Jak moc je škodlivé (pokud vůbec) pro brambory umývání, než se dostanou k zákazníkovi.
Myté a balené brambory se začaly na našem trhu objevovat v druhé polovině devadesátých let. Vystřídaly tak prodej rozvažovaných hlíz s příměsí zeminy. Na mytých hlízách jsou okamžitě patrné všechny vady, choroby a poškození, což nutí prodejce k nabídce pouze kvalitního zboží.
Mytí brambor není škodlivé, ale na druhou stranu je faktem, že určité řetězce například v Anglii začaly v omezené míře opět nabízet nemyté brambory. Vycházejí z toho, že zemina pomáhá blokovat světlo a zpomaluje hnilobu a může prodloužit dobu použitelnosti v obchodě z pěti dnů na jedenáct. Hlavním důvodem je ale omezení plýtvání.
Oloupané a do igelitu zatavené brambory – jak chemicky degradují na světle bez slupky?
Brambory po oloupání tmavnou, jedná se o běžný jev. Tmavnutí lze částečně odvrátit vakuováním a uložením do chladu. Jedná se ovšem o úpravu brambor k rychlé spotřebě.