Uvařte doma a odneste si oběd do práce. Vejdete se do padesátikoruny

Autor:
Seriál
Seriál Jídlo do krabičky přináší první várku receptů, při jejichž realizaci by náklady neměly překročit padesát korun. Reagujeme tím na signály, že pro stále větší množství lidí je už cenově neúnosné stravovat se denně v restauraci, jelikož se tam ceny stále zvyšují.
Část 1/6

Vepřové kousky s paprikovou omáčkou zjemněné podmáslím a podávané s rýží

Všichni víme, že nejlevněji se najíme, když si jídlo připravíme doma. Za cenu, kterou zaplatíme v restauraci, se klidně nají i čtyřčlenná rodina. A protože se doma stejně vaří, není problémem uvařit ještě o chlup více a schovat si jídlo „na pak“.

A dát si jej druhý den v práci. Anebo ho zamrazit a pak jenom tahat z mrazničky to, co si na příští den „nalinkujete“ do aktuálního jídelníčku.

Už nemáte na každodenní stravování v práci? Uvařte si doma do krabičky

Problémem je inspirace. V každé rodině se většinou opakuje určitý okruh receptů, a tak se mohou po čase ta jídla přejíst. Proto jsme se spojili s Asociací kuchařů a pekařů České republiky a členy jeho národního reprezentačního týmu, aby přinesl i do našeho domácího vaření trochu inovací.

Michal Voldřich

Autorem dnešního výběru se stal kuchař Michal Voldřich ze Sensa Fine Food Bistra.

Přece jen, žádné rady o tom, jak uvařit koprovku, guláš nebo bramboračku určitě žádný domácí kuchtík nepotřebuje. Měli by do vaření přinést trochu inspirace, která se hodí i pro běžné vaření pro rodinu. Ostatně to je důvod, proč se do reprezentace dostali.

Trochu základů na začátek

Ohřívané jídlo (nejčastěji v mikrovlnné troubě, která nechybí na většině pracovišť) nikdy asi nebude tak perfektní jako čerstvě uvařené. Pomocí šetrného ohřevu však můžete tento nedostatek eliminovat a bude zase „jako nové“.

1. Z pevného plastu a s „křidélky“

Pro provozování krabičkového systému si pořiďte krabičky z tvrdého plastu určené pro skladování v mrazu i ohřev v mikrovlnné troubě. Měly by mít těsnění a zaklapávací pojistky, aby se pokrm během cesty nemohl vylít. Jsou sice o něco dražší než obyčejné krabičky, ale vydrží spoustu let, takže se nakonec vyplatí.

2. Pozvolna rozmrazte

Pokud máte jídlo zmrazené, vytáhněte ho před spaním z mrazničky a nechejte do rána povolit.

3. Ne na jednom talíři

Neohřívejte v práci jídlo na jednom talíři. Výsledkem bude to, že například příloha bude vřelá, ale maso studené. Každou část ohřívejte zvlášť.

4. Nemíchat pevné a tekuté

Nemíchejte tekuté a pevné složky v jedné krabičce nebo jejím oddělení.

5. Majonézy

Omáčky, hořčice, majonézy, oleje nezahřívejte společně s pokrmem, přidejte je až po ohřátí zbytku. Pokud máte třeba těstoviny, které chcete zakápnout olivovým olejem, udělejte to až po ohřevu, ať se teplem neznehodnotí.

6. Ohřev

Ohřívejte pomalu a nadvakrát. V polovině procesu jídlo promíchejte, maso obraťte, ať je prohřáté.

7. Některé druhy pokrmů:

  • Knedlíky (houskové, bramborové, kynuté...) dejte do mikrotenového sáčku, pečlivě uzavřete a ohřejte v mikrovlnné troubě.
  • Těstovinu vložte do nádoby, igelitového sáčku. Přidejte 1–2 velké lžíce vody (na 1 porci) a dejte do mikrovlnky. Pozor, neuzavírat neprodyšně, je zde riziko, že vzniklá pára se bude chtít dostat ven a sáček praskne.

Pošlete recept pro inspiraci dalším čtenářům

Praktikujete domácí vaření pro stravování v práci už teď? Podělte se s ostatními čtenáři o recepty a rady. Víte, jak to je – v každé rodině je určitý okruh receptů, které se v podstatě pořád opakují. Zkuste vybrat svůj oblíbený pokrm, který se vám pro převoz do práce osvědčil a o němž víte, že mu skladování a zpětný ohřev ve všední den nijak neublíží.

Napište jednoduchý recept, kde popíšete množství jednotlivých ingrediencí a pracovní postup, podle kterého uvaří i začátečník. K vašemu pokrmu přiložte i fotografii ve formátu na šířku. A klidně přidejte i nějakou radu. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

  • Rýži vložte do nádoby, igelitového sáčku. Přidejte 1–2 velké lžíce vody (na 1 porci) a dejte do mikrovlnky. Pozor, opět neuzavírat neprodyšně a ohřívat na střední výkon.
  • Bramborová kaše vyžaduje delší dobu ohřevu (cca 6–7 minut), aby došlo k odpaření přebytečné vody.
  • Omáčky je nutné ohřívat tak dlouho, dokud nedojde k úplnému rozpuštění krystalů. Omáčka musí „probublat“.
  • Smažená jídla – smažené řízky a mletá masa atd. vyžadují, abyste průběžně kontrolovali teplotu. Delší doba ohřevu může vést k vysušení. Tedy nepřekročit limit cca 2–3 minuty, neboť by mohlo dojít ke znehodnocení těchto pokrmů.
  • Omáčka s masem: sundáte folii z misky a ohříváte. Můžete tak sledovat, jak omáčka probublává, a hlavně ji míchat.

Na dalších stránkách najdete inspiraci pro své vaření. U těchto pokrmů byste se měli dostat do surovinových nákladů 50 korun za porci.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Co nepatří do domácích spotřebičů? Vyhněte se největším průšvihům

Domácí přístroje usnadňují život. Někdy od nich ale čekáte příliš a nepoužíváte je správně.

Jak se k sobě chovali nejvyšší a nejmenší pes světa? Budete překvapeni

Představa, že by se mohutná německá doga mohla stát nejlepším přítelem drobné čivavy, zní jako vystřižená z nejnovějšího animovaného filmu od Disneyho. Nicméně tato neobvyklá situace se stala...

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

Pozdní řez ořešáku vás může připravit o vše. Neopakujte častou chybu

Ořešák je majestátní strom, který naše zahrady zdobí často i po generace a na podzim shazuje spoustu lahodných vlašských ořechů. Ale aby dobře prospíval a bohatě plodil, občas potřebuje promyšlený...

Rostliny spolu umějí komunikovat a v jistém ohledu jsou schopny se učit, říká biolog

Premium

Když hrozí nebezpečí, začnou produkovat vonné signály, aby varovaly ostatní. Třeba když je chce sežrat koza. A to i přesto, že nemají mozek ani žádné jiné řídicí centrum. Rostliny jsou velmi chytré,...

12. května 2025

Vlasy, korunu krásy, dostane do kondice ořechová terapie i elixír z rajčat

Roztřepené konečky, mastné kořínky nebo celkově zplihlé a unavené vlasy, takže byste nejraději stále nosili čepici? Lepší bude dopřát vlasům pořádnou péči. V první řadě je potřeba postarat se o...

12. května 2025

Přírodní srdce. Objevte skryté symboly lásky kolem sebe

Květen je v mnoha kulturách vnímán jako měsíc lásky a probouzející se vášně. S rozkvétající přírodou a teplejšími dny se i v našich srdcích probouzí touha po blízkosti a romantice. V tomto období...

12. května 2025

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

11. května 2025

Pupeny plné účinných látek pomohou nejen s přechodem či bolestí karpálů

Gemmon je latinsky pupen a terapie je léčba, gemmoterapie je tedy metoda, která uplatňuje k léčbě rostlinné, stromové či keřové pupeny nebo různé výhonky, mladé kořínky, lístky a klíčky. Účinné látky...

11. května 2025

Jednoduché triky pro dokonale čistý gril. Zvládnete to sami

Je grilované maso skutečně tak zdravé, jak se o něm říká? Ano, ale pouze pokud se o gril dobře staráte!

10. května 2025

Zdravější mlsání: Proč vyměnit bramborové chipsy za řepu nebo mrkev

Bramborové chipsy jsou jednoduše mor. Vezmete si jeden a pak další, další, až schroupáte celou hrst. Podle odborníků to není nic zvláštního, protože slaná chuť vzbuzuje stejnou závislost jako ta...

10. května 2025

Strážci zdraví. Parazité se přenášejí nejen z primátů na lidi, ale i obráceně, líčí vědkyně

Premium

Malárie, virus HIV, ebola, virus Zika a spousta dalších. Nemoci, které se přenesly na lidi ze zvířat. Proč se tyto přenosy dějí a jak jim zabránit, zjišťuje primatoložka Klára Judita Petrželková z...

9. května 2025

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

9. května 2025  15:05

Hortenzie potřebují správný čas i místo. Jen tak pokvetou naplno

Hortenzie patří k nejvděčnějším a nejoblíbenějším okrasným keřům. Upoutají především bohatými květy, které se každým rokem vracejí. Předtím ale potřebují pečlivou výsadbu, která je zásadní pro zdravý...

9. května 2025

Chcete fotovoltaiku? Nejdřív zkontrolujte střechu. Důležité rady odborníků

Pořízení fotovoltaické elektrárny je pro mnohé domácnosti logickým krokem k energetické nezávislosti a nižším účtům za elektřinu. Často se však zapomíná na to nejdůležitější – základ, na kterém bude...

9. května 2025

Dracénám podáte šneka a už se ozývá jen křupání, mlaskání a tečou sliny

Unikátní šnekožraví ještěři ze Zoo Praha se s tím rozhodně nemažou. Čelisti mají jako louskáček na ořechy, chuť k jídlu jim také rozhodně nechybí, takže šneka schroupou i s ulitou, kterou nakonec...

9. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.