Vepřová líčka na černém pivě
Na 4 porce potřebujeme:
- 300 g cibule
- 100 g mrkve
- 7 stroužků česneku
- 1 kg vepřových líček
- sůl, pepř
- 2 lžíce sádla
- 20 g tmavého třtinového cukru
- 180 ml černého piva
- 1 l kuřecího vývaru
- 1 lžičku sušené majoránky
- 20 g vychlazeného másla
- 60 g slaniny
Postup:
Troubu rozehřejeme na 90 °C. Cibuli nakrájíme na čtvrtiny, mrkev nakrájíme na kostky o hraně asi 1 cm, česnek oloupeme a nakrájíme nahrubo.
Líčka očistíme, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem ze všech stran. V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo, přidáme líčka a opečeme je ze všech stran dozlatova. Vyndáme z kastrolu a dáme stranou.
Oheň stáhneme pod polovinu, do kastrolu přidáme mrkev, orestujeme ji dozlatova, přidáme cibuli a rovněž ji orestujeme dozlatova. Často mícháme. Přidáme cukr a promícháme.
Vrátíme zpět líčka, zalijeme pivem, promícháme a tekutinu necháme zredukovat, tedy odvařit na konzistenci sirupu. Poté zalijeme vývarem a přidáme česnek.
Přivedeme k varu a přidáme majoránku. Kastrol přiklopíme pokličkou, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme tři hodiny nebo doměkka.
Měkké maso vyndáme stranou, z povrchu šťávy sebereme naběračkou veškerý tuk a vyhodíme ho. Šťávu přecedíme do čistého kastrolu a svaříme pod polovinu objemu.
Podle chuti osolíme, opepříme, promícháme a vrátíme maso zpět, aby se prohřálo. Kastrol stáhneme z ohně a vmícháme vychlazené máslo.
Slaninu nakrájíme na hranolky 0,5 × 2 cm a orestujeme je v pánvi na vyšším ohni dozlatova. Přidáme je do kastrolu s hotovými líčky.