavé prášky obecně nepovažuji za vhodnou lékovou formu pro děti a  to i z psychologického hlediska. K užívání léků by měl být dostatečný respekt, který se  postupně vytrácí a rizika  léčby se podceňují.
Volně prodejné léky
Upřesňuji, pane doktore, nejedná se ani o zánět spojivek ani mě oko neřeže, jen prostě díky jakoby těm žilkám je bělmo červené, jako když bych si umyla vlasy šamponem a "dostal se " mně do očí, nevím, jestli je to vhodný příklad. Už se mi stalo, že se kolegové ptali nebo upozorńovali, že mám červené oči a zářivky v místnosti to ještě zvýrazní... - otázka upravena poradcem
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud oči neslzí a nezaznamenala jste žádný výtok, reagují tak na vnější podnět jako je prach, chlad, nevhodná vlhkost vzduchu, či třeba  umělé osvětlení místnosti. Většinou je těch faktorů více. Jako první krok bych asi přece jenom zkusil Evercil. Pokud byste nezaznamenala žádný pozitivní  a dlohodobější efekt, zkusil bych Livostin, který obsahuje antialergenní léčivou látku.V lékárně by vám mohli poradit lépe , pokud se na vaše oči pozorně podívají.
Volně prodejné léky
Pane doktore dobrý den, včera tu nějaká paní psala o sinupretu jako o placebu. Opravdu to není účinný lék? Děkuji za odpověď Zora
Zorka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zorko, nemyslím si to. Musí být ale správně indikován. Za svoji dlouholetou praxi jsem zanamenal hodně pozitivních ohlasů.
Volně prodejné léky
Dobrý den, mohu kombinovat Erdomed a Sinupret?
děkuji
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, má-li smysl oba léky kombinovat.
Volně prodejné léky
Dobry den, mohu uzivat Ibalgin Grip a zaroven Robitussin? Dekuji...
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Katko. Jinak prosím respektujte informace v příbalovém letáku a držte se doporučeného dávkování.
Volně prodejné léky
Dobrý den, pane doktore, kdy je lék milgamma na předpis a kdy ne ? Kamarád ho od lékaře dostal předpisem, já jsem si ho u jiného musela celý hradit. Oba řešíme zánět nervu. Děkuji za odpověď.
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevím o tom, Blanko, že by byl lék hrazen. O jakou formu se jedná? Injekční nebo v tabletách?
Milgammu N, či Milgammu. Úhrada se mi zdá velmi nepravděpodobná, ale ještě se na to po upřesnění podívám.
Volně prodejné léky
Dobrý den,
mám dotaz, občas při stresu a emočním vypětí užívám krátkodobě Guajacuran třeba 2 dny 3 x denně. Zajímá mě, zda to může nějak ohrožovat moji plodnost. Dělám to z důvodu, že mi pak tuhne krční páteř a to nemám ráda
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pochybuji, Aleno, že by tento lék snižoval plodnost. Nemusíte mít obavy. Snažte se ale tyto situace zvládat tak, abyste zmiňované obtíže neměla, či je zmírnila. Guajacuran ale považuji za lék velmi bezpečný. I z tohoto důvodu je volně prodejný.
Volně prodejné léky
Dá se bez lékařského receptu koupit lék Erdomed? Pokud ne, existuje alternativa ke koupi v lékárně?
Monika Jarošová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Moniko. Volil bych Mucosolvan. Zda volit raději retardovanou formu či neretardovanou, závisí na účelu použití.
Volně prodejné léky
Dobrý den, doplňuji otázku - v těhotenství jsem začala trpět mykózami (aktuálně prokázán streptokok) a ted v závěru i otoky (zvýšená kyselina močová). V minulosti mi wobenzym na vaginální mykózy pomohl a také mi pomohl i na pleť (ted opět výrazné zhoršení - pleť je citlivá, zánětlivá, svědivá), proto o něm uvažuji. Předem děkuji za odpověd.
Petra - doplnění wobenzym
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Wobenzym není v těhotenství i v období kojení kontraindikován. Podle mého názoru, Wobenzym, pokud je miminko zdravé, nepředstavuje pro maminku i dítě  za normálních okolností žádné riziko. Otoky  běžně těhotenství doprovázejí a v teplém počasí to platí dvojnásob. Doporučuji užívat tento lék až po porodu, kvůli jeho možnému vlivu na fibrinolýzu a možným interakcím s léčivy, které by mohly být použity u komplikovaného porodu.
Volně prodejné léky
Dobrý deň, prosím vás, užívam wobenzym a budeme mať oslavu. Môže sa týmto liekom užívať alkoholický nápoj? ďakujem
Marianna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Dodržujte ale prosím doporučovaný způsob použití. Šampaňským raději  nalačno tento lék nezapíjejte, i když se využitelnost snížit nemusí.
Volně prodejné léky
Dobrý den, chci se zeptat jestli se múže lék wobenzym kombinovat s ibalginem? Zdá se mi, že mi nezabírá. děkuji
Ivan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Máte pocit, že Ibalgin je nyní méně účinný?
Volně prodejné léky
Dobrý deň, môže sa kombinovať liek Wobenzym a Paralen? Ďakujem
Mariana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Volně prodejné léky
Dobrý den! Jsem těhotná a mám asi kvasinky v pochvě. Je nějaký způsob, jak se infekce zbavit / zabránit jejímu návratu kromě vaginálních tablet a krému?
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Trpěla jste tímto problémem i před otěhotněním, Lenko?
Volně prodejné léky
Děkuji. Konkrétně je to Panadol pro děti od 3 měsíců (6-8kg) 100ml jahoda 24 mg/ml paracetamolu. Zatím podávám co 6 hodin 4ml tak jak mi bylo v lékárně řečeno. Sirup doporučen po návštěvě doktorky. Na zapití tedy dávám raději čajík. Bylo by nejlepší tedy nedávat nic nebo mám zůstat u doporučení p. doktorky? Děkuji
Rebeka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já bych se Rebeko Panadolu vyhnul. Dcerka je velmi malá. Dávka je z mého pohledu příliš vysoká a představuje pro tělo spíše zátěž než nějaký prospěch. Pokud to přepočítám jen pro lepší představu: denní dávka je  cca 300mg za den t.j. 50mg na 1kg tělesné hmotnosti vaší malé dcerky při dávkování 3 x denně. To znamená, že u člověka s váhou 70kg  by to bylo analogicky 3,5 g paracetamolu. Při dávkování 4x denně pak skoro 4,5 g ! Zdravotní problém bych se snažil zvládnout přirozenou cestou.
Volně prodejné léky
Dobrý deň. Môže sa kombinovať ACC LONG a Paralen? Ďakujem za odpoveď.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Držte se doporučeného dávkování.
Volně prodejné léky
Dobrý den, včera jsme 6ti letému synovi zkusili dát ACC long 200, za ten den dostal ráno a odpoledne po jedné tabletě rozpuštěné ve vodě. Dnes celý den zvracet, takže proti kašli nedostal nic. Teď večer se nám však hodně rozkašlal a nevíme, co podat, aby se léky vzájemně neovlivňovaly. Doma máme dostupný Tussin či Pleumolysin
Děkuji
Jana Hubáčková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Podejte synovi Tussin v doporučeném dávkování, Jano.
Volně prodejné léky
Lze nahradit Godasal (na předpis) Stacylem - který
je volně dostupný?
Ivan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano Je to možné. Přesto jeho užívání nepodceňujte. Ovlivnění srážlivosti v běžné dávce je významné.
Volně prodejné léky
Dobrý den,jsem v zahaničí a natáhnul jsem si lýtkový sval ,který otéká mažu si jej Liotonem 10000 ,mohu použit na bolest gel Voltaren forte nebo granule Nimesil?
Dekuji Pepa K
Pepa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Voltaren určitě použijte. Co se týká Nimesilu, je to lék výborný, ale může být v některých případech velmi rizikový. Není proto určen pro každého. Pokud vám jej lékař v minulosti předepsal, můžete ho použít také.
Volně prodejné léky
Dobrý den pane Staňku, děkuji Vám za odpověď ohledně Neocapilu. Měla bych ještě doplňující otázku. Zda minoxidil může mít negativní vliv na nitrooční tlak (zvýšit ho) Pár dní pociťuji jakoby tlak za očima a nevím, zda to nezpůsobil právě tento lék. Používám ho asi 3 týdny. V letáčku je napsáno, že může snížit krevní tlak, tak by mě zajímalo, jak je to u nitroočního tlaku. Děkuji za odpověď.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Považuji to za vyloučené, Moniko. Co se týče snížení krevního tlaku, považuji to jen za teoretickou možnost vyplývající z mechanismu účinku. Nemyslím si však, že byl tento vedlejší účinek u někoho věrohodně zaznamenán.