Hovězí svíčková z grilu s variací z hub a bazalkovou omáčkou

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní pokrm i s přílohou a omáčkou. Tentokrát kuchař zkombinoval hovězí svíčkovou s grilovanými houbami a bramborami přelitými houbovou omáčkou s příchutí bazalky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 30 min

Ingredience

2 PORCE +

Maso:

Na omáčku a grilované houby:

Příloha:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1564 KCal

    71 %

    65 %

  • Energie

    6542 KJ

    71 %

    65 %

  • Sacharidy

    54,1 g

    62 %

    54 %

  • Vláknina

    6,6 g

    22 %

    22 %

  • Bílkoviny

    117,2 g

    186 %

    172 %

  • Tuky

    94,4 g

    145 %

    135 %

  • nasycené

    47,3 g

  • trans-mastné

    1,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Hovězí svíčkovou očistíme a nakrájíme na porce. Maso necháme chvíli odležet, než ho dáme na gril.
  2. Do masa vmasírujeme olivový olej. Poté osolíme a lehce opepříme. Takto připravené maso můžeme grilovat.
  3. Důležité pro maso je, že ho nesmíme rozříznout ihned po grilování. Maso potřebuje chvilku klidu – asi pět minut, aby se hezky rozleželo a krásně se v něm uvolnila šťáva. Doporučuje se klidně ho zabalit do alobalu, aby nevystydlo.
  4. Hlívu i žampiony nakrájíme na plátky, osolíme a můžeme ihned grilovat. Ořezy z hub, které zbudou, použijeme na šťávu – omáčku.
  5. Na oleji zarestujeme na malé kousky nakrájenou šalotku, česnek, tymián a houby. Poté zastříkneme bílým vínem, podlijeme vývarem, svaříme, přidáme smetanu a máslo. Dochutím solí a pepřem. Do takto připravené omáčky vložíme bazalku na vylouhování – důležité je vložit ji do teplé omáčky, aby se uvolnila její chuť.
  6. Brambory si předvaříme v osolené vodě. Poté je vyndáme a nakrájíme na požadovanou velikost a tvar. Takto připravené brambory jen lehce potřeme olivovým olejem a můžeme je grilovat.

Na talíři pak už jen naaranžujeme maso přelité omáčkou a doplníme grilovanými bramborami a houbami.

Autor: ,

Podobné recepty

Kuřecí nugety smažené v kukuřičných lupíncích

Z kuřecích nugetek budou nadšené nejen děti, ale potěšíte jimi i dospělé.

Losos s chřestem a řeřichovou omáčkou

Sezona chřestu je tu. Připravte si zdravý oběd podle našeho receptu.

Pečené uzené s medem a kořením

Na tomto pečeném masu si zaručeně pochutnáte.

Zapečený chřest v parmské šunce se sýrem

Vymazlete chuť chřestu voňavou parmskou šunkou a krémovým bešamelem.

Švédské masové kuličky s omáčkou

Lahodná švédská specialita, která je oblíbená po celém světě.