Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brambory na uskladnění nechte napřed „vydýchat“, vydrží pak déle

Pro uskladnění budete potřebovat tmavou místnost s teplotou kolem pěti stupňů Celsia. Výška vrstvy uskladněných brambor by neměla přesáhnout šedesát centimetrů.

Brambory přesypte do bedýnek do tenké vrstvy. | foto: Profimedia.cz

Ještě než brambory uložíte, vyplatí se vám nechat je tak dva týdny "vydýchat" v nějaké temné, ale dobře větratelné místnosti s teplotou okolo 17 °C. Hlízy tak sníží svou vnitřní vlhkost a utvoří pevnější slupku, která při skladování účinně zamezí možným skladovým chorobám.

Rozhodně neuskladňujte napytlované brambory sklízené za deště, za pár týdnů byste je kvůli hnilobám všechny vyhodili. Také se vyhněte igelitovým obalům a dlouhodobě neskladujte brambory ani v jutových pytlích. Ideální jsou dřevěné nebo plastové bedýnky-přepravky, v nich by brambory neměly ležet ve větší vrstvě, než je 60 cm, aby i vespod uložené hlízy mohly dýchat.

Konzumní brambory dlouhodobě skladujte při teplotách kolem 4–5 °C, krátkodobě při teplotě do 8 °C. V teplejším prostředí začnou rychle klíčit, případně začnou ztrácet vlhkost a hnít. Naopak při teplotě nižší než 3 °C budou namrzat a chutí sládnout. Vlhkost prostředí by měla být mezi 85 až 95 procenty.

Nejlepším místem pro dlouhodobé skladování je dobře větratelný tmavý sklep. Bez tmy totiž začnou hlízy zelenat, čímž se v nich vytvoří solanin, který způsobuje zažívací potíže. Můžete je skladovat i v ledničce (v prostoru s teplotou vyšší než čtyři stupně), ale málokomu se větší množství brambor do chladničky vejde. Možností je i dobře izolovaná bedna (zateplená polystyrenem), umístěná na balkoně. Necháte-li je doma v temné komoře, raději byste je měli brzy zkonzumovat.

Jak dlouhou dobu uskladněné brambory vydrží, záleží na kvalitě uskladnění i odrůdě, obvykle je to pět až osm měsíců.

Další informace o bramborách – od pěstování až po tipy do kuchyně – najdete ve středečním magazínu DOMA DNES.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zima, kdy umrzaly uši a v centru Prahy leželo deset týdnů na 30 cm sněhu

V posledních desetiletích zažíváme mírná zimní období – teploty přes den kolem nuly, v noci slabý mráz, sněhu minimum, přesto to často vnímáme jako diskomfort. Naši předkové museli vydržet tuhé...

Pražská zoo zahajuje stavbu Arktidy za tři čtvrtě miliardy. Ukázala vizualizace

Dvaadvacátého ledna začne pražská zoologická zahrada s výstavbou nového pavilonu Arktida pro lední medvědy. Ředitel zahrady Miroslav Bobek podepsal smlouvu se zhotovitelem, firmou Metrostav DIZ....

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky, hrají o kočičí krmivo. Můžete získat knihu

Lednové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky je v běhu a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z kvalitního kočičího krmiva značky Pro Plan. Zalistujte galerií a vybírejte zvířecí...

Křen vyhání nemoc z těla. Český ženšen, který najdete v každé kuchyni

Křen, typický svou ostrou chutí a nezaměnitelnou vůní, patří k uzenému, k vuřtům i do omáčky. Je také cenným pomocníkem v přírodní medicíně. Tento kořen má totiž opravdu jedinečné účinky.

Jedna zálivka bakterií promění i vaši květinu v čističku vzduchu

Las Vegas (Od zpravodaje Technet.cz) Biotechnologický startup Neoplants předváděl na veletrhu CES výsledek šestiletého výzkumu. Bakteriální zálivku Power Drops, která má dokázat znásobit schopnost rostlin čistit vzduch od škodlivých...

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...

17. ledna 2025

Zmrzlina je raketový motor pohánějící generace. Eskymáci ji vyrábějí z tuku

Zmrzlina patří k pochutinám, na které si snadno vytvoříte závislost. Bez ohledu na zeměpisnou šířku či roční období pro ni má slabost daleko více lidí než pro hranolky, popcorn nebo pizzu. I když...

17. ledna 2025

Vyrobte si domácí levandulové voňavé mýdlo. Možností je celá řada

Udělejte radost vlastnoručně vyrobeným voňavým mýdlem sobě nebo někomu druhému. Není to zase tak složité, v zimě je na takové tvoření víc času a je to vlastně takový aktivní relax, navíc k tomu...

16. ledna 2025

Osm tipů, jak udržet koberec stále jako nový

Koberce různých tvarů a velikostí najdete v každé druhé domácnosti. Zútulní prostor, ale dá se s nimi dělat i víc, jen musí být dokonale čisté.

16. ledna 2025

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Hrachovcová nafotila akty s Hynkem Čermákem. Není to jen o tělech, říká

Tatérka a koučka Kateřina Kaira Hrachovcová (50) má postavu dvacítky. Postavit se před objektiv herce Hynka Čermáka...

Sebevraždu jsem měl naplánovanou do detailů, líčí lékař Tomáš Šebek

Premium Kdyby nešel na medicínu, možná by letěl chirurg Tomáš Šebek na Mars. Tvrdí, že si umí zorganizovat čas, baví ho...