Už jste grilovali křepelky? Naši čtenáři ano. Podívejte se, na co měli chuť

  • 2
Do 15. června jste mohli posílat své příspěvky z letošního grilování. Ti nejlepší mohou vyhrát gril a další ceny. Dnes přinášíme druhou várku výběru vašich příspěvků. Během příštího týdne vyhlásíme vítěze soutěže.

1. Sendvič

Sandwich

„Původně jsem chtěl poslat fotografie burgeru nebo žeber, ale to určitě posílá každý, tak jsem se rozhodl pro takovýto sendvič. Je to taková má varianta club sandwiche,“ píše čtenář.

Dole opečený toast s majonézou, na něj ledový salát, rajče, na tenko rozklepané krutí maso se zapečeným čedarem, následuje druhý opečený toast, kde je z jedné strany majonéza a z druhé dijonská hořčice. Další vrstvu dvoří několik plátků vypečené anglické slaniny, na to přijde volské oko s tekutým žloutkem a jako poslední opět opečený toast s majonézou.

Po rozkrojení na poloviny žloutek vyteče a sendvič vypadá krásně jako na obrázku.

O co se soutěží:

Komerční rámeček
Ceny v grilovací soutěži

Léto se blíží a s ním i období zahradních grilovaček a příjemných teplých večerů. Proč tedy nepřesunout přípravu pokrmů ven? Pod zahradní pergolu, do zahrady, k bazénu nebo jen tak na terasu. Stačí, když budete mít štěstí v naší soutěži, a můžete si užívat jednu z cen od společnosti Mountfield.

1. cena - gril Gas2Coal
Vítěz soutěže jistě ocení gril Gas2Coal americké značky Char-Broil. Tento gril v sobě zcela inovátorsky kombinuje výhody metod grilování masa na plynu a na dřevěném uhlí. Jaký zvolíte postup přípravy báječně šťavnatých steaků, je tedy jen na vás! Gril je vybaven dvěma hořáky z nerezové oceli s odděleným ovládáním výkonu. Praktické elektronické zapalování je zárukou jejich okamžitého zažehnutí a s integrovaným teploměrem na víku budete mít průběžnou teplotu uvnitř grilu stále na očích. Grilování vám zpříjemní řada vychytávek jako integrovaný otvírák nebo praktický zvedák roštu.

 

2. cena - grilovací nářadí a grilovací rukavice

Všichni milovníci grilování ocení profesionální, vysoce kvalitní set grilovacího nářadí Char-Broil složený z lopatky, kleští a vidlice. Vysoce kvalitní teplovzdorná rukavice Chair-Broil univerzální velikosti. Rukavice je navíc opatřena praktickým poutkem.

3. cena - doplňky pro grilování

Připravit si zahradní gril na sezonu není nic náročného. S pomocí těchto tří pomocníků bude na nastávající grilovací sezonu váš gril perfektně vyčištěn.

2. Opilý losos s tuláckou zeleninou

Opilý losos

Suroviny:

  • 8 kousků čerstvého lososa
  • 2 dcl dobrého bílého vína dle vlastního výběru
  • 1 dcl olivového oleje
  • citronová šťáva z poloviny většího citronu
  • špetka soli
  • špetka mletého bílého pepře
  • nasekané čerstvé bylinky – rozmarýn a bazalka

Citronovou šťávu smícháme s vínem, solí, kořením a olejem. Rozdělíme na polovinu. Tou první částí důkladně namažeme očištěné kousky ryby a dáme na gril na 5 minut kůží dolů. Poté kousky lososa obrátíme.

Výběr prvních příspěvků:

Od špekáčků a topinky až po žebra. Čtenářské recepty v soutěži o gril

Do druhé poloviny směsi nasekáme čerstvé bylinky, rybu potřeme a grilujeme dalších 5 minut.

Podáváme s „tuláckou zeleninou“.

Tulácká zelenina

Suroviny:

  • 4 rajčata nakrájená na plátky
  • 3 papriky nakrájené na podélné proužky
  • 3 cibule nakrájené na kolečka
  • menší lilek nakrájený na kolečka
  • menší cuketa nakrájená na kolečka
  • 3 brambory nakrájené na plátky

Promícháme, osolíme, posypeme kmínem. Grilovací tácek, na kterém je zelenina, pokryjeme alobalem a dáme na gril asi na 10 minut.

Poté odkryjeme a grilujeme volně ještě 5 minut. Zeleninu je možné obměňovat podle chuti. Vychutnáváme s bílým vínem, tentokrát však již ne ve směsi, ale ve sklenici.

3. Hovězí vysoký roštěnec

Hovězí vysoký roštěnec

Nejdůležitější je kvalitní vyzrálé maso, sůl, pepř a pořádně rozpálený gril. Grilovat 3 minuty z každé strany a 5 minut nechat odpočinout.

Čerstvé krevety stačí jen opláchnout a dát na gril. V okamžiku, kdy zčervenají, jsou hotové. Není třeba žádné koření ani nakládání.

Děláme i hovězí hamburger se sezamovou houskou. Základem je opět kvalitní maso, sůl, pepř, cibulka, vajíčko, sýr, důležité je včas maso stáhnout z rozpáleného grilu.

Skladba a vrstvy hamburgeru jsou již na každém. Ke všemu se jako příloha velice dobře hodí lahodné víno a samozřejmě příjemná společnost, bez které není prožitek tak dokonalý.

4. Švestky ve slanině a cuketa se sýrem

Švestky ve slanině

Sušené švestky 6 hodin předem namočené v rumu jsou balené do anglické slaniny. Griluje se na špejlích na pečícím papíru. Podává se jako předkrm.

Zároveň připravujeme i cuketu s kozím sýrem. Grilované plátky cukety předem osollíme a pak vysušíme a potřeme olivovým olejem a zakápneme citronem.

Ugrilované cukety se potřou směsí kozího sýra a lučiny v poměru 2× kozí sýr, 1× lučina, do směsi se zamíchají na drobno nasekané brusinky. Směs se připravuje předem a nechá se v ledničce odležet.

5. Vepřová krkovice

Krkovice

„Nejraději mám krkovici na silnější plátky, protože maso není suché,“ doporučuje čtenář. Maso nechá venku z lednice aby nebylo studené.

„Nejdříve roztopím gril na 80 stupňů a na dubovém dřevě bez jakýchkoliv koření nechám maso 10 minut natáhnout kouřem. Topeniště pod roštem je na nižší poloze. Maso se takto lehce zaudí a zatáhne,“ pokračuje.

Krkovice
Krkovice

Pak maso griluje 4 minuty z každé strany na vyšší teplotu – topení pod roštem je již téměř nahoře. Po sundání z grilu 5 minut maso odpočívá.

Potom přidá jen sůl a pepř a navrch přidá ještě plátek másla na zvýraznění chuti. Jako přílohu má rád polníček a rajčata.

6. Hovězí hamburger „B11“

Hovězí hamburger „B11"

Domácí bulka se smaženou cibulkou (peče přítelkyně od bráchy, jsou fakt perfektní). Hovězí maso je z Bělečka, popisuje čtenář.

Maso: Do masa přidávám sůl, pepř, chilli, čerstvou šalvěj, vajíčko. Maso opékám na litinovém elektrickém grilu na 190 °C, z každé strany 2,5 minuty. Samozřejmostí je forma – lis na maso.

Dip: Majonéza, bílý jogurt, kečup, sůl, bílý pepř, lisovaný česnek, pažitka

Servírování: Základem je dobře opečená bulka, zapečený čedar na mase, na tenko nakrájené rajče, salát a lahodný dip.

7. Léto s vůní moře

Ryby a krevety na grilu

Ingredience: čerstvé ryby, krevety, nejlépe čerstvé bylinky ze zahrádky, tedy tymián, rozmarýn, česnek, k tomu sůl, olivový olej, vinný ocet.

Čerstvé krevety a ryby jednoduše očistíme, ryby posolíme z každé strany a dovnitř přidáme bylinky ze zahrádky, tymián, rozmarýn, potřeme marinádou.

Tu si jednoduše připravíme z olivového oleje, najemno nakrájeného česneku, trochou octa, osolíme a grilujeme. Na talíři polijeme česnekovou marinádou. „Jako příloha je podle mne ideální pizza chléb nebo jakékoliv pečivo,“ doporučuje čtenářka.

8. Vepřová panenka

Vepřová panenka

Vepřovou panenku nakrájejte na dvoucentimetrové plátky. „Koření vyberte dle chuti, v mém případě je to grilovací se sušeným tymiánem, přidávám lisovaný česnek a olej,“ píše čtenář. Ingredience se smíchají a maso naloží do marinády.

Žampióny na gril nakrájejte na cca dvoucentimetrové plátky, lehce zakapejte olejem a osolte. Zeleninu vyberte podle chuti: paprika, cuketa, řapíkatý celer, šalotka, a nakrájejte na kousky, zakápněte olejem a osolte.

Grilovaná zelenina

Ke grilování patří i bagety. Rozpulte je, vnitřní stranu natřete bylinkovým máslem (máslo, česnek, čerstvé byliny). A můžete začít grilovat.

Maso a žampióny otáčejte, zeleninu promíchávejte, dokud není hotovo. Bagetky před koncem grilováni masa opečte z vnitřní strany.

9. Kachní stehno

Kachní stehno

Je zvláště křehké a šťavnaté. Mimo jiné proto, že se čtenář rozhodl zkombinovat moderní metody vaření s prastarým ohněm. Maso je totiž předpřipraveno předem metodou sous-vide.

„Na otevřeném ohni pak grilujeme kachní stehna v sálavém žáru žhavých uhlíků tak dlouho, až bude kůžička lahodně křupavá,“ popisuje.

Kachní stehno

Mimořádně křehké maso je připravené moderní metodou sous-vide, při které je maso vařeno ve vakuu po dobu několika hodin při teplotě kolem 85 °C. Díky tomu si pokrm zachovává šťavnatost, neobyčejnou jemnost a delikatesní chuť. „Maso se vám téměř rozplývá na jazyku. Jako přílohu podávám chléb a medovou hořčici,“ doporučuje čtenář.

10. Trhané vepřové maso

Trhané vepřové maso

Vepřovou plec necháme přes noc marinovat v oblíbené směsi koření. Keramický grill si rozehřejeme na cca 100–120 °C. Maso dáme na grill v litinové nádobě a grilujeme na cca 70–80 °C teploty v mase. Grilujeme pomalu cca 10–11 hodin.

Trhané vepřové maso
Trhané vepřové maso
Trhané vepřové maso
Trhané vepřové maso

Následně přidáme do nádoby cibuli a česnek, grilujeme ještě hodinu až dvě, aby dosáhla teplota v mase 100 °C. Poté maso přendáme na pánev, roztrháme, ogrilujeme si bagetu a podáváme s oblíbenými omáčkami a zeleninou (rajče, okurka). Doporučuji zakysanou smetanu s česnekem a koprem.

11. Grilovaná křepelka

Grilovaná křepelka

Hlavní část je grilovaná křepelka, nevykostěná, aby se dala chytnout jen tak do ruky. Den naložená v marinádě z granátových jablek (koncentrát z granátových jablek smíchat s trochou vody, oleje a soli).

Grilování je u tak malého opeřence za pár minut hotové. Ke štiplavosti té marinády se hodí salát z červené řepy (i s jejím listím) s kozím sýrem a opraženými piniovými ořechy.

Grilovaná křepelka
Grilovaná křepelka
Grilovaná křepelka

A jako takové vedlejší jednohubky tam máme ještě švestky pár dní naložené v rumu a grilované ve slanině. Ty jsou na fotce ještě na grilu.

12. BBQ Hot-Dog se zapečeným sýrem

BBQ Hot-Dog se zapečeným sýrem

Nechybí karamelizovaná cibule, bbq omáčka a sušená cibulka. Nechybí ani klasika s okurkou, cibulí, kečupem a hořčicí.

Máslové žemle jsou z podmáslí, hladké mouky, másla, cukru, vody, vejce, droždí a soli. Po vykynutí se peče na 190 °c cca 30 minut.

BBQ Hot-Dog se zapečeným sýrem

BBQ omáčka je z cukru, octa, kečupu, hořčice, česneku, cibule, worchestrové omáčky a uzené papriky. Svaří se do husté konzistence.

A klobáska? Do střívka naplnit mix hovězího a vepřového masa se solí a pepřem, přidat šalvěj, cibuli, česnek. Ogrilujte na žhavém uhlí a zkompletujeme do této parády.

13. Grilovaný bůček

Vepřový bůček na grilu

Prorostlý bůček v celku nakrojíme kůži na centimetrové čtverečky. Hodně nasolíme. Marináda pro naložení: kajmanský mletý pepř, 2 lžíce medu, dijonská hořčice, 200 ml černého piva.

Vetřeme marinádu na obě strany bůčku, dáme do lednice na 48 hodin, po 12 hodinách obracíme.

Vepřový bůček na grilu
Vepřový bůček na grilu
Vepřový bůček na grilu

Gril rozehřejeme na 175 °C, vložíme maso kůží dolu. Zredukujeme marinádu a potíráme při obracení masa.

Na kůži necháme vždy 10 min, na straně masa 15 min, po hodině a půl hotovo. Bůčku dáme 10 minut na oddych a pak krájíme. Jako příloha se hodí libovolný salát.


Letní grilování - Maso