Kompostér do bytu vyrobíte za pár korun, žížaly seženete i zdarma

aktualizováno 
Bylinky za oknem či zahrádku na balkoně můžete „přikrmovat“ hnojivem vyrobeným z odpadu z vlastní kuchyně. Stačí si pořídit vermikompostér, tedy kompostér osazený žížalami, které z vašeho odpadu „vyrobí“ poklad v podobě vynikajícího substrátu a výživné tekutiny, tzv. žížalího čaje.

Obsluha vermikompostéru přitom nemůže být jednodušší: prostě pořídíte žížalí násadu, tou nový kompostér osadíte a dáváte žížalám zkrmovat biologický odpad z kuchyně, který prokládáte ruličkami od toaletního papíru či platy od vajíček. Jediné, co musíte hlídat, je správná vlhkost. Suchem žížaly umučíte, přílišné vlhko může způsobit plesnivění obsahu (více o principu fungování v článku zde).   

Na internetu jsme nejlevnější vermikompostér našli za 1 701 korun, což není zrovna láce. Když ovšem přiložíte ruku k dílu, finančně nevykrvácíte: vyrobíte ho za půl hodinky a bude vás to stát pouze investici do tuby tmelu a nýtů či šroubků.

Jak získat násadu žížal?

Kromě klasických prodejních inzerátů můžete zabrouzdat na web občanského sdružení KOKOZA, kde je lze nejen koupit, ale také získat darem, záleží na vás, jak se s vybraným „chovatelem žížal“ domluvíte.

Na interaktivní mapě si vyfiltrujte domácí kompostéry a oslovte někoho ve svém dosahu. Se žížalami tak máte šanci poptat se i na praktické zkušenosti na praktické využití vermikompostu a žížalího čaje, třeba na balkonové zahrádce.

Jako základ totiž dobře poslouží tři plastové kbelíky opatřené pevným víkem, jaké vám zbudou například od barvy. „Prakticky stejné nádoby se dají získat i z kuchyní restaurací nebo jídelen, nakupují v nich například olej a další suroviny. Někdy stačí se jen slušně poptat,“ radí Lucie ze sdružení Kokoza, na jehož workshopu (přijde na 450 Kč a vlastnoručně vyrobený vermikompostér si rovnou odnesete domů) jsme výrobu domácího vermikompostéru natočili.

„Našel jsem si na internetu návod, jak vermikompostér funguje, tak jsem ho zkusil vyrobit sám z prázdných kbelíků, které jsem měl zrovna doma. Nebylo to nic těžkého. Od té doby vermikompostuju a vyrábím si nejkvalitnější hnojivo na planetě,“ popisuje mladý lektor a současně praktikující zemědělec Vít Brodský, který nezapře rčení o šikovných českých ručičkách. „A ještě jsem úspěšný chovatel kalifornských žížal,“ dodává s úsměvem. 

Praktický návod krok za krokem

Hotový vermikompostér vyrobený podle Vítka vypadá velmi nenápadně: tři víkem opatřené kyblíky postavené na sobě. Uvnitř to však žije.

„Střeva“ kbelíků jsou totiž důmyslně propojena, protože vrchní dva kbelíky mají děrované dno a spodní dva víko. Ve středové části pak probíhá vlastní proces, protože právě do něj vložíte natrhaný papír a svoji první násadu žížal jako základ svého vermikompostu. Do středového kbelíku proto také přikrmujete, tedy v podstatě odkládáte biologický odpad z kuchyně, použité čajové sáčky, občas i kousek kartonu. Jen na odpad živočišného původu zapomeňte, ten tam nepatří.

Co všechno lze zkompostovat, tedy zkrmit žížalám, najdete také ve videu zde:

Do spodního kbelíku pak odkapává tekutá část žížalího produktu, slangově se jí říká žížalí čaj. Vrchní kbelík je v podstatě rezervní - jeho čas přijde až ve chvíli, kdy je středový kbelík plný a vy začnete odkládat odpad do horní nádoby - žížaly si dírkami ve „stropě“ do dalšího patra přelezou za potravou samy. „Jakmile budete mít v této další - tedy horní - nádobě cca dva tři centimetry černého vermikompostu, můžete středový kbelík s kompostem odebrat a jeho obsah využít. V tu chvíli už si žížaly určitě přelezly,“ popisuje Brodský.   

Návodná fotogalerie

Při vlastní výrobě začněte spodním kbelíkem, do jehož víka vyřízněte velký kulatý otvor - v podstatě vám z něj tedy zůstane jen jakýsi rám spodního víka (s několikacentrimetrovým okrajem), který pomocí tmelu přilepíte na dno dalšího kbelíku v pořadí. „Tmel víko a dno nejen spojí, ale také spoj zaizoluje, aby vlhkost z vermikompostéru neunikala ven,“ vysvětluje Brodský a radí spoj pojistit ještě spojením nýty nebo šroubky s matičkami (viz návodné úvodní video a fotogalerie).

Pak dno prostředního kbelíku (již spojené s vyříznutým víkem spodní nádoby) pomocí vrtačky opatříte otvory, kterými bude protékat tekutá složka vermikompostu do spodního kbelíku. „Podle potřeby pak budete tuto tekutinu odlévat, případně lze spodní nádobu opatřit kohoutkem,“ radí lektor.    

Pak úplně stejně postupujete při spojování víka prostřední nádoby a dna té vrchní - zajistíte tak přívod vzduchu z horní nádoby, navíc tudy budou žížaly cestovat, až bude prostřední kbelík plný. Pak už stačí u horního - v tuto chvíli v podstatě rezervního kbelíku - proděravět víko a máte hotovo. 

Již funkční vermikompostér, tedy jeho středová část, ve které probíhá vlastní...
Žížalám zkrmíte slupky z ovoce i zeleniny, zchladlé čajové lístky (i v sáčcíh)...
Dění ve vermikompostéru zblízka.

A kam vermikompostér v bytě postavit? Ideální je, najít pro něj místo přímo u kuchyňské linky, případně v komoře či ve sklípku bytového domu. Teplota by neměla přesáhnout 25 °C. „Třeba na takovém balkoně byste žížaly v létě na sluníčku uvařili a v zimě by zmrzly,“ varuje Brodský, že ne každé místo je vhodné.

Také doporučuje vložit pod vrchní proděravělé víko netkanou textilii, která zabrání tomu, aby vám do bytu létaly octomilky, které se mohou ve vermikompostéru vylíhnout z vajíček nakladených ve slupkách tropického ovoce. Na celý kompostér lze také ušít látkový obal, třeba z pytloviny, pokud vám vadí jeho vzhled.

Uvažujete o vermikompostování, případně už vermikompostujete?

celkem hlasů: 561

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 21. září 2014. Anketa je uzavřena.

Vermikompostování mě nijak neláká. 226
Uvažuju o tom, pravděpodobně si vermikompostér vyrobím sám nebo zajdu na workshop. 218
Doma už vermikompostujeme, doporučuji i ostatním. 81
Uvažuju o tom, ale vermikompostéry na trhu jsou drahé a kutil nejsem. 36
Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Dřevěnou hračku či jednoduchý nábytek vyrobí i křehká žena. Jak na to

Maminka Bára v akci. Postupně práci se dřevem propadla natolik, že se jí dnes...

Nebojí se nástrojů na obrábění dřeva, které obvykle používají jen chlapi. Ono to totiž není nic zase tak složitého,...

OBRAZEM: Z odpadu vyrábějí žabky či plastové cihly na stavbu domů

Co se děje s odpadem v zemích, kde nefunguje svoz odpadu nebo recyklace? Mnoho...

Co se děje s odpadem v zemích, kde nefunguje svoz odpadu nebo recyklace? Mnoho místních si s plastovými lahvemi,...

Najdete na iDNES.cz