Určit přesně náklady na jednu porci je dnes téměř nemožné. Záleží na tom, zda jste suroviny koupili v aktuální akci v sámošce, či za běžnou cenu, která se navíc mění den ode dne.
Podstatné je na tom to, že vám následující recepty pomohou rozšířit „repertoár“ domácích receptů a oživit současný jídelníček. Jisté je to, že v této várce receptů se určitě vejdete do nákladů na suroviny do osmdesáti korun, což je pořád daleko méně, než byste zaplatili v restauraci, kam se obvykle během pracovního procesu chodíte stravovat.
Pošlete recept pro inspiraci dalším čtenářůmPraktikujete domácí vaření pro stravování v práci už teď? Podělte se s ostatními čtenáři o recepty a rady. Víte, jak to je – v každé rodině je určitý okruh receptů, které se v podstatě pořád opakují. Zkuste vybrat svůj oblíbený pokrm, který se vám pro převoz do práce osvědčil a o němž víte, že mu skladování a zpětný ohřev ve všední den nijak neublíží. Napište jednoduchý recept, kde popíšete množství jednotlivých ingrediencí a pracovní postup, podle kterého uvaří i začátečník. K vašemu pokrmu přiložte i fotografii ve formátu na šířku. A klidně přidejte i nějakou radu. Vaše příspěvky rádi zveřejníme. |
Autory dnešních receptů jsou členové národního reprezentačního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Ondřej Koráb šéfuje v hotelu PUPP v Karlových Varech, Martin Košťál je šéfkuchařem v zařízení Eurest Robert Bosch v Českých Budějovicích. A do třetice Martin Staněk, Creative chef Perfect Canteen.
Uzená kuřecí stehna na paprice s tarhoňou a zakysanou smetanou
Suroviny na 4 porce:
- 720 g uzených kuřecích stehen
- 35 g sladké papriky
- 200 ml smetany
- 250 g žluté cibule
- 50 g másla
- 250 g červené cibule
- 50 g listové petržele
- 400 g tarhoni
- Rostlinný olej 50ml
- 350 g zakysané smetany
- sůl
- pepř
- bobkový list
Postup :
Uzená kuřecí stehna na paprice
Kuřecí stehna rozdělíme uprostřed kloubu na dvě části. Cibuli zesklovatíme na oleji, přidáme uzená kuřecí stehna a orestujeme je dozlatova.
Přidáme bobkový list, zalijeme vodou a lehce osolíme. Vaříme táhlým varem hodinu. Poté vyndáme kuřecí stehna s bobkovým listem.
Vývar zredukujeme na potřebnou konzistenci a zjemníme smetanou. Znovu provaříme a ochutíme solí.
Tarhoňa:
Červenou cibuli orestujeme na oleji a přidáme v osolené vodě uvařenou tarhoňu. Dochutíme nasekanou listovou petrželí, solí a pepřem.
Zakysaná smetana s listovou petrželí:
Zakysanou smetanu dochutíme solí a pepřem, přidáme nasekanou listovou petržel.