Soutěž v pojídání chilli vyhrál v Praze muž přezdívaný Ďábel

  1:00aktualizováno  1:00
Na akci "Plechová huba" se v sobotu v pražském Futuru pustilo dvacet soutěžících do pojídání kořeněných jídel. A to hned v několika kolech, ze kterých postupně vypadávali. Účastníci se ovšem nesměli napít mléka, které stabilizuje pálivost a uklidňuje žaludek, jinak skončili. Soutěž vyhrál Jiří Loffler přezdívaný "666", tedy Ďábel.

Vítěz soutěže Jiří Loffler | foto: Jiří Endršt

Všech dvacet přihlášených odvážlivců byli muži. Pátý ročník soutěžě byl rozdělen do tří bloků, v každém se konzumovaly tři pokrmy a u každého z nich se stupňovala pálivost. Do finálového kola se probojovali tři soutěžící.

SHU = jednotka pálivosti

SHU je jednotka pálivosti podle Scovilleovy stupnice. Počet jednotek určuje obsah kapsaicinu, který způsobuje pálení stimulací receptorů nervových zakončení jazyka. Pro představu papričky jalapeňo či tabasco, známá pálivá omáčka, mají maximálně pouhých 8 000 SHU. (K čemu odborníci přirovnávají konzumaci pálivých papriček čtěte zde.)             Zdroj: Wikipedie

Třetí skončil Petr Habrda, který odpadl po ochutnání extraktu o síle 6 300 000 SHU.  Dva zbývající finalisty už čekalo jen ochutnání silně pálivého extraktu z USA.

Tento produkt s nálepkou biohazard, o síle neuvěřitelných 9 000 000 SHU, se na soutěži, a zřejmě v Česku vůbec, ochutnal poprvé. To byla dle moderátorů chvíle, kvůli které všichni soutěžící museli před zahájením podepsat, že se účastní na vlastní nebezpečí. Organizátor Martin Fejt také uvedl, že tento produkt není možné v Česku sehnat, dovezen byl speciálně kvůli soutěži.

Plechová huba 2013

Přestože oba pánové tento ohnivý extrakt zvládli pozřít, první, kdo to vzdal a napil se mléka, byl Pavel Šesták. Skončil tak druhý. První se umístil Jiří Loffler, který se do soutěže přihlásil pod přezdívkou "666", tedy Ďábel. A svému jménu také dostál.

Soutěže se zúčastnil i dlouholetý šampión Jan Bruncko, který Plechovou hubu opakovaně vyhrával. Druhý se umístil i v letošní soutěži Chilližroutů v Brně. Nakonec neočekávané vypadl po pálivé polévce, přestože byl favoritem organizátora soutěže Martina Fejta.

"Vypadl jsem, protože se do mě jídlo už nevešlo. Polévku už jsem prostě nemohl. Nelituji toho, že jsem vypadl, u posledních kol mě hřálo u srdce, že to nejsem já, kdo musí jíst ty sajrajty," prohlásil Bruncko po vypadnutí. Není si jistý, zda se podobné soutěže ještě zúčastní, své už dokázal.

Na přípravu byl dle kuchařů nejnáročnější pokrm zvaný windaloo, klasické indické jídlo s kari s přidaným extraktem, to aby to pořádně pálilo. Kuchaři museli mít při přípravě tohoto pokrmu povinně nejen rukavice, ale i roušku.

Zajímavá byla také příprava čokoládového pokrmu. Ten se skládal z čokolády s rozmixovanými papričkami. Kuchařka se přiznala, že ji po vaření pálilo celé tělo.

Autoři: ,

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Nové protisněhové háky nasadíte i uprostřed zimy. Chrání kolemjdoucí

Sníh postupně klouzající ze střechy může zranit kolemjdoucí lidi.

V této fázi zimy se často setkáváme s tím, že hodně nasněží a za pár dnů přijde obleva, takže celá sněhová čepice...

Schöneck je rájem pro děti i dospělé
Schöneck je rájem pro děti i dospělé

Přemýšlíte, kde prožít zimní dovolenou s dětmi? Máme pro vás báječný tip! Kousek za hranicemi najdete areál nevídaných rozměrů a hlavně s pestrou nabídkou možností zábavy.

Najdete na iDNES.cz