Hovězí flank steak
Flank steak z grilu je naprostá klasika. Zkuste naši vynikající marinádu, která dodá vašemu grilování nový rozměr.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 30 min
bez marinování
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
510 KCal
23 %
21 %
-
Energie
2133 KJ
23 %
21 %
-
Sacharidy
8,2 g
9 %
8 %
-
Vláknina
2,4 g
8 %
8 %
-
Bílkoviny
48,4 g
77 %
71 %
-
Tuky
30,1 g
46 %
43 %
-
nasycené
9,8 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Plát masa očistíme od blan.
- Připravíme si marinádu: promícháme sójovou omáčku, ocet a cukr. Když se cukr rozpustí, přidáme olej, rozdrcené stroužky česneku, nastrouhaný zázvor a nasekanými chilli papričkami. Marinádou potřeme celý kus masa, zakryjeme ho potravinářskou folií a dáme ho do lednice marinovat alespoň na 1 hodinu. Pak ho vyndáme z lednice a necháme 30 minut odpočinout při pokojové teplotě.
- Na salát nakrájíme zelí a cibuli na jemné proužky. Spaříme je ve vroucí osolené vodě a necháme okapat na sítu. V míse smícháme spařené zelí s cibulí s nakrájenou chilli papričkou. Přidáme olej, ocet a cukr a promícháme. Nakonec přidáme lístky máty. Salát necháme odležet.
- Zahřejeme gril na středně prudký žár. Celý flank steak položíme na rošt rozpáleného grilu. Steak grilujeme nejlépe 5 minut pod poklopem. Steak obrátíme a dopékáme 3 až 5 minut, podle toho jak propečený ho chceme mít.
- Grilovaný steak sundáme z grilu a necháme v teple 2 minuty odpočinout. Pak ho nakrájíme šikmo přes vlákna na slabé plátky. Podáváme se zelným salátem.