Porážky koní zaujímají v datech Českého statistického úřadu o stavu hospodářských zvířat marginální roli.

Porážky koní zaujímají v datech Českého statistického úřadu o stavu hospodářských zvířat marginální roli. | foto: Profimedia.cz

Albert nabízí na Vánoce koňské maso. Čechy neoslní, říká Pohlreich

  • 443
Společnost Ahold, která provozuje prodejny a hypermarkety Albert, zařadila do svého aktuálního letáku koňské maso. Nabízí ho jako delikatesu a věří tomu, že se po něm před Vánoci zapráší. Ostatní řetězce prodej koňského neplánují. Šanci na větší rozšíření masu nedávají ani zemědělci či šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Kilogram koňské roštěné si mohou lidé od středy koupit v hypermarketech Albert za 199 korun a svíčkovou za 429 Kč. Hřát je vedle vědomí, že si podle letáku kupují delikatesu, může i to, že roštěnou koupí zlevněnou o 33 procent a svíčkovou pořídí ve více než desetiprocentní slevě.

Koňské maso v letáku obchodního řetězce Albert

Právě nízká cena a originalita jsou podle Aholdu hlavní důvody toho, proč řetězec s nevšední nabídkou masa z Jižní Ameriky přichází.

"Chceme našim zákazníkům před Vánoci poskytnout větší výběr, proto po dvou letech vracíme koňské maso do naší nabídky. Věříme, že o něj bude stejný zájem," říká mluvčí řetězce Judita Urbánková.

Zákazníci podle ní oceňují zejména kvalitu masa v poměru s jeho cenou. Koňské maso je libové podobně jako hovězí, cena hovězí svíčkové je ale téměř dvojnásobná než současná akční cena koňského masa, pohybuje se kolem 700 až 800 Kč za kilogram.

Koupili byste si koňské maso?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 26. prosince 2012. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 4582
Ano
Ano 2687

Důchodkyně Anna Sedláková žijící v Praze potvrzuje, že nižší cena je dobrým lákadlem. "Klasické koňské maso jsem jedla naposledy před zhruba čtyřiceti lety a pamatuji si, že bylo výtečné. Od té doby jsem ho u řezníků kromě salámů neviděla. Pokud by se prodávalo za dvě stě korun kilo, ráda bych ho znovu vyzkoušela," říká s tím, že by ho ovšem nejdřív naložila.

Farmáři ani Pohlreich nedávají rozšíření koňského šanci

Zemědělci však větší spotřebě masa mezi tuzemskými strávníky nevěří. "Koňské maso v hypermarketu? To je pro mě překvapení. Koňské salámy sice oblíbené jsou, ale jinak je toto maso marginální záležitostí a jsem přesvědčen o tom, že to tak i zůstane. V žádném případě nemůže nahradit v jídelníčku hovězí, vepřové či kuřecí," říká prezident Agrární komory ČR Jan Veleba s tím, že on sám by koňské maso do pusy nevzal.

Plátky koňského masa připravené na úpravu v japonské restauraci

Ani šéfkuchař a restauratér Zdeněk Pohlreich si nemyslí, že koňské maso pronikne do českých kuchyní či na tuzemské jídelníčky, i když to špatné maso není.

"Je libové, nasládlé a chutí se nejvíc podobá zvěřině. Jedl jsem ho třikrát, je fajn, ale není to nic, o čem by člověk psal domů, takže jeho masovějšímu rozšíření nevěřím. Češi navíc nejsou v jídle tak cyničtí jako já a stejně jako má žena mají problém koňské maso jíst. Kůň je nádherný chytrý zvíře a lidem se to příčí," vysvětluje Pohlreich.  

Porážky koní v Česku

Porážky koní zaujímají v datech Českého statistického úřadu o stavu hospodářských zvířat marginální roli.

Například loni se v ČR porazilo 301 kusů koní. Koz se za stejné období porazilo 527, ovcí 10 169 a prasat 2 982 361.

2009 - 259 
2010 - 251
2011 - 301
leden až září 2012 - 205 kusů

Zdroj: ČSÚ

V Itálii je však podle něj koňské u strávníků v oblibě a Číňané v Nizozemsku ho podle jeho zkušeností často nahrazují za hovězí, které je dražší.

On sám by však koňské maso jako kuriozitu do menu ve své restauraci nezařadil. "Proti gustu žádný dišputát, ale já sám bych si to neobjednal. A nevěřím tomu, že by po tom ostatní restauratéři sáhli jako po novém trendu, to by byl propadák," je přesvědčen Pohlreich.

Nabízet koňské maso ve svých prodejnách se nechystají ani další tuzemské maloobchodní řetězce. "Čerstvé koňské maso v našem sortimentu nenabízíme a tento krok ani neplánujeme," říká mluvčí Lidlu. Podobně mluví také Kaufland, Billa, Globus či Tesco.