Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

  0:16aktualizováno  0:16
Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli při houbaření štěstí, hlíva či žampiony jsou dostupné v podstatě kdykoliv. Takže se můžete klidně pustit do přípravy houbových jednohubek jako dělaných pro posezení s přáteli.
Část 1/5

Houbová smaženice v palačince

Houbová smaženice v palačince

Houbová smaženice v palačince. Doba přípravy 45 minut.

Ingredience na 4 ks palačinek: 200 g hladké mouky, 500 ml mléka, 2 vejce, sůl a tuk na smažení.
Na smaženici 800 g směsi lesních hub nebo žampionů, 2 lžíce másla, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky kmínu, 2 jarní cibulky, 2 vejce, 1 červená paprika a čerstvé bylinky na ozdobení. 

Z hladké mouky, mléka, 2 žloutků a špetky soli vyšlehejte jemné palačinkové těsto, do kterého vmíchejte pevný sníh z bílků. Cibuli a česnek oloupejte, houby očistěte, podle potřeby omyjte a nakrájejte je na menší kousky.

Pánev předem zahřejte, vymastěte peroutkou a pak na ni sběračkou dávkujte těsto, které otáčivým pohybem pánve rozlijte po celém jejím povrchu. Palačinky pečte po obou stranách dozlatova.

Jako náplň si připravte houbovou smaženici: V pánvi přikryté pokličkou na másle zpěňte jemně nakrájenou cibuli a česnek. Vložte očištěné a na plátky nakrájené houby, posypte kmínem, osolte a duste asi 10 minut na mírném ohni. Když změknou, přidejte nakrájenou jarní cibulku a osolená rozšlehaná vejce. Za stálého míchání je nechte ve smaženici srazit.

Na palačinky rozdělte houbovou smaženici, zaviňte, ozdobte kostičkami papriky a zelenými bylinkami a můžete podávat.

Autor:
  • Nejčtenější

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Fascinující trávy udělají vaši zahradu krásnou i na podzim a v zimě

Jejich nádherná květenství a elegantní pohyby stébel ve větru nás mnohdy doslova okouzlí. Už to je důvod, proč se...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Devět tipů, jak na zahradě zatočit bez chemie s chorobami a škůdci

Proti chorobám a škůdcům můžete použít i prostředky, které jsou šetrné vůči přírodě. Čím dál více majitelů zahrad chce...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Výrazný nos, vzdělání sestry. Proto si Gott vybral Ivanu, říká novinářka

Profesní vztah je pojil pětadvacet let, ona ho však osobně poznala už jako holčička. Navzdory všem turbulencím, které...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů

Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat, a při objednávání...

Barevné krásky fuchsie: jak o ně pečovat a jednoduše si je namnožit

Fuchsie jsou stálicemi našich balkonů a teras, každý rok se objevují nové tvary květů i početné barevné odstíny. Navíc...

Nechtěl věčně školit své kuchaře, vsadil na vzdělávání už ve škole

Kuchař Jiří Roith se rozhodl změnit české odborné gastronomické školství. Vymyslel koncept, kdy natočí videokurzy...

Premium

Bojím se, že jsem na film moc hezkej, říká Lukáš Hejlík

Lukáš Hejlík je pořád na cestách. Proto jsme se taky domluvili, že rozhovor povedeme po hlasových a textových zprávách....

Najdete na iDNES.cz