Šéfkuchař Radek David napadl učňovské školství. Učitelé mu oponují

Češi podle něj neumějí vychovat kuchaře. Když už se někteří z nich mají zájem něco naučit v zahraničí, půlka z nich se už nevrátí, tvrdí šéfkuchař proslulé restaurace La Veranda. Oponuje mu zástupkyně ředitele gastronomické školy Jaroslava Haiklová.

Šéfkuchař restaurace La Veranda Radek David | foto: La Veranda

Podle Davida za současný stav učňovského školství v oboru gastronomie mohou například nekvalitní učebnice, nekompetentní učitelé či nedostatek praxe – to jsou hlavní důvody, proč je v Česku nedostatek kvalitních kuchařů. Důsledkem toho je podle známých šéfkuchařů v Česku až 70 procent nekvalitních restaurací.

Ve škole učí teoretici

"Velkým problémem je velké množství kuchařských škol, na kterých učí teoretici. Teorii zvládají skvěle, ale když se potom dostanou do kuchyně, neumějí správně vykostit ani rybu," popsal problém Radek David.

"Je pravda, že odborné předměty na školách učí teoretici, ale není to způsobeno neochotou škol zaměstnávat praktiky, ale právními předpisy, které po učitelích odborných předmětů požadují vysokoškolské vzdělání. To samozřejmě špičkoví kuchaři, kteří by byli ochotni své budoucí kolegy vzdělávat, většinou nemají," oponuje Jaroslava Haiklová, zástupkyně ředitele pro praktické vyučování Střední školy gastronomické a hotelové v Praze-Braníku.

Ve škole se proto pravidelně organizují přednášky špičkových kuchařů, jako jsou například Dalibor Navrátil, Zdeněk Pohlreich, Roman Vaněk či Radek Šubrt a další. (Pozn. redakce: Podle vlastní zkušenosti na branické škole většinou učí lidé, kteří dřív vařili, takže tady problém nevidím, navíc učni praktické dovednosti získávají přímo v provozu, mají totiž týden školu a týden praxi.)

Hodně záleží na praxi

Záleží také na tom, kam chodí studenti na praxi. Šéfkuchaři často vybírají podle instinktu. "Může přijít člověk, který má zkušenosti z několika kvalitních nebo zahraničních restaurací, když ale zjistím, že v každé vydržel jen půl roku, už pro mě není zajímavý. Důležité je, aby se stal členem týmu a vydržel v něm," vysvětlil Radek David.

A notuje si s ním i Jaroslava Haiklová. "I u našich studentů je častým jevem, že jim po praxi v rámci školy nabízí provozovny, kde tuto praxi vykonávali, stálý pracovní poměr. Proto nabízíme našim studentům praxe na prestižních pracovištích, na kterých mohou zkušenosti a dobré návyky pro budoucího zaměstnavatele důležité, získat. Z našich asi šedesáti partnerů, u kterých praktické vyučování probíhá, mohu jmenovat například hotel Radisson BLU a v něm restauraci Alcron, která získala a obhájila Michelinskou hvězdu, a dále restaurace Divinis, Amade, Café Imperial, hotelovou praxi máme zastoupenou namátkou v těchto hotelích: Holiday Inn Prague Congress Centre, NH Prague, Sivek hotels, Yasmin, Kempinsky, Le Palais Prague.

Neumějí cizí jazyk

Není nic lepšího než praxe v zahraničí, bez ní se kvalitní kuchař neobejde, aby mohl sledovat nové trendy a uplatnil je v praxi. Problémem je však špatná jazyková vybavenost mladých kuchařů, vyučování cizích jazyků na učňácích neprobíhá tak intenzivně jako například na gymnáziu. Takže hodně záleží na vlastním zájmu studenta.

"Špatné jazykové vybavenosti studentů jsme si vědomi. Právě proto máme výrazně zvýšenou dotaci na výuku cizích jazyků a zároveň umožňujeme studentům účastnit se praxe v zahraničí (Německo a Španělsko). Stejně tak i organizujeme pro naše studenty odborné kurzy. Jenom v letošním roce na naší škole proběhly například sommeliérské, baristické a barmanské kurzy," vypočítává Haiklová.

Radku Davidovi pijí krev i současné učebnice, ve kterých jsou často reklamy společností vyrábějících nejrůznější dochucovadla, kečupy, kořenicí směsi a podobně. "Je mnoho škol, které učí podle těchto učebnic, a učni pak vaří s produkty, které nemají v kvalitní gastronomii co dělat. Samozřejmě existují světlé výjimky, i v Česku jsou dobré kuchařské školy, ale zatím je jich málo," doplnil David.

V branické kuchařské škole to řeší po svém. "Raději si vypracováváme vlastní skripta a žáci se učí z nich. S reklamami v učebnicích je totiž ten problém, že vydavatel na nich chce hlavně vydělat. Ale nejdůležitější však je, aby mladý učeň skutečně vařit chtěl," doplňuje Haiklová.

(Pozn. redakce: Podle vlastní zkušenosti, kdybych učiteli naservíroval například kečup místo protlaku, dostanu za pět a půl roku se mnou nebude mluvit).

Podle Davida z 200 absolventů se stane kuchaři tři až pět lidí, to je opravdu málo. Jaroslava Haiklová to však nevidí tak černě. "Pravidelně kontaktujeme naše bývalé studenty, a proto vím, že tak hrozivé číslo to  nebude. Je ale pravda, že kuchařina je náročný obor a každý ten neustálý stres spojený se směnným provozem a velkou fyzickou zátěží neunese. Myslím, že je to však podobné i v dalších oborech," vysvětluje. 

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zahrada Terezy Kostkové oslavuje motýlí keře i Nvotovu hereckou maringotku

23. února 2024  1:24

„Jak se před vámi zahrada otevře, když na ni vstoupíte, je moc důležité,“ vysvětluje Tereza...

Neberte kolo tak vážně, jezdí to pak rychleji, vzkazují kluci z Cyklistickey

22. února 2024

Premium Jsou mladí, nekonvenční a svůj obsah se nebojí dělat jinak. Před třemi lety založili Dominik...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Objevili největší anakondu světa. Měřila osm metrů a vážila dva metráky

25. února 2024

Její hlava byla velká jako lidská hlava, byla tlustá jako pneumatika do auta. Našel ji nizozemský...

Sobota rozhodne o finalistech Peče celá země. Kdo je vaším favoritem?

29. února 2024

Minulou sobotu nastoupilo do sladkého klání vonícího Vánocemi, ovocnou tartaletkou a huňatými...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fascinující boj vlků s přívalem sněhu. V síti tunelů šéf jistí smečku vzadu

22. února 2024

Napadne pár centimetrů sněhu a ve městech to často způsobí téměř kolaps. Což teprve, když čerstvého...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Sobota rozhodne o finalistech Peče celá země. Kdo je vaším favoritem?

29. února 2024

Minulou sobotu nastoupilo do sladkého klání vonícího Vánocemi, ovocnou tartaletkou a huňatými...

V Česku na grilu budu za hodného, Pohlreich za zlého, prozradil kuchař Svatek

29. února 2024

Premium TV Prima se v březnu chystá na nový pořad Česko na grilu. Se Zdeňkem Pohlreichem bude účinkovat...

Někdy fungujeme i jako pároví terapeuti, říká zahradní architekt Leffler

28. února 2024

Rozstřel Rozumný pohled na zahradní design se snaží přiblížit komukoliv, kdo má kousek vlastního pozemku. S...

Nový práh nepustí do domu prach ani průvan. Jak na výměnu krok za krokem

28. února 2024

Dosluhuje vám starý práh, kýve se nebo je opotřebovaný a už příliš netěsní. V tom případě přišel...

Potkejte se s námi o víkendu v Brně! Rozdáme přes 1000 produktů k testování
Potkejte se s námi o víkendu v Brně! Rozdáme přes 1000 produktů k testování

Na brněnském výstavišti proběhne od čtvrtka 29. února do soboty 2. března veletrh ProDítě. Najdete tam přehlídku kočárků, autosedaček a dalšího...

Zemřela slovenská moderátorka, oblíbený byl její pořad, který pomáhal dětem

Zemřela moderátorka a logopedka slovenské dětské televizní stanice JOJko Lucia Palugyayová. Bylo jí 47 let. Na...

Šlo o rozhovor, hájí Gondíková s Benešovou focení do pánských časopisů

Herečky Adéla Gondíková (50) a Lucie Benešová (49) jsou spolužačky z konzervatoře a přátelí se už přes třicet let. V...

Brzobohatý řádil v šatech a paruce. Poprvé veřejně jako Tiffany Richbitch

Ondřej Gregor Brzobohatý (41) vystoupil poprvé veřejně v šatech jako drag queen Tiffany Richbitch. Byl hostem druhého...

Princ William zrušil na poslední chvíli z osobních důvodů účast na akci

Britský princ William (41) odřekl svou účast na úterní vzpomínkové slavnosti na hradě Windsor. Na bohoslužbu za...

Menzelová pomáhá nemocnému Víznerovi. Byl bys hrdý, vzkázala manželovi

Olga Menzelová (46) poslala prostřednictvím Instagramu dojemný vzkaz svému zesnulému muži Jiřímu Menzelovi k jeho...