Pátek 7. května 2021, svátek má Stanislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 7. května 2021 Stanislav

VIDEO: Cukrářem doma aneb pravé linecké košíčky plněné pudinkovým krémem

Linecké košíčky patří k zákuskům, které snadno upečete podle poctivé receptury. Přesto nad nimi v některých cukrárnách zapláčete. Profesionální cukrářka nám předvedla, jak je zvládnout doma.

Po poctivém cukrářském řemesle a ještě poctivějších surovinách se sice ještě zem neslehla, ale je čím dál těžší je vypátrat. iDNES.cz požádal mistry z oblíbených českých cukráren, aby vám předvedli, jak se takový poctivý zákusek vyrábí. Zároveň prozradili i recept, abyste se mohli do vysoké cukrařiny pustit i doma. Recept je samozřejmě uzpůsobený pro domácí použití.

Seriál o poctivých domácích zákuscích

Nadýchané větrníky, heboučcí indiánci, špičky plněné pravým likérem... Taky s nostalgií vzpomínáte na poctivé kousky z českých cukráren? Nad některými z nich se rozplývaly už dámy za dob první republiky, ale teď abychom je v cukrárnách hledali pod lupou. A když už je najdete, přemýšlíte, kde udělal cukrář chybu. V kremroli je náplně jen aby se neřeklo, v lineckých košíčcích není po pudinkovém krému ani stopa. A věnečky? Ty jsou polité jakousi divnou hmotou bez chuti a vůně.

První kolo našeho seriálu o poctivých českých zákuscích se konalo v cukrárně Fregatta v Měchenicích. Ve vitrínách tam čeká na mlsouny až 42 druhů zákusků, v nichž nenajdete žádné ztužené tuky ani rostlinnou šlehačku. Výrobu košíčků nám ukázala a recept prozradila usměvavá vedoucí cukrárny Martina Novotná.

Linecké košíčky plněné vanilkovým krémem

Těsto:

  • 470 gramů hladké mouky
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 310 gramů másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • lžička nastrouhané citronové kůry

Krém:

  • 400 ml mléka
  • 200 gramů cukru krupice
  • 125 gramů másla
  • 1 pudink
  • želatina
Na linecké košíčky potřebujete hladkou mouku, cukr, máslo, citron

Na linecké košíčky potřebujete hladkou mouku, cukr, máslo, citron

Máslo, žloutky a moučkový cukr ručně nebo v robotu zpracujte. Postupně přidáme mouku, vanilkový cukr a kůru z citronu. V ruce to dá větší práci a trvá to déle, ale výsledek bude stejný. Důkladně vypracované linecké těsto poté zabalte do igelitové fólie a nechte asi 16 hodin odležet.

Pak musíte těsto dostat do formy. Máte dvě možnosti, jak to udělat.

Uhnětené těsto

Uhnětené těsto

Buď si z těsta udělejte váleček a z něj odřezávejte kousky. Z nich vytvarujte kuličky (jejich velikost je samozřejmě nutné uzpůsobit velikosti formičky), vždy jednu vložte do středu formičky a prsty roztlačte těsto do stran.

Nebo těsto rozválejte na placku (nezapomeňte desku nebo vál poprášit lehce moukou) a do ní vtlačujte obráceně formičky. Vyříznete tím tak přesný tvar a linecké těsto zároveň zůstane ve formičce. Pak už jen formičku obraťte a těsto lehce vtlačte do dna formy (viz video).

Linecké košíčky, takzvané tartaletky, můžete připravit do malých i větších forem. Z daného množství surovin vyrobíte podle velikosti formiček 10–15 kusů košíčků.

Upečené košíčky

Upečené košíčky

Pečte je dozlatova přibližně 10 minut v troubě předehřáté zhruba na 170 stupňů. Nechte je vychladnout a pak je z formiček opatrně vyklopte.

Připravte si pudink: V trošce mléka rozmíchejte pudinkový prášek, zbylé mléko přiveďte spolu s cukrem k varu. Jakmile se začne vařit, odstavte hrnec z plotny a přilijte rozmíchaný pudinkový prášek. Důkladně rozmíchejte, aby se v krému neudělaly žmolky. Dejte ještě na minutu vařit. Poté krém odstavte a zakryjte fólií, aby se neutvořil škraloup. Náš tip: Pudink můžete zakrýt obalem od másla.

Do vychladlého pudinku vešlehejte máslo pokrájené na menší kousky. Krém stříkejte do vychladlých košíčků za pomocí cukrářského sáčku s tubičkou. Můžete ale použít i silnější igelitový sáček, kterému ustřihnete růžek.

Do krému naaranžujte kousky ovoce. Může být sterilované, čerstvé i mražené. U druhů záleží čistě na vaší chuti.

Připravíme želatinu podle návodu na obalu.

Košíčky nakonec potáhneme želatinou. Můžete je buď polévat lžičkou, nebo to zkusit jako profíci: celý košíček otočit a namočit přímo do želatiny (viz video).

Zvládnete to i doma

Já říkám ano. Stačí koupit formičky. Linecké těsto už většina z nás doma připravovala, třeba jako vánoční cukroví. S pudinkem si poradí i dítě, trochu práce dá bez hnětače zašlehání másla. Pokud nemáte cukrářský sáček, naplníte košíčky pudinkovým krémem i lžičkou. Na zdobení není nic složitého a u želatiny se držte návodu na obalu. Většinou se obsah sáčku rozpustí ve studené vodě a nechá se krátce povařit.

Dějiny lineckého těsta

Linecké těsto je křehké, používá se hlavně na pečení drobného čajového cukroví. Peče se z něj také vánoční cukroví, které má skvělou a jednoduchou chuť. Často se k sobě lepí dva kousky džemem, nejčastěji malinovým nebo rybízovým.

Originální těsto pochází z rakouského Lince. V něm se začal péct linecký koláč (dort), který je považován za nejznámější na světě. První zmínky o něm pocházejí již z roku 1653. Nejstarší dochovaný recept je starý 350 let. Pochází z dobové kuchařky, která dokonce nabízela lineckou dobrotu ve čtyřech různých variantách. První verze receptů se od té dnešní liší v přípravě těsta. Původně se těsto připravovalo postupným zašleháváním roztaveného másla. Koláč se nejčastěji pekl ve stříbrné nádobě s kruhovou podstavou. Hospodyňky ho plnily ovocem, navrch dávaly proužky z těsta. Někdo do těsta přidává i koření, typické jsou také mandle.

Zdroj: www.rakousko.info

Jaký zákusek chcete v našem seriálu ještě ukázat?

celkem hlasů: 12910

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 27. března 2011. Anketa je uzavřena.

Špička 2226
Větrník 1646
Punčový řez 1516
Věneček 1369
Pařížský dort 1345
Laskonka 1286
Indiánek 1236
Rakvička 1174
Kremrole 1112
  • Nejčtenější

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Mlsejte moruše, snížíte spotřebu kofeinu i vysoký krevní tlak

Exotické plody morušovníku vypadají jako ostružiny a právem se řadí mezi superpotraviny. Jsou totiž takovým zapomenutým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pochlubte se svou zahradou, prozraďte její příběh a vyhrajte pomocníky

Po dlouhé zimě si teď o to víc užíváme na svých zahradách každou chvíli, kdy je venku pěkně. Ať už tu svou budujete...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Mlsejte moruše, snížíte spotřebu kofeinu i vysoký krevní tlak

Exotické plody morušovníku vypadají jako ostružiny a právem se řadí mezi superpotraviny. Jsou totiž takovým zapomenutým...

Při koupi vchodových dveří hleďte na ideální kombinaci dveří, zárubní i zámku

Pokud vyměňujete staré vchodové dveře za nové, buďte při jejich výběru obezřetní. Zvažte nejen jejich cenu, velikost,...

Grily, sekačka i nářadí. Velká jarní soutěž na iDNES Premium přináší ceny za tisíce

Velká jarní soutěž na iDNES Premium už odstartovala a už brzy vyhlásí první výherce. Je nejvyšší čas se zapojit! Ve hře...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

Slyšeli jste už o Rossmánkovi? Vyhrajte speciální boxík pro maminky
Slyšeli jste už o Rossmánkovi? Vyhrajte speciální boxík pro maminky

Mnoho drogerií nabízí hodně výhod, ale žádná jako ROSSMANN. Pro maminky je zde speciální program Rossmánek, díky kterému získáte výhodné slevy,...

Absolonová oznámila rozchod s Hornou. Bohužel i to je život, vzkázala

Monika Absolonová (44) na sociálních sítích oznámila, že se rozešla s partnerem Tomášem Hornou (40). Důvodů podle ní...

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...