Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich: Svíčkovou bych nejraději zakázal, časem umře stejně sama

Do dvaceti let po svíčkové neštěkne ani pes, tvrdí Zdeněk Pohlreich. Tradiční česká kuchyně mu připadá tak staromódní a těžká, že v dnešním životním stylu nemůže přežít.

Zdeněk Pohlreich s Romanem Vaňkem za zády zapáleně přednáší o jednoduchých fíglech domácí kuchyně. | foto: Marek Burza

"Podívejte se na ty tuny guláše nebo svíčkové se šesti, které denně zbaštíme. Od stolu pak sotva vstaneme. To se vůbec nehodí do dnešní doby," tvrdil nedávno na přednášce na Střední škole gastronomické a hotelové v Praze-Braníku. Tím ohromil všechny studenty, pro které je zvládnutí perfektní svíčkové základem technologie v kuchyni.

Chtěl jsem vědět o jeho kontroverzním názoru víc. Zastihl jsem ho na kurzu v Pražském kulinářském institutu, kde se probírala Zázračná jednoduchost kuchyně Zdeňka Pohlreicha.

"Velký problém vidím v tom, že v české tradiční kuchyni schází předkrmy, jako je tomu třeba ve Francii nebo Itálii. To pak vede k tomu, že jdeme v práci na oběd, dáme si svíčkovou, kupu knedlíků, těžkou omáčku plnou mouky. Bleskově to spořádáme a odpadneme," popisuje Pohlreich typický způsob stravování během pracovního dne.

Opakuje známé pravidlo, že mozku trvá nějakou dobu, než zjistí, že je žaludek plný a není třeba dále jíst. Což by se u oběda s lehkým předkrmem nemohlo stát.

Máte nějakou osobní zášť proti svíčkové?
Svíčková sama o sobě je jídlo, které je sice dobré, ale prostě staromódní. Je to minulé století.

Ale vy ho taky máte na jídelním lístku.
Co mám dělat, lidi ji mají rádi a já jsem obchodník. Je to sice tradiční české jídlo, ale myslím si, že do budoucna se tu jíst nebude. Zaprvé kuchaři ho nebudou umět uvařit, zadruhé k současnému životnímu stylu se nehodí. A už vůbec si nemyslím, že je to takový národní poklad a rozhodně by to nebyla taková strašná ztráta. Navíc mám pocit, že se z toho dělá něco víc, než to je.

Není to tím, že se svíčková obecně prezentuje jako vrchol kuchařského umění?
Je to jídlo, které bylo populární desítky let. A mě nebaví dívat se v televizi každé Vánoce na Mrazíka a na dvacet let staré věci. Takže proč ne jednou za čas, ale když si to odpustím, nic se nestane. A když české restaurace budou bez svíčkové, rozhodně se taky nic nestane. To náboženství, které se týká svíčkové, podle mne drží českou kuchyni zpátky. Je to takové bazírování na tom málu, které je opravdu české. Já se toho možná už nedožiju, ale za dvacet let už bude česká kuchyně úplně jiná. Hlavně velikost porcí.

A co se tedy stane?
Myslím, že se stane to, co jinde ve světě. Podívejte se na francouzskou, španělskou nebo třeba italskou kuchyni. Jak se tam propojují vlivy. Tak proč bychom se tu měli zavřít za nějakou zeď a nacpávat se jitrnicemi a kotli gulášů. Hlavně si myslím, že přejímat zahraniční vlivy není žádná ostuda. Přece česká kuchyně není světová a ani nikdy nebude, jí se jenom tady. Ve světě je mnoho regionálních kuchyní, které jsou mnohem lepší, zajímavější i zdravější. To přece není ostuda, něco se přiučit.

Odkud přijdou zahraniční vlivy?
Jen si vzpomeňte na dovolenou třeba v Řecku. Všem je nám tam dobře, jejich jídla milujeme a po zbytek roku se nám po nich stýská. A srovnejte to třeba s tím, co vidíte v televizi. Když bude vařit třeba takový mistr české kuchyně jako Sapík, tak když se budu stravovat podle něj, tak by musel být zázrak, abych nepřibral za týden aspoň tři kila.

Jak nepřibírat a zároveň si pochutnat?
Podle mne je zásadní finta v tom, abychom jedli méně, ale chuťově výraznější, hlubší jídla. Ty vám spolehlivě nahradí objem. Proč mám do sebe soukat tunu knedlíků bez chuti, což jsou v podstatě housky s moukou? To mi připadá jako taková naše divná třetí cesta.

Co říkáte tomu, že tady na kurzu je tak velké množství mladých lidí?
Asi přibývá lidí, kterým není jedno, co jedí, a myslím, že jich bude přibývat. Lidi vědí, že je něco blbě, otázkou je, zda se v současném systému podaří něco zlepšit a budou mít na kvalitnější jídlo.

Návod na perfektní srnčí svíčkovou

3. listopadu 2010

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilí ikona, kterou už neuvidíte. Makumba zahynul v souboji s jiným samcem

Proč letos na jaře Marek Ždánský opět vyrazil do Afriky? „Chtěl jsem vidět poslední poddruh goril, které jsem v jejich přirozeném prostředí ještě neviděl – gorily nížinné, o které jsem se staral...

23. července 2024

ANKETA: Pět variant jména pro luskouní holčičku. Které z nich to bude?

Zhruba dva a půl tisíce návrhů jmen pro samičku luskouna krátkoocasého, která se v Zoo Praha narodila prvního července, se během týdne sešlo od téměř čtyř tisíc čtenářů iDNES.cz. Děkujeme. Zoo Praha...

18. července 2024,  aktualizováno  22.7 12:15

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahrada jí nejvíc kvete koncem zimy. Vypiplala z ní království čemeřic

Původně v poměrně nedávno vybudované zahradě s výhledem na Beskydy převládaly keře buxusů, majitelé ovšem nakonec změnili názor a rozhodli se pro zahradu kvetoucí po celý rok. Dnes je z ní království...

16. července 2024

Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik

Premium

Snídaně před odchodem do práce, oběd ve dvanáct a teplá večeře? Tyto zvyklosti Češi rychle opouštějí. Čas jídla se posouvá podle potřeby, jíme, když máme čas a náladu. „Vítězí individualismus,“ říká...

20. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nikdo nepřipraví půdu pro nový záhon lépe než slepice. Manuál je prostý

Budovat záhony na zelené louce v představách většiny z nás znamená pracně zorat či zrýt půdu a zbavit se drnu, za čímž je opět náročná fyzická práce. Jde to i jinak, jak nám názorně předvedli na...

17. července 2024

Pořízek Oliver vážil po porodu přes pět kilo. Na svět přišel ve zlínské nemocnici

Výjimečnou událost zažili v porodnici Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně. Před několika dny tu přišel na svět chlapeček Oliver, který vážil 5320 gramů. Stal se tak jedním z vůbec nejtěžších...

23. července 2024  13:04

Gorilí ikona, kterou už neuvidíte. Makumba zahynul v souboji s jiným samcem

Proč letos na jaře Marek Ždánský opět vyrazil do Afriky? „Chtěl jsem vidět poslední poddruh goril, které jsem v jejich přirozeném prostředí ještě neviděl – gorily nížinné, o které jsem se staral...

23. července 2024

Gruzínský tarty, to je obranář, který je jako horský kamzík

Kavkazský pastevecký pes je nezávislý, sebevědomý pes, který má skvělé hlídací vlastnosti a je od přírody vůči cizím lidem nedůvěřivý. To samé platí i o původních liniích tarty pocházejících z...

23. července 2024

ANKETA: Pět variant jména pro luskouní holčičku. Které z nich to bude?

Zhruba dva a půl tisíce návrhů jmen pro samičku luskouna krátkoocasého, která se v Zoo Praha narodila prvního července, se během týdne sešlo od téměř čtyř tisíc čtenářů iDNES.cz. Děkujeme. Zoo Praha...

18. července 2024,  aktualizováno  22.7 12:15

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...

Za celosvětový kolaps IT systémů může nečekaně absurdní chyba

Nepovedená aktualizace bezpečnostního softwaru společnosti Crowdstrike způsobila pád počítačů a serverů s operačním...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů,...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Piju každý den. Dřív nebo později se upiju k smrti, líčí bývalý fotbalista Fenin

Fotbalista Martin Fenin (37) neprožívá nejlepší období. Nejen, že mu nevyšlo manželství s policistkou Beatou, se kterou...