Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

aktualizováno 
Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli jsme elektronický nos, který pozná, v jakém stavu je maso, které na grilování chcete použít.

Oficiálně se jmenuje FOODsniffer a rozhodli jsme se ho vyzkoušet i proto, že je jednou z cen, o které se hraje v naší soutěži, kdy posíláte fotografie a recepty ugrilovaných specialit (více o pravidlech soutěže). Pro experiment jsme si nachystali kuřecí maso, které patří při grilování k nejoblíbenějším.

Jak probíhal experiment

Přinesli jsme z obchodu čerstvé kuře a rozporcovali na čtyři vzorky, které jsme dali do oddělených krabiček. Pak jsme vzorky postupně vytahovali z lednice – první tak byl v pokojové teplotě 24 hodin, tedy celou dobu od nákupu, další 12, 6 a 3 hodiny.

Fotogalerie

Následovala práce s FOODsnifferem. Měřili jsme postupně jednotlivé vzorky a zaznamenali výsledky. První měření proběhlo u čerstvého kuřete, kde se ukázaly nejlepší výsledky. Není však překvapením, že první čtyřiadvacetihodinový vzorek ukázal, že je zcela zkažený, a tudíž absolutně nevhodný pro konzumaci.

Ale překvapením bylo, že vzorek, který byl vytažený z lednice po 12 hodinách, byl ještě poživatelný, ovšem po důkladné tepelné úpravě. Nicméně přístroj ukázal, že i vzorek vytažený z lednice tři hodiny už vykazoval známky počátku kažení, takže by pro rychlé tepelné úpravy neměl být používán (podívejte se na video).

Kontrola u absolutně čerstvých potravin

Abychom se ujistili, že přístroj ukazuje relevantní výsledky, zkusili jsme jej použít i u dalších potravin právě přinesených z obchodu. Z řeznictví jsme přinesli kousek točeného kabanosu i mleté maso, výsledky ukázaly absolutní čerstvost.

FOODsniffer je skvělým pomocníkem pro ty, kdo nechtějí zbytečně plýtvat potravinami. Někdy se stane, že v lednici „zapomenete“ kus masa, běžně byste ho raději už vyhodili. „Nos“ pak pozná, že třeba není třeba ještě jídlo zlikvidovat, čímž ušetříte peníze.

S tím souvisí i důležitost správného uložení potravin v lednici. S každým stupněm teploty se významně zkracuje doba čerstvosti potravin. Z toho vyplývá jediné: až se vypravíte na chatu, kde hodláte pořádat grilovačku, citlivé potraviny určitě ukládejte do chladicí tašky, abyste nakonec neskončili v nemocnici se žaludečními obtížemi nebo dokonce s otravou. Dokážete si představit, jak se surovinami „zatočí“ dvě tři hodinky v rozpáleném autě.

Jak to pracuje

Senzory FOODsnifferu měří vlhkost, teplotu, přítomnost čpavku a výskyt těkavých organických látek. Dokáže podle výrobce odhalit až 100 těkavých látek, které se mohou vyskytovat v okolí zkaženého vepřového, hovězího, drůbežího či rybího masa.

Indikace na mobilním telefonu
Indikace na mobilním telefonu
Indikace na mobilním telefonu

Přístroj se spáruje s aplikací v chytrém telefonu. Po kalibraci jej spustíte tlačítkem Get, chvíli počkáte, až zanalyzuje vzorek a vyřkne verdikt. Buď je maso čerstvé, což je optimální, nebo ještě poživatelné, ale vhodné ke konzumaci jen po důkladném tepelném zpracování. Ve třetím případě je už zkažené a jíst ho by bylo naprostým hazardem.

Autor:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu

VIDEO Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit...

VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Burger s trhaným masem

VIDEO Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě...


Nejčtenější

Ze zahrady v satelitu vytvořila architektka venkovní obývák s bazénem

Pohled z domu na bazén časem milosrdně zacloní vysoká tráva ozdobnice. ...

Zahrada u rodinného domu by podle zahradního architekta Ferdinanda Lefflera měla rodině jednoznačně sloužit v podstatě...

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

I do té nejmenší zahrady ve městě lze dostat hloubku. A pořádnou terasu

Jakmile trvalkový podrost a keře zesílí a rozrostou se, jednotlivá místa v...

Co bych za takovou zahradu dal, napadne asi téměř každého obyvatele velkoměsta, jež po zahradě marně touží, nad obrázky...

Další z rubriky

Pomlázka, mrskut, šlahačka, tatar. Vyrobte si parádní i s ozdobnou rukojetí

Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit. Šlehání dívek pak...

Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit. Šlehání dívek pak symbolizuje předání svěžesti a pružnosti,...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

Velikonoční beránek s brusinkami a bílým krémem krok za krokem

Recepty na velikonočního beránka se většinou předávají z generace na generaci....

Recepty na velikonočního beránka se většinou předávají z generace na generaci. Vyzkoušet však můžete i následující...

Najdete na iDNES.cz