Neděle 23. února 2020, svátek má Svatopluk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. února 2020 Svatopluk

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

aktualizováno 
Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil mezi šestnáct nejlepších. Porotu ohromila kachní prsa s bramborem, fíkovou omáčkou a griliášem plněným kachní paštikou.

Kachní prsa s bramborem, fíkovou omáčkou a grilášem plněným kachní paštikou | foto: Archiv TV Nova - Matt Pardus

Pavel Berky je zajímavá osobnost. Pochází ze Slovenska, přesto jako módní návrhář úspěšně tvoří v České republice. Známý je však i v Londýně, Budapešti, New Yorku či Salt Lake City. 

Fotogalerie

Módě se věnuje v podstatě od malička, kdy si jako dítě kreslil návrhy střihů. Profesionální kariéru odstartovalo studium na pražské UMPRUM. 

Dnes obléká slavné osobnosti jako Moniku Bagárovou, Lucii Vondráčkovou, Mariannu Prachařovou, Barboru Mottlovou, Adélu Banášovou či Sisu Sklovskou. 

Jeho cesta se nedávno rozdvojila a začal se věnovat i vaření. Rozhodl se přihlásit do soutěže MasterChef a hned tam vzbudil rozruch tím, že postoupil ze zástupu adeptů přímo do finálového kola.

Recept na kachní prsa s bramborem a fíkovou omáčkou a griliášem plněným kachní paštikou

Seznam ingrediencí na recept je ďábelsky dlouhý, ale podle Pavla by se mělo podařit celý pokrm uvařit do 100 minut. „Když jste na castingu v MasterChefovi, máte na to jen hodinu,“ popsal Pavel.

Při soutěži není o stres nouze.

Při soutěži není o stres nouze.

Budete potřebovat:

Kachna:

  • 4 ks kachních prsou, sůl, pepř, rozmarýn, tymián

Paštika:

  • 200 g kachních jater, 200 g kuřecích jater, 50 ml mandlového likéru, 150 ml červeného vína suchého, 150 ml smetany ke šlehání, 100 g másla, sůl, pepř, tymián, 1 stroužek česneku, 1 ks cibule

Omáčka:

  • máslo, 150 ml červeného vína, 150 ml kuřecího vývaru, 3 ks fíků, balsamico (podle chuti)

Griliáše (cca 8 ks):

  • 200 g cukru moučky, 200 g mletých ořechů (podle chuti), mleté ořechy na dozdobení

Bramborový fondant:

  • 4 ks brambor, 50 g másla, 300 ml vývaru

Jak postupovat

Kachní prsa odblaníme, očistíme od přebytečné kůže a zarovnáme kraje. Kůži nakrájíme šikmým řezem, aby se dobře propekla. 

Osolíme z každé strany a na suchou pánev dáme kůží dolů opékat. Opečeme dokřupava, otočíme na opačnou stranu a přibližně jednu minutu opékáme na straně, kde není kůže. Přendáme na plech a v rozehřáté troubě na 180 pečeme přibližně 6–8 min, podle velikosti prsa. Vyndáme a necháme odležet 10–15 minut.

Tip: přebytečný tuk z kachny při vypékání vždy slijeme, aby byla pánev suchá – docílíme tím větší křupavosti kůže

Brambory oloupeme a vykrojíme čtyři špalky. V pánvi rozpustíme kousek másla, přidáme brambory, které osolíme a z každé strany je opečeme dozlatova. Na pánvi je do poloviny zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme asi 15 min do změknutí.

Na paštiku: 

Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Přidáme očištěná játra, necháme zatáhnout a podlijeme mandlovým likérem. 

Dochutíme tymiánem a likér zredukujeme do sucha. Následně zalijeme červeným vínem, které opět zredukujeme. Po vychladnutí rozmixujeme se smetanou a rozpuštěným máslem. Podle chuti dochutíme solí a pepřem. Chladíme do podávání.

Tip: Játra neopékáme moc dlouho, uvnitř musí zůstat stále růžová, aby paštika měla hezkou narůžovělou barvu.

Na omáčku: 

Fíky, tymián a červenou cibuli povaříme ve víně, balsamiku a ve vývaru až do rozvaření. Scedíme, přepasírujeme a zašleháme kousek másla. Dochutíme solí a pepřem.

Tip: Pokud nejsou fíky dostatečně zralé, můžeme mírně dochutit medem nebo cukrem.

Na griliáš: 

V hrnci rozpustíme cukr na karamel, odstavíme z plotny a přisypeme stejné množství namletých ořechů, rozmícháme. Lžící nabereme horkou směs, vylijeme na kuchyňskou linku, vytvarujeme placku a pomocí vařečky rolujeme do trubičky. 

Pozor, karamelová směs je horká. Hotovou trubičku obalíme v rozemletých oříšcích a vychladlé plníme kachní paštikou.

Tip: S karamelovou směsí je potřeba pracovat rychle, protože brzy tvrdne.

Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií,...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

Kuchařský zázrak na počkání? Ne, videa jen sbírají miliardy zhlédnutí

Mají člověku ulehčit práci, někdy však jen okrádají o čas a peníze za suroviny. Řeč je o zázračných kuchyňských videích...

Fast food ptákům nesvědčí. Hůř pak tráví zrní i červy, zjistili vědci

Zejména ptáci ve městech po nás často dojídají zbytky, a to včetně sladkostí a rychlého občerstvení. Jenže lidská...

Premium

Mák nikdy chybět nebude. Lidé musí chodit na jistotu, říkají restauratéři

Dlouholetí kamarádi Martin Makovička a Petr Flek se potkali v legendární pražské restauraci Brasileiro. Zatímco Martin...

Na dortu se zrcadlovou polevou si můžete vyzkoušet moderní cukrařinu

Efektně pokrýt dort tzv. mirror glaze, tedy zrcadlovou polevou, chce určitý kumšt, ale zvládnout se to dá. Vždyť u nás...

Advantage Consulting, s.r.o.
ELEKTROKONSTRUKTÉR – JUNIOR

Advantage Consulting, s.r.o.
Praha, Středočeský kraj
nabízený plat: 28 000 - 35 000 Kč

Najdete na iDNES.cz