Čtvrtek 28. října 2021, Den vzniku samostatného československého státu
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 28. října 2021 Státní svátek.
Premium

Zlatou éru gastronomie zažíváme teď, tvrdí Roman Vaněk

Roman Vaněk | foto: Jan ZátorskýMAFRA

Jak se změnila česká kuchyně za posledních sto let? Které suroviny teď jíme častěji než v letech 1950 či 1989 a proč? Jak dlouho vydělával na oběd dělník za první republiky, která je až idealisticky považovaná za zlatou éru českých dějin?

Bylo opravdu za první republiky tak blaze?
Nechtěl bych v ní žít. 

Proč?
Bylo šíleně draze. Zlatá husa Aloise Jungra na Václavském náměstí, Grandhotel Evropa hoteliéra Karla Šroubka tamtéž, nedaleká rybí restaurace Jindřicha Vaňhy či lahůdky Josefa Lipperta nebo Jana Paukerta – to všechno byly podniky jen pro smetánku. Tam se chodila nabaštit Adina Mandlová a Vlasta Burian. Anebo Kolben s Daňkem. Ta zlatá éra první republiky, na niž se dnes odvoláváme, navíc vlastně trvala chvíli. Na začátku se dlouho vzpamatovávala z války. V roce 1929 začala hospodářská krize... Takže to byly tak čtyři roky blahobytu, a jen pro někoho. Navíc podhoubí kulinářského rozkvětu vznikalo mnohem dříve a souvisí s národním obrozením (budování sebevědomí českého národa zhruba od poslední třetiny 18. století do poloviny 19. století, pozn. red.). Předtím se kuchařky psaly pro šlechtu. Tu první „pro lidi“ napsal v roce 1803 Václav Pacovský, jmenovala se Knížka Kuchařská a chtěl v ní panskou kuchyni zlidštit. Obyčejní lidé tehdy na knížky neměli peníze. Matky proto přepisovaly kuchařky dcerám do věna, a zabralo jim to celé roky, protože měly třeba i tisíc stran. 

Přečetli jste jen část článku. Pokračujte s
Akční nabídka první měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.
Již máte předplatné? Přihlaste se a čtěte dál.
Autor: Téma
  • Nejčtenější

Vytetovanou trofej z hospodského tahu chci pryč, žádal mladík

V opilosti mu to přišlo velmi povedené, i po vystřízlivění to viděl jako vtipný nápad. Když mu však došlo, že...

Kdyby mi někdo řekl, že o víkendu nedělá, letí, říká workoholik Jankto

Hovořit s ním je radost, nevíte, na co se ho dřív zeptat. Nezvykle činorodý mladík vedle fotbalové kariéry uspěl i v...

Florentské monstrum. Nad brutálním sériovým vrahem visí dodnes otazník

Premium V novodobé italské historii nemá onen případ obdoby. Čtrnáct vražd bylo spácháno brutálně, plánovaně. Stejnou zbraní....

Pryč od sterilní módy. Nežijeme v bílé kostce, říká návrhář Jan Černý

Jako neznámý kluk z Hodonína prorazil mezi českou návrhářskou elitu už během studií a svým neotřelým pohledem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český černobílý svět. Africký král z Bruntálu odhaluje osudy a kořeny Afročechů

Premium Svérázný rodák z Bruntálu Obonete S. Ubam v knize Sedm let v Africe barvitě popisuje, jak se vydal za svým biologickým...

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

Ženy byly silné a schopné vždy. Obrozenci jejich historii přepsali, říká historik

Premium Odvážná. Krásná. Vypočítavá. Schopná. Zadlužená. I taková byla podle historika Jaroslava Čechury (68) vlivná katolická...

Plechovka je pro pivo lepší než lahev, říká sládek Aleš Dvořák

Premium Češi jsou národem pivařů. A Budějovický Budvar je národní pivovar s deseti miliony akcionáři. Je tradiční specialista...

Polovina lidí obětuje svůj majetek, aby někdo jiný přišel o zisk, tvrdí vědec

Premium Spolupráci a altruismus, tedy nezištnou pomoc druhým, v sobě máme zakódovanou již od pravěku. Přesto byl svět nejednou...

Český černobílý svět. Africký král z Bruntálu odhaluje osudy a kořeny Afročechů

Premium Svérázný rodák z Bruntálu Obonete S. Ubam v knize Sedm let v Africe barvitě popisuje, jak se vydal za svým biologickým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čekají nás daleko horší problémy, než jaké způsobil covid, varuje OECD

Pandemie koronaviru sice zastavila výrobu, vysála státní kasy a způsobila krachy mnohých podniků, to ale není nic proti...

Pavel Liška se omluvil za reklamy pro dodavatele elektřiny a plynu

Pavel Liška měl potřebu se vyjádřit ke svému dlouholetému účinkování v reklamách pro dodavatele plynu a elektřiny...

Kostková má covid, do sobotní StarDance nezasáhne. Televize řeší, co dál

Třetí soutěžní večer oblíbené show StarDance je v ohrožení. Moderátorka Tereza Kostková byla pozitivně testována na...

Iluze dostatku. Obchody v Británii zakrývají prázdné regály fotografiemi

Potěmkinovy regály. Tak by se dal v kostce popsat jev, jehož jsou v posledních týdnech svědky zákazníci v britských...

Důchodové novinky: jak si v roce 2022 finančně polepší penzisté

V příštím roce budou všichni penzisté pobírat vyšší státní důchod, než je tomu letos. Důvodem je valorizace. Pro příští...