Nejzdravější druhy luštěnin
- Čočka: Je vynikajícím zdrojem bílkovin, vlákniny, železa a dalších důležitých živin.
- Cizrna: Je bohatá na bílkoviny a vlákninu a může být skvělým přídavkem do salátů nebo hlavních jídel.
- Fazole: Jsou výborným zdrojem bílkovin, vlákniny, draslíku a železa. Jsou skvělou součástí různých pokrmů, od polévek po saláty.
Zkuste místo plechovek s hotovými luštěninami připravit klasické levné sušené luštěniny, kterých se mnozí bojí. Tvrdí, že je nikdy neuvaří tak, aby byly skutečně měkké, a jejich příprava stojí hodně času.
Návrat k jednoduchým českým superpokrmům potěší vaše tělo i peněženku |
To však není až tak úplně pravdou. Stačí jen myslet trochu dopředu a dát jim, čas na namočení. To znamená jen minimum času a energie.
A když se to povede, přesvědčíte se, že správně uvařit fazole nebo cizrnu není až takový problém. I když nic proti fazolím v konzervě, mít pro jistotu ve spíži železnou zásobu pro případ nouze, kdy není čas na kuchtění, se vyplatí.