Uvařte doma a odneste si oběd do práce. Vejdete se do padesátikoruny

Seriál
Seriál Jídlo do krabičky přináší první várku receptů, při jejichž realizaci by náklady neměly překročit padesát korun. Reagujeme tím na signály, že pro stále větší množství lidí je už cenově neúnosné stravovat se denně v restauraci, jelikož se tam ceny stále zvyšují.
Část 1/6

Vepřové kousky s paprikovou omáčkou zjemněné podmáslím a podávané s rýží

Všichni víme, že nejlevněji se najíme, když si jídlo připravíme doma. Za cenu, kterou zaplatíme v restauraci, se klidně nají i čtyřčlenná rodina. A protože se doma stejně vaří, není problémem uvařit ještě o chlup více a schovat si jídlo „na pak“.

A dát si jej druhý den v práci. Anebo ho zamrazit a pak jenom tahat z mrazničky to, co si na příští den „nalinkujete“ do aktuálního jídelníčku.

Už nemáte na každodenní stravování v práci? Uvařte si doma do krabičky

Problémem je inspirace. V každé rodině se většinou opakuje určitý okruh receptů, a tak se mohou po čase ta jídla přejíst. Proto jsme se spojili s Asociací kuchařů a pekařů České republiky a členy jeho národního reprezentačního týmu, aby přinesl i do našeho domácího vaření trochu inovací.

Michal Voldřich

Autorem dnešního výběru se stal kuchař Michal Voldřich ze Sensa Fine Food Bistra.

Přece jen, žádné rady o tom, jak uvařit koprovku, guláš nebo bramboračku určitě žádný domácí kuchtík nepotřebuje. Měli by do vaření přinést trochu inspirace, která se hodí i pro běžné vaření pro rodinu. Ostatně to je důvod, proč se do reprezentace dostali.

Trochu základů na začátek

Ohřívané jídlo (nejčastěji v mikrovlnné troubě, která nechybí na většině pracovišť) nikdy asi nebude tak perfektní jako čerstvě uvařené. Pomocí šetrného ohřevu však můžete tento nedostatek eliminovat a bude zase „jako nové“.

1. Z pevného plastu a s „křidélky“

Pro provozování krabičkového systému si pořiďte krabičky z tvrdého plastu určené pro skladování v mrazu i ohřev v mikrovlnné troubě. Měly by mít těsnění a zaklapávací pojistky, aby se pokrm během cesty nemohl vylít. Jsou sice o něco dražší než obyčejné krabičky, ale vydrží spoustu let, takže se nakonec vyplatí.

2. Pozvolna rozmrazte

Pokud máte jídlo zmrazené, vytáhněte ho před spaním z mrazničky a nechejte do rána povolit.

3. Ne na jednom talíři

Neohřívejte v práci jídlo na jednom talíři. Výsledkem bude to, že například příloha bude vřelá, ale maso studené. Každou část ohřívejte zvlášť.

4. Nemíchat pevné a tekuté

Nemíchejte tekuté a pevné složky v jedné krabičce nebo jejím oddělení.

5. Majonézy

Omáčky, hořčice, majonézy, oleje nezahřívejte společně s pokrmem, přidejte je až po ohřátí zbytku. Pokud máte třeba těstoviny, které chcete zakápnout olivovým olejem, udělejte to až po ohřevu, ať se teplem neznehodnotí.

6. Ohřev

Ohřívejte pomalu a nadvakrát. V polovině procesu jídlo promíchejte, maso obraťte, ať je prohřáté.

7. Některé druhy pokrmů:

  • Knedlíky (houskové, bramborové, kynuté...) dejte do mikrotenového sáčku, pečlivě uzavřete a ohřejte v mikrovlnné troubě.
  • Těstovinu vložte do nádoby, igelitového sáčku. Přidejte 1–2 velké lžíce vody (na 1 porci) a dejte do mikrovlnky. Pozor, neuzavírat neprodyšně, je zde riziko, že vzniklá pára se bude chtít dostat ven a sáček praskne.

Pošlete recept pro inspiraci dalším čtenářům

Praktikujete domácí vaření pro stravování v práci už teď? Podělte se s ostatními čtenáři o recepty a rady. Víte, jak to je – v každé rodině je určitý okruh receptů, které se v podstatě pořád opakují. Zkuste vybrat svůj oblíbený pokrm, který se vám pro převoz do práce osvědčil a o němž víte, že mu skladování a zpětný ohřev ve všední den nijak neublíží.

Napište jednoduchý recept, kde popíšete množství jednotlivých ingrediencí a pracovní postup, podle kterého uvaří i začátečník. K vašemu pokrmu přiložte i fotografii ve formátu na šířku. A klidně přidejte i nějakou radu. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

  • Rýži vložte do nádoby, igelitového sáčku. Přidejte 1–2 velké lžíce vody (na 1 porci) a dejte do mikrovlnky. Pozor, opět neuzavírat neprodyšně a ohřívat na střední výkon.
  • Bramborová kaše vyžaduje delší dobu ohřevu (cca 6–7 minut), aby došlo k odpaření přebytečné vody.
  • Omáčky je nutné ohřívat tak dlouho, dokud nedojde k úplnému rozpuštění krystalů. Omáčka musí „probublat“.
  • Smažená jídla – smažené řízky a mletá masa atd. vyžadují, abyste průběžně kontrolovali teplotu. Delší doba ohřevu může vést k vysušení. Tedy nepřekročit limit cca 2–3 minuty, neboť by mohlo dojít ke znehodnocení těchto pokrmů.
  • Omáčka s masem: sundáte folii z misky a ohříváte. Můžete tak sledovat, jak omáčka probublává, a hlavně ji míchat.

Na dalších stránkách najdete inspiraci pro své vaření. U těchto pokrmů byste se měli dostat do surovinových nákladů 50 korun za porci.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Vyberte si ideální trvalky pro jarní výsadbu. Zahradu promění v barevný ráj

Jaro je v plném proudu a zahrady se začínají halit do barev. Přinášíme tipy na výsadbu 10 trvalek, které potěší oko i zahradnické srdce.

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

Vyberte si ideální trvalky pro jarní výsadbu. Zahradu promění v barevný ráj

Jaro je v plném proudu a zahrady se začínají halit do barev. Přinášíme tipy na výsadbu 10 trvalek, které potěší oko i zahradnické srdce.

25. dubna 2025

Na jarní hnojení trávníku je nejvyšší čas. Víme, na co si dát pozor

Zahrady se po dlouhém zimním odpočinku probouzejí a s nimi i naše touha po krásném, sytě zeleném trávníku, který připomíná huňatý koberec. Stejně jako lidé potřebují vitaminy, i trávník na jaře lační...

25. dubna 2025

Sbohem, jižní Evropo. Klima posune vinařské regiony až do Velké Británie

Zatímco při pomyšlení na vynikající vína se nám vybaví země jako Jihoafrická republika, Francie či Nový Zéland, obyvatelé Spojeného království by se v budoucnu mohli těšit na větší produkci domácího...

25. dubna 2025

Nakladená želví vejce byla neoplozená, na senzaci tak plzeňská zoo pořád čeká

Plzeňská zoologická zahrada si senzaci mezi českými a slovenskými zoo ohledně rozmnožení želv obrovských nepřipsala. Čtyřiadvacetiletá samice loni v říjnu nakladla neuvěřitelných 31 vajec a pečlivě...

24. dubna 2025  13:17

Je nejvyšší čas na jarní vertikutaci. Jen tak dosáhnete měkkého trávníku bez mechu

Zatímco majitelé zahrádek plánují grilovačky, jejich trávník má úplně jiné starosti. Po zimě se probouzí plný mechu, suché trávy a dalších nežádoucích suvenýrů. Tady pomůže jedině jarní vertikutace...

24. dubna 2025

Soutěž Nejkrásnější zahrada 2025 pro čtenáře iDNES připravila řadu novinek

Zahrady už nějaký čas přestávají být Popelkami a stávají se fenoménem a neoddělitelnou součástí našich domovů. Pokud tedy máme to štěstí a kousek pozemku máme k dispozici. Majitelé zahrad vesměs...

24. dubna 2025

Hřbitov ve vzduchu. Bizarní filipínská tradice trvá už dva tisíce let

Na severu Filipín, v hornaté provincii Sagada, se nachází pozoruhodné a pro mnohé Evropany neobvyklé pohřebiště. Místní kmen Igorotů zde po staletí praktikuje unikátní tradici – své zesnulé ukládají...

24. dubna 2025

Matriarchát ve světě zvířat: odhalujeme skrytou vládu samic

Tradiční představa o dominantních samcích a poslušných samičkách dostává poslední dobou pořádně na frak. Ukazuje se, že něžnější pohlaví tahá v přírodě za nitky častěji, než by se mohlo zdát. Někdy...

23. dubna 2025

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

22. dubna 2025  10:12

Naučte se rozpoznat alergii u psa a zvířeti pomoci

Alergie se čím dál častěji objevují nejen u lidí, ale i u domácích mazlíčků – zejména u psů. Podle veterinárních studií se s různou formou alergie potýká až 30 % psí populace. Nejčastější z nich bývá...

22. dubna 2025

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Slavní pod lupou: Milují, nebo nenávidí vejce? Proč byste je měli jíst i vy

Někdo je miluje, jiný nenávidí. Zjistěte, kdo ze slavných tváří si tyhle slepičí produkty oblíbil a kdo na ně vyhlásil embargo. Pravdou je, že jíst vajíčka se vám vyplatí! Podle výživových poradců...

21. dubna 2025

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.