Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hovězí, vepřové nebo kuřecí? Malý průvodce nejlepším masem na gril

Až vytáhnete a očistíte gril, přijde čas také na oprášení osvědčených receptů, vymýšlení nových variací a hledání toho správného kusu masa na gril. Dobře zvolené maso totiž dokáže udělat z obyčejného grilování gurmánský zážitek.
Na gril klidně můžete použít i plátky hovězí roštěné.

Na gril klidně můžete použít i plátky hovězí roštěné. | foto: Košík

Grilovat můžete skoro jakékoli maso i zeleninu. Je ovšem faktem, že některá se na gril hodí víc, jiná trochu méně. Základem je aspoň trošku se v mase vyznat, a umět určit, které je sázkou na jistotu i pro začátečníky.

Hovězí na steak i burger

Kdo by nemiloval šťavnatý steak servírovaný rovnou z grilu? Hovězí maso nás ovšem může při grilování potrápit, a pokud sáhneme po nesprávném, může se stát, že vyhodíme několik set korun oknem. 

Maso by v první řadě mělo být dobře uzrálé a také prorostlé – právě tuk mu při grilování dodá šťavnatost. Výborný steak si ugrilujete z nízkého roštěnce, hodí se ale i vysoký roštěnec, svíčková nebo květová špička.

„Obecně lze grilovat víceméně jakoukoli část hovězího – pokud ale nebude maso dostatečně vyzrálé a čerstvé, od grilovací katastrofy vás nic nezachrání,“ upozorňuje Tomáš Balent, nákupčí masa a uzenin online supermarketu Košík.cz.

Patříte spíš k milovníkům poctivých burgerů? Chcete-li mít jistotu, že je mleté maso opravdu kvalitní, vybírejte od prověřených dodavatelů, nebo si ho ještě lépe umelte sami.

Zvolte takové maso, které obsahuje dostatečné množství tuku, ideálně aspoň dvacet procent. Hodí se třeba přední hovězí z krku, které dodá burgeru šťavnatou chuť a na grilu se nevysuší. Pozor, nikdy nepoužívejte zmrazené maso, burger by špatně držel tvar a zmrazení by se odrazilo i v jeho chuti.

Vepřové na kotletu i žebírka

Vepřové maso je cenově příznivější než hovězí, chuťově se mu přitom směle vyrovná. Ne nadarmo je nejoblíbenějším masem, které v létě končí na grilu. 

Výhodou vepřového masa je navíc to, že nemusíte řešit jeho vyzrálost. Různých chuťových variací pak dosáhnete obměnou grilovacích marinád a samozřejmě volbou příloh. Jaký druh vepřového zvolit? 

„Při výběru nikdy nešlápnete vedle s krkovicí, která bude díky vyššímu obsahu tuku po grilování krásně šťavnatá. Ugrilovat si ale můžete také vepřovou kotletu, a to jak s kostí, tak bez. Žádná grilovací party se ovšem neobejde bez vepřových žebírek. Vyberte vždy taková, která na sobě mají hodně masa (tzv. vysoká žebra), a budete tak mít jistotu, že na nich i po grilování bude dostatek výborného a od kosti odpadávajícího křehkého masa,“ radí Balent.

Pokud si chcete dopřát něco opravdu speciálního, zkuste ugrilovat vepřový bůček. Jednak vás jeho nákup cenově nezruinuje, jednak jde o vynikající lahůdku, která už si našla místo i na českých grilovačkách.

Drůbeží nemusí být suché

Drůbeží maso je vyhledávané pro svou libovost a malé množství tuku. Připravíte ho velmi jednoduše a rychle, a když budete postupovat správně, nebude vysušené, ale naopak chutné a šťavnaté. 

Z kuřete zužitkujete v podstatě všechno.

Spodní krůtí stehno

Místo obligátního kuřecího tentokrát krůtí křídlo.

Drůbež je na grilu velmi variabilní. Grilovat můžete celé kuře, ale i čtvrtky, prsa či stehna. Hitem grilování pak budou bezesporu křupavá kuřecí křídla, kterým dodá šmrnc třeba medová marináda nebo chutná BBQ omáčka.

Grilovat lze nejen kuřecí, ale také ostatní druhy drůbeže. Výborná jsou třeba husí či kachní prsa. 

Skvělým druhem masa na grilování je krůtí. Toto maso je pevné, přitom šťavnaté a jemné. Na grilu nejčastěji připravujeme krůtí prsa, případně celé stehno. 

Klíčový je stejně jako u ostatních druhů masa jeho původ a čerstvost. Krůtí maso je z výživového hlediska považováno za nejlepší druh drůbežího masa. Obrovskou roli ale hraje jeho původ. 

Pokud chceme opravdu chutné maso, měli bychom zvolit krůtí od dodavatele, který chová drůbež v přirozeném prostředí, nevystavuje ji zbytečnému stresu a krmí kvalitním krmivem. To vše se totiž v chuti odrazí. Proto sledujte při nákupu původ masa a způsob jeho chovu.

Nebojte se netradičních mas

Zkuste si letošní grilování zpestřit i masem, které se na talíři zase tak často neobjevuje. Skvělým příkladem je třeba jehněčí kýta nebo kotletky, po kterých se u grilu jen zapráší. 

Na grilovací menu stále častěji vítá i zvěřina, které se vůbec nemusíte bát a která vás mile překvapí svou výraznou chutí. Připravit si můžete třeba srnčí, kančí či dančí maso v marinádě z divokého koření, sáhnout můžete i po bažantovi, který ale má tendenci se vysoušet. 

Maso by vždy mělo být správně odleželé a vy byste si měli být jisti jeho původem a zdravotní nezávadností – vyhněte se proto všem podezřelým a neověřeným nabídkám, které se občas na internetu objeví. 

Pozor, mezi zvěřinu se řadí také klokaní maso, které se v nabídce obchodů objevuje poměrně často a připravit si z něj můžete třeba steak nebo špízy. Nabídku lehce exotických mas pak završí pštrosí maso, které je velmi zdravé, bez problémů ho seženete i od českých chovatelů a na grilu vás potěší výbornou jemnou chutí.

Jak dlouho grilovat?

Nezbytným pomocníkem při grilování vám bude teploměr, kterým můžete měřit teplotu uvnitř pokrmů. Nestane se vám tak, že kuřecí bude uvnitř syrové nebo že naopak přepečete drahé vyzrálé hovězí. 

U každého masa si pohlídejte také teplotu grilu, dobu pečení a to, zda je nutné maso otáčet. Pokud budete grilovat často, pravděpodobně budete mít za chvíli všechny stupně a minuty v hlavě.

V opačném případě je ale nejjednodušší řídit se návodem, který jste pravděpodobně získali spolu s vaším grilem. S tabulkou teplot a mobilem po ruce se nemusíte vůbec cítit trapně – čas si při grilování stopují i profíci.

Autor:

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

Zapomeňte na bramborové chipsy. Vyčarujte je z bůčku a na grilu

Bůčkové chipsy jsou ideální k pivu.

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodce David Kubricht ukáže, jak na grilované chipsy z...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...