Hovězí flank steak

Flank steak z grilu je naprostá klasika. Zkuste naši vynikající marinádu, která dodá vašemu grilování nový rozměr.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 30 min

bez marinování

Ingredience

6 PORCE +

Na marinádu:

Na zelný salát:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    510 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2133 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    8,2 g

    9 %

    8 %

  • Vláknina

    2,4 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    48,4 g

    77 %

    71 %

  • Tuky

    30,1 g

    46 %

    43 %

  • nasycené

    9,8 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Plát masa očistíme od blan.
  2. Připravíme si marinádu: promícháme sójovou omáčku, ocet a cukr. Když se cukr rozpustí, přidáme olej, rozdrcené stroužky česneku, nastrouhaný zázvor a nasekanými chilli papričkami. Marinádou potřeme celý kus masa, zakryjeme ho potravinářskou folií a dáme ho do lednice marinovat alespoň na 1 hodinu. Pak ho vyndáme z lednice a necháme 30 minut odpočinout při pokojové teplotě.
  3. Na salát nakrájíme zelí a cibuli na jemné proužky. Spaříme je ve vroucí osolené vodě a necháme okapat na sítu. V míse smícháme spařené zelí s cibulí s nakrájenou chilli papričkou. Přidáme olej, ocet a cukr a promícháme. Nakonec přidáme lístky máty. Salát necháme odležet.
  4. Zahřejeme gril na středně prudký žár. Celý flank steak položíme na rošt rozpáleného grilu. Steak grilujeme nejlépe 5 minut pod poklopem. Steak obrátíme a dopékáme 3 až 5 minut, podle toho jak propečený ho chceme mít.
  5. Grilovaný steak sundáme z grilu a necháme v teple 2 minuty odpočinout. Pak ho nakrájíme šikmo přes vlákna na slabé plátky. Podáváme se zelným salátem.
Autor:

Podobné recepty

Ostrá kuřecí křídla

Pokud máte rádi pálivé, je tento recept přesně pro vás.

Svíčková s brusinkami

Uvařte si klasickou českou omáčku jako od maminky.

Šunkofleky s uzeným masem

Pochutná si celá rodina.

Treska s fazolemi

Připravte k obědu rybu podle našeho receptu.

Zelenina s humusem z bílých fazolí

Jste vegan? Připravte si na grilovačce humus se zeleninou.