Sobota 25. ledna 2020, svátek má Miloš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 25. ledna 2020 Miloš

Na Nový rok nezapomeňte na čočku. Zkuste ji třeba jako lehoučký salát

aktualizováno 
Čočka odpradávna patří na náš stůl. Na Nový rok se skoro povinně připravuje ve formě polévky nebo na kyselo jako hlavní chod – to proto, aby se nás držely peníze, které čočka svým tvarem připomíná.

Salát podle blogu Live with Anny | foto: Live with Anny

Z čočky jde však připravit i lahodný lehký salát, který si můžete s chutí a úlevou dát kdykoliv po vánočním přejídání. Nebo v rámci jarního detoxu. Inspirovat se můžete receptem autorky blogu Live with Anny.

Co budete potřebovat na salát

200 g zelené čočky, 2 lžíce olivového oleje, 1 velkou červenou cibuli, 1 větší mrkev, sůl a pepř podle chuti, 180 g balkánského sýra, 150 g černých oliv, petržel

Na dresing
Šťávu z jednoho citronu, 1 lžíci balzamikového octa, 2 lžíce olivového oleje

Jak na to

Čočku propláchněte v teplé vodě a poté ji dejte vařit do osolené vody, dokud nebude měkká. Mezi tím si na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm na proužky nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev. 

Směs osolte, opepřete a promíchejte. Jakmile je čočka uvařená, slijte zbylou vodu a čočku smíchejte s mrkví a cibulí. 

Přidejte na kostky nakrájený balkánský sýr a celé černé olivy. V menší míse si připravte dresing. 

Smíchejte šťávu z citronu, balzamikový ocet a olivový olej. Poté salát zalijte dresinkem a vše důkladně promíchejte.

Kdo dává přednost klasice

Jsou lidé, kteří dají přednost klasické přípravě tak, jak recept připravovali rodiče a na který jsou zvyklí.

Klasická podoba čočky nakyselo podle kuchařky Poklady klasické české kuchyně se...

Použijte běžnou čočku z obchodu. Postup přípravy čočky je hodně podobný – namočit aspoň na hodinu do vody, ale nejlépe přes noc. Plody jsou vysušené, takže jde o to, aby měly dost času opět vstřebat vodu.

V této vodě ji uvařte do měkka (některé recepty radí vodu vyměnit). Pak ji přes síto slijte, ale vodu si nechejte.

Tip

I klasickou čočku nakyselo můžete trošku odlehčit a vyhnout se mouce. Stačí, když část vařené čočky odeberete a rozmixujete a použijete kašovinu místo zahušťovadla. Nakonec můžete, až celou směs odstavíte z plamene, přidat lžičku másla, které čočku zjemní a dále zahustí.

Zdroj: Roman Vaněk

Na sádle opražte na drobno nakrájenou slaninu a cibuli, zaprašte moukou a minutku zarestujte, pak zalijte vodou z čočky – tím nepřijde nazmar ani troška chuti. Promíchávejte asi pět minut a pak přidejte uvařenou čočku.

Teď přijde na řadu ochucování: přidejte trošku octa, cukru a nadrobno nakrájený česnek. Celé to provařte asi deset minut. Dosolte a opepřete podle chuti.

Zdobí se smaženou cibulkou, kdo má rád sázené vejce, také může přidat. Rozhodně by neměla chybět kyselá okurka.

Autor:
  • Nejčtenější

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

Zima vrcholí a u vás už něco kvete? Podělte se o své fotografie

Na lednové či únorové květy sedmikrásek v trávníku jsme si už zvykli, zvlášť ve městech. S křehkými květy čemeřic a...

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krbová kamna vybírejte nejen podle vzhledu, ale hlavně podle výkonu

Krbová kamna jsou pro většinu lidí spíš dekorativním doplňkem. Ale v přechodných obdobích mohou suplovat i vytápění v...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Premium

Parkování zadarmo díky fíglu. Stačí si připlatit za vlastní espézetku

Češi parkující v centru Prahy na takzvaných modrých zónách zkoušejí fígl, jak nezaplatit za parkovné svého auta ani...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky

Naši předkové považovali za postní jídlo i vydru. Měli ji za rybu

Postní jídlo se v průběhu věků mění. Není to tak dávno, co se na talířích našich předků objevovala i vydra. Vysvětlení...

Základem chodského koláče z kynutého těsta zdobeného merhováním je rum

Kynutý chodský koláč je zdobený, tedy merhovaný, tvarohem a navrch povidly i mákem. S nadsázkou se říká, že jeho...

Premium

Život kolem vody jim sluší. Zelené společnice ale potřebují i denní světlo

Ačkoli koupelny patří k nejmenším místnostem v bytě, rostliny by tu měly mít své místo. Ovšem za předpokladu, že je zde...

Krbová kamna vybírejte nejen podle vzhledu, ale hlavně podle výkonu

Krbová kamna jsou pro většinu lidí spíš dekorativním doplňkem. Ale v přechodných obdobích mohou suplovat i vytápění v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz