Pondělí 27. června 2022, svátek má Ladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 27. června 2022 Ladislav

Pohlreich nadskakoval nedočkavostí, když mu gril sebrala Iveta Fabešová

Zdeněk Pohlreich rád vaří a griluje. Ovšem když mu jeho oblíbenou hračku sebere jeho souputnice pořadem Rozpal to, šéfe!, je evidentně nervózní. Jsem tady jenom proto, abych udržoval sto sedmdesátku, vztekal se naoko, když mu Fabešová svěřila jenom drobné práce, například aby rozšlehal vejce.

Iveta Fabešová působí v pořadu o grilování jako třešnička na dortu, ozdoba, a záruka toho, že její recepty budou fungovat nejen při klasickém pečení v troubě, ale i na grilu. Při její pověsti špičkové cukrářky by ani nemohla představit recept, který by se ukázal jako chybně navržený.

Po kalamárech a vepřových žebírkách, což jsou kousky „od masa“, přináší něco sladkého jako dezert, což je obvyklé i při výběru menu v restauraci. A stejný servis můžete předvést i kamarádům, až k vám přijdou na zahradu na kus řeči a žvance.

Protože cukrařina je velmi náročný obor, co se týká přesnosti dávkování jednotlivých ingrediencí, zaslouží si mandlový krém v listovém těstě naprosto přesný rozpis ingrediencí a zároveň postup, aby se podle něj mohl řídit i ten, kdo novou řadu Rozpal to, šéfe! promeškal. 

Kuchaři to mají v tomto ohledu snazší. Vždy mohou postupovat podle modelu „přiměřeně“. To si cukrář dovolit nemůže. Jakmile některou ze surovin špatně naváží nebo nedodrží postup, dostaví se neúspěch.

Mandlový krém v listovém těstě

Na koláč:

  • 50 g másla (pokojové teploty)
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g mandlové mouky
  • 50 g vajec (pokojové teploty) + na potření (gramáž odpovídá 1–2 vejcím velikosti S – Iveta tam vrazila vejce dvě)
  • 30 g žloutkového krému (pudinku)
  • 15 g smetany ke šlehání (min. 33%)
  • 5 g karibského rumu
  • 500 g listového těsta

Na cukrový rozvar:

  • 50 g cukru
  • 50 g vody
  • 5 g rumu

Postup:

Nejprve si připravte mandlový krém. Máslo, cukr a mandlovou mouku vyšlehejte v míse, na závěr přidejte vejce. 

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

Ve žloutkovém krému rozmíchejte smetanu a rum. 

Z listového těsta vykrojte pomocí formy dva kruhy. Na jeden kruh navrstvěte všechen mandlový krém a na něj pak vrstvu žloutkového krému. Potřete žloutkový krém vyšlehaným vejcem a vše přiklopte druhým kruhem z listového těsta. 

Okraje těst spojte pomocí prstů a otočte koláč hladkou plochou navrch. Tu opět potřete vejcem a ozdobně ji nařežte. Pekáč vyložte pečícím papírem, položte na něj listové těsto s krémy a pečte 30 minut na 170 °C. 

Těsně před koncem potřete koláč cukrovým rozvarem, který si připravíte z cukru, vody a rumu (cukr smícháte s vodou a asi pět minut vaříte na slabém plameni, zchladíte a nakonec ho můžete přecedit přes plátýnko).

Nechte na grilu nebo v troubě ještě zlehka zapéct a můžete ochutnávat.

Autor:

VIDEO: Pohlreich v novém pořadu ukazuje, jak se změnila česká gastronomie

Zdeněk Pohlreich se vrací na místo činu.

VIDEO Zdeněk Pohlreich se v novém pořadu Jak to bylo, šéfe? vrací v nejlepší formě, na vybavení kuchyní...

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Trhané kuře v domácí briošce, vše na grilu

VIDEO Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní....

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

V soutěžním grilování vyhrál banán. Ceny putují za novými majiteli

Grilované banány se zmrzlinou

Žádné maso ani zelenina, ale sladká tečka. Nejvíc bodů v anketě o nejlepší recept z domácího...

Hovězí pupek je hvězdou letních grilů. Zkuste jej s grilovanou cibulkou

Hovězí pupek s grilovanými brambory a cibulí se smetanovým dipem

Grilování pupku, tedy flank steaku, je cestou, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se...

  • Nejčtenější

Nenápadná amfora vám ohlídá závlahu rostlin. Za sucha i během dovolené

„Něco vám ukážu,“ zvala nás Lucie Lankašová ze spolku Kokoza do skleníku, kde kromě rostlin nešlo přehlédnout...

V pražské zoo uhynul oblíbený lachtan Meloun, syn proslulého Gastona

Ve dvaceti letech v pražské zoo uhynul lachtaní samec Meloun. O jeho smrti informoval na sociálních sítích ředitel zoo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Se zahradou ve svahu si poradili, pomohla žula a staré sloupy z chmelnic

Soutěž Nemít s budováním zahrady žádné zkušenosti a před sebou pozemek v prudším svahu, to je výzva. „Byla to naše první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svéhlavá dcera měla na rekonstrukci svůj názor, šikovný taťka ji přesvědčil

Seriál Pořad Do montérek! na televizi Prima ukazuje nejen jak ušetřit na rekonstrukci domu, ale zajímavé vztahy mezi členy...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Seriál Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert. Jak na heboučké...

Šéf připravil se svým učitelem špízy s mandarinkou á la sedmdesátky

Minulost, to pro Zdeňka Pohlreicha zdaleka není jen vzpomínání na leckdy tristní natáčení Ano, šéfe! V posledním díle...

Slupky z okurek použijte na mravence, bramborové na chipsy, melounové naložte

Oloupat a hodit v lepším případě do kompostu. Ano, to je standard, ale jde to i jinak, lépe. To, co je pro většinu lidí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...