Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Naučili jsme se zatleskat si sami, směje se Petr Fiala

  7:50
Kapela Mňága a Žďorp odstartuje v sobotu 20. března jarní online šňůru streamovaných koncertů s pokaždé jiným seznamem odehraných skladeb a několika hosty včetně Jaromíra Nohavici, Lukáše Pavláska nebo Tomáše Hanáka.
Petr Fiala ze skupiny Mňága a Žďorp

Petr Fiala ze skupiny Mňága a Žďorp | foto: Luděk Ovesný

„Musíme tuhle dobu překlepat a dostat z ní taky nějakou srandu,“ říká zpěvák, skladatel a textař Petr Fiala.

Jaký bude mít online turné playlist?
Pokaždé jiný. Většinou bude jeho základem některé z našich alb, které přehrajeme komplet celé plus písničky a povídání s hostem. Děláme taky stream Písničky na přání, Best of nebo jen pomalé či naopak jen tvrdé písničky. Princip je, že každý vystoupení je úplně jine, originální.

Otevírací koncert ve Valmezu bude asi velký, soudě podle výběru hostů: Roman Holý, Petr Váša, Čechomor nebo sklepák Tomáš Hanák. Proč právě on?
Potkali jsme se loni v létě na fesťáčku v Kadani a hned jsme si řekli, že bychom se mohli vidět dřív než zase za dvacet let. Takže to klaplo. Je to jeden z našich oblíbených umělců a moc se na něj moc těšíme. Herci jsou skvělí taky v tom, že jsou úplně otrlí a vědí, že cokoli lidi pobaví, je dobrý. To nás moc baví, prožít ten přítomný okamžik nějakým nečekaným způsobem.

Zapěje svůj erbovní hit Strom kýve pahýly z filmu Pražská 5?
Jasný! Miluju tu písničku. Zkusíme do ní zapojit i některé další hosty, uvidíme, co vznikne. Nebude to ovšem jediný song, který Tomáš zazpívá. Dál to bude protestsong Žaluji a čeká ho taky sólo výstup Stesk z Tesca. A určitě si zazpívá sbory v Hodinovém hotelu a Made in Valmez.

S Čechomorem vás krom jiného pojí jméno režiséra Petra Zelenky, který bude rovněž vaším hostem. V jaké roli se představí?
Jako kytarista, zpěvák, vypravěč.

Jste s ním nadále v kontaktu? Jak hodnotíte jeho filmy z poslední doby?
V kontaktu jsme pořád, i když ne úplně častým, jak každý na něčem pracujeme někde jinde. Ale sleduju jeho filmy, párkrát jsme byli v Dejvickým, když nám splašil lístky.  Mám radost, že s námi vystoupí.

Pro fandy bude určitě atraktivní i účast Jaromíra Nohavici a Karla Plíhala, když už jsme u Petra Zelenky.
Jo, to je skvělý! AC/DC českého folku. Folkaři jsou pro mě opravdoví hrdinové, protože vylézt takhle sám před lidi jen s kytarou, to může udělat jen poloviční blázen. Obdivuju tu odvahu. Pozval jsem nejdřív Karla, se kterým kamarádíme, a on pak řek o naší akci Jarkovi. Oba dva zahrajou takový minirecitál, několik písniček sami a něco s námi. Už na tom děláme.

Další jméno Lukáš Pavlásek – bude rovněž hudebně činný, nebo se přidrží role slovního komika?
Ten mě překvapil velice. Bude hostovat ve streamu Takže dobrý a už se celé album naučil hrát na kytaru, protože je to dobrý kytarista. Volám mu kvůli upoutávce a on mi říká: „ty vole, to jsou tak zajímavý akordy v některých písničkách…“. Takže nejenom, že bude povídat, bude i hrát a bere to fakt vážně.

A to je vlastně jádro téhle akce. Dělat svou práci co nejlíp i v těchto nemožných podmínkách, pobavit sebe i ostatní, a tu dobu nejenom překlepat, ale taky z ní dostat zpátky nějakou srandu, zkušenost, vzpomínky a snad i nějaký honorář.

Jak se vám hraje živě sice, ale bez kontaktu s publikem a bez aplausu?
Už jsme si zvykli. Nejvíc nás při prvních streamech překvapilo to ticho po odehrané písničce. Rychle jsme se ovšem naučili zatleskat si sami.

Lidi nám můžou psát i na chatu během hraní nebo třeba na facebook do komentářů, takže zpětnou vazbu máme pořád. Streamy mají docela ohlas, cítíme spojení, takže to celé dává smysl.

Chystáte z téhle akce nějaký záznam? Něco jako bylo unplugged dvojalbum Přístav?
To ještě přesně v tuhle chvíli nevíme. Byli bychom rádi, aby se lidi na streamy dívali živě, v ten okamžik, jako by byli na koncertě. Žijeme teď.

13. prosince 2017

  • Nejčtenější

Zemřel Bob Newhart, Sheldonův hrdina z Teorie velkého třesku

V 94 letech zemřel americký komediální herec Bob Newhart. Českým divákům byl známý především jako profesor Proton, hrdina Sheldona Coopera ze seriálů Teorie velkého třesku a Malý Sheldon.

19. července 2024  8:51

Zemřel herec, překladatel a publicista Jiří Žák. Bylo mu 77 let

Ve věku 77 let zemřel v neděli 21. července dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech v Praze, spisovatel, moderátor a publicista Jiří Žák. Hrál například v filmech Doktor od Jezera...

22. července 2024  15:38

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela zpěvačka Evelyn Thomasová. Její hit bořil diskotéky v Německu

Zemřela americká zpěvačka Evelyn Thomasová, bylo jí 70 let. Na vrcholu slávy byla v 80. letech. Proslavila se skladbou High Energy, která se stala hitem diskoték, v Německu se dostala i na první...

23. července 2024

POZDRAVY Z OSTRAVY: Je tu pan prezident, mohu vidět vaši občanku?

Milí čtenáři, posílám další pozdravy z Ostravy. Festivaly, není tajemstvím, fungují z perspektivy návštěvníků ve vlastním časovém pásmu i realitě. Co je běžně po zbytek roku půlnoc, rovná se zde...

20. července 2024  11:45

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ČSFD lehce zamrzlo v čase, konkurence je zdravá, hlásí šéf Kinoboxu

Premium

Narušit zdejší monopol oblíbené Česko-Slovenské filmové databáze se pokouší projekt Kinobox. Pod známým jménem slavného pořadu vzniká další filmová databáze, kde mohou uživatelé hodnotit filmy a...

19. července 2024

Vysmívaný hošík Ed Sheeran to dotáhl až na královský dvůr a do Středozemě

Premium

Je to až hollywoodsky velkolepý příběh. Na základní škole koktajícího zrzavého chlapečka s brýlemi šikanovali, on pak svými písničkami dobyl svět. Popularita písničkáře Eda Sheerana, jehož dva...

27. července 2024

Ošklivá, jako robot. Muzeum po kritice vymění figurínu Sinéad O’Connorové

Irské muzeum voskových figurín v pátek odstranilo čerstvě vystavenou figurínu zpěvačky Sinéad O’Connorové. Rozhodlo se tak kvůli mohutnému přívalu kritiky. Fanouškům se podle médií dílo zdálo ošklivé...

26. července 2024  19:51

Z výšin až na dno a pomalu zpět. Kariéru Kevina Spaceyho zbortily sexuální aféry

Americký herec, režisér a producent Kevin Spacey, který 26. července slaví 75. narozeniny, si na svůj úspěch počkal. Talent a charisma ho nakonec vynesly mezi hollywoodskou smetánku. Získal dva...

26. července 2024  14:45

Druhá nejvtipnější žena internetu po Aleně Schillerové? Snad mi to zůstane, říká Tali

Rozstřel

Baví lidi na Instagramu, zpívá, veršuje a taky se jako jako scenáristka stará o to, že ve vědomostní soutěži Na lovu nechybí humor. Nelituje někdy trochu, že si vymyslela popisek „druhá nejvtipnější...

26. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....