Z čočky jde však připravit i lahodný lehký salát, který si můžete s chutí a úlevou dát kdykoliv po vánočním přejídání. Nebo v rámci jarního detoxu. Inspirovat se můžete receptem autorky blogu Live with Anny.
Co budete potřebovat na salát
200 g zelené čočky, 2 lžíce olivového oleje, 1 velkou červenou cibuli, 1 větší mrkev, sůl a pepř podle chuti, 180 g balkánského sýra, 150 g černých oliv, petržel
Na dresing
Šťávu z jednoho citronu, 1 lžíci balzamikového octa, 2 lžíce olivového oleje
Jak na to
Čočku propláchněte v teplé vodě a poté ji dejte vařit do osolené vody, dokud nebude měkká. Mezi tím si na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm na proužky nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev.
Směs osolte, opepřete a promíchejte. Jakmile je čočka uvařená, slijte zbylou vodu a čočku smíchejte s mrkví a cibulí.
Přidejte na kostky nakrájený balkánský sýr a celé černé olivy. V menší míse si připravte dresing.
Smíchejte šťávu z citronu, balzamikový ocet a olivový olej. Poté salát zalijte dresinkem a vše důkladně promíchejte.
Kdo dává přednost klasice
Jsou lidé, kteří dají přednost klasické přípravě tak, jak recept připravovali rodiče a na který jsou zvyklí.
Použijte běžnou čočku z obchodu. Postup přípravy čočky je hodně podobný – namočit aspoň na hodinu do vody, ale nejlépe přes noc. Plody jsou vysušené, takže jde o to, aby měly dost času opět vstřebat vodu.
V této vodě ji uvařte do měkka (některé recepty radí vodu vyměnit). Pak ji přes síto slijte, ale vodu si nechejte.
TipI klasickou čočku nakyselo můžete trošku odlehčit a vyhnout se mouce. Stačí, když část vařené čočky odeberete a rozmixujete a použijete kašovinu místo zahušťovadla. Nakonec můžete, až celou směs odstavíte z plamene, přidat lžičku másla, které čočku zjemní a dále zahustí. Zdroj: Roman Vaněk |
Na sádle opražte na drobno nakrájenou slaninu a cibuli, zaprašte moukou a minutku zarestujte, pak zalijte vodou z čočky – tím nepřijde nazmar ani troška chuti. Promíchávejte asi pět minut a pak přidejte uvařenou čočku.
Teď přijde na řadu ochucování: přidejte trošku octa, cukru a nadrobno nakrájený česnek. Celé to provařte asi deset minut. Dosolte a opepřete podle chuti.
Zdobí se smaženou cibulkou, kdo má rád sázené vejce, také může přidat. Rozhodně by neměla chybět kyselá okurka.