Kapr s nádivkou
Suroviny: 2 filety z kapra (800 g), sůl, 200 g pohanky, 1 cibule, 300 g dýně hokkaido, 150 g hnědých žampionů, asi 4 lžíce olivového oleje, 1 snítka rozmarýnu, 3 lžíce petrželových listů, 30 g sušených brusinek, mletý černý pepř, asi 1 lžička citronové šťávy a rozmarýn na ozdobení. (Doba přípravy 50 minut, 4 porce, 1 porce = 2268 kJ/542 kcal.)
Vyzkoušejte nejlepší finty, jak vyfiletovat kapra a zbavit ho kostí |
Vykostěné půlky kapra zbavené šupin, omyjeme, osušíme a osolíme. Pohanku propláchneme, uvaříme v osolené vodě na skus (asi 10 minut) a scedíme.
Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Dýni omyjeme, rozpůlíme, odstraníme měkký střed a dužinu nakrájíme na malé kousky. Žampiony očistíme a také nakrájíme. V pánvi nahřejeme 2 lžíce oleje a orestujeme na něm asi 2 minuty cibuli, dýni i houby. Rozmarýn a petrželku opláchneme a jehličky rozmarýnu otrháme, bylinky nasekáme a přidáme je k připravené směsi. Vmícháme sušené brusinky a pohanku, osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou.
Jeden kapří filet položíme do pekáče kůží dolů a pokapeme ho olivovým olejem. Na něj rozdělíme pohanku se zeleninou a houbami a zakryjeme druhým filetem, opět zakapeme olejem. Zbylou směs přidáme do pekáče. Pečeme v troubě na 180 °C asi 20 minut, před podávání ozdobíme snítkou rozmarýnu.