Udělejte z oběda v práci nejlepší okamžik dne. Přineste si jídlo v krabičce

Vadí vám, že ceny jídel v restauracích strmě rostou, nebo si prostě nemůžete vybrat z poledního menu to, co by vám chutnalo? Pomoc je snadná, připravte si doma oběd do krabičky. Nabízíme vám několik praktických tipů a k tomu pět báječných receptů.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Chvilka domácí přípravy se vám vyplatí. Druhý den si v práci díky tomu můžete vybalit báječné jídlo.

Tipy na krabičkový oběd

  • Ideální jsou luštěninové saláty, jsou výživné a zasytí.
  • Mnoho variant skýtají sendviče, nebojte se i veganských a vegetariánských verzí s domácí pomazánkou.
  • Nezapomínejte na ovoce a zeleninu, předem si je nakrájejte a dejte do speciální uzavíratelné krabičky.
  • Perfektním doplňkem jsou různé dipy, můžete si do nich namáčet jak kousky zeleniny, tak třeba domácí pečivo či tyčinky.
  • Moderní variantou je také poke bowl, tedy miska plná barev a chutí.

Vyzkoušejte některé z našich receptů, které vám v práci dodají energii a kolegové vám budou zaručeně závidět.

Asijský nudlový salát

Asijský nudlový salát

příprava 20 minut

Ingredience na 2 porce:

          • 300 g hovězího steaku
          • 1 lžíce oleje
          • 200 g rýžových nudlí
          • 1 mrkev
          • 200 g ledového salátu
          • 160 g salátové okurky
          • hrst bylinek (máta, bazalka)
          • 1 chilli paprička
          • sůl
          • 2 lžíce restovaných nesolených arašídů

Dresink:

  • 1 lžíce hnědého cukru (palmového)
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce limetové šťávy
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 stroužek česneku

Pracovní postup:

1. Na dresink rozmíchejte cukr v rybí omáčce a limetové šťávě. Když se rozpustí, přidejte chilli omáčku. Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a vmíchejte do dresinku.

2. Steak osolte, potřete olejem a zprudka krátce opečte z obou stran na pánvi, kde ho poté nechte chvilku odležet v teple. Pak ho nechte vychladnout a nakrájejte na slabé plátky.

3. Rýžové nudle dejte do mísy,zalijte vroucí vodou,zakryjte a nechte 5 minut bobtnat. Pak je slijte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.

4. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na silnější nudličky, ledový salát a okurku nakrájejte. Chilli papričku očistěte a nakrájejte na kolečka. Arašídy nasekejte nahrubo.

5. Zeleninu, nudle a maso dejte do krabičky. Posypte bylinkami, chilli papričkami a arašídy. Přibalte skleničku s dresinkem.

Kuskus s kuřetem a salátem z řepy

Kuskus s kuřetem a salátem z řepy

příprava 25 minut

Ingredience na 2 porce:

  • 2 malé barevné řepy
  • 1 šalotka
  • 50 g perlového kuskusu (nebo kuskusu)
  • 1/4 salátové okurky
  • 4 listy salátu
  • 1/4 grilovaného kuřete
  • 150 g řeckého bílého jogurtu
  • sůl a mletý černý pepř

Dresink:

  • 1 lžíce cherry octa
  • 50 ml panenského olivového oleje
  • 1/2 lžíce kořenicí směsi se sezamem (dukkah)

Pracovní postup:

1. Na dresink smíchejte ocet s olivovým olejem a poté ochuťte kořenicí směsí.

2. Řepy oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a 10 minut je povařte v osolené vodě. Pak je sceďte, ještě teplé pokapejte částí připraveného dresinku. Šalotku oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte k řepě.

3. Perlový kuskus nasypte do hrnce,zalijte vodou a vařte 10–15 minut doměkka. Pokud použijete klasický kuskus,zalijte ho vroucí vodou a nechte ho zakrytý 5 minut bobtnat.

4. Okurku omyjte a nakrájejte na kolečka. Listy salátu důkladně operte a natrhejte. Kuřecí maso rozdělte na menší kousky.

5. Do větší sklenice dejte nejprve řepu se šalotkou a okurku. Pak listy salátu, vychladlý kuskus a kousky kuřete. Zbylý dresink a jogurt dejte do jiné sklenice. Slánka a pepřenka se budou hodit na dochucení.

Sendvič s lososem a marinovanou cibulí

Sendvič s lososem a marinovanou cibulí

příprava 20 minut

Ingredience na 2 porce:

  • 2 vejce
  • 1 malá cibule
  • 1/2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce bílého octa balsamico
  • 2 krajíce bílého chleba
  • 4 plátky uzeného lososa
  • 1 hrst řeřichy

Dresink:

  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgin
  • sůl a mletý černý pepř

Pracovní postup:

1. Vejce v malém kastrolu zalijte studenou vodou.Osolte, přiveďte k varu a vařte 4 minuty. Pak je ve studené vodě prudce zchlaďte a oloupejte.

2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Smíchejte je s cukrem, octem a dejte do skleničky.

3. Na dresink rozmíchejte hořčici, med a olivový olej. Podle chuti osolte a opepřete. Dresink také dejte do malé skleničky.

4. Do krabičky uložte krajíce chleba, vařená vejce, plátky lososa,řeřichu,skleničku s cibulí a skleničku s dresinkem. Vejce pak na talíři rozmačkejte, obložte lososem, přidejte cibuli, posypte bylinkami a pokapejte dresinkem. Přidejte krajíce chleba.

Cizrnový salát s křupavým chlebem

Cizrnový salát s křupavým chlebem

příprava 30 minut

Ingredience na 2 porce:

  • 2 placky chleba (tortilly)
  • 50 g plísňového sýra
  • 4 plátky slaniny
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g cherry rajčat
  • 400 g sterilované cizrny
  • sůl a mletý černý pepř
  • 1 lžička sezamu
  • hrst nasekané petrželky

Pracovní postup:

OnaDnes

1. Tortilly nakrájejte na pruhy,rozložte je na plech, posypejte rozdrobeným plísňovým sýrem a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C dokřupava.

2. Plátky slaniny nakrájejte na nudličky. Opékejte je na pánvi potřené olejem, až pustí tuk. Mezitím oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek podrťte.Nakrájenou cibuli s česnekem přidejte ke slanině a společně restujte, až cibule zesklovatí. Pak do pánve přidejte cherry rajčata a opékejte další 4 minuty, aby změkla a pustila šťávu.

3. Cizrnu propláchněte vodou, nechte okapat, přidejte do pánve a prohřejte. Osolte, opepřete a podle chuti rajčat můžete i lehce okyselit. Nechte vychladnout.

4. Cizrnovou směs dejte do zavírací sklenice, posypte sezamem a nasekanou petrželkou. Chleba zabalte zvlášť.

Placičky s krémovým dipem

Placičky s krémovým dipem

příprava 35 minut

Ingredience na 2 porce:

  • 200 g dýně
  • 150 g šunky
  • 1 jarní cibulka
  • 80 g hladké špaldové mouky (lze použít i kukuřičnou nebo jinou bezlepkovou mouku)
  • 1 vejce
  • 90 ml podmáslí
  • 50 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • sůl a mletý černý pepř
  • olej na smažení

Dip:

  • 4 lžíce zakysané smetany
  • špetka koření sumac

Pracovní postup:

1. Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nastrouhejte najemno. Šunku nakrájejte na nudličky. Jarní cibulku očistěte a nasekejte nadrobno.

2. Mouku prosejte do mísy. Vejce rozmíchejte v podmáslí a pak je zašlehejte do mouky. Přidejte dýni,šunku, jarní cibulku a nastrouhaný sýr. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Na pánvi s nepřilnavým povrchem zahřejte trochu oleje. Z těsta tvořte lžící placičky a na oleji je pomalu osmažte z obou stran dozlatova.Nechte okapat na papírové utěrce.

3. Zakysanou smetanu ochuťte kořením, osolte a promíchejte. Dip dejte do zavírací skleničky. Vychladlé placičky naskládejte do krabičky

Pečená dýně s čočkou

Pečená dýně s čočkou

příprava 35 minut

Ingredience na 2 porce:

  • 400 g dýně (máslová nebo Hokkaidó)
  • 1/2 červené cibule
  • 1 lžíce kari pasty
  • 2 lžíce oleje
  • 100 ml smetany na vaření
  • 80 g zelené čočky
  • 1 vejce
  • 10 g dýňových semínek
  • 5 g piniových semínek
  • hrst bylinek (petržel, máta, bazalka)
  • sůl

Pracovní postup:

1. Z dýně odstraňte semínka, pak ji oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.

2. V míse smíchejte dýni, cibuli, kari pastu, olej a špetku soli. Směs rozprostřete do zapékací mísy a podlijte asi 60 ml horké vody. Zakryjte alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 10 minut. Pak dýni odkryjte, přelijte smetanou, promíchejte a pečte dalších 10 minut.

3. Mezitím čočku dobře propláchněte, dejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Uvařte doměkka a osolte. Vejce v malém kastrolu vařte 5 minut, pak ho zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.

4. Pečenou dýni dejte do krabičky. Přidejte čočku a vejce. Dýňová a piniová semínka uzavřete do skleničky. Bylinky uložte do malé krabičky.

Další inspiraci nejen na obědy do krabičky najdete na www.idnes.cz/recepty

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....