Nejpálivější polévka v Praze. Proti ní jsou papričky jalapeňos „čajíček“

aktualizováno 
Občas si v restauraci Yam Yam tuto polévku někdo dá, aby zkusil, co vydrží. Ne nadarmo se jmenuje Dangerous a pochází z Hell menu.Vyzkoušel ji student Vyšší odborné školy publicistiky v rámci seminární práce.

„Museli jsme si vymyslet nějaké téma pro práci a protože jsem v restauraci Yam Yam už několikrát byl s kamarády, chtěl jsem jsem si zkusit své hranice,“ vypráví Lukáš Pohl. Do polévky se přidávají papričky Scotch Bonnets a Naga Jolokia. První z nich mají pálivost kolem 300 tisíc a druhé dokonce až milion SHU, což jsou jednotky pro pálivost. Pro srovnání: čistý kapsacin má 16 milionů a papričky jalapeňo mají do 5 000 SHU.

V restauraci byli tak ochotní, že předvedli recept, jak si takovou polévku připravit i doma, pokud seženete ty správné ingredience. Příprava velmi jednoduchá.

Fotogalerie

Do woku dáte trochu vody, přidáte galagal, tedy thajský zázvor, a citronovou trávu. Thajci nechají tuto směs dvakrát projít varem a pak přidají tom yam pastu, chilli pastu, cukr a sůl.

Jakmile se polévka rozvoní, přidají se thajské chilli papričky, rybí omáčka a sušené chilli papričky. Nakonec se přidá kuřecí maso, žampiony a pórek. Na závěr se ještě vypíchne chuť šťávou z limetky.

Polévka není drahá. Tedy s vědomím toho, že za 80 korun jste najedení až do dalšího dne, protože možná už nic jiného nebudete moci pozřít.

Kdybyste si takovou polévku chtěli uvařit doma, radí vám místní expert na thajskou kuchyni Parames „Mesy“ Wongwan: „S chilli papričkami musíte opatrně, ani hodně, ani málo. Tak akorát. Když to přeženete, může vás to i zabít.“

Pohla to sice nezabilo, ale evidentně má rozdílný názor na to, co je málo či hodně. Na celé video se můžete podívat zde.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Pět tipů, jak v zimní sezoně ušetřit za vytápění bytu

Digitální termostatická hlavice od výrobce Elektrobock

Podle předpovědí ekonomů se letos teplo pro spotřebitele zdraží. Už jen proto je důležité vědět, jak s ním zacházet,...

Češi si doma svítí čím dál více, neúsporné zdroje stále převládají

LED žárovka (ilustrační snímek)

České domácnosti se snaží dosáhnout lepšího světelného komfortu, a proto kombinují různé typy osvětlení. Podle průzkumu...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Najdete na iDNES.cz