Středa 12. srpna 2020, svátek má Klára
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 12. srpna 2020 Klára

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

aktualizováno 
Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z kuchyně efektivně přeměňovat na přírodní hnojivo. Jen musíte kompostér správně zabydlet, aby se žížaly cítily jako v pokojíčku.

Žížalí kompostér neboli vermikompostér lze mít bez problémů přímo v bytě, na chodbě nebo třeba v garáži. Každopádně ve stínu, zapomeňte, že ho postavíte na balkon. 

Jak vyrobit vermikompostér

Vedro a slunce by správnému rozkladu nejen nepomohly, ale zlikvidovaly by vám cennou žížalí násadu. Žížaly totiž milují vlhko a denně ocení osvěžující vodní spršku z rozprašovače, pěkně se pak množí. Je potřeba jim vytvořit takové podmínky, které jim vyhovují. Pak vám bude vermikompostér pracovat dobře a nebude obtěžoval okolí zápachem.

„Kalifornské žížaly, které se ve vermikompostérech používají, sice nemají zuby a veškerý organický materiál jen olizují. Ale vše, co projde jejich zažívacím ústrojím, přemění na výkaly, které pro nás mají velmi cennou podobu kompostu obsahujícího spoustu humusu a žížalího čaje,“ konstatuje Soňa Valčíková, konzultantka pro kompostování z obecně prospěšné společnosti Kokoza, která nám založení vermikompostéru ukázala. 

Jak tedy s vermikompostováním začít? Nejdřív pořiďte vhodnou kompostovací nádobu, kterou si lze koupit i velmi jednoduše vyrobit. Pokud si na to sami netroufnete, můžete zajít i na workshop, kde vám s tím pomohou:

Také kalifornské žížaly lze koupit či získat od majitele zavedeného domácího kompostéru v okolí, kterému se již žížaly dobře množí. Stačí si domácí vermikompostáře neboli žížaláře vyfiltrovat a vyhledat v příslušné mapě.

Nejprve žížalám založte podestýlku

Kromě vermikompostéru a násady žížal si připravte k ruce obyčejný karton v podobě ruliček od toaletního papíru, krabice na vyhození či proložek od vajíček a připravte žížalám podestýlku. „Papírový karton jednoduše natrhejte na kousky, z nichž vybudujte 2 až 3 cm vysokou vrstvu. Vodou z rozprašovače ji rovnou můžete i navlhčit, aby se žížaly hned dostaly do vlhkého prostředí, které mají rády,“ radí Valčíková  a varuje, že žížaly vám nesmí nikdy vyschnout.

Psí výkaly kompostujte raději zvlášť, radí v Kokoze

Psí výkaly podle Soni Valčíkové nepatří do vermikompostéru, přestože je tam někteří dávají (viz archivní video níže).

Radí kompostovat je raději v zahradním kompostéru, který vyhradíte čistě na psí výkaly. Proč? „Pes je masožravé zvíře, v jeho výkalech jsou patogenní látky, je potřeba kompostovat separovaně. Výsledný kompost doporučuji přidávat raději k okrasným keřům, stromům a květinám. Ne k produkčním plodinám, jejichž plody hodláme jíst,“ radí odbornice na kompostování. 

Na připravenou navlhčenou podestýlku rozprostřete získanou násadu kalifornských žížal a obrňte se trpělivostí. Zpočátku je ideální organické zbytky odkládané do kompostéru sekat na menší kousky. „Žížaly se k nim díky tomu lépe dostanou a rychleji odpad rozloží,“ vysvětluje odbornice.

Žížalám zpočátku nakládejte přiměřeně, vermikompostér není stroj, dejte mu k zaběhnutí čas. Jakmile se správně rozběhne, k čemuž většinou potřebuje zhruba dva tři měsíce, můžete už do něj odkládat organický odpad z kuchyně v tu chvíli, kdy ho vytvoříte. Ať už to budou slupky z ovoce i zeleniny, kávová sedlina či použité čajové sáčky i lístky. Na žížaly myslete i s pravidelným rosením obyčejným rozprašovačem a prokládáním odpadu z natrhaných ruliček od toaletního papíru či použitých kuchyňských utěrek. 

Jakmile se žížaly díky vaší pomoci i trpělivosti zabydlí ve vyhovujícím prostředí, už není nijak složité si ohlídat, aby vermikompostér dobře fungoval a z domácích odpadků včetně psích hovínek bez problémů vytvářel cenný humus i tzv. žížalí čaj, který je po zředění výborným hnojivem na zalévání. 

S vermikopostérem získáte jakési domácí perpetuum mobile, jež vás výměnou za odpad - v podobě organických zbytků rostlinného původu - může přírodním organickým hnojivem zásobovat donekonečna:

12. května 2011

Autor:
  • Nejčtenější

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Největší umění je vykouzlit lahůdku z mrkve za 12 korun, říká šéfkuchař

Metou zcestovalého šéfkuchaře Petra Kunce je michelinská hvězda. Pomáhal chystat narozeniny muzikanta Eltona Johna i...

Nechci, aby odcházeli sami, říká majitelka hospice pro staré a týrané psy

Premium Eliška Vafková řídí hospic pro staré, nemocné a týrané psy. V rozhovoru pro magazín Víkend prozradila, že se už starala...

Brit proměnil zahradu v prázdninový rezort. Jen podle návodů na internetu

Čtyřiatřicetiletý oční optik Guy Younga z Nuneatonu ve Warwickshiru během koronavirové krize nezahálel. Volného času...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedmero bylin z domácí lékárničky. Fungují na nervy, alergii i žaludek

Příroda je jedna velká apatyka. Nervozita, špatný spánek, bolest v krku, žaludeční vředy, potíže s menopauzou – na to a...

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

  • Další z rubriky

Být sám sobě mastičkářem není těžké, podle návodu to zvládnete

Mastička, kterou si člověk sám vyrobí, může být účinným bojovníkem proti bolesti, příjemným balzámem na duši, ale i...

Největší umění je vykouzlit lahůdku z mrkve za 12 korun, říká šéfkuchař

Metou zcestovalého šéfkuchaře Petra Kunce je michelinská hvězda. Pomáhal chystat narozeniny muzikanta Eltona Johna i...

Deset tipů, jak na komáry a vosy. Vsaďte na květiny a domácí repelenty

Letní měsíce znamenají výlety do přírody, dlouhé večerní vysedávání na zahradě, zkrátka více pobytu venku. Na druhou...

Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou

Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhají mimo...

WhatsApp se brzy zbaví toho, co nás na něm nejvíc štve

Populární chatovací aplikace WhatsApp chystá změnu, která leckoho potěší. Brzy bude mít podporu více aktivních zařízení...

Krejčířovu vilu opět nikdo nechce. Už ani za dvacetinu pořizovací ceny

Ani další pokus o vydražení vily v Černošicích, která patřila odsouzenému Radovanu Krejčířovi, nebyl úspěšný. Do dražby...

Jaromír Jágr poprvé ukázal na sociálních sítích novou přítelkyni

Hokejista Jaromír Jágr (48) a modelka Dominika Branišová (26) už několik týdnů tvoří pár. Absolvovali spolu několik...

Češi bydlí na Papui již tři roky. Byl to ze začátku šok, ale nelitují

Manželé se rozhodli vydat za prací do zahraničí. Zlákala je Papua Nová Guinea, kde žijí od roku 2017. Nejdříve v městě...

Škoda nebude žádnou montovnou, říká Babiš. Nový šéf musí na kobereček

Premium Premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček chtějí vědět, jaká budoucnost čeká mladoboleslavskou...