Ukrajina evakuovala čtyři tisíce lidí z Charkovské oblasti, hlásí dva mrtvé

  • 50
Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly přes čtyři tisíce lidí, 400 jich ale zůstává. Šéf oblastní správy Oleh Syněhubov, taky v potvrdil smrt dvou civilistů. Agentura Reuters pak citovala velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského, že ukrajinští vojáci čelí složité situaci, ale snaží se dělat vše, aby udrželi své pozice.

Moskva, která ofenzivu zahájila v pátek, informovala v neděli o dobytí dalších čtyř vesnic v oblasti. Už v sobotu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily pět vesnic v příhraničním regionu. Kyjev podle Reuters tvrdí, že útoky odráží a o kontrolu nad vesnicemi stále bojuje.

Severní pohraniční část ukrajinské Charkovské oblasti je prakticky pod nepřetržitou palbou. V oblasti zemřeli dva civilisté, uvedl oblastní šéf Oleh Syněhubov.

„Počet masivních dělostřeleckých a leteckých úderů se za poslední den zvýšil. Vovčansk, Lypci a všechny body severní hranice jsou pod nepřátelskou palbou téměř nepřetržitě. Situace je obtížná. V neděli odpoledne jsme obdrželi informace o dvou obětech v obcích Lypci a Vovčansk - o šestačtyřicetileté ženě čtyřiasedmdesátiletém muži,“ uvedl Syněhubov. Úřadům i dobrovolníkům poděkoval za „hrdinnou evakuaci 4000 lidí za dva dny“.

„Armádní jednotky svádějí tvrdé obranné bitvy, pokusy ruských útočníků prorazit naše obranné linie byly zastaveny,“ napsal v neděli na platformě Telegram Syrskyj. „Situace je obtížná, ale ukrajinská armáda dělá vše pro to, aby udržela obranné linie a pozice a způsobila nepříteli škody,“ dodal.

Ruské ministerstvo obrany v neděli také oznámilo, že jeho vojáci za den zničili ukrajinskou stíhačku a čtyři vrtulníky, další zasáhli. Jak uvádí Reuters, Ukrajina je teď v defenzivě a Rusko má výraznou převahu v počtu vojáků i množství munice. Kyjev doufá, že situaci pomohou zlepšit obnovené dodávky ze Spojených států po schválení nového balíku pomoci v americkém Kongresu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video