Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nakupte kroupy na vánočního kubu. Lehkou verzi, aby klouzal do krku

  0:21
Vůně orestovaných hříbků, kořenové zeleniny, majoránky a pěna z bílé cibulky. A krémovitá konzistence italského rizota. I takový může být vánoční kuba, který si i přes lehký moderní kabát zachová veškeré chuťové atributy tradičního staročeského jídla.

Záleží na kraji, někde se tradiční vánoční kuba připravuje z trhaných krupek, jinde se nebojí celých ječných krup (viz recept zde). Touto cestou šel i Ondřej Koráb a v kuchyni prezidentského apartmá pražského hotelu The Mark, jehož kuchyni od letošního léta šéfuje, připravil pro čtenáře iDNES.cz svoji moderní odlehčenou verzi. Tedy kubu jako kroupové rizoto s hříbky, majoránkou a bílou cibulí.

Na obvyklé 4 porce budete potřebovat: 250 g velkých krup, 200 g mrkve, 200 g celeru, 200 g petržele, pár stroužků česneku (cca 20 g), pár snítek čerstvé majoránky (cca 8 g, případně sušenou), cca 200 g čerstvých, mražených nebo sušených hříbků, 200 g bílé cibule, 100 ml smetany, 100 g másla, 80 g sýra typu parmezán (Gran Moravia), pepř a sůl na dochucení.

Jak se vrhnout na přípravu rizotového kuby krok za krokem

Kroupy propláchněte pod vodou a nechte zalité vodou, klidně přes noc. Pokud zapomenete, i hodinka je na namočení dobrá, i ta stačí, aby trochu nabobtnaly, což vám zkrátí dobu vaření. Kroupy pak uvařte ve stejné vodě, jen nim přidejte očištěnou a na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu (jen zhruba jednu mrkev a jednu petržel si nechte stranou) a majoránku (případně tymián či rozmarýn). Na sůl zapomeňte, podle Ondřeje by jen prodloužila dobu vaření.

Recept na vánočního kubu

Zatímco se kroupy vaří, připravte si základ pro pěnu z bílé cibule. Stačí ji oloupat, pokrájet na plátky a ty zpěnit na másle, aby zesklovatěly. „Cibule má zůstat čistě bílá, takže ji nezarestujte do hněda, ale po zpěnění ji hned zalijte smetanou a uvařte do měkka,“ varuje šéfkuchař. Rozvaření cibule potrvá zhruba kolem dvaceti minut.

A na řadě je příprava vlastního chuťového základu rizota, tedy česneku, mrkve, petržele a hub. Pár stroužků česneku oloupejte a pokrájejte na jemné plátky, petržel a mrkev pokrájejte na drobné kostičky, přidejte pár kousků hub a společně je zpěňte na másle. Zbytek pokrájených hříbků - buď čerstvých, nebo sušených a předem namočených - pěkně zvlášť orestujte na pánvičce a nechte okapat na papírové utěrce.

Uvařené kroupy slijte a vývar si nechte v misce nebo kastrolku stranou, budete ho ještě potřebovat. (Zato vařenou kořenovou zeleninu už potřebovat nebudete, případně si ji můžete dát stranou a použít ji do bramborového salátu.)

Čisté vařené kroupy pak přidejte do kastrolku k orestovanému zeleninovému základu, promíchejte a ještě krátce společně restujte. Pak k tomuto základu přilijte přiměřené množství vývaru a přiveďte k varu. Tady začíná ta alchymie, jak získat správnou konzistenci italského rizota, které tak lehce klouže do krku.

„A teď můžete začít rizoto vyšlehávat,“ vysvětluje Ondřej a přidává k zeleninovému základu podlitému vývarem oříšky másla a bez přestání obsah kastrolku promíchává. Jakmile má obsah tu správnou krémovitou konzistenci (mrkněte na ni na videu), přidá nastrouhaný parmezán a dál míchá, dokud se sýr nerozpustí. Pak kastrolek můžete stáhnout, aby si rizoto chvilku odpočinulo.

Přípravu tradičního italského rizota a jeho správnou konzistenci můžete odpozorovat na tomto videu (případně přímo od italského šéfkuchaře zde):

14. října 2013

Mezitím rozmixujete rozvařenou bílou cibuli, což ji krásně napění, dochutíte ji troškou soli a čerstvě namletým pepřem a můžete servírovat. Na hluboký talíř nalijte naběračku rizota, jeho povrch pak ozdobte orestovanými hříbky, pár lístky čerstvé majoránky navrch a nastrouhanými hoblinkami parmezánu. Pak teprve přidejte pár lžic našlehané bílé pěny z bílé cibule.

Ondřej Koráb věří, že tenhle odlehčený český kuba bude chutnat každému, kdo ho má opravdu rád a Vánoce si bez něj neumí představit. U nás tímhle receptem zabodoval, byla to doslova koncentrovaná chuť Vánoc.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...