VIDEO: Podívejte se, jak si žížaly hnojní pošmáknou na odpadcích

aktualizováno 
Vermikompostování je speciální metoda, kdy se domovní odpad přeměňuje na humus tím, že se jím krmí speciální druh žížal. Podívejte se na časosběrné video, které zachycuje žížaly v nádobě, kde pilně pracují po dobu 20 dní.

K vermikompostování se používá žížala hnojní (Eisenia fetida), které lze běžně najít na zahradě v kompostu. Na trhu je možné koupit také speciálně vyšlechtěné takzvané kalifornské hybridy (Eisenia andrei), které se rychle množí a dokáží intenzivně přeměňovat bioodpady a organické zbytky ve vermikompost. Tento druh žížal se proto pro vermikompostování v domácnostech i ve venkovních krechtech používá nejčastěji (více o tom, jak se chovají).

Fotogalerie

Kalifornská žížala je typická tím, že jí proces proměny biologického odpadu trvá nejkratší dobu. Na rozdíl od běžných žížal ji však nenajdete normálně v přírodě. Není totiž uzpůsobena k trávení částeček hlíny, ty jí narušují trávicí trakt. Proto se při vermikompostování není třeba bát, že by se žížaly rozlezly po celé zahradě. Drží se tam, kde jí člověk přichystá hromádku biologického odpadu.

Obecně jsou žížaly našimi kamarády. Prokypřují půdu, provzdušňují, vytvářejí humus a zajišťují její úrodnost. Naopak se stávají potravou pro ptáky, ježky nebo krtky. Více o užitečnosti kompostování čtěte zde.

Experiment s časosběrem provedl slovinský fotograf Gregor Skoberne. Do akvária navrstvil 2–3 centimetry kompostu, který pak zasypal vrstvou čerstvě posečené trávy. Pak snímkoval akvárium každých deset minut po dobu 20 dní. Výsledkem je video, kde zhruba ve dvou minutách můžete pozorovat práci žížal a to, jak se mění struktura zeminy.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Využívá se i kosmických materiálů

Všichni jsou v práci, přesto mohou být pestře a módně odění.

Pracovní oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Neuspokojují nás už obyčejné montérky. Baví nás nové barevné kombinace a...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Najdete na iDNES.cz