Třetina vzorků prodaných ryb je v Americe falešná. Místo kanice pangas

  11:24aktualizováno  11:24
Ryby prodávané ve Spojených státech jsou často úmyslně chybně označené. Američtí zákazníci jsou tak nevědomky obětí "všeobecně rozšířeného podvodu s mořskými rybami", uvedla ve čtvrtek zpráva skupiny Oceana, která usiluje o ochranu světových oceánů. V

Záměny ryb se ve velkém množství případů týkají i sushi. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Plná třetina z více než 1 200 rybích vzorků, které vědci nasbírali, byla z jiného druhu, než jaký byl uvedený na obale, uvedla Oceana, z jejíž zprávy citovala agentura AFP. Svá zjištění zveřejnila v době, kdy v Evropě neutuchá skandál kolem milionů polotovarů, na nichž bylo koňské maso deklarováno jako hovězí.

Oceana uvedla, že nejčastěji špatně označovanými druhy ryb jsou v USA tuňák a parmice pruhovaná; ze 120 vzorků označených jako parmice bylo jen sedm opravdu z této ryby. "Koupit si mořské plody se pro americké zákazníky stalo hrou na náhodu," řekla Beth Lowellová z Oceany. "Ať žijete na Floridě nebo v Kansasu, před podvody s mořskými rybami není nikdo v bezpečí," dodala.

Dalším běžným druhem podvodů je označování levnějších, na farmách pěstovaných ryb za volně žijící druhy: například pangasius označený jako kanic či tilapie prodávaná jako parmice. Také na farmách chovaný losos je často vydávaný za dražšího lososa uloveného ve volné přírodě. Ryby ohrožené nadměrným lovem jsou také často označovány jako hojněji se vyskytující druhy, dodala Oceana.

Úplně největší loterií je podle zjištění skupiny koupě sushi: jeho dodavatelé uvedli jiné druhy ryb v celkem 74 procentech posuzovaných vzorků. V restauracích pak byly mořské ryby chybně označeny ve 38 procentech případů.

Kimberly Warnerová, hlavní autorka studie Oceany, uvedla, že tato zjištění jsou znepokojivá, protože zákazníci mají právo vědět, zač zaplatili. "Kromě toho, že jsou podvedeni, přicházejí mnozí zákazníci o právo vybírat si ryby podle zdravotních hledisek nebo s ohledem na ochranu životního prostředí a živočišných druhů," řekla Warnerová.

V Evropě začal potravinový skandál minulý měsíc v Británii a Irsku poté, co v jídle označeném jako hovězí burgery byla zjištěna koňská DNA. Od té doby se případ rozšířil po celém kontinentu a přesáhl až do Asie, odkud byla část chybně označených potravin dovezena.

Autoři: ,

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Zvěřinu koupíte u myslivců podstatně levněji než v obchodě

Pokud milujete zvěřinu, je levnější ji nakoupit u myslivce, který má pověření,...

Až sedmkrát levněji než v běžném prodeji můžete sehnat kančí nebo třeba srnčí maso přímo u myslivce. Ovšem pouze u...

Najdete na iDNES.cz