Tradiční štědrovečerní bílá zelná polévka, zapečená klobása a nadívaný kapr

  • 0
Pokud jste na chalupě, tak dříví v kamnech už určitě praská, stromeček je ozdobený, magický večer přichází… Časopis Na chalupě s Terezou Bebarovou pro vás vybral staročeské štědrovečerní menu: vánočního kubu, bílou zelnou polévku, kapra s nádivkou a zapečenou klobásu. Krásný Štědrý večer a dobrou chuť.
Vánoční kuba

Vánoční kuba

Suroviny: 2 hrnky krup, 1 hrnek sušených hub, sůl, kmín, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce sádla, hrst majoránky, mletý černý pepř a čerstvá majoránka na ozdobení. (Doba přípravy 30 minut bez namáčení krup a hub,
4 porce, 1 porce = 1518 kJ/363 kcal.)

Kroupy důkladně propláchneme, zalijeme vodou a necháme je přes noc bobtnat, aby se rychleji uvařily. Sušené houby necháme přes noc namočené ve vodě. Nabobtnalé kroupy propláchneme, dáme je do většího hrnce a přilijeme vodu, které by mělo být alespoň čtyřikrát více než krup. Osolíme a vaříme asi 20 minut doměkka (nebo podle návodu na obalu). Scedíme a necháme okapat.

Namočené sušené houby scedíme a rozkrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme nebo rozmačkáme.

V pánvi rozpálíme sádlo, přisypeme cibuli a orestujeme dozlatova. Pak přidáme houby, osolíme je, pokmínujeme a krátce podusíme doměkka. Vmícháme česnek a majoránku, podle chuti přisolíme a opepříme. Houby promícháme s kroupami a ozdobíme čerstvou bylinkou.

Vyzkoušet můžete i odlehčenou variantu tradičního kuby připravenou jako kroupové rizoto podle šéfkuchaře Ondřeje Korába:

21. prosince 2014

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Suroviny: 1200 ml vepřového vývaru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 8 lžic oleje, 40 g hladké mouky, 200 g bílého kysaného zelí, 200 g klobás, sůl podle chuti, mletý pepř podle chuti, mletý kmín podle chuti, krupicový cukr podle chuti a 200 g brambor. (Doba přípravy 30 minut, 4 porce, 1 porce = 1560 kJ/373 kcal.)

Vývar přivedeme k varu. Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek orestujeme na rozpáleném oleji. Asi po 5 minutách zasypeme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme vroucím vývarem.

Kysané zelí překrájíme, vložíme do hrnce s vývarem, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, ochutíme solí, pepřem, mletým kmínem a špetkou cukru. Vaříme zhruba dvacet minut.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté brambory slijeme a přidáme je do polévky. Polévku dochutíme solí, pepřem a cukrem. Teplou ihned podáváme například se zakysanou smetanou.

Kapr s nádivkou

Kapr s nádivkou

Suroviny: 2 filety z kapra (800 g), sůl, 200 g pohanky, 1 cibule, 300 g dýně hokkaido, 150 g hnědých žampionů, asi 4 lžíce olivového oleje, 1 snítka rozmarýnu, 3 lžíce petrželových listů, 30 g sušených brusinek, mletý černý pepř, asi 1 lžička citronové šťávy a rozmarýn na ozdobení. (Doba přípravy 50 minut, 4 porce, 1 porce = 2268 kJ/542 kcal.)

Vyzkoušejte nejlepší finty, jak vyfiletovat kapra a zbavit ho kostí

Vykostěné půlky kapra zbavené šupin, omyjeme, osušíme a osolíme. Pohanku propláchneme, uvaříme v osolené vodě na skus (asi 10 minut) a scedíme.

Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Dýni omyjeme, rozpůlíme, odstraníme měkký střed a dužinu nakrájíme na malé kousky. Žampiony očistíme a také nakrájíme. V pánvi nahřejeme 2 lžíce oleje a orestujeme na něm asi 2 minuty cibuli, dýni i houby. Rozmarýn a petrželku opláchneme a jehličky rozmarýnu otrháme, bylinky nasekáme a přidáme je k připravené směsi. Vmícháme sušené brusinky a pohanku, osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou.

Jeden kapří filet položíme do pekáče kůží dolů a pokapeme ho olivovým olejem. Na něj rozdělíme pohanku se zeleninou a houbami a zakryjeme druhým filetem, opět zakapeme olejem. Zbylou směs přidáme do pekáče. Pečeme v troubě na 180 °C asi 20 minut, před podávání ozdobíme snítkou rozmarýnu.

Zapečená klobása

Zapečená klobása

Suroviny: 2 lžíce rostlinného oleje, 800 g vinné klobásy, 4 jarní cibulky, 100 g cherry rajčat, 4 vejce, 200 ml smetany ke šlehání, 100 ml piva, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce hladké mouky, sůl, mletý černý pepř a ideálně čerstvé oregano.
(Doba přípravy: 20 minut, 4 porce, 1 porce = 356 kJ/802 kcal.)

Vinná klobása a italská salsiccia jsou sestry. Vyrobte je zgruntu od střívka

Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm klobásu z obou stran. Přidáme očištěnou jarní cibulku a rajčata překrájená na poloviny a společně restujeme.

V misce rozmícháme vejce, smetanu, pivo, hořčici, hladkou mouku, sůl a pepř. Těstíčko dobře prošleháme metličkou a nalijeme do pánve ke klobáse. Dochutíme oreganem a směs necháme zatáhnout. Když se vaječná hmota začne srážet, pánev dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme přibližně 8 minut.

, Na chalupě s Terezou Bebarovou