Ingredience
Postup
- Začíná to tím, že je třeba před přípravou vejce nesolit. Sůl vytahuje ze suroviny tekutinu a tím by pak vajíčka nebyla tak nadýchaná. Plotýnka by také neměla mít moc vysokou teplotu, jinak ztrácíme kontrolu nad jednotlivými fázemi míchání.
- Jakmile vejce nalijeme na pánev, ztlumíme hořák a necháme je jen mírně chytnout. Pak musíme začít opatrně míchat, nejlépe gumovou stěrkou pěkně ode dna. Gumová stěrka se dobře dostane do všech „koutů“ pánve. Toho se nikdy nedosáhne klasickou dřevěnou vařečkou.
- A poslední fáze: vypneme sporák chvilku před tím, než budou vejce hotová. Pánev je i tak rozpálená, takže využijeme zbytkové teplo a můžeme ještě chvíli míchat, než dosáhneme kýženého polotekutého stavu.