Míchaná vejce nesmí být suchá jak cesta, říká Pohlreich

aktualizováno 
V prvním díle pořadu Vařte jako šéf! se pracuje s vejci. Zdeněk Pohlreich naučí, jak poznat čerstvé vejce, jak ho nejlépe upravovat a vyvarovat se chyb, které často dělají i profesionálové v restauraci.

"Na vejcích se pozná kuchař a dá se na nich krásně učit," říká Pohlreich. Proto ukáže, jak si poradit se žloutkem i bílkem, jak si při šlehání nenamoct ruku.

"Hromada lidí si myslí, že udělat míchaná vejce je ta nejjednodušší věc pod sluncem. Jenže v té jednoduchosti je vždycky nějaká záludnost," vysvětluje svým studentům-pomocníkům. A přidává radu do života. "Až je budete připravovat, tak přitom myslete na to, jaká nejhorší míchaná vejce jste kdy jedli. A udělejte to jinak," radí.

Fotogalerie

Není třeba dlouho hádat, jak jejich pokus dopadne. "Jsou suchý jak cesta," ušklibuje se nad talířem. A zároveň hned nabídne návod na míchaná vejce po francouzsku, které jsou téměř tekutá, ale přitom provařená.

Finta, která platí obecně pro všechna jídla, kde se používají vejce, je dokonalá kontrola teploty. Proto francouzská vejce nebude dělat na pánvi, ale ve vodní lázni. Na hrnec s horkou vodu vloží misku, jakmile se trošku rozehřeje, vytře ji trochou másla.

Vyklepne dvě vejce, přidá polévkovou lžíci tučné smetany a začne šlehat. "Tím šleháním se do vajec dostane vzduch a jsou pak nadýchanější a lehký, žádná sušenka," vyučuje. A připomíná: "Veškeré bylinky, zelené koření, by mělo do toho jídla přijít až na konec."

Vejce v akci

Vajíčka nakupte za výhodnou cenu, aktuální akce na AkcniCeny.cz

A protože vaření v lázni v porovnání s pánví neprobíhá tak "nadivoko", má v mezičase dost prostoru si nasekat pažitku. Nakonec přidá kousek pečiva a jde se ochutnávat. Ostatně kompletní výrobu míchaných vajec uvidíte na našem videu a celý pořad dnes ve 21:30 na Prima family.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Další z rubriky

Znojemská, divoká svině v seně i jabkance: tak voní české regiony

Znojemská hovězí pečeně

Maso z divočáka pečené s voňavým senem nebo okurková omáčka známá už po staletí. České regiony nabízejí pozoruhodné...

Nesnášejí děti na základce šutrologii? V Muzeu Říčany se naučí ji milovat

Čedičové varhany, které vznikají tuhnutím magmatu, se nacházejí u zřejmě...

Muzeum v Říčanech je tak trochu odlišné. Neočekávejte posedávající důchodkyně hlídající zaprášené skleněné vitríny s...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Najdete na iDNES.cz