Chuť
Srovnáváme-li plody z hlediska chutě, pak hrušky obsahují více cukru. Protože však mají zároveň nízký obsah kyselin, je jejich sladkost ještě výraznější. Samozřejmě volba mezi jablky a hruškami je věcí osobní chuti, pro citlivější žaludky jsou ale hrušky lepší.
Výběr
Pokud jde o počet odrůd, pak mají jasně navrch jablka. Na celém světě jich existuje asi 30 tisíc. A když vyzkoušíme druhy jako Jonagold, Idared, Gala a další, zjistíme, že každý chutná jinak. Hrušek existuje jen asi 5 tisíc odrůd, v supermarketech ovšem většinou najdeme jen jeden či dva druhy.
Kalorie
Jablka i hrušky jsou nízkokalorickými pochoutkami. Jablka ovšem ještě o kousek vedou, ve 100 gramech je 52 kcal, zatímco v hruškách 57 kcal. Pro srovnání má oproti tomu například banán 89 kcal.
Vláknina
Na zasycení se lépe hodí hrušky, protože obsahují v 100 g až 3,3 g vlákniny. Jablka zůstávají pozadu s 2 g. A hrušky kromě toho napomáhají hubnutí díky vysokému obsahu fosforu, draslíku a vápníku. Pro udržení štíhlé linie je tedy lze doporučit jako velmi vhodné ovoce.
Hrušky a sýr, skvělá kombinace do štrúdlu. A moučník máte za pár minut |
Vitaminy
Ne nadarmo Angličané říkají: An apple a day keeps the doctor away, tedy Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí. Šťavnaté ovoce je doslova vitaminovou bombou. Jen samotného vitaminu C mají jablka o 30 % víc než hrušky. Také při porovnání obsahu vitaminu A a většiny vitaminů ze skupiny B výrazně bodují jablka.
Minerální látky
I když většinou stojí ve stínu jablek, tady patří místo na slunci právě hruškám. Obsahují totiž o 40 procent víc hořčíku (je důležitý pro svaly), o 50 procent víc železa (velký význam pro krev) i draslíku (pro kosti) a dokonce o 150 % víc zinku (nezbytný pro látkovou výměnu).
VIDEO: Pohlreich už má Vánoce, připravil hrušku ve víně se zmrzlinou |
22. listopadu 2014 |
Trvanlivost
Při teplotě 4 °C a vzduchu bez vlhkosti vydrží jablka celé měsíce, při pokojové teplotě pak přibližně 10 dnů. Hrušky oproti tomu přežijí i v chladničce jen několik dnů. Důležité je neskladovat oba druhy pohromadě. Etylen, uvolňovaný jablky, totiž přispívá k rychlejšímu dozrávání a tedy i zkáze citlivějších hrušek.
Dočkáme se „hruškojablka“?
Vědci se snaží už 30 let oba druhy zkřížit. Tenhle kříženec by měl vypadat spíš jako jablko, ale měl by být sladký jako hruška. Bude zajímavé, jestli se to jednou podaří.
Jablka a hrušky jako něco dobrého na zub
Obložený chléb
Sladká hruška se hodí i na obložený chléb. Opečte dva plátky celozrnného chleba v toustovači a potřete je čerstvým sýrem. Z půlky hrušky odstraňte jádřinec, nakrájejte ji na tenké špalíčky a obložte jimi chleba, třeba s lučinou nebo se sýrem cottage. Pokud budete chtít, může ještě přidat nasekané ořechy a brusinky.
Sendviče
Také z jablka lze připravit sendviče. Varianta první: Dvě rýžové vafle potřete burákovým máslem a poklaďte plátky jablka. Varianta druhá: Jablko nakrájejte na velké plátky, ty potřete burákovým máslem a posypte nějakým bobulovým ovocem, rozinkami nebo oříšky. Je to varianta ovocná, bez chleba
Sezonní ovocný salát
Rozkrojte jedno jablko a jednu hrušku a odstraňte z nich jádřince. Jablko nakrájejte na kostičky, hrušku na plátky. Pak k nim přidejte 50 g rozkrojených bobulí hroznového vína bez peciček. Smíchejte 1 lžičku javorového sirupu s 1 lžící limetkové šťávy a směsí pokapejte ovocný salát. Nechte 10 minut rozležet.