Úterý 28. června 2022, svátek má Lubomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 28. června 2022 Lubomír

Vyrobte si pravé domácí pralinky. Nejdůležitější je hlídat teplotu

To nejdůležitější, co na výrobu domácích pralinek potřebujete, je opravdu kvalitní čokoláda. Většinou se prodává ve formě čoček. Ty se rozpustí, zchladí zhruba na třicet stupňů a hmotou se vylije forma, naplní a pak už jen můžete mlsat.

„My všichni, co vyrábíme pralinky, používáme kvalitní čokoládu. To znamená, že jediný tuk, který obsahuje, je kakaové máslo. To poznáte i na zlomu. Musí být křupavá, lesklá a když ji zlomíte, musí to být zlom jako když zlomíte rampouch,“ vysvětluje Klára Frycová, v jejíž pražské Čokoládové cukrárně jsme natáčeli detailní postup.

A připomíná, že obsah kakaa na obalu vůbec nemusí mluvit o kvalitě. „Na každé čokoládě je kakaové máslo to nejdražší. To se ale často šidí, místo toho obsahuje jen kakaový prášek, který pak škrábe v krku. Správně by měl být poměr kakaa a másla zhruba půl na půl. To se bohužel nedočtete ani na obalu čokolády, takže jediným vodítkem může být cena. Ale to také nemusí platit vždy,“ říká.

Každopádně kvalitní čokoláda rozhodně nesmí chutnat jako čokoláda na vaření, po které se dusíte. Musí být lahodná a plná tuku z kakaového másla. A rozhodně nepočítejte s tím, že by tradiční čokoládové rumové pralinky měly se skutečnými pralinkami něco společného. Je to podle ní jen cukrová krusta s náplní, která ani s rumem nemá nic společného.

Až budete zahřívat čokoládu, nesmíte ji přehřát. U mléčné je maximum 42, u bílé 44 a u hořké je to 44 stupňů Celsia. „Pokud se to s teplotou přežene, poruší se krystalická struktura a ta čokoláda už nikdy nebude zpět křupavá, to je nejčastější chyba při domácí výrobě,“ vysvětluje Frycová.

Proto doporučuje pořídit si obyčejný digitální teploměr, jaký se používá například na měření teplot v pečeni a který se za pár korun prodává v každých domácích potřebách.

Dalším krokem, při kterém se využije opět teploměr, je chlazení. Čokoládu zchlaďte na 29 stupňů u bílé, 30 u mléčné a 31 °C u hořké čokolády. Tyto hodnoty se navíc u jednotlivých výrobců mohou lehce měnit, takže jedním ze základních tajemství každého čokolatéra je umění zpracovat ten který druh čokolády.

pralinky

Chlazení v profesionálním provozu probíhá tak, ze se čokoláda nalije na mramorovou desku a na ní se roztírá, dokud nezchladne. Pro domácí výrobu je možné postupovat tak, že do rozehřáté směsi „přilamujete“ původní čokoládové čočky, mícháte a rozpouštíte a tím ochlazujete. Je to lepší, než prostě nechat čokoládu v misce samovolně chladnout, protože na stěnách misky je proces rychlejší a zchladlé kousky by se nemuselo podařit už znovu vmíchat.

Jakmile je směs na správné teplotě, je potřeba zrychlit tempo. Z misky se přelije řídká čokoláda do formy, jen okamžik se v ní ponechá a překlopí se dnem vzhůru. Tím se vylije přebytečná hmota a zbude jen tenká skořepinka, která se přilepila na stěny formy.

Na chvíli formu dáte do ledničky, naplníte pralinky podle chuti (v našem případě kokosovo-mandlovou náplní), opět zchladíte, zalijete opět čokoládou a výrobek je hotový. Po zchlazení pak nastane ten nejnapínavější okamžik: pokud jste postupovali správně, měly by se pralinky krásně vyklopit.

Podívejte se na naše video, tam uvidíte naši zručnou čokolatérku s naprosto přesným postupem.

Autor:
  • Nejčtenější

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Nenápadná amfora vám ohlídá závlahu rostlin. Za sucha i během dovolené

„Něco vám ukážu,“ zvala nás Lucie Lankašová ze spolku Kokoza do skleníku, kde kromě rostlin nešlo přehlédnout...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo uhynul oblíbený lachtan Meloun, syn proslulého Gastona

Ve dvaceti letech v pražské zoo uhynul lachtaní samec Meloun. O jeho smrti informoval na sociálních sítích ředitel zoo...

Se zahradou ve svahu si poradili, pomohla žula a staré sloupy z chmelnic

Soutěž Nemít s budováním zahrady žádné zkušenosti a před sebou pozemek v prudším svahu, to je výzva. „Byla to naše první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

Hovězí steak s koprovkou na grilu. Divili byste se, jak ta kombinace funguje

Seriál Rozžhavte grily, velí zlepšující se počasí. V letošní Grilovací akademii ukážeme některé méně obvyklé postupy a...

VIDEO: Snadný návod, jak si doma připravit výbornou pistáciovou zmrzlinu

Ač je počasí zatím poněkud nestálé, brzy nastanou pravá letní pekla, kdy se naše mysl upne k představě ochlazení ve...

Užijte si včas kyselou zeleninu vhodnou na sladký koláč nebo na čatní

Rebarbora neboli reveň. Netradiční zelenina, která se hodí do slaných i sladkých receptů. Užijte si ji, dokud to jde,...

Pohlreich se vrátil do Mama’s. Kontroloval jejich hvězdičky a byl nadšený

Zdeněk Pohlreich se po letech vrátil do ostravské americké restaurace Mama´s. Což je v nové sérii Jak to bylo, šéfe?...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...