Hezký český kus nábytku pro žížaly, co zpracují zbytky z kuchyně

  0:03aktualizováno  0:03
Lidé na něj koukají různě. Někdo si neumí představit, že by měl mít přímo v bytě rozkládající se organické zbytky z kuchyně, navíc prolezlé žížalami. Minulý týden přitom vermikompostér tvářící se jako moderní kus nábytku nadchnul české odborníky i pěstitele na veletrzích Evolutin i For Garden.

Za vermikompostér s fešáckým designem studia Jiřího Pelcla se v kuchyni či předsíni nemusíte vůbec stydět. Naopak. | foto: plastia.cz

A nejen to. Na mezinárodních veletrzích v Německu zaznamenal dokonce zájem ze strany zákazníků z USA, Kanady, Skandinávie či Austrálie.

Asi bylo jen otázkou času, kdo uspokojí hlad po bytovém kompostéru, který nebude nutné schovávat někam do komory. Žádný zatím nevypadal jako něco, co byste chtěli mít na očích, finančně to přitom nebyla levná záležitost, protože šlo o vermikompostéry dovezené z anglosaských zemí, kde jsou v otázkách udržitelného rozvoje ve městech hlavně o pár kroků napřed.

Fotogalerie

Není divu, že si mnozí raději svůj „domeček pro žížaly“ vyrobili a vyrábějí svépomocí (zde návod s videem a rady, kde sehnat žížaly). Třeba na workshopech obecně prospěšné společnosti Kokoza, kde jsme výše uvedený postup natočili i my.

Umíte si představit, že s vámi byt bude sdílet klubko žravých kroutících se žížal? Proč to ti blázni dělají? Důvod je prostý. Žížaly neprahnou po krvi, ale mají úžasnou schopnost proměnit v poklad téměř veškerý biologický odpad, kterého po sobě každá rodina denně hromádku zanechá.

Původně kus nábytku, upravený na bydlení pro žížaly

„Tělo“ má z pevného matného plastu, k tomu masivní dřevěné nohy, dole kohoutek na odpouštění žížalího čaje. Připomíná kozu. Pak se dozvíme od Lenky Novotné z firmy Plastia, která se do vývoje i výroby odvážně vrhla, že tak se jmenoval taburet s úložným prostorem, který k nim přední český designér Jiří Pelcl a jeho studio před třemi lety přihlásili do soutěže. Jako úložný prostor na balkon.

„Taburet byl hezký, ale jako nádoba na uskladnění zahrádkářského náčiní a potřeb by nemusel fungovat. Tehdy padlo, že by se dal předělat na vermikompostér. Byla celkem pochopitelně výzva řešit vývoj výrobku a jeho design v souvislosti s něčím živým, natož s žížalami. Pak do projektu vstoupila Lucie Lankašová ze sdružení Kokoza, která má vermikompostování v malíčku, a její nadšení, přesvědčení a argumenty rozhodly,“ vzpomíná Novotná.

Podívejte se na časosběrné video, co zvládnou žížaly za dvacet dní (více zde):

Jiřího Pelcla, kterého zahradničení samotného baví, i jeho kolegu Davida Crlu, tátu od malých dětí, strhla možnost podílet se na vzniku produktu, který má především ekologickou funkci. Navíc produktu, kde jde o spolupráci s žížalami. „Nebylo to jednoduché, je za tím spousta práce a energie celé řady lidí, ale z výsledku máme radost,“ konstatuje za všechny zúčastněné Novotná.

Cena designového kompostéru UrbAlive, který potěší i na pohled, se díky sériové výrobě stala poměrně zajímavou. Přijde totiž na 2 999 Kč.

„Pokud při objednávce přes internet do konce května zadáte heslo „kokoza2016“, získáte 5% slevu a ještě podpoříte náš společensky prospěšný podnik,“ radí Radka Pokorná z Kokozy. „A kdo by si ho chtěl prohlédnout naživo, má možnost třeba poslední květnový víkend na Prague Food Festu, nebo první červnový na Raw Festu,“ láká na akce, na kterých chce Kokoza využití zbytků z kuchyně propagovat.

Vydržte první měsíce, zaběhnutý kompostér si musíte zasloužit

Nadšení jsou i lidé v Kokoze, kteří byli od počátku u toho a patřili k těm, co na vlastní kůži u sebe doma či v kanceláři prototypy kompostéru testovali. Dokážou tak dnes potvrdit, že skutečně funguje. „Když vydržíte první tři měsíce, než žížaly kompostování správně rozjedou, máte vyhráno,“ popisuje na stánku Kokozy na veletrhu Evolution Radka Pokorná, když právě ten svůj předvádí.

Jak pracuje vermikompostér? Princip je vysvětlený ve videu (článek zde):

Zhruba první tři měsíce „zajíždění provozu“ si totiž můžete procházet porodními bolestmi v podobě mírného zápachu či lehkého plesnivění povrchu, který je potřeba trpělivě odstraňovat. „Žížaly i obsah potřebují čas, aby si vytvořily správné mikroklima. Když tohle vydržíte, máte zaběhnuto a do kompostéru už jen odhazujete odpadky. Ta radost, když se vám odpad začne přetvářet v kyprý kompost a vytočíte první žížalí čaj,“ usmívá se Pokorná.

To je totiž teprve ten okamžik, kdy máte možnost díky sytému kvalitnímu substrátu ze žížalí dílny vrátit zpět do koloběhu živin to nejcennější, co jste si z něj vzali. A pěstováním bylinek či zeleniny to zase vrátit do kuchyně.

Když po třech měsícíh kompostování nahlédnete do spodní části, uvidíte...
Když po třech měsících kompostování nahlédnete do spodní části, uvidíte...
Vizí lidí ze sdružení Kokoza je „uzavřený cyklus jídla ve městě“ - to znamená,...

Radka Pokorná vysvětluje na svém kompostéru, jak pracuje, a co všechno vermikompostování obnáší. V Kokoze vám v tomto směru rádi poradí.

A to se počítá. Vůbec nejde o to, jestli patříte k příznivcům balkonového pěstování a už vám na okně raší rajčátka, nebo milujete pokojové květiny či bylinky. Třeba máte v blízkosti komunitní zahradu, kde váš kompost ocení. A pokud ani to ne, trávník před domem máte určitě. Pořád je smysluplnější, když cenné živiny skončí tam, než v kontejneru se směsným odpadem.

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show...

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování sice není věda, ale...

Najdete na iDNES.cz