2. Opilý losos s tuláckou zeleninou
Suroviny:
- 8 kousků čerstvého lososa
- 2 dcl dobrého bílého vína dle vlastního výběru
- 1 dcl olivového oleje
- citronová šťáva z poloviny většího citronu
- špetka soli
- špetka mletého bílého pepře
- nasekané čerstvé bylinky – rozmarýn a bazalka
Citronovou šťávu smícháme s vínem, solí, kořením a olejem. Rozdělíme na polovinu. Tou první částí důkladně namažeme očištěné kousky ryby a dáme na gril na 5 minut kůží dolů. Poté kousky lososa obrátíme.
Výběr prvních příspěvků:
Od špekáčků a topinky až po žebra. Čtenářské recepty v soutěži o gril |
Do druhé poloviny směsi nasekáme čerstvé bylinky, rybu potřeme a grilujeme dalších 5 minut.
Podáváme s „tuláckou zeleninou“.
Suroviny:
- 4 rajčata nakrájená na plátky
- 3 papriky nakrájené na podélné proužky
- 3 cibule nakrájené na kolečka
- menší lilek nakrájený na kolečka
- menší cuketa nakrájená na kolečka
- 3 brambory nakrájené na plátky
Promícháme, osolíme, posypeme kmínem. Grilovací tácek, na kterém je zelenina, pokryjeme alobalem a dáme na gril asi na 10 minut.
Poté odkryjeme a grilujeme volně ještě 5 minut. Zeleninu je možné obměňovat podle chuti. Vychutnáváme s bílým vínem, tentokrát však již ne ve směsi, ale ve sklenici.