Domácí máslo za deset minut. Krok za krokem

aktualizováno 
Vyrobit domácí máslo lze za malou chvíli. Není to levnější než koupit bezejmennou kostku v samoobsluze, odměnou je ale voňavá a čerstvá pochoutka.

Není nad obyčejný chleba nebo rohlík s čerstvým máslem. | foto: Profimedia.cz

Podívejte se

Inspirací se nám stal postup autorky Kuchařky pro dceru Florentýny Zatloukalové. Ta zkoušela různé domácí postupy a dala je všanc na svých internetových stránkách k všeobecné kritice. "Proč si vyrábím máslo doma? Protože je dobré a jednoduché. Zeptejte se, koho chcete. Je jedno, co si doma vyrábí. Všichni do jednoho vám buď řeknou, že to je úplně primitivní a zvládne to i cvičená opice, nebo že to za tu práci rozhodně stojí. Navíc je to děsně "in". Každý správný gastrosexuál by něco takového měl umět," tvrdí.

Tip

Smetana by měla mít nad 30 %, hledejte balení bez stabilizátorů, snáze dosáhnete fáze přešlehání. Smetanu před výrobou vytáhněte z lednice, aby měla kolem 10 °C.

My jsme sledovali historii jejího receptu včetně diskusí, které se kolem vyrojily. A navíc jsme experimentovali, jaký postup by byl nejlepší a nejrychlejší pro všechny, kdo by domácí máslo rádi, ale zároveň nehodlají strávit hodinu stloukáním v máselnici.

Z průzkumu vyplynulo, že i "horká" metoda výroby másla pomocí rychlého šlehání bude lepším kompromisem než dovážené zmrazené máslo, které bezmyšlenkovitě hodíme v samoobsluze do košíku. A vzhledem k tomu, že je možné ho doma vyrobit během chvilky, stojí náklady na smetanu ke šlehání za to.

Krok za krokem

Vyráběli jsme ze dvou kelímků smetany ke šlehání, měla by mít víc než 30 %. Šlehat můžete pomocí metliček, ale připravte se na to, že budete mít za chvíli kuchyni "namalovanou" do sněhova. Můžete použít i sekací nádobu, která bývá příslušenstvím ponorných mixérů, jaké se najdou dnes v každé domácnosti. Anebo přímo pomocí ponorného mixéru.

Budete potřebovat smetanu ke šlehání a mixér.

Budete potřebovat smetanu ke šlehání a mixér.

Nalijte šlehačku do mixéru.

Šlehačku nalijte do mixéru.

Dva kelímky jsme vylili do nádobky a začali šlehat. Po minutce jsme dospěli do fáze, kdy se vytvořila šlehačka. V této fázi je vhodné svolat ostatní členy domácnosti a nechat si ji užít: na jahody, do kávy, na banán...

První mezifáze: šlehačka

První mezifáze: šlehačka

Pak nás napadlo: co kdyby šlo využít i obyčejný ponorný mixér, který na šlehání smetany běžně využíváme. Překlopili jsme proto obsah sekací nádobky do vysoké nádoby mixéru a šlehali dál. Upřímně řečeno: měli jsme taky trochu strach o osud sekací nádoby. Jakmile se začíná srážet máslo, je to pro převodovku už dost velký zápřah a bylo slyšet, že mixér s várkou trochu zápasí.

Opakovaným ponořováním mixéru se stále více vylučuje podmáslí. Někdo si ho schovává, používá se například na zadělávání chleba, je ale i zdravé na pití.

Začíná se oddělovat syrovátka.

Začíná se oddělovat podmáslí.

Pod proudem studené vody máslo hněďte, až se vyloučí zbytky syrovátky.

Pod proudem studené vody máslo hněťte, až se vyloučí zbytky podmáslí.

Jakmile se vám bude zdát máslo dostatečně hutné, vyklopte je a podmáslí slijte. Pak hroudu másla hněťte pod proudem studené vody na prkénku, aby se vyloučily zbytky syrovátky. Ti poctiví hrudku vrátí do mixéru a nechají ji ještě promísit a nechat vyloučit zbytky tekutiny. To vše třikrát. Ideální je, když z másla nakonec už vychází jen čistá voda.

Máslo můžete ochutit a vyrobit z něj i bylinkové máslo..

Máslo můžete ochutit a vyrobit z něj i bylinkové máslo.

Nejlepší je čerstvé

Nejlepší je čerstvé.

Máslo můžete použít čisté na namazání chleba či rohlíku nebo třeba při vaření. Anebo si ho můžete ochutit solí a bylinkami na steaky při grilování.

Autor:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Devatero plodin od jáhel po čirok, které dodají jídelníčku sílu i šťávu

Už staří Římané nazývali zdánlivě obyčejnou ovesnou kaši pokrmem bohů a věděli proč. Stačí si tento prostý pokrm...

Premium

Bojím se, že jsem na film moc hezkej, říká Lukáš Hejlík

Lukáš Hejlík je pořád na cestách. Proto jsme se taky domluvili, že rozhovor povedeme po hlasových a textových zprávách....

Mikroplasty z čajových sáčků změnily těla korýšů. Efekt na lidi neznáme

Plastové čajové sáčky, které řada lidí používá každý den, uvolňují do vylouhovaného čaje miliardy plastových částic....

Prostřete pro svoje oči. Zrak chrání nejen mrkev, ale i meruňky či ořechy

Chroupání mrkve vás sice dioptrií nezbaví, ovšem některé druhy potravin skutečně zraku prospívají. A dokonce snižují...

Najdete na iDNES.cz