Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Uvařte doma a odneste si oběd do práce. Vejdete se do padesátikoruny

Seriál
Seriál Jídlo do krabičky přináší první várku receptů, při jejichž realizaci by náklady neměly překročit padesát korun. Reagujeme tím na signály, že pro stále větší množství lidí je už cenově neúnosné stravovat se denně v restauraci, jelikož se tam ceny stále zvyšují.
Část 1/6

Vepřové kousky s paprikovou omáčkou zjemněné podmáslím a podávané s rýží

Všichni víme, že nejlevněji se najíme, když si jídlo připravíme doma. Za cenu, kterou zaplatíme v restauraci, se klidně nají i čtyřčlenná rodina. A protože se doma stejně vaří, není problémem uvařit ještě o chlup více a schovat si jídlo „na pak“.

A dát si jej druhý den v práci. Anebo ho zamrazit a pak jenom tahat z mrazničky to, co si na příští den „nalinkujete“ do aktuálního jídelníčku.

Už nemáte na každodenní stravování v práci? Uvařte si doma do krabičky

Problémem je inspirace. V každé rodině se většinou opakuje určitý okruh receptů, a tak se mohou po čase ta jídla přejíst. Proto jsme se spojili s Asociací kuchařů a pekařů České republiky a členy jeho národního reprezentačního týmu, aby přinesl i do našeho domácího vaření trochu inovací.

Michal Voldřich

Autorem dnešního výběru se stal kuchař Michal Voldřich ze Sensa Fine Food Bistra.

Přece jen, žádné rady o tom, jak uvařit koprovku, guláš nebo bramboračku určitě žádný domácí kuchtík nepotřebuje. Měli by do vaření přinést trochu inspirace, která se hodí i pro běžné vaření pro rodinu. Ostatně to je důvod, proč se do reprezentace dostali.

Trochu základů na začátek

Ohřívané jídlo (nejčastěji v mikrovlnné troubě, která nechybí na většině pracovišť) nikdy asi nebude tak perfektní jako čerstvě uvařené. Pomocí šetrného ohřevu však můžete tento nedostatek eliminovat a bude zase „jako nové“.

1. Z pevného plastu a s „křidélky“

Pro provozování krabičkového systému si pořiďte krabičky z tvrdého plastu určené pro skladování v mrazu i ohřev v mikrovlnné troubě. Měly by mít těsnění a zaklapávací pojistky, aby se pokrm během cesty nemohl vylít. Jsou sice o něco dražší než obyčejné krabičky, ale vydrží spoustu let, takže se nakonec vyplatí.

2. Pozvolna rozmrazte

Pokud máte jídlo zmrazené, vytáhněte ho před spaním z mrazničky a nechejte do rána povolit.

3. Ne na jednom talíři

Neohřívejte v práci jídlo na jednom talíři. Výsledkem bude to, že například příloha bude vřelá, ale maso studené. Každou část ohřívejte zvlášť.

4. Nemíchat pevné a tekuté

Nemíchejte tekuté a pevné složky v jedné krabičce nebo jejím oddělení.

5. Majonézy

Omáčky, hořčice, majonézy, oleje nezahřívejte společně s pokrmem, přidejte je až po ohřátí zbytku. Pokud máte třeba těstoviny, které chcete zakápnout olivovým olejem, udělejte to až po ohřevu, ať se teplem neznehodnotí.

6. Ohřev

Ohřívejte pomalu a nadvakrát. V polovině procesu jídlo promíchejte, maso obraťte, ať je prohřáté.

7. Některé druhy pokrmů:

  • Knedlíky (houskové, bramborové, kynuté...) dejte do mikrotenového sáčku, pečlivě uzavřete a ohřejte v mikrovlnné troubě.
  • Těstovinu vložte do nádoby, igelitového sáčku. Přidejte 1–2 velké lžíce vody (na 1 porci) a dejte do mikrovlnky. Pozor, neuzavírat neprodyšně, je zde riziko, že vzniklá pára se bude chtít dostat ven a sáček praskne.

Pošlete recept pro inspiraci dalším čtenářům

Praktikujete domácí vaření pro stravování v práci už teď? Podělte se s ostatními čtenáři o recepty a rady. Víte, jak to je – v každé rodině je určitý okruh receptů, které se v podstatě pořád opakují. Zkuste vybrat svůj oblíbený pokrm, který se vám pro převoz do práce osvědčil a o němž víte, že mu skladování a zpětný ohřev ve všední den nijak neublíží.

Napište jednoduchý recept, kde popíšete množství jednotlivých ingrediencí a pracovní postup, podle kterého uvaří i začátečník. K vašemu pokrmu přiložte i fotografii ve formátu na šířku. A klidně přidejte i nějakou radu. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

  • Rýži vložte do nádoby, igelitového sáčku. Přidejte 1–2 velké lžíce vody (na 1 porci) a dejte do mikrovlnky. Pozor, opět neuzavírat neprodyšně a ohřívat na střední výkon.
  • Bramborová kaše vyžaduje delší dobu ohřevu (cca 6–7 minut), aby došlo k odpaření přebytečné vody.
  • Omáčky je nutné ohřívat tak dlouho, dokud nedojde k úplnému rozpuštění krystalů. Omáčka musí „probublat“.
  • Smažená jídla – smažené řízky a mletá masa atd. vyžadují, abyste průběžně kontrolovali teplotu. Delší doba ohřevu může vést k vysušení. Tedy nepřekročit limit cca 2–3 minuty, neboť by mohlo dojít ke znehodnocení těchto pokrmů.
  • Omáčka s masem: sundáte folii z misky a ohříváte. Můžete tak sledovat, jak omáčka probublává, a hlavně ji míchat.

Na dalších stránkách najdete inspiraci pro své vaření. U těchto pokrmů byste se měli dostat do surovinových nákladů 50 korun za porci.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...