Pohlreich nadskakoval nedočkavostí, když mu gril sebrala Iveta Fabešová

  • 4
Zdeněk Pohlreich rád vaří a griluje. Ovšem když mu jeho oblíbenou hračku sebere jeho souputnice pořadem Rozpal to, šéfe!, je evidentně nervózní. Jsem tady jenom proto, abych udržoval sto sedmdesátku, vztekal se naoko, když mu Fabešová svěřila jenom drobné práce, například aby rozšlehal vejce.

Iveta Fabešová působí v pořadu o grilování jako třešnička na dortu, ozdoba, a záruka toho, že její recepty budou fungovat nejen při klasickém pečení v troubě, ale i na grilu. Při její pověsti špičkové cukrářky by ani nemohla představit recept, který by se ukázal jako chybně navržený.

Po kalamárech a vepřových žebírkách, což jsou kousky „od masa“, přináší něco sladkého jako dezert, což je obvyklé i při výběru menu v restauraci. A stejný servis můžete předvést i kamarádům, až k vám přijdou na zahradu na kus řeči a žvance.

Protože cukrařina je velmi náročný obor, co se týká přesnosti dávkování jednotlivých ingrediencí, zaslouží si mandlový krém v listovém těstě naprosto přesný rozpis ingrediencí a zároveň postup, aby se podle něj mohl řídit i ten, kdo novou řadu Rozpal to, šéfe! promeškal. 

Kuchaři to mají v tomto ohledu snazší. Vždy mohou postupovat podle modelu „přiměřeně“. To si cukrář dovolit nemůže. Jakmile některou ze surovin špatně naváží nebo nedodrží postup, dostaví se neúspěch.

Mandlový krém v listovém těstě

Na koláč:

  • 50 g másla (pokojové teploty)
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g mandlové mouky
  • 50 g vajec (pokojové teploty) + na potření (gramáž odpovídá 1–2 vejcím velikosti S – Iveta tam vrazila vejce dvě)
  • 30 g žloutkového krému (pudinku)
  • 15 g smetany ke šlehání (min. 33%)
  • 5 g karibského rumu
  • 500 g listového těsta

Na cukrový rozvar:

  • 50 g cukru
  • 50 g vody
  • 5 g rumu

Postup:

Nejprve si připravte mandlový krém. Máslo, cukr a mandlovou mouku vyšlehejte v míse, na závěr přidejte vejce. 

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

Ve žloutkovém krému rozmíchejte smetanu a rum. 

Z listového těsta vykrojte pomocí formy dva kruhy. Na jeden kruh navrstvěte všechen mandlový krém a na něj pak vrstvu žloutkového krému. Potřete žloutkový krém vyšlehaným vejcem a vše přiklopte druhým kruhem z listového těsta. 

Okraje těst spojte pomocí prstů a otočte koláč hladkou plochou navrch. Tu opět potřete vejcem a ozdobně ji nařežte. Pekáč vyložte pečícím papírem, položte na něj listové těsto s krémy a pečte 30 minut na 170 °C. 

Těsně před koncem potřete koláč cukrovým rozvarem, který si připravíte z cukru, vody a rumu (cukr smícháte s vodou a asi pět minut vaříte na slabém plameni, zchladíte a nakonec ho můžete přecedit přes plátýnko).

Nechte na grilu nebo v troubě ještě zlehka zapéct a můžete ochutnávat.


Letní grilování - Přílohy