Středa 19. ledna 2022, svátek má Doubravka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 19. ledna 2022 Doubravka

VIDEO: Oliver Pape z Mastechefa z nedojedeného kolena vytvořil obří kouli

Zbytky nedojedeného vařeného kolena klidně můžete přetvořit do úplně nového „refrešovaného“ pokrmu. Můžete z něj vytvořit masovou kroketu s kroupetem, jak ukazuje Oliver Pape v dalším dílu pořadu Do posledního sousta, který můžete sledovat na portálu televize Nova.

Oliver Pape se soutěže Masterchef zúčastnil v roce 2019 a vypadl těsně před branami finále. Sladkou náplastí na bolístku mu byla nabídka od Přemka Forejta, aby se připojil k týmu jeho olomoucké restaurace Entrée.

Teď se zúčastnil výzvy, aby ukázal recept, jak ze zbytků vytvořit úplně nový pokrm a tím ukázat, jak jídlem neplýtvat a zbytečně nevyhazovat to, co se právě nesnědlo.

Oliver si vybral uzené vepřové koleno, které už po jednom dvou dnech ležícím ve vývaru nevypadá příliš vábně. Po sundání kůže se však ukáže krásné růžové maso, které je možné dále zpracovat.

Kuchaře však v první řadě zajímá, jak zpracovat vývar, ve kterém maso leželo. Přecedí ho a nechá redukovat, aby se z něj stalo něco jako vepřový demi-glace, tedy hustá koncentrovaná omáčka.

Mezitím maso rozebere na jemná vlákna. Část najemno nakrájí a část nechá s omáčkou rozmixovat tak, aby vznikla jemná pěna, která po smíchání s masem působí jako pojivo při tvarování velkých masových kroket. 

Ty se obalí v trojobalu, podobně jako to děláme s řízky. Jen vzhledem ke tvaru je třeba smažit v hrnci s větší hladinou oleje.

Do posledního sousta

Pořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA.

Jako přílohu volí Pope kroupeto (někdy se uvádí i jako krupeto). Takže po namočení krup je nechá vařit se solí. Vzhledem ke vzpomínkám z dětství na vesnici zapojil do receptu i okurky kvašáky a houby lišky, které stačí jen zprudka orestovat na pánvi.

 Uvařené kroupy zcedíte, opražíte na pánvi, zalijete zredukovaným vývarem a nakonec přidáte trošku másla, takže vám vnikne směs podobná italskému rizotu.

Takže je možné servírovat. Na kroupeto posadíte lišky, přidáte kvašáky a masovou kouli a bylinky. „Za mně to jídlo vypadá skvěle a mám na něj chuť. A rozhodně je to jedno z nejlepších, co jsem připravil ze zbytků,“ říká Pope.

Suroviny:

  • 350 g uvařeného uzeného kolena
  • 0,6 l vývaru z kolena
  • 200 g namočených krup
  • bylinky na ozdobení (afila, kerblík, mizuna, kopr, libeček, petržel)
  • 2 polévkové lžíce bílého vinného octa
  • 50 g hub (lišky)
  • mouka
  • 1 ks vejce
  • panko strouhanka
  • 400-500 ml oleje na smažení
  • 100 g másla
  • 1–2 ks kvašáků
  • 20 g křenu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Začneme tím, že si dáme vařit kroupy, které pořádně propláchneme. Rozdělíme si vývar a koleno. Vývar dáme následně redukovat na silnou omáčku. 

Potom obereme koleno, oddělíme kůži a maso nakrájíme na malé kousky. Z kůže vypečeme tuk a nastrouháme do něj křen, čímž nám vznikne křenový olej na dokončení jídla. 

Jednu třetinu masa rozmixujeme mixérem. Vytvoříme si tak hmotu na spojení krokety. Přidáme zbytek masa, koření, bylinky a pořádně promícháme. Necháme vychladit. 

Mezitím si v rozpálené pánvi zprudka orestujeme lišky a zastříkneme je bílým vinným octem. Kvašáky nakrájíme na kostky. 

Uvařené kroupy si scedíme a necháme odstát. Svařený vývar na silnou omáčku použijeme na kroupy. Kroupy dáme do rendlíčku se silnou omáčkou a lehce zavaříme. Přihodíme máslo, stáhneme z ohně a pořádně promícháme. 

Hmotu na kroketu vytvarujeme do kuličky a obalíme v mouce, vejci a strouhance. Usmažíme ze všech stran do zlatova asi 3 až 5 minut. Kroupeto nalijeme do talířku, vložíme na něj kroketu a ozdobíme kvašáky, liškami a spoustou bylinek smíchaných s křenovým olejem.

Autor:
  • Nejčtenější

Nová superpotravina? Hroznové víno sníží cholesterol už za čtyři týdny

Zdravější střeva, imunita i srdce, nižší cholesterol a menší riziko infarktu. S tím vším by nám podle amerických vědců...

Čech ulovil ve Slovinsku obrovskou hlavatku. Měla skoro 120 centimetrů

Lov hlavatek je bez pochyby jednou z největších výzev, které může rybář v Evropě zažít. Ze Slovinska se před pár dny...

VIDEO: Kutilové podcenili Vodochodského, na jejich houpačku se neodvážil

V dalším díle reality show Dream Team – Mistři dílny dostali soutěžící za úkol vyrobit zahradní posezení s grilem. Tým,...

Dvouletou boxerku lze převychovat, i když tahá na vodítku a loví kočky

Boxerku Pepinu má paní Daniela od štěňátka, dokonce s ní chodila na cvičák, jasné povely a důslednost ovšem nejsou její...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skokan volský je obří žába, která se klidně popere i s hadem

Tradice hlásá, že hadi žerou žáby, v případě skokana volského tomu může být klidně naopak. Tato dvaceticentimetrová...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...

  • Další z rubriky

Dostupná trojka, s níž zvládnete úklid domácnosti: lógr, ocet a citron

Gruntování před svátky, po svátcích, po silvestru. To vyšťaví nejednu ženu jak fyzicky, tak i finančně. Což o to, může...

Maxijedlík popírá zažité představy. Před soutěží jí jako vegetarián a běhá

Premium Jaroslav Němec není jen maxijedlík, ale vlastně spíš profijedlík. Pokoření různých rekordů se věnuje už šestnáct let....

Rozlitou vodu z podlahy rychle vysušte, jednou za čas povrch udržujte

Podlahy v našich domácnostech jsou vystaveny neustálé zátěži, protože po nich chodíme, přenášíme nábytek a padají na ně...

Mlýn jim nechali komunisti zchátrat. Dědictví po předcích ale rodina obnovila

Premium Toto je místo klidu, míru a pokory. Prosíme, chovejte se tiše a buďte ohleduplní k hospodářským i ostatním zvířatům.“...

V obchodním centru Galerie Butovice vyřídíte vše, od pestrého nakupování až po vyzvednutí zásilky na poště
V obchodním centru Galerie Butovice vyřídíte vše, od pestrého nakupování až po vyzvednutí zásilky na poště

Navzdory nepříznivé situaci dnešní doby, otevřelo obchodní centrum Galerie Butovice několik dalších obchodů a rozšířilo svou pestrou nabídku o...

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Německá pošta startuje diesely. Elektrododávky v zimě nevyjedou kopec

Německá Deutsche Post DHL provozuje největší flotilu elektrických dodávek, které si navíc sama vyvinula. V horském...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Začínal se čtyřmi zaměstnanci, dnes jich má devadesát a prodává i do světa

Svou firmu založil navzdory již existující konkurenci. Po úspěšném startu začal s vlastní výrobou výtahů, později...