Znají svoje tělo a jeho limity, přesto kvůli chilli končí i v křečích

aktualizováno 
Velcí kluci většinou nebrečí, ale minulou sobotu jich za jediným stolem v Berlíně plakala a svíjela se v křečích celá řada. Účastnili se soutěže se zdánlivě jednoduchým zadáním: sníst všech čtrnáct pokrmů speciálního menu se zvyšující se pálivostí jednotlivých jídel.

Na počátku berlínské soutěže byl hec mezi přáteli, kteří si chtěli vyzkoušet, kdo z nich dokáže sníst nejpálivější chilli. Šílený nápad se ujal a získal tolik popularity, že se z něj stala vážná soutěž.

Fotogalerie

Pořadatelem akce je Frank Spiess, který ochraňuje tajné pikantní recepty a podle nich připravuje jednotlivým soutěžícím dávky superpálivých jídel.

První výzva přichází na stůl v podobě pálivé pepřové omáčky (tedy omáčky s kayenským pepřem, což jsou mleté pálivé papričky) o síle 10 000 jednotek pálivosti, tedy SHU. Pálivost je závislá na obsahu capsaicinu v pálivých papričkách, v těch sladkých nenajdete žádný. A například známá pálivá omáčka tabasco má maximálně 8 000 tisíc SHU (více zde).

Není divu, že s každým podávaným jídlem pole účastníků řídne. K misce s „currywurstem“ s omáčkou, která se 7,7 milionu SHU pálí jako sto čertů, už se jich propracuje jen pár. Pro představu: čistý capsaicin má 16 milionů SHU a 7,7 milionu jako konzumované jídlo nemá ani pepřový sprej.

Letos v konkurenci tvrdých chlapů zvítězil Stephan Kühne, který se ochlazoval  ledovými zábaly. A neuvěřitelných 7,7 milionu SHU zvládl pokořit jako jediný. "Pálení v ústech se dá vydržet," řekl po soutěži reportérům Reuters. "Ale horkost v kombinaci se silnými křečemi v žaludku, to je tvrdé.“ Na videu je to evidentní.

Autoři: ,

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Zvěřinu koupíte u myslivců podstatně levněji než v obchodě

Pokud milujete zvěřinu, je levnější ji nakoupit u myslivce, který má pověření,...

Až sedmkrát levněji než v běžném prodeji můžete sehnat kančí nebo třeba srnčí maso přímo u myslivce. Ovšem pouze u...

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Najdete na iDNES.cz